سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز؛

از قتل موسس سلسله قاجار تا پیروزی انقلاب بولیوار

صدور پیام امام خمینی (ره) در محکومیت کشتار دانش آموزان در 13 آبان، درگذشت استاد «علی اکبر مالک»، قتل «آقامحمدخان قاجار» مؤسس و اولین پادشاه سلسله‌ی قاجاریه، حمله موشکی ارتش امریکا به تأسیسات ساحلی ویتنام و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 3شنبه 16 آبان 1391 خورشیدی برابر با 21 ذی الحجه 1433 هجری و 6 نوامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

صدور پیام امام خمینی (ره) در محکومیت کشتار دانش آموزان در 13 آبان توسط رژیم (1357 ش)

حضرت امام خمینی (ره) به مناسبت کشتار دانش‌آموزان و دانشجویان مسلمان در سیزدهم آبان ماه 1357 طی پیامی فرمودند: «من از جنایاتی که اخیراً در دانشگاه‌ها با فرزندان اسلام نموده‌اند در سوگم. من از دانشجویان عزیز که در راه اسلام و کشور، فدایی داده‌اند و در مقابل شاه با مشتی گره کرده ایستاده و او را محکوم کرده‌اند، تشکر می‌کنم».

آغاز دستگیری های سیاسی در کشور از سوی دولت نظامی ازهاری (1357 ش)
دولت نظامی ازهاری ظاهراً برای تسکین افکار عمومی و راضی کردن مردم انقلابی و در واقع برای عوام فریبی، تعدادی از شخصیت‌های سیاسی پیشین کشور را دستگیر و زندانی نمود. بازداشت این بلندپایگان به هیچ وجه ارتباطی باتصمیم رییس دولت نداشت و این فکر مربوط به شخص شاه بود که بعضی از مشاورینش به او القا کرده بودند. شاه با دستگیری این افراد، در اقدامی فریبکارانه کوشید خود را تبرئه کرده، مقامات پیشین دولتی را مسؤول ستم‌ها، جنایت‌ها و فسادهای اقتصادی و اخلاقی رژیم خود معرفی نماید.
این بازداشت‌ها از نظر افکار عمومی نه تنها کوچک‌ترین اثر تسکینی نداشت، بلکه رسوایی رژیم را بیشتر کرد و سوژه مناسبی برای بحث و انتقاد درباره فساد رژیم در گذشته، به دست مطبوعات داد. بازداشت امیرعباس هویدا، کسی که سیزده سال نخست وزیر بوده یا توقیف ارتشبد نصیری رییس ساواک که سیزده سال ریاست این سازمان مخوف را بر عهده داشت و نیز زندانی کردن افرادی که عالی‌ترین نشان درباری را از شاه گرفته بودند جز دلیل قاطع بر محکومیت رژیم شاه، علت دیگری نمی‌توانست داشته باشد. در پی این بازداشت‌ها، امام این اقدامات را فریب کاری دانسته و کار رژیم را تمام شده عنوان کردند.

گسترش اعتراضات مردمی نسبت به نخست وزیری ارتشبد «ازهاری» (1357 ش)
در اعتراض به روی کار آمدن دولت نظامی ارتشبد ازهاری، راهپیمایی‌های گسترده‌ای در تهران و شهرستان‌ها صورت گرفت و بازار تهران، قم، مشهد، شیراز، اصفهان، سنندج، ساری و قزوین به حالت تعطیل درآمد. همچنین به دنبال اعتصاب آموزگاران و دبیران، کلیه شاگردان مدارس تهران نیز به اعتصاب کنندگان پیوستند و شهر تهران و سایر شهرها یک پارچه هیجان و شور انقلابی گردید. زد و خورد مسلحانه مردم با ماموران انتظامی آغاز شد و در چند شهرستان ماموران ساواک و فرماندار نظامی به دست مردم کشته شدند. مردم مسلمان و مبارز ایران در این اعتراضات، قاطعانه اعلام کردند که تغییرات ظاهری و جابجایی عوامل دست نشانده رژیم شاه و امریکا نمی‌تواند مانع مبارزه آنان برای پیروزی انقلاب اسلامی شود.

تولد «ابن قَفَطی» نویسنده‌ی نامدار اسلام (568 ق)
ابوالحسن علی ابن یوسف، معروف به ابن القفطی و قاضی اکرم از مشاهیر مورّخین می‌باشد و در فقه، حدیث، نحو، لغت، اصول، قرائت، منطق، نجوم و هندسه نیز ماهر بوده است. تاریخ آل سلجوق و الرُّد علی النَّصاری از اوست. وی در 88 سالگی در سال 656 ق درگذشت.

باز پس گرفتن هرات توسط «شاه طهماسب اول» (936 ق)
در سال 930 ق شاه اسماعیل صفوی درگذشت و فرزند او، شاه طهماسب در یازده سالگی بر تخت سلطنت نشست و کشور دچار آشفتگی شد. نیروهای ازبکان هرات را متصرف شده و بلخ رامحاصره کردند و گمان داشتند که شاه صفوی، قادر به باز پس‌گیری آن نمی‌باشد. ولی شاه طهماسب در شانزده سالگی به همراه تعدادی از یاران شجاع خود، ازبکان را شکست سختی داد و به عقب راند و هرات را تصرف کرد.

درگذشت استاد «علی اکبر مالک» سخنور و مدیحه‌سرای معاصر (1377 ش)
استاد علی‌اکبر مالک در سال 1290 ش در تهران به دنیا آمد. در نوجوانی وارد دارالفنون شد و از محضر اساتیدی همچون جلال‌الدین همایی، عباس اقبال آشتیانی، نصراللَّه فلسفی و علامه محمدحسین فاضل تونی بهره برد. ایشان سپس به دانشسرای عالی رفت و به تحقیق در متون نظم و نثر فارسی پرداخت. استاد مالک آنگاه وارد مدرسه حقوق شد و پس از مدتی با زبان‌های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی آشنا گردید و این زبان‌ها را تدریس نمود.



ایشان در طی این سال‌ها، همواره در انجمن‌های ادبی حضوری فعال داشت و با ارائه آثار هنری - مذهبی خود، شیفتگان خاندان عصمت و طهارت را سیراب می‌ساخت و دوستداران شعر و ادب را به فیض می‌رساند. از استاد مالک بیش از پانزده اثر منظوم و منثور برجای مانده که وادی عشق، ترانه دل، سفرنامه حج و سلطان عشق به شعر، و کشور مقتدر اسلامی و خاطرات اجتماعی و سیاسی در 2 جلد به نثر، از آن جمله‌اند. استاد مالک تا واپسین روزهای زندگی خویش، جلسات تفسیر قرآن کریم و آموزش اصول بدیع و قافیه را تشکیل می‌داد و از کار دست نکشید. این سخنور خستگی‌ناپذیر سرانجام در اواسط آبان 1377 ش برابر با رجب 1419 ق در 87 سالگی در تهران درگذشت.


قتل «آقامحمدخان قاجار» مؤسس و اولین پادشاه سلسله‌ قاجاریه (1211 ق)
آقامحمدخان قاجار پسر بزرگ محمدحسن خان قاجار قوانلو در محرم 1155 ق در گرگان متولد شد. در 1160 ق که عادل شاه، برادرزاده‌ی نادر شاه افشار برای سرکوبی محمدحسن خان، عازم مازندران شده بود، دستور داد آقامحمدخان را در خردسالی مقطوع النسل کردند. بعداز روی کار آمدن کریم خان زند و در بدری فراوانِ خاندان قاجار، به دربار زندیه فرستاده شد و مورد توجه خانِ زند قرار گرفت. آقامحمدخان به مدت 16 سال با بستگانِ خویش در شیراز در نهایت رفاهِ حال به سر برد ولی به محض اطلاع از مریضیِ کریم خان، به طرف مازندران حرکت کرد و با کمک برادرش، مدعیان را مغلوب نمود.
سرانجام در 11 جمادی الثانی 1200 ق در تهران تاجگذاری نمود و از آن پس به تصرف نقاط مختلف کشور مشغول گردید. در این مدت، ده‌ها هزار نفر از مردم بی‌گناه به دستور او کشته شدند و جنایات فراوانی انجام داد. آقا محمدخان سرانجام هنگامی که در گرجستانیحضور داشت به دست دو تن از خدمتکاران خود به قتل رسید. پس از کشته شدن آقامحمد خان قاجار، چون او از خود فرزندی نداشت، برادرزاده‌اش باباخان معروف به فتحعلی شاه در عید فطر سال 1212 ق به پادشاهی رسید.

رحلت «آخوند ملامحمد کاظم خراسانی» استاد بزرگ حوزه‌ی علمیه‌ نجف (1329 ق)
آخوند ملا محمدکاظم خراسانی در سال 1255 قمری در مشهد به دنیا آمد؛ و در 12 سالگی وارد حوزه‌ی علمیه‌ی مشهد گردید. چند ماهی در محضر ملاهادی سبزواری و در تهران در حلقه‌ی درس میرزا ابوالحسن جلوه، شرکت کرد و سرانجام در نجف اشرف به درس میرزای شیرازی و شیخ مرتضی انصاری راه یافت. آخوند سیزده سال، از درس میرزای شیرازی استفاده کرد و اندک اندک آوازه‌ی علمی آخوند در نجف پیچید. سیدابوالحسن اصفهانی، سید ابوالقاسم کاشانی، سیدمحمد تقی خوانساری، سیدحسن مدرس، سیدصدرالدین صدر، آقا ضیاء عراقی، شیخ عبدالکریم حائری، میرزای نایینی، سیدمحمدحسین بروجردی، سیدمحمد شاهرودی و ده‌ها عالم فاضل از جمله شاگردان وی بودند.
از جمله‌ی تالیفات ایشان، کتاب مهمِ کفایةُالاصول می‌باشد. از حیث مبارزات سیاسی نیز، آخوند خراسانی از مدافعان مشروطیت بود که تلاش زیادی دراین زمینه از خود نشان داد. قرار بود که بسیاری از علمای نجف، کربلا و کاظمین، خود را برای سفر به ایران آماده کنند. همچنین آخوند خراسانی آماده‌ی عزیمت به ایران بود که در شب چهارشنبه 21 ذی‌الحجه‌ی سال 1329 ق به طرز مشکوکی به دل درد دچار شد و پس از اقامه‌ی نماز صبح، در 74 سالگی به سوی دوست شتافت.

حمله موشکی ارتش امریکا به تأسیسات ساحلی ویتنام شمالی (1966 م)
مداخله نظامی ایالات متحده و سایر قدرت‌های سرمایه‌داری در جنگ‌های داخلی ویتنام سبب شد که از سال 1961 م به بعد، دیپلماسی امریکا سدی به منظور جلوگیری از گسترش کمونیسم در آسیای جنوب شرقی ایجاد کند، اما در آغاز سال 1964 م، به نظر می‌رسید که این سد در حال تخریب است. این مقدماتْ حمله نظامی امریکا به ویتنام شمالی را که از حمایت کمونیست‌ها بهره‌مند بود، در برداشت.
درگیری‌های مبارزان ویتنامی با متجاوزان امریکایی باعث شد تا امریکا به بمباران شدید ویتنام شمالی بپردازد. در یکی از این بمباران‌ها که از ششم نوامبر 1966 م آغاز شد، به طور متوسط روزانه بیش از یک‌صد و شصت بار حمله موشکی و بمباران مناطق ویتنام شمالی صورت گرفت. در این بمباران‌ها هزاران نفر از مردم غیرنظامی ویتنام شمالی کشته و تعداد زیادتری زخمی و بی‌خانمان شدند. با این حال طی جنگ امریکا با ویتنام، تعداد زیادی نیز از امریکاییان کشته شدند که این امر موج مخالفت‌های وسیعی را در داخل امریکا و نقاط مختلف جهان برانگیخت.

پایان پیروزمندانه نبرد «سیمون بولیوار» برای آزادی ونزوئلا (1813 م)
سیمون بولیوار، قهرمان استقلال کشورهای امریکای لاتین از همان دوران جوانی تصمیم گرفت جهت آزادی منطقه امریکای جنوبی از استعمار اسپانیا به مبارزه بپردازد. وی ابتدا به کمک استقلال‌طلبان ونزوئلا شتافت که در نتیجهْ موفق شدند در 5 ژوئیه 1811 م استقلال این کشور را اعلام نمایند. اما کمتر از دو سال بعد بارِ دیگر، سلطنت‌طلبان، با کمک اسپانیا به حکومت ونزوئلا رسیدند.



سیمون بولیوار، این‌بار در ششم نوامبر 1813 م در جنگ با نیروهای استعمارگر اسپانیا، توانست با کمک 6500 نفر از یاران خود بر 13 هزار اسپانیایی پیروز شده و سرزمین ونزوئلا را به طور کلی از دست آنان آزاد سازد. بولیوار سپس در مبارزات آزادی‌خواهانه در چند کشور دیگر امریکای جنوبی نیز شرکت کرد و جان‌فشانی‌های فروانی از خود نشان داد. مردم امریکای جنوبی، پس از حدود دو قرن، همچنان به مبارزات رهایی بخش سیمون بولیوار افتخار می‌کنند و او را سرمشق آزادی‌خواهی و استقلال‌طلبی و مقاومت در برابر سلطه بیگانگان می‌دانند.


برخی از رویدادهای 6 نوامبر
1700: بندر بوستون (ایالت ماساچوست آمریکا) به عنوان بزرگ‌ترین مرکز فروش برده معروف شد.

1844: اسپانیا به دومینیکن مستعمره بسیار قدیمی خود درقاره آمریکا استقلال داد.

1898: دولت عثمانی مجبور به تخلیه جزیره استراتژیک «کرت» در مدیترانه شد.

1900: هنریخ هیملر مقام نزدیک به هیتلر در دولت حزب ناسیونال سوسیالیست (نازی) آلمان و رئیس اس اس ها در این روز به دنیا آمد.

1925: سلطان احمد شاه قاجار در پاریس به خلع خود از سلطنت ایران اعتراض کرد.
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.