سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز؛

از شهادت فرمانده نیرو هوایی شهید ستاری تا عملیات هویزه

شهادت سرلشکر «منصور ستاری» فرمانده نیروی هوایی، عملیات هویزه، تعطیلی دانشگاه های ایران در اعتراض به سفر «کارتر»، تشکیل کنفرانس سیاسی «دارالبیضاء» در مراکش و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز جمعه 15 دی 1391 خورشیدی برابر با 21 صفر 1434 هجری و 4 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است: 

شهادت سرلشکر «ستاری» فرمانده نیروی هوایی در سانحه سقوط هواپیما (1373 ش)
امیر سرتیپ منصور ستاری در سال 1327 ش در قرچکِ ورامین به دنیا آمد و پس از طی تحصیلات متوسطه، وارد دانشکده افسری گردید و برای طی دوره کنترلر شکاری رادار به آمریکا اعزام شد و پس از بازگشت لیسانس برق و الکترونیک را از دانشگاه تهران اخذ کرد. شهید ستاری پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در طول هشت سال دفاع مقدس، با قبول مسؤولیت‌های مهم فرماندهی، معاون عملیاتی، فرماندهی پدافند هوایی و معاون طرح و برنامه، خدمات شایانی به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ارایه داد. وی در بهمن 1365، به دلیل شایستگی و لیاقت، به سمت فرماندهی نیروی هوایی ارتش منصوب شد و در طی هشت سال مسؤولیت فرماندهی این نیرو، با اجرای ده‌ها برنامه و طرح مختلف، توان رزمی نیروی هوایی ارتش را افزایش داد.

تیمسار ستاری سرانجام در نیمه دی ماه 1373 به همراه چند تن از مسؤولان نیروی هوایی، در مسیر برگشت از کیش به تهران، در راه، تصمیم به شرکت در مراسم فارغ‌التحصیلی گروهی از دانشجویان دوره خلبانی در پایگاه هوایی شهید بابایی اصفهان گرفتند. تا این که پس از اقامت دو ساعته در اصفهان در راه بازگشت، هواپیما، دچار سانحه شده پس از آتش گرفتن سقوط کرد. در این حادثه، شش امیر نیروی هوایی ارتش به همراه تیمسار ستاری و شش تن از خدمه پروازی به درجه رفیع شهادت نائل شدند.

انتصاب «موسیو مِرنارْدْ» به سمت خزانه‌داری کل ایران (1290 ش)
در پی اولتیماتوم دولت روسیه به دولت ایران مبنی بر عزل «مورگان شوستر» آمریکایی از سمت خزانه‌داری کل کشور و اخراج وی از ایران، دولت ایران در حالی که قوای روس در شهرهای آذربایجان ایران به قتل و غارت و کشتار مردم مشغول بودند به ناچار در برابر خشونت دولت تزاری تسلیم شد و به خدمت مستشاران آمریکایی پایان داد. دولت روس که هنوز هم به این موفقیت قانع نبود، به زودی دولت را مجبور ساخت که مجلس را منحل و اکثر مطبوعات را توقیف نماید و رییس بلژیکی کل گمرک را که دست‌نشانده ایشان بود، به جای شوستر آمریکایی، خزانه‌دار کل ایران کند. سرانجام ناصرالملک که در این زمان، نایب‌السلطنه کشور بود «موسیو مرنارد» بلژیکی را به این سمت برگزید.

رحلت عالم ربانی آیت اللَّه «نجف آبادی» (1318 ش)
آیت‌اللَّه میرسیدمحمد بن سید محمد حسین مدرس نجف‌آبادی در حدود سال 1256 ش در نجف‌آباد به دنیا آمد و مقدمات علوم را در زادگاه خود فرا خواند. وی سپس برای ادامه تحصیلات خود راهی نجف اشرف گردید و در حلقه درس حضرات آیات: علامه سیدمحمدکاظم یزدی، آخوند ملامحمدکاظم خراسانی، شیخ الشریعه اصفهانی، سیداسماعیل صدر و حاج آقا رضا همدانی جای گرفت. وی پس از چند سال اقامت در نجف و طی مدارج عالی علمی، به اصفهان برگشت و تا آخر عمر به مدت بیش از سی سال به تدریس و افتاء و اقامه جماعت پرداخت. همچنین حاشیه بر کفایةُالاصول در 2 جلد از جمله آثار ایشان است. میرسیدمحمد مدرس نجف آبادی سرانجام در نیمه دی ماه 1318 ش در 62 سالگی به دیار باقی شتافت و در قبرستان تخت‌فولاد اصفهان به خاک سپرده شد.

تعطیلی دانشگاه های ایران در اعتراض به سفر «کارتر» رییس جمهور وقت آمریکا به ایران (1356 ش)
دانشجویان مسلمان در اعتراض به سفر جیمی کارتر رییس جمهور وقت آمریکا به تهران، به مدت سه روز بر سر کلاس‌ها حاضر نشدند و دانشگاه را به تعطیلی کشاندند. دانشجویان انقلابی با درکی درست از اوضاع ایران و جهان و دخالت‌های ناروای ابرقدرت‌ها به‌ویژه آمریکا در امور ایران، این بار با تعطیل کردن دانشگاه‌ها، صدای اعتراض خود را به گوش جهانیان رساندند.

شهادت شهید مصطفی اردستانی (1373 ش)
شهید مصطفی اردستانی در سال ۱۳۲۸ ش در روستای «قاسم‌آباد» از توابع شهرستان «ورامین» دیده به جهان گشود. پس از اخذ دیپلم در سال ۱۳۴۸ ش، به خدمت سربازی اعزام شد. در سال ۱۳۵۰ ش وارد دانشکده خلبانی نیروی هوایی شد. پس از گذراندن مقدمات آموزش پرواز در ایران، به‌منظور تکمیل دوره خلبانی، به کشور آمریکا اعزام شد و پس از اخذ دانشنامه خلبانی به ایران بازگشت و با درجه ستوان دومی در پایگاه چهارم شکاری دزفول به‌عنوان خلبان هواپیمای «اف ۵» مشغول به خدمت شد. وی در سال ۱۳۵۹ ش در پایگاه شکاری تبریز مشغول به خدمت بود که جنگ تحمیلی آغاز شد. در سال ۱۳۶۰ ش به‌عنوان فرمانده پایگاه پنجم شکاری (امیدیه) انتخاب و در این پایگاه مشغول خدمت شد.

در سال ۱۳۶۶ ش به‌عنوان مدیریت آموزش عملیات نهاجا منصوب شد. پس از شهادت سرلشکر خلبان عباس بابایی که معاونت عملیات نیروی هوایی را عهده‌دار بود، شهید اردستانی به این سمت برگزیده شد و تا زمان شهادت، عهده‌دار این مسئولیت مهم بود. سرلشکر خلبان مصطفی اردستانی سرانجام در تاریخ پانزدهم دی‌ماه سال ۱۳۷۳ هجری شمسی در سن چهل و پنج سالگی بر اثر سانحه هوایی، به‌همراه فرمانده فقید نیروی هوایی، سرلشکر شهید منصور ستاری و چند تن دیگر از هم‌رزمانش، به آروزی دیرینه‌اش رسید و به لقاء معبود پیوست. از شهید اردستانی، دو پسر و دو دختر به یادگار مانده است.

درگذشت آیت الله اژه‌ای، از علمای بزرگ اصفهان (1389 ش)
حاج شیخ علی محمد اژه‌ای 15 دی 1389 در سن نود سالگی پس از یک عمر بندگی خداوند متعال، اقامه نماز و راهنمایی و هدایت مردم متدین اصفهان و تلاش و مجاهدت در راه نشر احکام اسلام و قرآن و سیره ائمه اطهار (ع) دارفانی را وداع گفت و به ملکوت اعلی پیوست. ایشان از علمای معاصر قبل از سال 1300 (1299 هجری شمسی) در اصفهان متولد شد و نزد اساتید بسیاری تحصیل کرد و به درجه اجتهاد نائل گردید. برخی از اساتید ایشان عبارتند از حضرات آیات و حجج اسلام سیدمرتضی موحد ابطحی، میرزا محمدعلی معلم حبیب‌آبادی، شیخ محمود مفید، مجدالعلما نجفی.
این عالم وارسته در سنین جوانی از آیات عظام، سیدابوالحسن اصفهانی و سیدمحمد حجت کوه‌کمره‌ای اجازه اجتهاد و روایت دریافت نمود. وی پدر شهید مجاهد حجت‌الاسلام شیخ علی اکبر اژه‌ای بود که در جنایت بمب‌گذاری منافقین در هفتم تیرماه 1360 در محل حزب جمهوری اسلامی به همراه شهید مظلوم آیت الله بهشتی و 72 تن از یاران امام به شهادت رسید.

تولد سراج الدّین «ارمَوی» دانشمند منطق، فقیه و متکلم شهیر (594 ق)
ابوالثناء محمدبن ابی‌بکر بن احمد، معروف به سراج الدین ارمَوی (منسوب به ارومیه) از علمای بزرگ معقول می‌باشد و در منطق و کلام بسیار متبحر بود. وی در این رشته‌ها، بی‌نظیر و محل توجه صاحبان فن و فضلاء قرار داشت و کتب متعددی تدوین کرد که البَیان، اللُّباب، مُختَصرُ الاربعین و مَصالحُ الانوار از آن جمله‌اند.

برگزاری همایش «خلع یَد» در اروپا (1073 م)
در چهارم ژانویه 1073 م، همایش «خلع ید» با حضور نمایندگان مذهبی کشورهای مسیحی و با پیشنهاد پاپ گِریگوری هفتم، رهبر مسیحیان جهان برگزار شد. در این همایش تصمیم گرفته شد که از پادشاهان کشورهای مسیحی درباره نصب مقاماتِ روحانی مسیحی خلع ید شود. تا آن زمان، پادشاهان، علاوه بر این که قدرت سیاسی را در کشورهای خود در دست داشتند، می‌توانستند اسقف کلیساها را نیز عزل و نصب کنند. این امر، کلیساها را در خدمت مصالح و منافع قدرت‌مندانی قرار داده بود که به فساد، استبداد، ستمکاری و بی‌عدالتی، معروف بودند و مقامات روحانی کلیساها، به واسطه این وابستگی، توجیه کننده اعمالِ شاهان شده بودند. این مصوّبه با واکنش شدید پادشاهان اروپایی روبرو شد و جنگ‌های طولانی و خونین بین پیروان پاپ‌ها و سلاطین اروپایی آغاز گردید.

تشکیل کنفرانس سیاسی «دارالبیضاء» در مراکش (1961 م)
در چهارم ژانویه 1961 م کنفرانس سیاسی دارالبیضاء با شرکت الجزایر، غنا، گینه، مالی، مراکش، سوریه، یمن، و مصر به منظور ایجاد یک بلوک سیاسی افریقایی در شهری به همین نام در مراکش تشکیل شد. هدف از تشکیل این کنفرانس ایجاد یک فرماندهی نظامی افریقایی بود و بر اساس طرح اعلام شده، سازمانی شبیه ناتو، دفاع مشترک و سیاست‌های هماهنگ را تأمین می‌نمود. هم‌چنین قرار بود که در پی آن، بازار مشترک افریقا نیز به وجود آید. با وجود این، مصوبات کنفرانس دارالبیضاء، در آن زمان، عملاً پیگیری نشد. گرچه در سال‌های بعد، برخی از آن موارد، به مرحله عمل رسید.

عملیات هویزه به فرماندهی ارتش (1359 ش)
در حالی که بیش از سه ماه از تجاوز ارتش عراق به میهن اسلامی ایران می‌گذشت، دشمن با خوی تجاوزگری و توحش، فجایعی در مناطق اشغالی مرتکب گردید که روی ستمگران تاریخ را سفید کرده است. در پاسخ به این همه جنایت و ددمنشی دشمن، عملیاتی به صورت کلاسیک طرح‌ریزی شد. در این عملیات، تعدادی از رزمندگان شهادت‌طلب با اصرار زیاد، خود را در صف نیروهای عمل‌کننده قرار داده و با هماهنگی با زره‌پوشان ارتش جمهوری اسلامی ایران، عملیات را آغاز کردند.

سرانجام این عملیات نیز، علی رغم پیروزی‌ها و پیشروی‌های اولیه، به علت عدم پشتیبانی و کمبود مهمات و نیز آمادگی دشمن، به نتایج مطلوب نرسید و دشمن در شانزدهم آذرماه تمامی شهر هویزه را به اشغال خود درآورد. این شهر قهرمان، سرانجام در جریان عملیات بزرگ بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر، از دست دژخیمان رژیم بعثی آزاد شد و از لوث و جور دشمن پاک گردید.

15 دی در 8 سال دفاع مقدس
عملیات نصر در منطقه عمومی سوسنگرد هویزه
مانور و اهداف عملیات، ابلاغیه رئیس جمهور حاوی تأکید بر سرعت کار و شرح عملیات شامل پیشروی‌ها و پیروزیهای ناقص روز اول.
سقوط یک فروند هواپیمای خودی و یک فروند هلیکوپتر دشمن در جبهه عمومی اهواز.66

برخی از رویدادهای 4 ژانویه
1914:  محمد ظاهر به دنیا آمد که پس از کشته شدن پدر از هشتم نوامبر سال 1933 پادشاه افغانستان شد و تا کودتای سردار داوودخان این مقام را برعهده داشت و در سال 2002 پذیرفت که یک تبعه عادی افغانستان باشد.
1945: ناوآمریکایی «امانی بی» از نوع هواپیمابر بر اثر حمله انتحاری (کامیکازی) یک خلبان ژاپنی غرق شد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.