با وجود این که برخی افزایش دستمزد کارگران را باعث تورم در قیمت‌ها می‌دانند، اما باید گفت تورم دلایل دیگری دارد که باید ریشه کن شود.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،جامعه کارگری، زحمت کش‌ترین قشر جامعه در حالی چرخ‌های تولید و اقتصاد کشور را می‌گردانند که خود در زندگی با دشواری‌های زیادی رو به رو هستند آن قدر فریاد معیشت به سر دادند و صدایشان به جایی نرسید که حالا دیگر امیدی برای رسیدگی به وضعیت معیشت خود ندارند و بحران معیشت آن قدر گسترده شده که دیگر مشکلات بی شمار کارگران زیر سایه اش قرار گرفته و اصلا دیده نمی‌شود.

در شرایطی که جامعه بزرگ کارگری به وزیر جدید چشم دوخته بود تا مشکل معیشتشان را بهبود بخشد وزیر، راه حل این موضوع را کنترل تورم بیان کرد که به عقیده کارشناسان کاری زمان بر است و باید ابتدا دستمزد کارگران افزایش داشته باشد دستمزدی که در حال حاضر کم تر از نیمی از هزینه های زندگی کارگران را پوشش می دهد.

با نگاهی به آمار تورم اعلام شده می‌توان فهمید که نرخ تورم همچنان پله‌های تلقی را طی می‌کند و بالا و بالاتر می‌رود شاید گاهی با سرعت کم تری برود، اما هرگز ترمز نمی‌کند و فقط بالا می‌رود.

نرخ تورم سالانه شهریور ماه ۱۴۰۰ برای خانوار‌های کشور به ۴۵.۸ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ۰.۶ واحد درصد افزایش داشته است این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوار‌های شهری ۴.۰ درصد اعلام شده که نسبت به ماه قبل ۰.۸ واحد درصد افزایش داشته است هم‌چنین این نرخ برای خانوار‌های روستایی ۳.۶ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ۰.۴ واحد درصد افزایش داشته است. بر اساس اعداد مربوط به تورم در میان دهک‌های مختلف هزینه‌ای، فاصله تورمی دهک‌ها در این ماه به ٤,٠ درصد رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۴ واحد درصد کاهش داشته است.

ماده ۴۱ قانون کار صراحتا می‌گوید که شورای عالی کار همه ساله موظف است، میزان حداقل مزد کارگران را برای نقاط مختلف کشور و یا صنایع مختلف با توجه به نرخ تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی و با در نظر گرفتن حداقل مزد بدون آن که مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگی‌های کار محول شده را مورد توجه قرار دهد باید به اندازه‌ای باشد تا‌ زندگی یک خانواده، که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام می‌شود را تامین نماید.

اگر ماده ۴۱ قانون کار به درستی اجرا شود و به جای سالی یک بار متناسب با نرخ تورم و شرایط اقتصادی دستمزد کارگران افزایش پیدا کند کمک زیادی به ترمیم دستمزد می‌کند.

فرامرز توفیقی رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره نرخ سبد معیشت در نیمه‌ی دوم سال گفت: سبد معیشت مرداد ماه با محاسبه‌ای که کمیته دستمزد وزارت کار انجام داده است ۸ میلیون و ۹۳۰ هزار تومان محاسبه شده است، اما محاسبات واقعی با مبلغی که کمیته دستمزد شورای عالی کار اعلام کرده متفاوت است.

رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار بیان کرد: هزینه‌ی سبد معیشتی که کمیته دستمزد محاسبه کرده با توجه به نرخ مواد خام است این مواد برای این که پرورده شوند و به شکل غذا سر سفره خانوار کارگری بیایند افزایش قیمت پیدا می‌کنند و بنابراین هزینه‌ی سبد واقعی معیشت ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.

توفیقی با اشاره به اختلاف ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی سبد معیشت محاسبه شده و نرخ واقعی سبد معیشت تصریح کرد: هزینه‌های زندگی در حال حاضر با توجه به مولفه‌های تاثیرگذار بر حداقل دستمزد تنها ۱۱ روز از ماه هزینه‌ی زندگی کارگران را پوشش می‌دهد و ۱۹ روز دیگر ماه همین طور باقی می‌ماند و حتما باید درباره آن تصمیم گیری شود.

وی افزود: به عبارت بهتری دستمزدی که در حال حاضر کارگران دریافت می‌کنند هزینه ها‌ی زندگی جامعه کارگری را در خوشبینانه‌ترین حالت بین ۳۳ تا ۴۰ درصد پوشش می‌دهد و بیش از ۶۷ درصد آن معلق می‌ماند و حتما باید فکری برای آن شود.

کارگران برای تفریح و آموزش چقدر هزینه می‌کنند؟

رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار اظهار کرد: جامعه کارگری سالیان سال است که اصلا به تفریح، مسافرت و نکات سلامت فکر نمی‌کند آموزش و تحصیل هم نرخی بین ۹ الی ۱۴ درصد هزینه سبد معیشت خانوار را به خود اختصاص می‌دهد.

توفیقی با بیان این که دستمزد کارگران باعث تورم نیست گفت: در کشوری که هزینه‌های مترتب بر تولید مثل سود‌های بانکی هزینه‌های مترتب بر مبادله، دلالی و واسطه گری، هزینه‌های مربوط به مالیات و هزینه‌های انرژی بالاست و با وجود اجرا کردن فاز اول هدفمند کردن یارانه‌ها این عوامل دست به دست هم داده اند و موانع تولید را ایجاد کرده اند دستمزد کارگران شاید آخرین نگرانی باشد که برای افزایش تورم وجود دارد.

او با اشاره به این که دستمزد کارگران موتور محرکه‌ی تولید است بیان کرد: اگر دستمزد وجود نداشته باشد خریداری هم وجود ندارد چرا که تکنولوژی‌های ما آن قدر پیشرفته نیست که مواد پرورده‌ای که داریم به خارج از کشور صادر کنیم بلکه مواد خام مثل گاو، گوسفند و نفت خام است که دارد از کشور ما به سایر کشور‌ها صادر می‌شود و به هیچ وجه صادرات مواد پرورده به خارج از کشور نداریم.

هزینه‌های مبادله و واسطه گری تاثیری زیادی بر تورم دارد

رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی با بیان این که هزینه‌های مبادله و واسطه گری تاثیری زیادی بر تورم دارد تصریح کرد: مهار تورم در علم اقتصاد کار آسانی نیست که بتوان یک روزه آن را از بین برد، ولی اگر صرفا بخواهیم عددسازی کنیم کار بسیار آسانی است.

توفیقی ادامه داد: مرکز آمار از کاهش نرخ تورم شهریور ماه خبر می‌دهد، اما با نگاهی به افزایش قیمت کالا‌ها و مواد غذایی مثل قیمت برنج که ظرف چند ماه گذشته بیش از ۳۳ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت پیدا کرده است می‌بینیم که این که اعلام می‌کنند تورم در حال کاهش است صرفا بازی با اعداد است.

وی افزود: آن‌ها اعلام می‌کنند تورم دارد پایین می‌آید، چون تورم با علم ریاضی است میانگین یک سال و دوسال گذشته را در نظر می‌گیرند و به عنوان تورم‌های سالانه و نقطه به نقطه اعلام می‌کنند وقتی تورم همیشه بالای ۵۰ درصد بوده است قطعا میانگین ۵۰ درصد به همان عدد ۵۰ درصد می‌رسد بعد با خوشحالی اعلام می‌کنند که تورم کاهش پیدا کرده است، اما باید بگوییم هیچ چیزی کاهش پیدا نکرده بلکه فشار‌ها کم و کان بر سر مردم مانده است.

رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار اظهار کرد: تورم نه به این راحتی پایین می‌آید و نه کلید اصلی حل مشکلات کارگران است چرا که اگر فرض محال بگیریم که تورم را پایین آورده ایم این ۶۰ درصد فشاری که در حال حاضر روی کارگران است چطور می‌خواهد جبران شود این ۱۹ روز معیشت کارگران که روی هواست چطور می‌خواهد جبران شود اول این مشکلات کارگران باید حل شود بعد به مزد منصفانه برسیم وقتی به عدد واقعی مزد رسیدیم در آن زمان درباره تورم صحبت کنیم.

توفیقی با بیان این که راه حل ایجاد آرامش در معیشت کارگری و ایجاد ثبات نسبی در ماده ۴۱ قانون کار مقوله‌ی پیچیده‌ای است تصریح کرد: اولین قدم برای رسیدن به ثبات رسیدن به مزد منصفانه است دومین قدم مهار تورم است و سومین راه کمک‌های حمایتی و پذیرش نقش دولت در این آشفته بازار است که برای معیشت کارگران ایجاد کرده است.

وی افزود: حرکت بر مدار قانون اساسی و حرکت بر مدار ماده ۴۱ قانون کار می‌تواند به آینده‌ای بهتر کمک کند، اما اگر با شعار‌ها و حرف‌های دستوری و صحبت‌های پای تلوزیونی بخواهیم اعداد و ارقام را درست کنیم و شعار دهیم که برای تغییر آمده ایم و ما می‌توانیم هیچ اتفاقی برای کارگران نمیفتد.

یکی از راه‌های کمک به معیشت کارگران کاهش نرخ تورم است، اما به تنهایی برای بهبود وضعیت آن‌ها کافی نیست و ثبات قیمت‌ها و کنترل تورم تنها زمانی می‌تواند گره کور مشکلات معیشتی قشر زحمتکش جامعه را باز کند که همراه با افزایش دستمزد برای پر کردن شکاف ایجاد شده بین هزینه‌های زندگی و دستمزد کارگران باشد.


بیشتر بخوانید

وعده‌های بی سرانجام برای خانه دار شدن کارگران/ گره کور مسکن در دولت جدید باز می‌شود؟


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
تورو خدا یه فکری به حال ما نیروهای شرکتی خدماتی هم باشید. ما پونزده سال تو بانک قوامین به عنوان نیروی شرکتی کار کردیم و حالا که با بانک سپه ادغام شده دوباره ما رو شرکتی نگه داشتن. به خدا واقعا با شرایط سختی داریم زندگی میکنیم. طرح ساماندهی نیروهای شرکتی و قراردادی رو زودتر تصویب کنید. به خدا فقط تا هفتم هشتم با این حقوق میشه زندگی کرد.اجاره خونه .قصد های عقب افتاده .خرج و مخارج زندگی. هزینه‌های فرزندان و شهریه های مدرسه .آقای رئیسی تورو خدا به داد ما کارکنان شرکتی برسید. تبدیل وضعیت پنج هزار نیروی شرکتی خدماتی بانک های ادغامی در بانک سپه و همه نیروهای شرکتی
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۲:۵۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
کارشناس شدن هم کار خیلی سختیه هاااااااااا // قبول دارید ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۲:۲۹ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
میخواهی کارگران براتون مفتی کار کنن تا تورم بالا نره ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
نا شناس
۱۲:۱۹ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
لطفا صدای نیروهای شرکتی مخابرات را به گوش مسعولین برسانید .اخه این همه تبعیض بین نیروهای رسمی ونیروهای شرکتی ؟
Iran (Islamic Republic of)
بهروز
۱۱:۵۱ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
با اینکه حقوق کارگران کم. باید مالیات بدیدم!!
وزیرمتحرم لطفا نمی خواهد جلوتورم بگیره. این پیگیر کنید.
من بشخصه 12ساعت کارمیکنم تمام روز هفته کارکنم. بادوشفیت کار. 5میلیون میگیریم نزدیک 200مالیات میگیره شرکت.به صورت هرماه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۷ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
کسی که گفته افزایش حقوق کارگران باعث تورم شد معلومه آدم بی سوادی است آدمای این جوری راس کارن که نا دچار مشکلات اقتصادی هستیم . حقوق کارگران سالی یه بار افزایش داره ولی تورم هر روزه و هر ساعته مگه حقوق کارگران رو هم مثل تورم هر رو بالا میبرن ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
قبل از سال ۹۶ من خودم خرج ماهانه ام نهایت ۴۰۰ هزار تومان در ماه بود الان دیگه داره نزدیک میشه به دو میلیون الان با این تورم یک نفر خودشو اداره کنه خیلی هنر کرده چه برسه بخوای ازدواج کنی اونوقت واویلاست مثال سال ۹۶ پنیر میخریدم ۳۵۰۰ الان شده ۱۵ هزار یه دوغ ۱/۵ لیتری میخریدم ۳ هزار الان شده ۱۵ هزار عسل و پسته و گردو هم که دیگه شدن لاکچری از سبد غذایی خیلیها حذف شده آقا واقعا تورم خیلی زیاد شده خواهشا جلوی اینهمه گرانی ها رو بگیرید از اونور هم بخوان حقوقها رو افزایش بدن تورم دوبرابر میشه فایده ای نداره فقط راهش اینه که با تصمیمات درست اقتصادی جلوی تورم و گرانی گرفته بشه
Iran (Islamic Republic of)
ح.ب
۱۱:۲۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
هرچی بیشتر زحمت بکشی و صاداقانه کار کنی پول کمتری میگیری پول زیاد برا پشت میز نشین که هیچ وقت کار را حل نمکنند و حق و ناحق میکنند رانتخوار شدن
متاسفم برای کشور مسلمان با تضعیف مظلوم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
مشکل تبعیضی که توی حقوق ها هست یه کارمند نفت ستاره بندرعباس با فوق دیپلم ماهی 35 میلیون میگیره یه نظامی هم که جونش رو میزاره کف دستش هرجایی بگن میره 7میلیون
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۱۰ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
اضافه کنید بر همه ای این گرفتاریها شرکتی بودن کارگرها را که نوعی برده داری نوین است؛بالاخره کی قرار است بساط این نیروهای شرکتی جمع اوری شود؟بنده کارگر هستم و علاوه بر مشکل معیشت مشکا امنیت شغلی نیز دارم چون نیروی شرکتی هستم و هرماه باید قرارداد امضاء کنم،به کجا باید پناه بربرم؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
از باشگاه خبرنگاران جوان
خواهشمندیم پیگیر حق و حقوق کارکنان مظلوم ذوب آهن اصفهان باشند، مگر ما چه گناهی کردیم، قرار بود فولاد مبارکه سهام ذوب آهن رو بخره ولی هیچ خبری نشد، ما رو از این بی عدالتی نجات بدید
ممنون از باشگاه خبرنگاران جوان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
ایشالا با پیگیری مسولین واقدام جدی اونها در تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی حجمی وروز مزد خود به خود شاهد امنیت شغلی وافزایش رضایت مندی کارگران ولمس کردن عدالت بیشتر در جامعه باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۵ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
حقوق کارگران یکبار در سال به اندازه یک بیستم تورم افزایش پیدا میکند ولی قیمت اجناس و خدمات هر روز افزایش می یابد ولی چون این قشر ضعیف میباشد لذا به طور طبیعی هر سال شاهد بد بخت تر شدن این قشر هستیم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۵ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
جیب و شکم و سفره خال کارگران.
به نظر شما با ماهی 3 میلیون و شصد میشه زندگی کرد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۱ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
غیر از فرج اقا امام زمان دیگر امیدی ندارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۶ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
ما فقط پول برا نون داریم که بخوریم نمیریم
Iran (Islamic Republic of)
اکبر
۰۸:۴۷ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
ما که دیگه امیدی ندارم هر چی میخواد بشه بشه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۸:۳۶ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
نابود شدیم به قرآن
نه پولی برای تفریح
نه برای ذخیره
خانواده برای همیشه از میوه و مغزیجات و گوشت قرمز و چیزهایی که کمبودش توی نسل های اینده با بروز بیماریهای سخت و جدید بروز پیدا میکنه، محروم شدند
تازه خدا نکنه کسی تو این اوضاع بخواد پول دارو و دکتر بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۳ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
راحت الحلقوم ترین فکرها و راه حلها در اقتصاد این شده که قبل از دستمز مالیات اخذ بشه و حقوق ها رو فریز نگهدارن ! کسی نیست بیاد و بجای فشار به اقتصاد خانوار با جسارت یکبار برای همیشه کارو برنامه ریشه ایی برای حال و آینده اقتصاد مردم رقم بزنه و ده ها ساله که هر کسی آمده همان روال رو دست گرفته و دست بدست به نفر بعدی سپرده و مسایل سرجایش باقیست
آخرین اخبار