کارخانه قند قهستان درمیان که ۵۲ سال تولیداتش کام مردم و بیش از ۴۰۰ نیرو را شیرین میکرد حالا کام خودش تلخ شده است.
کارخانه قند قهستان سال ۱۳۴۰ با هدف ایجاد اشتغال و تثبیت جمعیت در شهرستان درمیان راهاندازی شد و فرسودگی تجهیزات، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش، بدهی به بانک، حقوق معوق کارگران و سوءمدیریت در سال ۹۲ این واحد تولیدی را به تعطیلی کشاند.
یکی از کارگران کارخانه گفت: ۸ سال شده که این کارخانه تعطیل شده است، وقتی به حال و روز کارخانه نگاه میکنم افسوس میخورم.
فاروقی مدیر کارخانه گفت: سیاستها و مدیریت غلط دولت های قبلی باعث شد که این کارخانه ۸ سال پیش تعطیل شود.
یکی از کارگران گفت: ۲۸ سال در این کارخانه کار کردم، اما بعد از تعطیلی کارخانه من و بیش از ۴۰۰ نیرو بیکار شدیم.
او گفت: ۲۰۰ کارگر فصلی چشم انتظار شروع مجدد فعالیت کارخانه هستند آنها حدود ۲۵ سال در کارخانه کار کردن و برای تکمیل فرایند بیمه و بازنشستگی نیازمند فعالیت دوباره در کارخانه هستند.
کارخانه قند قهستان ظرفیت تبدیل ۱۵۰ هزار تن شکر خام را دارد و با راهاندازی مجدد این کارخانه ۳۷۰ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار خواهند شد و زمینه اشتغال غیرمستقیم افراد دیگری هم فراهم میشود.
این گوی و این میدان
سال ۹۴ بود که تغییراتی در سهامداران اصلی این کارخانه ایجاد شد؛ آنها تصمیم گرفتند دوباره کارخانه را احیاء کنند.
یکی از کارگران گفت: آنها سال ۹۸ تصمیم گرفتند دوباره کارخانه را راه اندازی کنند، اما هنوز چرخ کارخانه به راه نیفتاده است.
در این سالها جلسات و بازدیدهای مسئولان استانی از کارخانه قند قهستان بسیار بوده است هر کدام بارها قول افتتاح داده اند.
حجت الاسلام حمیدی رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی گفت: ماشین آلات این کارخانه آماده فعالیت است.
اما تاکنون این قولها عملی نشده است، مسئولین بسیار از رونق تولید صحبت میکنند این گوی و این میدان برای عملی شدن حرف هایتان کاری کنید، حیف این همه سرمایه که فقط خاک میخورد.
حالا دوباره مسئولان کارخانه از تعمیرات اساسی و آمادگی برای تولید میگویند؛ عظیمی مدیر عامل کارخانه گفت: تاکنون ۲۸ میلیارد تومان برای راه اندازی مجدد کارخانه هزینه شده است.
مصطفایی مسئول فنی کارخانه گفت: تجهیزات کارخانه آماده فعالیت است فقط چند مشکل وجود دارد؛ بالای ۶ یا ۷ ماه تنها دنبال مجوز سیب سلامت بودیم، ۴ ماهی میشود که دنبال ثبت علامت تجاری کارخانه هستیم اگر این مشکلات برطرف شود دوباره چرخ کارخانه به حرکت در میآید.
او گفت: برای برداشت محصول چغندر قند در مهر امسال قول راه اندازی میدهیم، سعی میکنیم با شکر خام هم یک دوره سه ماه تجهیزات کارخانه را امتحان کنیم تا برای برداشت اصلی تجهیزات کارخانه آماده باشد.
فاصله ۵۰ کیلومتری تا مرز افغانستان و نزدیکی به بندر چابهار مهمترین مزیت این کارخانه است که اگر راه اندازی شود روزهای شیرینی در انتظار کارخانه قند قهستان است.
۸ سال از خاک خوردن این تجهیزات میلیاردی میگذرد زمان دقیق شروع تولید در این کارخانه بستگی به عوامل مختلفی دارد که مهمترین آنها عزم جدی دستگاههای اجرایی است.