مجله شبانه باشگاه خبرنگاران:
بخشی از آیه 32 سوره مائدهمِنْ
أَجْلِ ذلِکَ کَتَبْنا عَلى بَني إِسْرائيلَ أَنَّهُ مَنْ قَتَلَ
نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِي الْأَرْضِ فَکَأَنَّما قَتَلَ
النَّاسَ جَميعاً وَ مَنْ أَحْياها فَکَأَنَّما أَحْيَا النَّاسَ جَميعاً
ما بدین سبب بر فرزندان بنی اسراییل حکم کردیم که هر کس نفسی را بدون حق قصاص یا بدون ایجاد فتنه و فساد بر روی زمین به قتل برساند مانند آن باشد که همه مردم را کشته است و هر که نفسی را حیات بخشد و از مرگ نجات دهد مانند آن است که جمیع مردم را زندگی بخشیده باشد.
*در اینجا به مصداق «یعلمهم الکتاب و الحکمه» خداوند حکمتی شگفت تعلیم میدهد و آن این است که اگر کسی انسانی را که مستحق قصاص نیست به قتل برساند گویی همه مردمان را کشته و اگر جان انسانی را از مرگ نجات دهد گویی همه مردمان را حیات بخشیده است. زیرا کشتن یک انسان کشتن انسانیت است.
*اینجا کمیت مطرح نیست نفس کار مطرح است. جنایتکاری که کودکی را از خانوادهاش میرباید تمامی مادران جهان را مضطرب میکند و نیز نجات جان یک انسان حرمت نهادن به حیات آدمی است و در سایر شئون نیز چنین است. آنکس که از حق مظلومی دفاع میکند به حقیقت از مطلق حق است که دفاع میکند.
*این آیه پس از داستان فرزندان آدم، هابیل و قابیل، آمده است. به روایت قرآن هابیل و قابیل هر دو برای خدا قربانی کردند. خداوند قربانی هابیل را پذیرفت و قربانی قابیل را نپذیرفت. قابیل به برادر گفت: «همانا من تو را خواهم کشت» هابیل گفت اگر تو برای کشتن من دست دراز کنی من این کار ار نخواهم کرد. که من از پروردگارم در هراسم و بالاخره قابیل هابیل را کشت.
*این نخستین قتل و اقدام به کشتن انسانیت بود زیرا آن برادر مقام انسان را در دنیا و عظمت او را درک نکرد و جان او را گرفت و هویت انسانی را سر برید. این یک حکایت مستمر تاریخی است و هر قاتلی همان قابیل است که جان هابیل را گرفت.
*خداوند در پایان متذکر میشود کسانی که به این گناه بزرگ یعنی کشتن انسان بی گناه دست زدند نیک میدانستند حرمت این جنایت را، و به حقیقت حجت بر ظالمان تمام است. با این همه بسیاری از مردم به سبب هوای نفس به تجاوز به حقوق یکدیگر دست میزنند و نه جان یک تن که جان هزاران نفر را میستانند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک
کنید