
باشگاه خبرنگاران جوان - ایران و ایالات متحده در دور دوم مذاکرات پیرامون برنامه هستهای تهران که روز شنبه برگزار شد، به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، «پیشرفت بسیار خوبی» داشتهاند. این مقام آمریکایی تأیید کرد که دو طرف توافق کردهاند هفته آینده دوباره دیدار کنند.
مذاکرات با میانجیگری عمان در رم، حدود چهار ساعت به طول انجامید. عباس عراقچی، دیپلمات ارشد ایران، این مذاکرات را «جلسه خوبی» توصیف کرد که منجر به پیشرفت شد. به گفته وی، در این دور از مذاکرات، طرفین موفق شدند به درک بهتری از اصول و اهداف مورد نظر دست یابند.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اعلام کرد که دو طرف توافق کردهاند مذاکرات غیرمستقیم در سطح فنی را در روزهای آینده از سر بگیرند و در ادامه، مذاکرات در سطح مذاکرهکنندگان ارشد در شنبه ۲۶ آوریل (۶ اردیبهشت) ادامه یابد.
مقام آمریکایی نیز برگزاری این نشست در هفته آینده را تأیید کرد، اما زمان و مکان دقیق آن را مشخص نکرد. عمان اعلام کرده که دور سوم مذاکرات در مسقط برگزار خواهد شد.
این مذاکرات، نخستین گفتوگوها در این سطح بالا میان ایران و آمریکا پس از خروج دولت ترامپ از توافق هستهای برجام در سال ۲۰۱۸ محسوب میشود.
پس از مذاکرات روز شنبه، وزارت امور خارجه عمان اعلام کرد که عراقچی و استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا در خاورمیانه، توافق کردهاند به مذاکرات ادامه دهند تا به توافقی منصفانه، پایدار و الزامآور دست یابند که تضمین کند ایران عاری از سلاح هستهای و از طرفی دیگر تحریمهای ایران رفع و در عین حال، توانایی توسعه انرژی هستهای صلحآمیز را حفظ کند.
بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، ابراز امیدواری کرد که با توجه به شتاب گرفتن مذاکرات، دستیابی به توافق امکانپذیر شود.
بقایی همچنین گفت که هیئتهای مذاکرهکننده در دو اتاق جداگانه در محل اقامت سفیر عمان مستقر بودند و وزیر امور خارجه عمان پیامها را بین آنها منتقل میکرد.
عراقچی نیز روز جمعه اظهار داشت که در دور اول مذاکرات، نشانههایی از«جدیت» را در طرف آمریکایی مشاهده کرده، اما در مورد «قصد و انگیزه» آنها تردید دارد.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مصاحبهای با روزنامه لوموند، اعلام کرد که مذاکرات در «مرحله بسیار حساسی» قرار دارد.
در دوره ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ خارج شد که در ازای محدود کردن برنامه هستهای ایران، تحریمها علیه این کشور را لغو میکرد. ایران نیز پس از یک سال، به تدریج از تعهدات خود در برجام کاست.
ایران در حال حاضر اورانیوم را تا غنای ۶۰ درصد غنیسازی میکند که بسیار بالاتر از سقف تعیین شده در توافق برجام (۳.۶۷ درصد) است، اما همچنان کمتر از سطح مورد نیاز برای تولید سلاح هستهای (۹۰ درصد) است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، از کشورهای اروپایی خواست تا تصمیم بگیرند که آیا میخواهند مکانیسم «ماشه» را فعال کنند یا خیر. فعال شدن این مکانیسم، به طور خودکار تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را باز میگرداند.
مهلت فعالسازی مکانیسم ماشه در ماه اکتبر به پایان میرسد. ایران پیش از این هشدار داده بود که در صورت فعال شدن این مکانیسم، ممکن است از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای خارج شود.
تحلیلگران پیشبینی کردهاند که آمریکا در این مذاکرات تلاش خواهد کرد موضوعات دیگری مانند برنامه موشکی ایران و حمایت این کشور از گروههای مسلح در منطقه را نیز مطرح کند.
با این حال، عراقچی اعلام کرده که طرف آمریکایی تاکنون هیچ موضوع غیرمرتبط با برنامه هستهای را مطرح نکرده است. او پیشتر نیز گفته بود که حق ایران برای غنیسازی اورانیوم «غیرقابل مذاکره» است، در حالی که ویتکاف خواستار توقف کامل غنیسازی شده بود.
منبع: العربیه