تقویم روز؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه
خبرنگاران، امروز شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۲۳ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۸ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی است.
مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
سالروز تخریب حرمین عسکریین علیهما السلام (۱۴۲۷ ق)
در
بیست و سومین روز از ماه محرم ۱۴۲۷ ق، اشغالگران و تروریستهای مزدور آنان،
در جنایتی هولناک، در شهر سامره، به تخریب حرم مطهر حضرت امام هادی (ع) و
امام حسن عسکری (ع) دست یازیدند و لعن و ننگ و نفرین ابدی را برای خویش
خریدند.
معرفی عراق به عنوان متجاوز از سوی سازمان ملل متحد (۱۳۷۰ ش)
یازده سال پس از آغاز جنگ هشت ساله تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران و سه سال پس از صدور قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت و اتمام جنگ و با تلاشهای پیگیر سیاسی مسؤولان نظام جمهوری اسلامی، حقانیت ایران در دفاع مشروع به اثبات جامعه جهانی رسید. خاویر پرز دکوئیار، دبیر کل وقت سازمان ملل متحد در ۱۸ آذر ۱۳۷۰ طی یک گزارش رسمی به شورای امنیت اعلام کرد که عراق در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به ایران حمله کرده و متجاوز است. اعلام اینکه در جنگ تحمیلی، عراق آغازگر و مسؤول جنگ بوده است، یک پیروزی بزرگ سیاسی است.
این دفاع و نبرد، در حالی ادامه و پایان یافت که جهانیان، بانی جنگ را میشناختند و حتی به کمک او شتافته بودند. آنان زمانی به خود آمدند که سلاحهای ارسالی به عراق، علیه خودشان به کار گرفته شد و عراق، منطقه خلیج فارس را درگیر جنگی مهیب و عظیم کرد. متجاوز بودن عراق، گرچه بسیار دیر اعلام شد، اما از پیروزیهای مهمی است که در تاریخ کشورمان به عنوان واقعهای بزرگ ثبت شده است.
رحلت آیت اللَّه العظمی «سیدمحمد رضا گلپایگانی» زعیم عالیقدر حوزه علمیه قم (۱۳۷۲ ش)
آیتاللَّه العظمی گلپایگانی در سال ۱۲۷۷ ش به دنیا آمد. وی در ۲۱ سالگی وارد درس خارج فقه و اصول آیتاللَّه حائری یزدی شد. ایشان پس از تاسیس حوزه علمیه قم و رحلت آیتاللَّه حائری یزدی تدریس خارج فقه و اصولِ خود را آغاز کرد. حاصل تدریس هفتاد ساله ایشان پرورش دهها شاگرد مجتهد و عالم از جمله حضرات آیات مرتضی حائری یزدی، شهید مرتضی مطهری، شهید محمدعلی قاضی طباطبایی، شهید سیداسداللَّه مدنی، شهید دکتر محمد مفتح، شهید دکتر سیدمحمدحسینی بهشتی، علی مشکینی، ناصر مکارم شیرازی، جعفر سبحانی، لطف اللَّه گلپایگانی، حسن حسنزاده آملی، احمد جنّتی، علیپناه اشتهاردی، رضا استادی و دهها عالم فاضل از جمله شاگردان آن مرجع بزرگ دینی میباشند.
آیتاللَّه گلپایگانی دارای نگاشتهها و تقریرات فراوانی میباشد و در دوران سی و دو ساله مرجعیت، یکی از ارکان فقاهت بوده و به ضرورت، در تمام ابواب فقه، فتوا داده است. کتاب الحج، کتاب القضاء و حاشیه بر عروة الوثقی و... از جمله تالیفات آن فقیه بزرگوار به شمار میروند. ایشان همچنین در جریان انقلاب اسلامی و پس از آن، همواره حمایت خود را از قیام و رهبری آن اعلام میکرد. آیتاللَّه گلپایگانی سرانجام پس از عمری خدمت و تدریس و تألیف، در هجدهم آذرماه ۱۳۷۲ ش در سن ۹۵ سالگی دار فانی را وداع گفت و در مسجد بالاسرِ حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.
درگذشت «ابوسلیمان منطقی» فیلسوف و حکیم (۳۷۵ ق)
ابوسلیمان محمد بن بهرام منطقی سجستانی، درمنطق و حکمت و فلسفه مقامی عالی داشت و در سلک حکمای قرن چهارم محسوب میشود. او نزد عضدالدوله، دومین سلطان آلبویه (۳۷۲ - ۳۳۸ ه. ق) بسیار محترم و مشمول مراحم وی بود و او نیز شرحهایی به کتب ارسطو را به نام عضدالدوله نمود. ابوسلیمان، استاد ابوحیان توحیدی (معتزلی الاصول و شافعی الفروع) است. از آثار او: رساله فی مراتب قُوَی الانسان، رسائل الی عضد الدوله، شرح کتب ارسطاطالیس قابل ذکر میباشند. (جالب اینکه ابوسلیمان منطقی، نزدیک به ۸۰۰ سال پیش از نیوتن، قانون جاذبهٔ خورشید را کشف کرده است).
درگذشت «ثعلبی» از مشاهیر، فقها و مفسرین مسلمان (۴۲۷ ق)
شیخ ابواسحاق احمد فرزند محمد نیشابوری معروف به ثَعلبی یا ثَعالَبی است. وی در نیشابورزاده شد و بعدها به یکی از فُقها و مفسّرین برجسته بَدَل گشت. ثعلبی کرسی استادی را در نیشابور به خود اختصاص داد و جمع بسیاری از مشاهیر علمای سنی و شیعی در حوزهٔ وی تربیت یافتند. مشهورترین اثر وی «الکشف و البیان فی تفسیر القرآن» است که معروف به تفسیر ثعلبی است. همچنین کتاب مشهور تاجُ العَروس نیز از این دانشمند بزرگ ایرانی میباشد.
آغاز هشتمین کنفرانس سران کشورهای اسلامی در تهران (۱۳۷۶ ش)
هشتمین
اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران با شرکت قریب به اتفاق سران کشورهای
اسلامی و مقامات عالی رتبه پنجاه و پنج کشور مسلمان در هجدهم آذرماه ۱۳۷۶ و
با سخنان مهم مقام معظم رهبری آغاز شد. در پایان اجلاس سه روزه کنفرانس
اسلامی در بیستم آذر ۱۳۷۶، اعضای سازمان متعهد شدند که با تروریسم مقابله
کنند و برای بازپسگیری قدس و مسجدالاقصی و حق ملی مردم فلسطین و بازگشتن
به سرزمینشان و ایجاد کشور مستقل فلسطین با حاکمیت قدس شریف به عنوان
پایتخت، تلاش کنند.
رحلت حکیم بزرگوار حاج «ملامحمد نراقی» عالم بزرگ شیعه (۱۲۹۷ ق)
حاج ملامحمد نراقی ملقب به عبدالصاحب معروف به حجتالاسلام فرزند ملا احمد نراقی از علمای بزرگ شیعه بوده است که در علم کلام و فقه و اصول صاحب تألیف است وفات ایشان در سال ۱۲۹۷ ق در کاشان در حدود هشتاد سالگی واقع شد و نزد مدفن پدر بزرگوار خود به خاک سپرده شد. کتب انوارُالتوحید در کلام، المَراصِد در اصول و مَشارقُ الاحکام در فقه از جمله آثار این حکیم جلیل میباشند.
سقوط حاکمان نظامی در ژاپن و آغاز انقلاب سفید اجتماعی این کشور (۱۸۶۸ م)
شوگونها یا حاکمان نظامی یکی از دهها خاندان قدرتمند در ژاپن بودند که دیکتاتوری خود را از قرن دوازدهم بر ژاپن حاکم کردند. در آن زمان علیرغم وجود دربار حکومتی، قدرت واقعی در اختیار شوگونها بود. با گذشت زمان، حکومت در میان شوگونها موروثی شد و این خاندان با کسب قدرت فراوان، نفوذ گستردهای در دربار ژاپن پیدا کرد، سرانجام با روی کار آمدن موتسو هیتو امپراتور مقتدر ژاپن، در سال ۱۸۶۷، حکومت شوگونها سرنگون شد و از هشتم دسامبر ۱۸۶۸ م اصلاحات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در این کشور آغاز شد. در حقیقت پایه و اساس ژاپن جدید و پیشرفته در این زمان گذاشته شد. ژاپنیها دورانِ نوینسازی را آغاز کردند. در این مسیر، ژاپنیها غرب را به عنوان الگو قرار دادند و با بهرهگیری از روش آموزش و پرورش و علوم و ارتباطات غربی توانستند به سرعت به یک کشور صنعتی و نظامی تبدیل شوند. با این همه، بسیاری از ژاپنیها، در عین حال، به آداب و رسوم خود پایبند ماندهاند.
آغاز جنگ «فالْکْ لند» در اقیانوس اطلس در جریان جنگ جهانی اول (۱۹۱۴ م)
در هشتم دسامبر ۱۹۱۴ م در جریان جنگ جهانی اول، نبرد دریایی فالْکْ لْند در اطراف جزایری به همین نام در اقیانوس اطلس و در نزدیکی کشور آرژانتین، میان انگلیس و آلمان به وقوع پیوست که به شکست آلمان انجامید. در این نبرد، ۵ رزمناو آلمانی که یک ماه قبل در نبردی دیگر موفق به شکست انگلستان شده بودند، با دو کشتی رزمناو انگلیسی مواجه گردیدند. در اثر این درگیری شدید و یک روزه، چهار رزمناو آلمانی غرق شده و تنها یکی از آنها موفق به گریز از صحنه نبرد گردید. این جزایر، چون دارای منابع نفتی عظیمی بودند، باعث اختلاف این دو کشور گردیدند. با وجود آنکه آرژانتین پس از استقلال آنها را جزو قلمرو خود میداند، با این حال هنوز در اشغال انگلیس است.
اعلان جنگ امریکا به ژاپن و ورود رسمی امریکا به جنگ جهانی دوم (۱۹۴۱ م)
با حمله ناگهانی ۳۶۰ هواپیمای ژاپنی به ناوگان جنگی امریکا در بندر پِرْلْ هارْبورْ که روز هفتم دسامبر سال ۱۹۴۱ م صورت گرفت، امریکا نیز فردای آن روز، برابر با هشتم دسامبر، به ژاپن اعلان جنگ داد و رسماً وارد جنگ جهانی دوم شد. به این ترتیب، جنگ محدودی که در اول سپتامبر سال ۱۹۳۹ م با حمله سربازان آلمانی به خاک لهستان آغاز شده بود قبل از پایان سال ۱۹۴۱ م به یک جنگ بزرگ جهانی مبدل شد. تا قبل از ورود امریکا به جنگ، هیتلر سعی میکرد از هر اقدامی که موجب مداخله امریکا در جنگ شود خودداری نماید. هیتلر تا آن زمانْ با آگاهی از نفوذ یهودیان در سیاست امریکا، در مبارزه با یهودیان احتیاط بیشتری به کار میبرد و حتی جوامع یهودی را تحت فشار گذاشته بود تا از هم کیشان خود در امریکا بخواهند به خاطر حفظ جان آنها، از ورود امریکا به جنگ جلوگیری کنند. اما به دنبال حمله ژاپن به امریکا و ورود ایالات متحده به جنگ، هیتلر با توجه به سرازیر شدن کمکهای امریکا به دشمنان آلمان، خود در اعلان جنگ به امریکا پیشقدم شد و آتش جنگ جهانی دوم فروزانتر شد.
شروع جنگ پنج ساله فرانسه علیه مکزیک (۱۸۶۱ م)
مکزیک
اگرچه در اوائل قرن نوزدهم به استقلال رسید، اما تا چندین سال، بامشکلات
داخلی مواجه بود. یکی از حوادث دوران بعد از استقلال این کشور مسئله جنگ
پنج ساله فرانسه با مکزیک میباشد. در سال ۱۸۵۷ خوآرِز به ریاست جمهوری
مکزیک رسید و با تصویب قانون اساسی جدید، به یک سری اقدامات اصلاحی در سطح
جامعه دست زد. از جمله وی دستور داد که دادگاههای مذهبی که زیر نظر کلیسا
اداره میشدند، تعطیل گردند. وی همچنین اموال فراوان کلیسا را محدود نمود و
به مقابله با نفوذ کشیشها پرداخت. این امر عکسالعمل صاحبان کلیسا را
برانگیخت و موجبات مخالفت کلیسا را فراهم آورد.
دول استعماری در این
زمان دُوَل مسیحی اروپا از قبیل فرانسه، انگلستان و اسپانیا به ظاهر برای
کمک به آزادیخواهان و در اصل برای حاکم شدن بر شؤون مکزیک، در هشتم دسامبر
۱۸۶۱ م به این کشور لشکرکشی نموده و خوارِز را به عقب راندند. چندی پس از
آغاز جنگ، انگلستان و اسپانیا متوجه شدند که فرانسه قصد تصرف و مالکیت
مکزیک را داشته، بنابراین از ادامه همکاری با فرانسه منصرف گردیدند. با این
حال نیروهای ناپلئون سوم امپراتور فرانسه موفق به اشغال مکزیکوسیتی پایتخت
مکزیک شدند و یک اتریشی را در آنجا به حکومت نشاندند. این وضعیت تا سال
۱۸۶۶ م ادامه داشت وسرانجام بر اثر فشار دولتِ امریکا به فرانسه، ناپلئون
سوم این کشور را تخلیه و خوارز پس از سازماندهی مجدد به پایتخت حمله برد و
بار دیگر به ریاست جمهوری مکزیک رسید.
۱۸ آذر در هشت سال دفاع مقدس
سه عملیات محدود خودی در سوسنگرد و عملیات نفوذی ایذایی دشمن در شوش. 59
عملیات هوایی خودی پنجوین.
استفاده ایران از موشکهای دورپرواز «اسکادبی» ساخت شوروی در حملات خود به عراق طی چند ماه گذشته. 65
برخی از رویدادهای ۸ دسامبر
۱۹۴۸: دولت وقت اردن باقیمانده فلسطین را ضمیمه خاک خود کرد.
۱۹۶۳: رعد و برق در آسمان ایالت مریلند آمریکا یک هواپیمای مسافربر از نوع بوئینک ۷۰۷ را ساقط کرد و ۸۱ سرنشین آن کشته شدند.
۱۹۷۱: در جریان جنگ هند و پاکستان بر سر پاکستان شرقی (بنگلادش)، نیروی دریایی هند به بندر کراچی حمله و آن را به گلوله بست.
۱۹۷۴: یونانیان در رفراندمی که برگزار شد با ادامه نظام سلطنتی موافقت نکردند. این نظام را در نیمه اول قرن ۱۹ قدرتهای وقت اروپا به آنان تحمیل کرده بودند و پادشاه منصوب نیز یونانی الاصل نبود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید