رختشویی کنار جوی آب در شهرهای بزرگ ایران و همه جای ایران از قدیم رواج داشت و تا آخر دوره قاجار و بعدها در دوره پهلوی و پیش از لوله کشی آب و حتی پس از آن همچنان ادامه داشت و وضعیت اینگونه بود: «متمولان و اعیان مکانی را در حیاط اندرونی خانه برای شستن رختها در نظر میگرفتند که حوض آب و کانالهایی برای ورود و خروج آب داشت. زنان در دیگر خانهها، از آب حوض برای رختشویی بهره میبردند.
بسیاری از خانهها، حوض و حوضچه بهعنوان مکانی برای ذخیره آب و شستوشو در حیاط داشتند... بسیاری از خانهها در محلههای فقیرنشین پایتخت، مکانی مناسب برای ذخیره آب نداشتند به همین علت زنان لباسها و ظرفهای کثیف را کنار جویها و رودخانهها میشستند. این زنان در زمانهایی ویژه بر لب جویها به کار شستوشو میپرداختند».
بیشتربخوانید
از دهه ۳۰ شمسی بهتدریج فشاریها آمدند که آب بهداشتی داشتند، ولی تعدادشان کم بود و اینطوری بود: «رختشویی در کنار فشاریها نوبتی بود. محلههای مرکزی و اصلی تهران مانند بازار، عودلاجان، دروازهغار و سنگلج نخستین محلههایی بودند که صاحب شیرهای فشاری شدند و بهتدریج بر تعداد آنها در سراسر شهر افزوده شد... با این حال تا دهه ۵۰ شمسی کمتر از ۵۰۰ شیر فشاری در تهران بود و هرجا مردم به شیر فشاری دسترسی نداشتند همچنان در جویها و نهرها رخت میشستند که البته آبشان معمولا آلوده بود».
منبع: فارس
صفهای طولانی آب در همدان و اهواز و کرمونشاه
زباله گردی برای یه لقمه نون
معتادان متجاهر در میادین شهر
خشکیدن تالابها و دریاچه ها
به خدا که همین الان هم تو سیستان مردمی هستند که کنار چشمه یا جوب ظرف میشورن
شما بعد این همه سال به خیلی جاها گاز نرسوندین . تازه امکانات الان رو ببین اون موقع رو ببین . اون موقع با بیل و کلنگ و قاطر جاده چالوس رو ساختن
شما ها با لودر و هلیکوپتر و این همه وسائل نمیتونین یه آزاد راه تهران شمال رو بسازین
پیشرفت کم کم حاصل میشه نه در ایران همه جای دنیا یه زمانی اینجوری بود بعد تصفیه اب و لوله کشی آب اومد و الان همه جا آب است
الان دنبال چی هستین با این مطلب کهنه ؟!