سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مطالعه اجباري رقيب جدي براي مطالعه آزاد است

مطالعه موظف رقيب جدي براي مطالعه آزاد است به طوريكه بالا بودن حجم متون آموزشي و فشردگي برنامه هاي درسي به كاهش مطالعه آزاد مي انجامد.

محمد سرشار مسئول دفتر پژوهش و پيشرفت مجمع ناشران انقلاب اسلامي در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبيات باشگاه خبرنگاران گفت: عوامل گوناگوني بر ميزان مطالعه تاثيرگذار است.
وي ادامه داد: ميزان مطالعه غير موظف، بستگي مستقيمي به ميزان اوقات فراغت افراد دارد به همين دليل سنجش سرانه مطالعه از طريق سنجش چگونگي گذران وقت، دقيق ترين شكل اين سنجش است.
وي افزود: به جز ميزان اوقات فراغت، ميزان مطالعه موظف نيز رقيبي جدي براي مطالعه آزاد است به طوريكه بالا بودن حجم متون آموزشي و فشردگي برنامه هاي درسي، به كاهش مطالعه آزاد مي انجامد.
مدير دفتر پژوهش و پيشرفت مجمع ناشران انقلاب اسلامي گفت: گسترش كتابخانه هاي عمومي قرار دادن كتاب در مكانهاي اتلاف وقت مراجعان، توسعه كتابهاي الكترونيكي، قيمت تمام شده كتاب از عوامل  ديگر دسترسي بيشتر به كتاب و موثر بر ميزان مطالعه است.
محمد سرشار در رابطه با نقش خانواده و نظام آموزشي بر سرانه مطالعه اظهار كرد: خانواده نقش كليدي، ابتدايي و اساسي در عادت دادن افراد به كتابخواني دارد.
وي ادامه داد: قصه گويي براي خردسالان، كتابخواني براي كودكان و اختصاص ساعتي از وقت مشترك خانواده به كتاب خواني، عادت به مطالعه را در افراد نهادينه مي كند.

*فشردگي و پرحجمي برنامه هاي آموزشي مهمترين چالش مطالعه آزاد است
مدير مجمع ناشران انقلاب اسلامي گفت: مهمترين چالش پيشروي مطالعه آزاد ، فشردگي و پرحجمي برنامه آموزشي است و براي حل اين مساله بايد با تجهيز كتابخانهي هاي مدارس اختصاص ساعاتي به كتابخواني، برگزاري مسابقات كتابخواني و تدابير اينچنيني اين مشكل را كمرنگ كرد.
وي در رابطه با تاثير اينترنت بر مطالعه اظهار كرد: كاربري اينترنت يكي از شيوه هايي گذران وقت است و روز به روز زمان بيشتري را از افراد مي گيرد.
وي ادامه داد: اينترنت اگرچه پديده اي است كه به كاهش كتابخواني مي انجامد اما از طرفي به عنوان ابزاري براي دسترسي به كتابهاي الكترونيك، فرصتي را براي مطالعه منابع ديجيتال مهيا و به سرانه مطالعه مي افزايد.
محمد سرشار در رابطه با مساله گراني كاغذ و تاثير آن بر مطالعه گفت: گراني كاغذ به شكل مستقيم بر مطالعه اثر مي‌گذارد اما در كوتاه مدت باعث تغيير شيوه هاي دسترسي به كتاب مي شود. به عنوان مثال امانت گرفتن كتاب از نزديكان رجوع به كتابخانه ها و استفاده از نسخه هاي ديجيتال رواج بيشتري پيدا مي‌كند.
وي در زمينه راهكارهاي پيشرفت و افزايش مطالعه افزود: تعدد عناوين كتاب در هم آميختگي كتابهاي قوي و ضعيف، مساله اي است كه در درازمدت اقبال به مطالعه را كاهش مي دهد چون كتابخوان با مطالعه كتابهاي ضعيف پاسخ درخوري را نسبت به نياز خود دريافت نمي كند و مجبور مي شود از منابع ديگيري نظير اينترنت، تلويزيون و يا سينما به دنبال پاسخ بگردد.

*افزايش دسترسي افراد به كتاب موجب افزايش سرانه مطالعه مي شود
بنابراين معرفي كتابهاي خوب و جداسازي سره از ناسره كمك مهمي به كتابخوان هاي مبتدي خواهد بود و اين مهم از طريق ارائه فهرست كتابهاي مناسب از سوي گروههاي مرجع اجتماعي ميسر است.
وي ادامه داد: تبليغات كتاب راهكار مهم ديگري است كه به افزايش مطالعه مي انجامد به طوريكه در متن زندگي صورت بگيرد به عنوان مثال در بانك ها كتابهاي خود آموز بانكداري معرفي شود يا در دادگستري، كتابهاي افزاينده دانش حقوقي مراجعان به آنان معرفي گردد.
سرشار در رابطه با راهكارهاي افزايش ميزان مطالعه گفت: سازوكارهايي براي افزايش دسترسي افراد به كتاب نيز راهكاري اثربخش خواهد بود افزايش كتابخانه هاي عمومي و غني سازي منابع آنها و همين طور راه اندازي سازوكارهايي براي خريد و فروش كتابهاي دست دوم به افزايش مطالعه خواهد انجاميد./ي2
برچسب ها: مطالعه ، اجباری ، سرشار ، ادبیات
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.