در شرایطی که مشکلات اقتصادی نفس واحد‌های تولیدی را تنگ کرده، نبض واحد‌های کوچک و خانگی می‌زند و از گوشه گوشه آن آوای کار و تلاش شنیده می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان بیرجند - روزگاری سربند به پیشانی بستند و بی هیچ مُزد و منتی تفنگ دست گرفتند و حالا نخ و سوزن دست می‌گیرند؛ بیل می‌زنند و کسب و کاری به پا می‌کنند.

بسیجی‌هایی که کارشان سازندگی است، این روز‌ها حمایت از کارآفرینی و اشتغال را اولویت کاری خودشان قرار داده اند؛ آن هم با سر زدن به مناطق محروم برای شناسایی ظرفیت‌های شغلی و بومی کمک به توسعه کسب و کار‌های خرد تا کلان.

کوچک و خرد، اما گره گشا

با یک دست چرخ زندگیشان و با دست دیگر چرخ خیاطی را به حرکت آورده اند؛ این حکایت بانوانی است که صبورانه قیچی را بر پارچه می‌اندازند و خیاطی می‌کنند.

به یک کارگاه کوچک در روستای حاجی آباد بیرجند آمدیم؛ جایی که خانم‌ها حرف اول را می‌زدند.

کارگاه سرانگشتان خلاق، کارگاهی است که تنها روی دست ۱۰ بانو می‌چرخد.

کارگاه سرانگشتان خلاق توسط بانوان اداره می شود

خانم عبداللهی سرپرست کارگاه خیاطی می‌گوید: کارمان را از یک اتاق کوچک و چند دستگاه چرخ خیاطی اهدایی بسیج سازندگی شروع کردیم؛ ابتدا ماسک تولید می‌کردیم، اما حالا چند ماهی می‌شود که دوخت سرویس‌های آشپزخانه، سرویس نوزاد و انواع لباس به ویژه لباس فرم مدارس را نیز انجام می‌دهیم.

او می‌گوید: تعدادی از بانوان با اراده این کارگاه سرپرست خانوار هستند و با خیاطی نان بر سر سفره خود می‌برند.

این بانوی جهادگر می‌گوید: با حمایت‌های بسیج سازندگی تغییر مکان داده و کارگاه را گسترش دادیم؛ حالا علاوه بر ۱۰ خانمی که مشغول به خیاطی هستند می‌توانیم زمینه را برای اشتغال ۵ بانوی دیگر نیز فراهم کنیم.

وقتی سرمایه اندک، دست مایه کسب و کاری کوچک می‌شود

برای کسب درآمد حتماً نباید سرمایه هنگفتی داشت؛ با چند چرخ خیاطی هم می‌توان زندگی را چرخاند.

بانویی ۶ ماهی است که در کارگاه سرانگشتان خلاق مشغول به خیاطی شده است؛ او می‌گوید: از خیاطی چیزی نمی‌دانستم و کارم را با دوخت ماسک شروع کردم، اما حالا در دوخت انواع لباس و سرویس آشپزخانه مهارت کافی پیدا کرده ام.

بانوان در زمینه های مختلف دوخت مهارت دارند

او می‌گوید: چند سالی می‌شود که همسرم در اثر یک حادثه خانه نشین شده است و توان کار کردن ندارد، حالا با خیاطی کردن خرج فرزندان و همسر بیمارم را می‌دهم.

یکی دیگر از بانوان پرتلاش این کارگاه می‌گوید: خیاطی را با یک چرخ و در یک اتاق ۶ متری شروع کردم، با گسترش بیماری کرونا دیگر سفارش کار‌ها رونق گذشته را نداشت، اما بعد از آشنایی و شروع به کار در این کارگاه، سفارش‌های خیاطی زیادی را داشتم.

کار که دلی باشد، خدا برکت می‌دهد

فاطمه زهرا دختری دهه هشتادی که همراه دوستان جهادگرش در حوزه فرهنگی مشغول به فعالیت است؛ او می‌گوید: کارمان دلی است و نان مهربانیمان را می‌خوریم؛ هزینه‌های حاصل از فروش کار‌هایمان را هم صرف امور خیریه می‌کنیم.


بیشتر بخوانید


این دختر جهادگر می‌گوید: در طول مدت فعالیتمان محصولاتمان را در غرفه‌ای واقع در آستان مقدس شهدای باقریه به فروش می‌رساندیم، اما حالا با همت بسیج سازندگی این محصولات را در نمایشگاه‌های فصلی و دوره‌ای عرضه می‌کنیم.

فاطمه زهرا می‌گوید: ما یک گروه جهادی ۱۰۰ نفری داریم که در بخش‌های مختلفی مثل فروش، ساخت عروسک، خیاطی و رشته‌هایی که در آن مهارت دارند فعالیت می‌کنند.

نمایشگاهی کوچک با اراده‌هایی بزرگ

بسیاری از محصولاتی که در چند ماه به فروش می‌رفت با برپایی نمایشگاه فصلی، دو روزه فروش رفت و عایدی بسیار خوبی برای ما داشت.

این را خانم جانی یکی از بانوان پرتلاش کارگاه خیاطی می‌گوید: با وجود اینکه بازار فروش دست سازه‌های ما خوب است، اما همچنان دغدغه فروش آن را داریم، اما خداروشکر با برپایی نمایشگاه‌های فصلی تا حدی این دغدغه رفع شده است که نیاز است تا با احداث نمایشگاه‌های دائمی از تولیدکنندگان حمایت شود.

نمایشگاه دستاورد‌های بانوان جهادگر در مسجد الحسین جوادیه بیرجند، نمایشگاهی فصلی بود که برای نخستین بار در کشور راه اندازی شد و جهادگران درآمد حاصل از فروش محصولاتشان را صرف امور خیریه کردند.

در نمایشگاه ها، ابزارهای ساخته شده به فروش می رسند

در این نمایشگاه محصولات خانگی بانوان جهادگر محله جوادیه از قبیل ترشیجات، سرویس پارچه‌ای آشپزخانه، عرقیات گیاهی و انواع لباس دوخته شده در معرض دید قرار گرفت.

فریور نیا مدیر حرکت‌های جهادی سازمان بسیج سازندگی خراسان جنوبی نیز می‌گوید: رویکرد بسیج و گروه‌های جهادی در سال‌های گذشته بیشتر در عرصه فعالیت‌های عمرانی، فرهنگی و بهداشت و درمان بوده و کمتر در بحث تولید و اشتغال کار شده است.

او می‌گوید: طی انعقاد یک تفاهم نامه با اداره کل فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی و دانشگاه فنی و حرفه‌ای استان قرار بر این شد تا با آموزش گروه‌های جهادی و اعزام آن‌ها به مناطق محروم، زمینه برای آموزش و اشتغال جوانان آن مناطق فراهم شود.

جای خالی بازار فروش ثابت برای عرضه محصولات

نمایشگاه فصلی توانمندی‌های گروه‌های جهادی باعث شد تا علاوه بر فروش رفتن محصولات جهادگران، زمینه برای حمایت و گسترش فعالیت شان فراهم شود.

یادگاری مسئول کارگروه اقتصاد مقاومتی مجتمع مسجد الحسین جوادیه بیرجند می‌گوید: یکی از کار‌هایی که به تازگی در حال انجام آن هستیم مشاوره برای ایجاد، رونق و گسترش کسب و کار‌های خانگی و خرد است؛ اینکه چگونه محصولاتشان را بتواند به فروش برسانند، تجاری سازی کنند و بتوانند بازار فروشی برای محصولاتشان دست و پا کنند.

این جهادگر می‌گوید: ۴ سالی می‌شود که با تولیدکنندگان خانگی محله جوادیه درارتباط هستیم و زمینه را برای حضور آن‌ها در نمایشگاه‌های بین المللی و تعامل با عمده فروشان و بستن قرارداد‌های کاری فراهم کرده ایم.

کارگاه‌های جهادی چشم به راه حمایت‌های بیشتر

تولید کنندگان خرد و خانگی همواره دغدغه فروش محصولاتشان را دارند؛ این در حالی است که بیشتر کارگاه‌های خرد و کوچک با مشکلاتی از قبیل نداشتن نشان تجاری و نبود بازار فروش ثابت برای عرضه محصولاتشان دست و پنجه نرم می‌کنند.

کارگاه های زنان مشکلاتی دارند

به نظر می‌رسد برپایی نمایشگاه‌های دائمی به جای نمایشگاه‌های فصلی و دوره‌ای می‌تواند بازوی محرک تولید در بخش خرد و خانگی باشد.

همت و اراده بانوان جهادگر نشان داد حتی با سرمایه و تجهیزات اندک هم می‌توان دل به دریای کسب و کار زد و علاوه بر چرخاندن چرخ زندگی، چرخ‌های اقتصاد کشور را نیز به حرکت درآورد.

گزارش از فاطمه آریان پور

انتهای پیام/ س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۱ ۰۶ بهمن ۱۴۰۰
درود بر این بانوان همیشه کارو تلاش هست که باعث رشد یک فرد و جامعه میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۶ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
کشور چین هم اگه امروز پیشرفت کرده از مشاغل خانگی و روستایی شروع کرده و همه جوره حمایتشون میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۶ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
به تولید انبوه و ساخت کارخانجات چرخ خیاطی های نوین در گوشه گوشه کشور هم بها دهید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۹ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
آفرین انشا الله دولت هم حمایت کنن و بازارسازی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۹ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
یارانه و معیشت افراد غیر کمیته امداد و بهزیستی رو حذف کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۷ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
شیر که شکار میکنه اول شیر ماده شکار میکنه تاشیر بخوره آفرین به این شیر زن
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۰۷:۵۷ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
بهترین شغل مشاغل خانگی هست
سرمایه کم
ریسک کم
سود مناسب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۲ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
همین کارگاه کوچک یک میلیارد سرمایه می خواد
بعدش هم کدام چرخ می چرخه، استباه نکنید اوضاع کسب و کار خیلی خرابه