چندین سال است که کارگران سر گذر در بیرجند چشم انتظار ایستگاهی برای استقرار هستند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، مسائل و مشکلات کارگران سرگذر در شهر بیرجند معضلی قدیمی است و هنوز که هنوز است برای آن چاره‌ای اندیشیده نشده است.

در سال‌های گذشته پیگیری‌های زیادی در این خصوص انجام شده و قول‌های زیادی نیز داده شده است، اما هیچ کدام آن‌ها عملی نشده است.

یکی از کارگرانی که بر سر گذر نشسته است می‌گوید: پارسال مسئولین قول‌هایی دادند و گفتند برای شما مکانی را خواهیم ساخت، اما هنوز هیچ اقدامی صورت نگرفته است.

او گفت: داشتن یک ایستگاه برای این که در سرما و گرما بتوانیم در آن بمانیم توقع بی جایی نیست؛ ای کاش مسئولین صدای ما را بشنوند.

وعده‌هایی که عملیاتی شدنشان صبر ایوب می‌خواهد

اسفند ۹۶ بود که جاوید شهردار وقت بیرجند از جلسه با بخش خصوصی در زمینه تهیه مکانی برای ساماندهی کارگران ساختمانی خبر داد و گفت: قرار شده است که نقطه‌ای را به این منظور پیش بینی کنیم که مشکل ترافیکی ایجاد نکند و آیتم‌های فرمانداری شهرستان، پلیس راهور، اداره کار و امور اجتماعی و شهرداری را داشته باشد.

ناصری فرماندار بیرجند نیز در همان تاریخ عنوان کرده بود که باید به نحوی این کار صورت بگیرد که چند سال بعد نیاز به جا به جایی نداشته باشد و نیاز است تا با کار کارشناسی تا پایان سال به یک نقطه مناسب برسیم.

ساخت ایستگاه برای ساماندهی کارگران سر گذر بیرجند در انتظار دست به کار شدن مسئولین است

او در اردیبهشت ماه ۹۸ نیز در این خصوص گفت: قرار بر این بوده است که مکان یابی توسط شهرداری صورت بگیرد که کارگران ساختمانی در آن استقرار پیدا کنند و مکانی باشد که هم به لحاظ ترافیکی و هم دسترسی مردم مکان مناسبی باشد.

او گفت: امید است که با جمع بندی در کارگروه فرهنگی-اجتماعی شهرستان یک مکان آبرومند با امکانات اولیه برای اجتماع کارگران ساختمانی ایجاد شود.

جاوید شهردار وقت بیرجند نیز در این تاریخ از همکاری در زمینه فراهم کردن فضای مناسب در این خصوص خبر می‌دهد.

از رنج کارگران تا گلایه مردم

چندین سال است که علاوه بر خود کارگران که از ایستادن در سر گذر در تمام طول سال و در شرایط مختلف گرما و سرما رنج می‌برند، کسبه و مردم منطقه نیز گلایه‌های فراوانی دارند.

یکی از کسبه که در نزدیکی محل ایستادن کارگران ساختمانی مشغول فعالیت است می‌گوید: هر خودرویی که نگه می‌دارد کارگران به گمان این که به دنبال کارگر آمده گرد آن جمع می‌شوند و تا فرد بخواهد آن‌ها را توجیه کند که برای خرید توقف کرده است مدت زمان زیادی طول می‌کشد و چه بسا آن مشتری از خرید منصرف شود.

او گفت : باید مکانی برای این کارگران فراهم شود که هم خودشان راحت باشند و هم کسبه نگرانی نداشته باشند.

باری دیگر برای جویا شدن مشکلات کارگران ساختمانی، به سراغشان رفتیم، اما این بار تعدادی از کارگران حاضر به مصاحبه نشدند و علت آن را مشکلات فراوان و بدقولی‌های زیاد مسئولین عنوان کردند.

هر خودرویی که نگه می‌دارد کارگران به گمان این که به دنبال کارگر آمده گرد آن جمع می‌شوند

یکی از کارگران با گله و شکایت می‌گوید: خسته شده ایم از بس وعده تو خالی شنیده ایم.

او در حالی که زیر باران ایستاده ادامه می‌دهد: مجبوریم برای تأمین مخارج زندگی از صبح تا شب کنار خیابان منتظر بمانیم.

این کارگر گفت: در سرما و گرما و حتی زیر باران و برف مجبوریم کنار خیابان بایستیم و داشتن یک مکان که حداقل در آن خیس نشویم انتظار زیادی نیست.

او گفت : پیش از این در این مکان یک آب سردکن وجود داشت که در تابستان از آن استفاده می‌کردیم، اما همان را هم قطع کردند.

تضعیف جان در راه کسب نان

چندین ساعت انتظار کارگران از صبح تا غروب در کنار خیابان در سرما و گرما، در برف و باران آنچنان قابل پذیرش نیست؛ اما از آنجایی که روزگار بر آن‌ها سخت گرفته است مجبورند برای تأمین نیاز‌های خود ساعت‌ها در میادین و خیابان‌ها منتظر بمانند تا شاید بتواننددست پر به خانه بازگردند.

یکی از ساده‌ترین تقاضا‌های این کارگران ایجاد ایستگاه‌هایی است که در آن‌ها از سرما و گرما در امان باشند، جایی برای نشستن داشته باشند و آبی برای نوشیدن.


بیشتر بخوانید


یکی از شهروندان بیرجندی گفت: شهرداری باید مکانی را برای کارگران تهیه کند تا از سرما و گرما در امان باشند.

او گفت: تجمع کارگران در کنار خیابان برای شهر وجهه جالبی ندارد و از طرفی این منطقه بافت تاریخی است و توریست به این منطقه می‌آید.‌

این شهروند گفت :وقتی کسی برای گرفتن کارگر مراجعه می‌کند کارگران تجمع می‌کنند و به داخل خیابان می‌دوند که این امر بسیار خطرناک است و نیازمند پیگیری مسئولین است.

مکاتباتی که بی نتیجه مانده است

پیگیری‌های انجمن صنفی کارگران در خصوص احداث ایستگاه کارگران از سال ۹۶ شروع شده، اما پس از چندین و چند جلسه و مکاتب هنوز هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.

علیزاده رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی خراسان‌جنوبی گفت: در بیرجند کارگران ساختمانی در سه ایستگاه می‌ایستند ، از بدو تأسیس انجمن صنفی پیگیر این موضوع بوده ایم و از آذرماه ۹۶ طرحی در خصوص ساماندهی کارگران ساختمانی نوشته شده است.

او گفت : این طرح را به شهرداری و شورای شهر تحویل داده ایم، اما پس از جلسات مکرر و مکاتبات بسیار در این خصوص تاکنون هیچگونه جوابی دریافت نکرده ایم.

علیزاده گفت: در میدان ابوذر و میدان انقلاب دو مسیری است که هر گردشگری که قصد سفر و یا عبور از شهر را داشته باشد از این دو میدان عبور خواهد کرد، اما ایستادن کارگران در کنار این میادین مبلمان شهری را نامناسب کرده است.

کارگران ساختمانی در بیرجند از صبح تا غروب بر سر گذر می‌ایستند تا کاری پیدا کنند و نانی بر سر سفره ببرند

رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی خراسان‌جنوبی گفت: سال ۹۹ فرماندار بیرجند در جلسه‌ای گفت که امسال باید ایستگاه کارگری ایجاد شود، اما گویا گوش شهرداری و شورای شهر شنوا نیست.

او گفت: برای شورای شهر جدید هم طرح و مکاتبات را ارسال کرده ایم، اما تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.

علیزاده گفت: کارگران با ۲ ایستگاه هم ساماندهی می‌شوند و ما چهار سال است که پیگیری این طرح هستیم، اما مسئولین فقط وعده می‌دهند.

رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی خراسان‌جنوبی گفت: سامانه کارگر هوشمندی را طراحی کرده ایم که در ایستگاه‌ها می‌تواند به ثمر بنشیند.

تأمین زمین از کانال بنیاد مستضعفان

آخرین مصوبه شورای شهر، شهرداری را به عنوان دستگاه همکار معرفی کرده است تا با پیگیری‌های انجمن صنفی از بنیاد مستضعفان قطعه زمینی به انجمن تعلق گیرد و اقدامات دیگری برای ایجاد ایستگاه صورت پذیرد.

محمدزاده معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند گفت: در سنوات گذشته انجمن صنفی کارگران پیگیر موضوع بوده و مکاتباتی با شهرداری داشته اند که این موارد را به شورای شهر منتقل کرده ایم.

او گفت: آخرین مصوبه‌ای که شورای شهر به ما تحویل داده مربوط به دی ماه ۹۹ است که مقرر شد از طریق بنیاد مستضعفان زمین فراهم شود.

محمدزاده گفت: در حال حاضر قسمتی از بازار بهشتی را به ساماندهی وانت بار‌های نخاله‌های ساختمانی اختصاص داده ایم، اگر طرح به شورای اسلامی شهر بیرجند برود و مورد موافقت قرار گیرد، قسمتی از این بازار به ساماندهی کارگران ساختمانی اختصاص می‌یابد.

وقتی مسئول پیشنهاد می‌دهد

پیشنهاد فرمانداری بیرجند تعیین مکانی مناسب در مالکیت شهرداری است تا برای استقرار کارگران استفاده شود و از سوی دیگر معاونت خدمات شهری شهرداری نیز پای کار باشد و کار را به دست بگیرد.

ناصری فرماندار بیرجند گفت: موضوع تقاضا برای ساماندهی محل تجمع کارگران ساختمانی در دوره پنجمشورا مطرح شد و در کارگروه فرهنگی-اجتماعی شهرستان نیز چند جلسه طرح موضوع شد، مکاتباتی نیز از طرف اتحادیه آن‌ها با فرمانداری انجام شد و ما پیشنهادات را به شورای شهر منعکس کردیم.

او گفت: با توجه به اینکه کارگران فصلی و یا کارگران روزمزد و ساختمانی در حال حاضر در دو نقطه از شهر تجمع می‌کنند که برای آن‌ها مایه دردسر است، پیشنهاد کردیم که در یک مکان مناسب در محلات مرکزی شهر که شهرداری مالکیت دارد، تدبیر یک مرکز ایستگاهی با عنوان ایستگاه استقرار کارگران را بیاندیشند و بودجه آن را از اعتبار شهرداری تأمین کنند.

کارگران فصلی و یا کارگران روزمزد و ساختمانی در حال حاضر در دو نقطه از شهر تجمع می‌کنند

ناصری گفت: اگر یک مرکز منظم و دائمی ایجاد شود می‌توان تمام کارگران را شناسایی کرده و برای آن‌ها کارت صادر کرد و حتی برای آن‌ها سیستم نوبت دهی طراحی کرد.

فرماندار بیرجند گفت: همکاران ما از چند نقطه به منظور سهل الوصول بودن برای مردم و کارگران بازدید کرده اند و دو مکان را در محدوده اطراف میدان آرامستان و همچنین تقاطع بلوار شهدای عبادی و بلوار پیامبر اعظم پیشنهاد کرده اند که در صورتی که شهرداری در آن جا مالکیت داشته باشد می‌توان ایستگاه‌ها را در قالب کانکس طراحی کرد چراکه ساخت ساختمان زمان زیادی را می‌طلبد.

مسئولین سر وعده می‌مانند یا کارگران سرگذر؟

کارگران ساختمانی در بیرجند از صبح تا غروب بر سر گذر می‌ایستند تا کاری پیدا کنند و نانی بر سر سفره ببرند؛ این در حالی است که هیچ مکان و یا سرپناهی ندارند و مجبورند سرما و گرما را تحمل کنند.

مسئولین، اما چندین سال است که برای ساخت ایستگاه و مکانی جهت استراحت و استقرار کارگران، به این قشر زحمتکش وعده سر خرمن می‌دهند و عملا بویی از عمل به وعده‌ها به مشام نمی‌رسد.

کارگران ساختمانی در بیرجند از صبح تا غروب بر سر گذر می‌ایستند تا کاری پیدا کنند و نانی بر سر سفره ببرند

در صورتی که به وعده‌های مسئولین جامه عمل پوشیده شود نه تنها کارگران از این بی سر و سامانی و بی برنامگی نجات می‌یابند، بلکه مبلمان شهری نیز جلوه زیباتری خواهد یافت.

با فرا رسیدن فصل سرد سال و در پیش بودن بارش‌های زمستانه، توجه به اوضاع کارگران ساختمانی ضروری به نظر می‌رسد؛ اما باید دید امسال وعده‌های مسئولین محقق می‌شود یا خیر!

گزارش از زهرا رضایی

انتهای پیام/ س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.