مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی از تولید گل محمدی و گلاب در جهاد دانشگاهی خبر داد.

ابراهیمی مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: یکی از خانواده‌های بزرگ گیاهی خانواده گل رز یا همان رزاسه است که بیش از ۳ هزار گونه و نزدیک به ۱۰۰ جنس را در بر می‌گیرد.

او با اشاره به اینکه  بسیاری از میوه‌هایی که می‌شناسیم از جمله سیب، هلو، زرد آلو، گیلاس، آلبالو، آلو، تمشک، توت فرنگی و سایر میوه‌هایی که اغلب آن‌ها شفت هستند به این خانواده تعلق دارد، افزود: در میان جنس‌های این خانواده، جنس گل رز (Rosa) اغلب از گیاهانی با گلبرگ‌های معطر تشکیل شده است که علاوه بر مصارف دارویی، به عنوان گل‌های زینتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ابراهیمی اظهار کرد: در بین گیاهان این جنس، گونه Damascena که در ایران به گل محمدی یا گل صد برگ نیز شناخته می‌شود، به دلیل میزان بالای روغن‌های فرار و عطر خاص خود در تولید اسانس و گلاب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: اسانس گل رز علاوه بر استفاده به عنوان یک معطر دارای خواص غذایی، دارویی و صنعتی نیز است و به همین دلیل استفاده از گلاب در تولید بسیاری از مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

او با اشاره به اینکه کمک به درمان مشکلات گوارشی، درد قفسه سینه، اختلالات ریوی، یبوست حاد و مزمن و همچنین تنش‌های عصبی و افسردگی از جمله خواص دارویی گلاب است، بیان کرد: اثرات ضد درد، ضد التهاب، خواب آور، ضدباکتری، ضد سرفه و ضد اسپاسم گلاب که به دلیل ترکیب مواد تشکیل دهنده اسانس گل رز است نیز در برخی مطالعات به اثبات رسیده است.

مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی استان با بیان اینکه فنتیل الکل، ژرانیول و سیترونلول مهمترین ترکیبات شکل دهنده گلاب است، عنوان کرد: اساسا تولید گلاب هم در روش سنتی و هم صنعتی با استفاده از تقطیر صورت می‌گیرد.

ابراهیمی بیان کرد: طی فرآیند گلاب گیری گل‌ها در ظروفی ریخته شده و به آن آب اضافه می‌شود. با حرارت دادن آب حاوی گل، اسانس گلبرگ‌ها در آب حل شده و با تبخیر آب و سپس سرد شدن آن به شکل قطرات گلاب جمع آوری می‌شود.

مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: با توجه به نحوه و زمان گلاب گیری، میزان اسانس موجود در انواع گلاب متفاوت است و معمولا گلاب را به دو دسته گلاب سنگین یا درجه یک با میزان بالای روغن‌های فرار و گلاب سبک یا درجه ۲ با میزان کمتری از روغن‌های فرار تقسیم بندی می‌کنند.

او عنوان کرد: اگر چه برخی مواقع و به جهت کاهش هزینه‌های تولید با اضافه نمودن اسانس گل محمدی به آب نیز گلاب به دست می‌آید، اما تنها گلاب تولیدی به روش تقطیر باید مورد استفاده قرار گیرد.

ابراهیمی اظهار کرد: به دلیل بالاتر بودن میزان اسانس گل‌های تازه، بهتر است هم در روش سنتی و هم صنعتی از گل‌های تازه برای گلاب گیری استفاده شود که در این صورت تنها یک ماه از سال برای گلاب گیری از گل‌های تازه امکان پذیر است.

مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: در روش سنتی معمولا به ازای هر ۵ کیلوگرم گل تازه ۱۰ لیتر گلاب مرغوب به دست می‌آید، با توجه به اینکه تقریبا از هر ۴ یا ۵ کیلوگرم گل تازه ۱ کیلوگرم گل خشک به دست می‌آید، برای تولید ۱۰ لیتر گلاب ۱ کیلوگرم گل خشک مرغوب کفایت می‌کند.

او ادامه داد: باید توجه داشت که فرآوری گل محمدی و تبدیل آن به گلاب به لحاظ اقتصادی بسیار به صرفه است و می‌تواند ارزش محصول را تا حدود ۶ برابر افزایش دهد.

ابراهیمی بیان کرد: به همین دلیل احداث کارگاه‌های گلاب گیری خانگی و یا کارخانجات گلاب گیری در استان خراسان جنوبی برای تامین نیاز داخلی استان و حتی صادرات آن به استان‌های دیگر و خارج از کشور بدلیل مرغوبیت بالای گل محمدی تولید شده در شرایط اقلیمی جنوب خراسان، در صورت انجام مطالعات امکان سنجی و توجه به بازار‌های فروش این محصول می‌تواند در بهبود معیشت کشاورزان تولید کننده گل محمدی بسیار مثمر ثمر واقع شود.

انتهای پیام / ط ا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.