اگر خواب تان به اندازهی مورد نیاز بدن تان نباشد، مغزتان از جای دیگری انرژی طلب میکند، مثل غذاهای پرکالری و مواد قندی. اشتهای شما را دو هورمون کنترل میکنند که یکی از آنها به هورمون گرسنگی (گرلین) معروف است و دیگری به هورمون سیری (لپتین). کار این دو هورمون تعادل بخشی به هوسهای غذایی شما است، اما کمبود خواب سطح این دو هورمون را از تعادل خارج میکند.
در ادامه میخواهیم ببینیم چرا خواب برای کاهش وزن اهمیت دارد و راهکارهایی در این زمینه به شما ارائه خواهیم داد.
۱- کمبود خواب ممکن است اشتها را زیاد کند و در نتیجه احتمال چاقی را بالا ببرد
هورمونها نقش مهمی در اشتها و تنظیم خواب ایفا میکنند و به همین دلیل هم هست که وقتی کم میخوابید، هورمون هایتان به هم میریزند. این امر میتواند میل شما را به خوردن مواد غذایی پرکالری بیشتر کند، حتی اگر یک ساعت بیشتر از غذا خوردن تان نگذشته باشد.
راهکار:
در یک اتاق تاریک بخوابید. وقتی در معرض نور قرار میگیرید، احتمالش بیشتر میشود که سختتر به خواب روید و بیدار بمانید و ریسک چاق شدن تان بالاتر رود.
سخت نگیرید و اضطراب بیش از اندازه به خود وارد نکنید. این امر ممکن است شما را از داشتن یک خواب خوب محروم کند و باعث افزایش وزن تان شود.
زود بخوابید. وقتی دیر میخوابید، میزان دریافت کالری تان بیشتر میشود.
۲- زود خوابیدن باعث میشود اواخر شب دیگر سراغ تنقلات نروید
خوردن تنقلات در اواخر شب باعث میشود سوخت و ساز بدن مان در زمانی که وقت استراحت آن است، به فعالیت ادامه دهد، امری که سبب میشود کالریهای دریافتی به صورت چربی در بدن ذخیره شوند. همچنین این کار ممکن است مانع از برخورداری از یک خواب خوب شبانه شود. با این حال، خوردن تنقلات کم کالری ممکن است ضرری نداشته باشد.
راهکار:
شام تان را ۲ ساعت قبل از خواب بخورید.
طی روز به اندازهی کافی بخورید تا شب دیگر هوس خوردن چیزی نکنید.
اگر بعد از شام واقعاً احساس گرسنگی کردید، سراغ مواد قندی و شیرینی جات نروید. به جایش مقداری میوه، ماست کم چرب یا کمی هویج بخورید.
۳- خواب میتواند فعالیت فیزیکی را بهبود بخشد
برای اینکه انرژی لازم برای ورزش کردن را داشته باشید، باید خوب خوابیده باشید. وقتی میخوابید، بدن شما هورمون رشد تولید میکند که باعث رشد عضلات بدن میشود. هورمون رشد معمولاً در خواب فعال میشود و اگر کمبود خواب داشته باشید، این هورمون سرکوب میشود، امری که احتمال چربی سوزی را کمتر میکند.
به علاوه، ورزش در هنگام خستگی بسیار خطرناک است، به خصوص اگر بخواهید وزنه بزنید. در صورت آسیب دیدن، هورمون رشد به سرعت گرفتن روند ترمیم کمک میکند و به همین دلیل هم هست که باید خوب بخوابید.
۴- خواب میتواند میل به خوردن مواد قندی را کاهش دهد
اگر بعد از یک روز کاری طولانی دلتان یک خوراکی شیرین خواست، شاید عجیب نباشد. خواب آلودگی و هوسهای غذایی را میتوان دشمنی دوست نما به حساب آورد، چون کمبود خواب باعث برهم خوردن تعادل هورمونی میشود که اشتها را تنظیم میکند، امری که باعث افزایش وزن میشود.
راهکار:
انرژی مورد نیازتان را با خواب تأمین کنید نه خوردن مواد قندی.
یک ساعت بیشتر بخوابید، چون این کار میتواند به شما کمک کند انتخابهای غذایی سالم تری داشته باشید.
۵- خواب بیشتر ممکن است به جلوگیری از افزایش وزن کمک کند
تحقیقات از وجود ارتباط میان خواب کم شبانه، مثلاً ۶ تا ۷ ساعت، با افزایش وزن حکایت دارد. به خصوص ممکن است باعث افزایش اندازهی دور کمر و بزرگتر شدن شکم شود. این اتفاق نه تنها در بزرگسالان، بلکه در کودکان، ۶ تا ۸ سالهها رخ میدهد.
راهکار:
۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه داشته باشید.
منبع: روزیاتو