عناب محصولی با خواص بسیار است که در کشور ما تنها به عنوان خشکبار از آن استفاده میشود.
خراسان جنوبی دومین قطب تولید عناب جهان است که حبه عناب تنها فرآوردهای است که از این محصول تولید میشود که جایگزین حبه قند شود.
پویان رئیس مجمع تحقیقات گیاهان دارویی استان گفت: عناب میتواند در خیلی از پروسههای درمانی مورد استفاده قرار بگیرد ، اما این محصول در استان ناشناخته مانده، ولی خارجیها قدرش را میدانند.
در کشورهای دیگر همچون چین و هند بیش از ۲۰۰ فرآورده با خواص دارویی از عناب تولید میشود که در ایران از عناب تنها به عنوان خشکبار استفاده میشود.
فروشنده هندی میگفت: عناب را هم به صورت خام و هم به صورت دارویی برای سرما خوردگی و داروی آرام بخش می فروشم.
در چنین شرایطی جمعی از محققان جوان کشورمان تحقیقات خود را روی عناب متمرکز کردند و به نتایج زیادی هم دست یافتند.
حسینی عضو هیئت علمی مجمع تحقیقات گیاهان دارویی استان گفت:تاکنون ۷ نوع محصول فرآورده از جمله سرکه فراسودمند عناب، شکلات فراسودمند عناب، کلوچه فراسودمند عناب، ترشی عناب، سس عناب، کوکی و کیک عناب تولید شده است.
شاهی عضو هیئت علمی مجمع تحقیقات گیاهان دارویی گفت: پودر فوری نوشیدنی ضد سرفه عناب را هم تولید کردیم که باعث کاهش عوارض ناشی از سرماخوردگی میشود.
اما این محصولات غدایی و دارویی با وجود ثبت اختراع و ثبت فرآوری به تولید انبوه نرسیده است.
ابراهیمی سرپرست جهاد دانشگاهی استان گفت: نیاز به سرمایه گذارانی داریم تا بتوانند از این دانش فنی محققان در استان استفاده کنند و تجاری سازی را برای این محصولات انجام دهند.
پویان گفت: ما در استان برای محصولات کشاورزی باید زنجیره ارزش را داشته باشیم.
وی گفت: محقق دانش فنی را تولید میکند ، سرمایه گذار کارخانه را میزند و بعد محصولات را وارد بازار میکند که متاسفانه چنین زنجیرهای را نداریم.
پویان ادامه داد: تکمیل این زنجیرهای باعث ارزش افزوده بیشتر و باز شدن دروازه صادراتی به روی محصول با ارزش عناب میشود.
در سال جدید از مزارع استان ۷ هزار و ۵۰۰ تن عناب برداشت شد.