سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از رحلت آیت الله عظمی بهجت(ره) تا تأسیس نخستین مدرسه دریانوردی

رحلت آیت الله عظمی بهجت (ره)، آغاز سلطنت «محمد میرزا» سومین شاه قاجار، تأسیس نخستین مدرسه دریانوردی، تصرف قلعهٔ اَلَموت توسط «حسن صباح» و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 27 اردیبهشت 1392 خورشیدی برابر با 6 رجب 1434 هجری و 17 می 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

رحلت آیت الله عظمی بهجت از مراجع تقلید (1388 ش)
تحصیلات ابتدایی را در مکتب خانه فومن گذراند و در همان شهر به تحصیل مقدمات علوم اسلامی پرداخت. در سال ۱۳۴۸ ق. در سن چهارده سالگی به عراق رفت و در کربلا به تحصیل مشغول شد. پس از آن در سال ۱۳۵۲ ق. به نجف اشرف مهاجرت نمود و قسمت‌های پایانی سطح را زیر نظر اساتیدی چون مرتضی طالقانی به پایان رساند. وی در آنجا پس از درک محضر میرزای نائینی و آقا ضیاءالدین عراقی، به حوزه درسی محمدحسین غر وی اصفهانی پیوست و علاوه بر این از محضر سید ابوالحسن اصفهانی و محمدکاظم شیرازی بهره برد؛ و علوم عقلی را نزد سید حسن بادکوبه‌ای فرا گرفت. در سنین ۱۷ یا ۱۸ سالگی در سلک شاگردان اخلاقی - عرفانی سید علی قاضی درآمد.

 بعد از پایان رسانیدن تحصیلات خود در سال ۱۳۲۴ ش به ایران بازگشت چند ماهی را در فومن ماند و پس از تشکیل خانواده بر آن شد که دوباره به حوزهٔ علمیهٔ نجف برود. در راه قصد زیارت حرم حضرت فاطمه معصومه و اطلاع یافتن از وضعیت حوزهٔ قم را کرد؛ ولی در طول چند ماهی که در قم توقف کرده بود، خبر فوت استادان بزرگ نجف یکی پس از دیگری شنیده می‌شد، لذا او تصمیم گرفت که در شهر قم اقامت کند و در آنجا تحصیلات خود را با حضور در جلسات درس کوه کمری و بروجردی ادامه بدهد. پس از چند ماه اقامت در حوزه علمیه قم که نوپا بود، بنا به نقل مصباح یزدی، برجسته‌ترین شاگرد علمای دینی شد. آیت الله العظمی بهجت در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۸۸ به علت ایست قلبی درگذشت؛ و در حرم حضرت فاطمه معصومه دفن شد.

ورود امام خمینی (ره) به جماران (1359 ش)
حضرت امام خمینی (ره)، بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز به کار دولت موقت، در دهم اسفند 1357 از تهران عازم قم گردیده و تا زمان ابتلا به بیماری قلبی در دوم بهمن سال 1358 در این شهر ماندگار شدند. حضرت امام، پس از 39 روز مداوا در بیمارستان قلب تهران، موقتاً در منزلی واقع در منطقه دربندِ تهران اقامت گزیدند و سپس در تاریخ 27 اردیبهشت 1359 بنا به تمایل معظم له، به منزلی محقر در محله جماران نقل مکان کرده تا زمان رحلت در همین منزل ماندند.

پایان استراتژی دفاع متحرک عراق در جریان جنگ تحمیلی (1365 ش)
پس از شکست‌های پی‌درپی نیروهای عراق از رزمندگان اسلام در جریان جنگ تحمیلی و از دست دادن مناطق استراتژیک جنگ، عراقی‌ها تصمیم گرفتند که استراتژی موسوم به دفاع متحرک را در پیش گیرند. بر اساس این استراتژی، موقعیت دفاعی فعلی دشمن به حالت تهاجمی تبدیل شد و دشمن تلاش کرد با کسب پیروزی در عرصه جنگ، قدرت نظامی خود را بار دیگر به نمایش بگذارد. دشمن در این راستا، به تهاجمات متعددی در نقاط مختلف جبهه دست زد و مناطقی را به تصرف خود درآورد؛ اما این روند که از نیمه اسفند 1364 آغاز شده بود با شروع عملیات حماسه آفرین کربلای یک، با شکست روبرو گردید و استراتژی دفاع متحرک عراق نیز پس از هفتاد روز، با ناکامی کنار گذاشته شد.

تصرف قلعهٔ اَلَموت توسط «حسن صباح»(483 ق)
حسن صباح که در ابتدا در خدمت سلطان مَلِکشاه سلجوقی بود بعدها به شام و مصر مسافرت کرد و به سلک اسماعیلیان - که به امامت اسماعیل فرزند امام جعفر صادق (ع) معتقد بودند و هفت امامی به شمار می‌روند - درآمد. وی از اواخر سال 473 قبه دعوت مردم ایران به مذهب اسماعیلی پرداخت و عدهٔ زیادی را به دور خود جمع کرد. حسن صبّاح در رجب 483 قبر قلعهٔ الموت در قزوین استیلا یافت و آن جا را مرکز دعوت و تربیت سرّی خود قرار داد. پس از تصرف اَلَموت، حَسن، دایرهٔ دعوت خود را توسعه داد. هرچند حسن تا آن هنگام، بسیاری از مردم را در نواحی مختلف به مذهب خویش درآورده بود، ولی اهمیّت واقعی کار او در حقیقت پس از تصرّف قلعهٔ اَلَموت آغاز شد. پس از مدتی، کار حسن صباح چنان بالا گرفت که سپاهیان سلجوقی از رویارویی با او و قلعهٔ مستحکم اَلَموت، ناکام باز می‌گشتند.

او یارانی در این منطقه و مناطق گوناگون شمال و شرق کشور فرستاد و پناهگاه‌هایی بسیار در دست گرفت. حسن صباح یاران فداکاری را تربیت کرد که مردم از کار آن‌ها در وحشت و دِهشت می‌افتادند و هر کار پرخطری به دست ایشان انجام می‌شد. از جمله کارهای این فدائیان، قتل مخالفان این فرقه بود که قتل نظام الم لک، وزیر کهنه‌کار سلجوقی و دو پسر او و بسیاری از دیگر افراد می‌باشد. سلطان سنجر سلجوقی نیز بر اثر تهدیدی که از جانب حَسن دیده بود، از تعقیب او باز ایستاد. گویند، حسن، یکی از فداییان را ما مور کرد تا شب هنگام، کاردی نزدیک وی در زمین فرو کند. او سپس به شاه پیغام داد که «آن کس که کارد به زمینِ دُرشت فرو می‌کند، در سینهٔ نرم سلطان هم توانَد نشانَد» سلطان ترسید و با صبّاحیان آشتی کرد و قدرت ایشان، بیش از قبل فزونی گرفت.

درگذشت «ابن حریری» ادیب و نویسندهٔ ایرانی (516 ق)
ابو محمد قاسم بن علی بصری معروف به ابن حریری، ادیب و نویسندهٔ ایرانی و صاحب کتابی به نام مقامات است که در نوع خود بی‌نظیر می‌باشد. ابن حریری در این کتاب، رموز و لطایف زبان عربی را در قالب حکایت‌های پندآموز و ساده بیان کرده است. از این رو از دیرباز تاکنون ادیبان و ادب‌آموزان برای آشنایی با ادبیات عرب از این کتاب استفاده کرده‌اند.

حمله هواپیماهای عراق به ناو آمریکایی استارک (1366 ش)
در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، هواپیماهای جنگنده عراقی به ناو آمریکایی استارک در خلیج فارس حمله کرده و 37 نظامی آمریکا را کشتند و تعدادی را مجروح نمودند. این حادثه همزمان با آغاز افزایش حضور نیروهای نظامی آمریکا در خلیج فارس به بهانه حفظ امنیت نفت کش‌ها صورت گرفت. رژیم عراق بلافاصله پس از حمله به ناو استارک، ضمن غیر عمدی خواندن این حمله، از واشنگتن عذرخواهی نمود و آمادگی خود را برای پرداخت غرامت به این دولت اعلام کرد. آمریکا نیز با آن که همواره حساسیت زیادی در مورد تهاجم به نظامیان و کشتی‌های جنگی خود نشان می‌دهد، به راحتی از کنار این حادثه گذشت، چرا که آمریکا، پشتیبان عراق در جنگ این کشور علیه ایران بود. با این حال برخی معتقدند، حمله عراق به ناو استارک، سناریوی مشترک واشنگتن و بغداد برای ناامن جلوه دادن منطقه خلیج فارس و حضور بیشتر ناوهای آمریکایی در این منطقه بوده است.

تأسیس نخستین مدرسه دریانوردی در پرتغال (1426 م)
در 17 مه 1426 م نخستین مدرسه دریانوردی در جهان جهت تعلیم فنون دریانوردی در کشور پرتغال تأسیس شد. هدف از ایجاد این مدرسه، تعلیم دریانوردان ورزیده و کار گیری آنان در زمینه توسعه اکتشافات جغرافیایی بود. بسیاری از کاشفان و دریانوردان مشهور آن عصر پرتغال از فارغ‌التحصیلان این مدرسه بودند. به همین دلیل، به تدریج در دیگر کشورهای جهان نیز مدارس دریانوردی، دایر شد.


آغاز سلطنت «محمد میرزا» سومین شاه قاجار (1250 ق)
وقتی که فتحعلی شاه قاجار در اصفهان درگذشت، محمد میرزا نوهٔ او و فرزند عباس میرزای ولیعهد، فرمانروای آذربایجان بود. او می‌دانست که به زودی با مخالفت عموهای فراوانِ خود مواجه خواهد شد؛ بنابراین به دستیاری پیشکارِ باتدبیر و فاضل خود، میرزا ابوالقاسم فراهانی ملقب به قائم مقام به تخت پادشاهی نشست و در تبریز تاج‌گذاری نمود.

دوران سلطنت محمدشاه مقارن با آشکار شدن نتایج شوم عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای و عوارض جنگ‌های ایران و روس بود. در همین دوره، رقابت‌های گستردهٔ دول استعماری برای نفوذ در ایران گسترش یافت. از جمله اقدامات این شاه قاجار، لشکرکشی به هرات بود که بدون نتیجه پایان یافت. هم‌چنین محمدشاه پس از مدتی دستور قتل قائم مقام فراهانی، صدراعظم دانشمند و با کفایت را صادر کرد.

انجام همه‌پرسی تعیین نظام حکومتی در ایتالیا پس از جنگ جهانی دوم (1946 م)
در سال 1945 م ویکتور امانوئل سوم پادشاه ایتالیا که 45 سال سلطنت کرده بود، با رأی مجلس ملی این کشور برکنار و پسرش اومبرتوی دوم جانشین وی شد؛ اما مردم ایتالیا با شرکت در یک همه پرسی، خواستار حکومت جمهوری شدند و به این ترتیب به سلطنت یک ساله اومبرتوی دوم خاتمه دادند. با این حال به علت فقدان احزاب سیاسی فراگیر و قدرتمند که ناشی از شکاف‌های اقتصادی و اجتماعی در ایتالیا است، دولت‌های این کشور پس از جنگ جهانی دوم تا سال‌ها، همواره عمر کوتاهی داشتند.

تولد «ادوارْدْ جِنر» پزشکی انگلیسی و کاشف واکسن ضد آبله (1749 م)
ادوارد جِنِر، پزشک معروف انگلیسی در 17 مه 1749 م، در انگلستان به دنیا آمد. جِنِر در پی تلاشهای بسیار در 14 مه 1796 م واکسن ضد آبله را کشف کرد. او معتقد بود که تزریق مایه آبله، سبب ایجاد آبله خفیف در انسان می‌شود و همین موضوع موجب مصونیت بدن در مقابل این بیماری خواهد شد. پس از آزمایش موفقیت‌آمیز واکسن آبله، جِنِر فوراً این کشف را طی رساله‌ای نوشت و به دانشمندان ارائه نمود. در این هنگام، برخی دانشمندان او را شعبده باز قلمداد کردند و با عنوان کردن این‌که جنگ با تقدیر و طبیعت، برخلاف موازین دینی است، مبارزات جنر علیه بیماری آبله را تقبیح کردند؛ اما جِنِر دست از کار نکشید و به آرامی نظریات و کشفیات خود را به اثبات رساند. کم کم جنر شهرت یافت و هزاران نفر را با موفقیت واکسینه کرد. از آن پس آبله کوبی در نقاط دیگر دنیا نیز رواج یافت و بسیاری از مردم، از خطر مرگبار آبله رهایی یافتند. وی سال‌های پایانی عمر را در زادگاهش گذراند و سرانجام در 30 نوامبر 1822 مدر 73 سالگی در گذشت.

روز ملی و سالروز تصویب قانون اساسی نروژ (1814 م)
کشور پادشاهی نُروژ با 323/758 کیلومتر مربع وسعت در شمال قاره اروپا و در همسایگی کشورهای سوئد، فنلاند و... قرار گرفته است. جمعیت نروژ در حدود 4/5 میلیون نفر می‌باشد و به دلیل دارا بودن رشد منفی جمعیت پیش‌بینی می‌شود که جمعیت آن تا سال 2025 م نیز 4/5 میلیون نفر خواهد بود. پایتخت آن شهر اسلو و از شهرهای دیگر این کشور، بر گن، تروندهیم و استاوانگر قابل ذکرند. دین اکثر مردم نروژ پروتستان، زبان رسمی نروژی و واحد پول آن، کرون نروژ می‌باشد. نروژ که از سالیان پیش تحت سلطه سوئد قرار داشت، در بیست و هفتم اکتبر 1905 م از سوئد مستقل شد و حکومت پادشاهی را اختیار کرد. هفدهم ماه مه و روز قانون اساسی در این کشور به عنوان روز ملی انتخاب شده است.

آغاز عملیات بیت‌المقدس 6 در استان ماووت عراق توسط سپاه (1367 ش)
عملیات متوسط بیت‌المقدس 6، در جبهه شمال و منطقه عمومی ماووت در استان سلیمانیه عراق از تاریخ 27 اردیبهشت 1367 و با رمز مبارک یا امیرالمؤمنین (ع)، در پاسخ به شرارت‌های دشمن در خلیج فارس و روستاهای مرزی کشور و با هدف خارج کردن نیروهای خودی از تیررس دشمن در دو مرحله به اجرا گذاشته شد.

این عملیات به نتایج زیر انجامید: تلفات نیروی انسانی دشمن: 400 نفر اسیر، 2000 نفر کشته و زخمی؛ فتح ارتفاعات مهم شیخ محمد آسوس و استروگ در منطقه کردستان عراق توسط رزمندگان اسلام به همراه انهدام مقداری از تجهیزات دشمن. با اتمام مرحله دوم عملیات و به دست آمدن اهداف از پیش تعیین شده، دشمن در اوج استیصال، به سلاح‌های شیمیایی متوسل شد که با عکس‌العمل پدافند شیمیایی خنثی گردید و رزمندگان اسلام به تثبیت مواضع جدید پرداختند.

برخی دیگر از رویدادهای امروز
1727: کاترین اول رئیس کشور روسیه در 44 سالگی درگذشت.
1809: ناپلئون امپراتور فرانسه سرزمین هایی را که پاپ تا آن زمان بر آنها فرمانروایی داشت ضمیمه امپراتوری فرانسه کرد.
1814: ناپلئون به استقلال موناکو پایان داد. موناکو 32 هزار نفری که اینک یک شاهزاده نشین مستقل و عضو سازمان ملل است نواری از ساحل فرانسه در نزدیکی «نیس» را در برگرفته و محافظت نظامی از آن همچنان با فرانسه است. موناکو در قدیم توسط دولت جنوای ایتالیا اداره می‌شد.
1838: شارل موریس تا لیران سیاستمدار و دولتمرد معروف فرانسه در 84 سالگی فوت شد.
1940: ارتش آلمان با تصرف بروکسل، اشغال بلژیک را تکمیل کرد.
1995: ژاک شیراک پس از این که 18 سال شهردار پاریس بود رئیس جمهور فرانسه شد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.