سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز؛

از بهای 60 سال پیش سکه طلا در ایران تا ساخت اولین هواپیمای خورشیدی

تصویب لایحه واگذاری امتیاز نفت شمال، شکست و عقب نشینی روس‌ها در نبرد «ایروان»، مرگ فرانکو دیکتاتور اسپانیا، پایان بحران موشکی امریکا و شوروی بر سر کوبا و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 3شنبه 30 آبان 1391 خورشیدی برابر با 5 محرم 1434 هجری و 20 نوامبر 2012 میلادی است. مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تصویب لایحه واگذاری امتیاز نفت شمال به شرکت آمریکایی «استاندارد اویل» (1300 ش)
دولت، درزمان صدارت احمد قوام‌السلطنه لایحه‌ای تنظیم کرد که بر اساس آن، امتیاز استفاده از نفت شمال ایران به شرکت معروف آمریکایی با نام «استاندارد اویل» واگذار می‌شد. بر اساس توافق بین دولت و مجلس، این لایحه به طور محرمانه به تصویب رسید تا شوروی و انگلیس در آن مداخله نکنند. علت واگذاری امتیاز نفت شمال گذشته از منافع مالی، برای ایجاد توازن در سیاست خارجی بود و دولت ایران میل داشت کشور سومی نیز در ایران دست به فعالیت‌های اقتصادی بزند.

دو روز پس از تصویب این لایحه، دولت شوروی اعتراض شدیداللَّحن خود را که در حقیقت، حکم اولتیماتوم داشت، اعلام کرد. متعاقب اعتراض دولت شوروی، دولت انگلستان نیز یادداشتی تسلیم دولت ایران نموده و به این امر اعتراض کرد. شوروی ضمن اعتراض خود، خواهان اجرای معاهده سابق نفت خود با ایران شد ولی از آنجا که این امر، خلاف قانون اساسی صورت گرفته بود، نمایندگان مجلس شورای ملی در برابر اعتراض شوروی و انگلیس ایستادند و به اولتیماتوم آن‌ها توجهی نکردند.

درگذشت «فاضل مراغی» فقیه و اصولی قرن 13 و 14 هجری (1310 ق)
ملا احمد بن علی‌اکبر مراغی معروف به فاضل مراغه‌ای از علمای برجسته‌ی آذربایجان، پس از سال‌ها تحصیل در حوزه‌ی علمیه‌ی نجف و بهره‌گیری از محضر اساتید مشهوری چون شیخ مرتضی انصاری و حاج سید حسین کوه کمره‌ای، فقیهی متبحّر در علم فقه، اصول فقه و دیگر علومِ دینی شد. وی پس از بازگشت به ایران به تدریس پرداخت و شاگردان برجسته‌ای را تربیت کرد. فاضل مراغه‌ای همچنین کتب متعددی را در زمینه‌های مختلف علوم دینی به رشته‌ی تحریر درآورد. از این دانشمند گرانقدر، تفسیری بر بخشی از قرآن و همچنین حاشیه‌هایی بر متون قدیمی اسلامی به جای مانده است. فاضل مراغی در وادی السلام نجف اشرف مدفون است.

شکست و عقب نشینی روس‌ها در نبرد «ایروان» در زمان فتحعلی شاه قاجار (1219 ق)
دولت روس که از زمان پطر کبیر در صدد اتصال به دریای آزاد از طریق جنوب بود، با هر بهانه‌ای متصرفات خود را افزایش می‌داد. در سال 1218 ق مردم قره‌باغ و گنجه شورش کردند که با عکس العمل خشن دولت روس سرکوب شدند. مردم آن نواحی به ایران متوسل شدند و این امر باعث آغاز جنگ اول ایران و روسیه گردید. در ابتدا عباس میرزا ولیعهد و فرزند ارشد فتحعلی شاه قاجار بر سیسیانوف فرماندهی روسی غلبه کرد و نیروهای روسیه عقب نشینی کردند. بعدها سیسیانوف در این جنگ کشته شد و زمینه‌ی جنگ اصلاندوز و امضای معاهده‌ی ننگین گلستان فراهم آمد.

رحلت آیت اللَّه حاج شیخ «محمد باقر کمره ای» (1416 ق)
حاج شیخ محمدباقر کمره‌ای خمینی در سال 1320 قمری در کَمَره (در اطراف خمین) دیده به جهان گشود. از آثار فراوانی که از ایشان باقی مانده است، مهارت آن عالم فرزانه در فقه، اصول، تفسیر، کلام و عقاید، تاریخ، تراجم، ادبیات عرب و عجم، لغت، حدیث، ملل و مذاهب اسلامی، معانی و بیان و غیره مشهود است. از جمله کتاب‌هایش که متجاوز از پنجاه عنوان است، عبارتند از خداشناسی، الدین فی طَور الاجتماع (5 جلد)، ستون دین، روحانیت در اسلام (2 جلد)، خودآموز علم بلاغت، مروارید حکمت.  سرانجام این عالم فرزانه پس از عمری سرشار از خدمات دینی، اجتماعی و علمی در 95 سالگی در تاریخ 5 محرم الحرام 1416 قمری، برابر با 14 خرداد 1374 شمسی بدرود حیات گفت و در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) در ری به خاک سپرده شد.

مرگ فرانکو دیکتاتور اسپانیا (1975)
ژنرال فرانسیسکو فرانکو (متولد چهارم دسامبر 1892) دیکتاتور اسپانیا در 82 سالگی و پس از 39 سال دیکتاتوری درگذشت. وی که در سال 1926 ژنرال شده و یک سلطنت طلب بود پس از افتادن قدرت در اسپانیا به دست گروههای چپ دست به کودتا زد ولی موفق نشد. همین کودتا باعث جنگ خونین داخلی اسپانیا شد که ضمن آن مسکو و احزاب کمونیست سایر ملل از چپ‌ها و موسولینی و هیتلر از فرانکو (راستهای افراطی) حمایت می‌کردند.

این جنگ سه ساله در 1939 با پیروی راست‌ها پایان یافت و فرانکو زمام امور را به دست گرفت. با وجود این، به حمایت هیتلر و موسولینی وارد جنگ جهانی دوم نشد. فرانکو که رسانه هارا سانسور و مانع تاسیس احزاب غیر راستگرا بود وصیت کرده بود که پس از مرگ ریاست کشور به شاهزاده خوان کارلوس داده شود و به این ترتیب سلطنت به اسپانیا بازگشت.

پایان نهضت اسلامی مردم عراق علیه استعمارگران انگلیسی (1920 م)
با پایان جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری عثمانی، بریتانیا با تأیید جامعه ملل اداره امور کشور عراق را به دست گرفت. این مسئله بر مخالفت مردم علیه حضور انگلستان افزود. در همین راستا، قیام مردم عراق در سال 1920 م به رهبری روحانیان و عالمان بزرگ اسلامی آغاز شد و هدف آن بیرون راندنِ اشغال‌گران انگلیسی و ایجاد حکومتی مستقل، با رعایت موازین اسلامی بود. این انقلاب اگرچه درنهایت به شکست انجامید اما به دست آمدن استقلال عراق، شکسته شدن قدرت انگلستان، مشخص شدن اثرات حمایت از علمای دین و تأثیرپذیری مردم ایران در مخالفت با قرارداد انگلیسی وثوق‌الدوله از نتایج مثبت انقلاب 1920 عراق بود.

بهای سکه طلا در آبان 1331 (نوامبر 1952) در ایران
20 نوامبر 1952 (29 آبان سال 1331 دوران حکومت دکتر مصدق) روزنامه های تهران بهای سکه طلا (یک پهلوی) را 74 تومان و پنج قران گزارش کرده بودند. این روزنامه‌ها بهای دلار آزاد را 74 قران گزارش کرده بودند. در سال 1331، ایران تحت تحریم انگلستان قرارداشت و نمی‌توانست نفت صادر کند.

پایان بحران موشکی امریکا و شوروی بر سر کوبا (1962)
خروشچف رهبر وقت شوروی با خارج ساختن موشک‌ها از کوبا موافقت کرد و جان اف. کندی رئیس جمهور وقت آمریکا پایان بحران بر سر کوبا معروف به بحران موشکی که جهان را در یک قدمی جنگ اتمی قرار داده بود اعلام داشت. اگر موافقت خروشچف چند دقیقه دیرتر صورت گرفته بود کنترل از دست سران دو دولت خارج می‌شد زیرا فرمانده یک زیردریایی شوروی در خط محاصره کوبا به خدمه این زیردریایی دستور آماده شدن برای شلیک اژدرهای اتمی را داده بود. این موضوع پس از فروپاشی شوروی افشاء شده است. بسیاری از روس‌ها کوتاه آمدن سریع خروشچف را که می‌توانست امتیاز بیشتری بگیرد ندانم کاری و بی تدبیری او خوانده‌اند.

ساخت اولین هواپیما با نیروی محرکه خورشیدی (1980 م)
اولین هواپیما که نیروی محرکه آن نیروی خورشیدی بود سولار چلنجر نام دارد که توسط یک گروه علمی زیر نظر دکتر (پال مک گریدی) طراحی و ساخته شد و اولین پرواز ازمایشی خود را در 20 نوامبر 1980 انجام داد. در 7 ژانویه 1981 در پروازی بر فراز دریای مانش (بین فرانسه و انگلیس) مسافت 290 کیلومتری را در 5 ساعت و 23 دقیقه و حداکثر ارتفاع 11 هزار فوت طی کرد.

شهادت «عِزّالدّین قَسّام» روحانی مجاهد و مبارز ضد صهیونیستی (1935 م)
شیخ عزالدین قسام یکی از رهبران برجسته نهضت اسلامی فلسطین است که از روحانیان فاضل و از دانشمندان فلسطین محسوب می‌شد، در بحبوبه انتقال سیل‌آسای یهودیان اروپا به فلسطین اشغالی در دهه 1930 م که توسط گروه‌های تروریستی یهودی و با همکاری موثر نیروهای استعمارگر بریتانیا صورت می‌گرفت، قیام اسلامی و مسلحانه خود را علیه صهیونیست‌ها و انگلیسی‌ها آغاز کرد. در این میان، قیام مردمی عز الدّین قسّام، به سرعت وارد مرحله مسلحانه گردید و ضربات متعددی را بر پیکر مهاجران صهیونیست وارد آورد.

قیام عزالدین قسام از جانب هیچ یک از رهبران عرب آن روز مورد حمایت قرار نگرفت. در نهایت، صهیونیست‌ها با همکاری استعمارگارن انگلیسی در توطئه‌ای مشترک، در صدد قتل عزّالدین قسّام برآمدند. سرانجام شیخ عزالدین قسام که در این سال‌ها بزرگ‌ترین قیام اسلامی ملت فلسطین را رهبری می‌کرد در 20 نوامبر 1935 م در نبردی نابرابر به شهادت رسید.

30 آبان در هشت سال دفاع مقدس
درگیری نسبتاً شدید در محمدیه 59
ادامه درگیری در سومار

برخی از رویدادهای 20 نوامبر
1815: دولتهای آلمان، روسیه، اتریش و انگلستان یک اتحادیه بزرگ میان خود تشکیل دادند تا از پیدایش یک ناپلئون دیگر در اروپا جلوگیری کنند.
1866: در پی جنگ داخلی آمریکا و لغو بردگی در این کشور دانشگاه «هوارد» در شهر واشنگتن برای تحصیل سیاهپوستان تاسیس شد.
1962:  
1994: دولت کشور آفریقایی آنگولا با مخالفان مسلح خود به نام اونیتا UNITA به توافق رسید و جنگ 19 ساله داخلی این کشور دارای نفت و الماس و حاصلخیزترین سرزمین جهان از لحاظ کشاورزی به پایان رسید.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.