حامد وفایی کارشناس مسائل چین و مدیر مرکز پژوهشی آسیا دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به سند راهبردی ایران و چین گفت: رایزنیها برای انعقاد این سند، ۵ سال پیش در سفر رئیس جمهور این کشور با رهبر انقلاب اتفاق افتاد؛ سالها این سند دست به دست و نظرات مختلفی در آن درج شد و حالا به امضای وزرای خارجه چین و ایران رسیده است. در واقع تهران و پکن مثلثی برای روابطشان تنظیم کردند که یک ضلع آن همکاریهای مشارکتی به جای رقابتی، ضلع دیگر همکاریهای راهبردی به معنای بلند مدت به جای کوتاه مدت و ضلع سوم، همکاریهای جامع به جای همکاریهای مقطعی و موضوعی است.
وی با اشاره به اینکه چین دومین قدرت اقتصادی جهان، عضو شورای امنیت و پرجمعیت ترین کشور دنیاست، افزود: توافق ایران و چین از لحاظ اقتصادی برای ایران به عنوان قدرت خاورمیانه، اهمیت زیادی دارد و در کل نشان می دهد که کشور مهمی مثل چین، جمهوری اسلامی ایران را حداقل برای مدت ۲۵ سال، کشور با ثباتی می داند.
وفایی با تاکید بر اینکه تفاهم نامه امضا شده، همکاری جامعی است و حوزه های متنوعی را در بر می گیرد، بیان کرد: تاثیر این توافق در بلند مدت بستگی به جدیت دو طرف در عملیاتی کردن آن دارد، برای مثال در حوزه ارتباطات نفت و پتروشیمی مطالبی در سند راهبردی میان ایران و چین گنجانده شده که اجرایی شدن آن مستلزم اراده سیاسی دو کشور مساعد بودن محیط بین المللی و ورود لوازم مورد نیاز است.
بیشتر بخوانید
کارشناس مسائل چین با تاکید بر لزوم حفظ تعادل در روابط با کشورها گفت: تعامل با قدرت بزرگی مثل چین زمانی متضمن بسیاری از مسائل کشور میشود که مقامات ارشد ما در روابط با کشورها، توازن را برقرار کنند، به اصطلاح همه تخم مرغها را در یک سبد نگذارند و از نگاه افراطی چه به غرب و چه به شرق، بپرهیزند؛ با این نگاه توسعه روابط با چین در مرحله بعدی باعث توسعه روابط با کشورهای آسیایی و اروپایی خواهد شد. باید توجه داشت که سیاست خارجی بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت موجب میشود که امنیت ملی ما تضمین و رویدادهای خوبی در انتظار کشور باشد.
وی با اشاره به اینکه چین در نظام بین الملل کشوری مسئولیت پذیر است و تعاملات خود را با کشورهای دیگر در چارچوبها و مناسباتهای بین المللی تنظیم میکند، اظهار کرد: تاثیر سند همکاری ایران و چین به زیان هیچ کشوری نخواهد بود، ولی کشورهای غربی را هوشیارتر خواهد کرد که امروزه ایران در راستای متنوع سازی منابع خارجی خود، در حال طراحی مناسبات بلند مدت است.
وفایی با اشاره به اینکه چین با ۷۰ کشور دیگر قراردادی مشابه بسته است، تشریح کرد: مسابقهای در جهان برای بستن قراردادهای بلندمدت در جریان افتاده است که نزدیک بود ایران از قافله جا بماند. در حال حاضر چین با کشورهای غربی، شرقی، اروپایی، آفریقایی و حتی آمریکای لاتین، برنامه مشابهی را امضا کرده است که حاکی از نگاه طولانی مدت و ظرفیتهای گسترده اقتصاد این کشور دارد؛ امروزه چین کارخانه جهان محسوب میشود و کشورها برای توسعه و پیشرفتشان باید به این کارخانه رجوع کنند.
کارشناس مسائل چین درباره اظهارات غربیها علیه سند ۲۵ ساله ایران و چین گفت: غربیها دلسوز مردم ایران نیستند و حالا نگرانند که حاصل جمع قدرت چین با ایران که در هارتلند جهان قرار دارد، توازن جدیدی را در مناسبات منطقه و آسیای مرکزی ایجاد کند چراکه این موضوع با اهداف یک جانبه گرایی برخی کشورها همخوانی ندارد، کما اینکه بایدن، رئیس جمهور آمریکا رسما اعلام کرده که از ابتدا برای توافق ایران و چین نگران بوده است، البته اسرائیلیها هم از این توافق ابراز ناراحتی کرده اند، طبیعی است که رسانههایی مثل BBC، CNN و رسانه معاند ایران اینترنشنال به نفع مردم ایران کار نمیکنند و مطالبی را علیه این سند منتشر میکنند، چراکه از جای دیگری پول میگیرند و طبق نظر آنها عمل میکنند.
وفایی درباره تاثیر قرار ایران و چین بر تحریمها اظهار کرد: دو نوع تحریم وجود دارد که اولی تحریمهای بین المللی است که مقامات کشورمان سعی میکنند با برجام و مذاکرات، آن را رفع کنند، چین و روسیه هم در تلاش برای رفع این تحریمها هستند. نوع دوم تحریم، تحریمهای یکجانبهای است که مورد تایید کشورهایی مثل چین و روسیه نیست، سند همکاری ۲۵ ساله تهران و پکن تا حدودی این تحریمها را خنثی میکند، بارزترین مثال برای این نوع تحریمها، تحریم آمریکا علیه ایران بدون مصوبات شورای امنیت و سازمان ملل است که چین آن را نپذیرفت.
وی در پایان گفت: باید توجه داشت که عملیاتی شدن سند همکاری ایران و چین نیازمند اراده واقعی، شرایط بین المللی مساعد و ظرفیتهایی است که دو کشور برای تحقق آن در نظر میگیرند و از آن پشتیبانی میکنند.
انتهای پیام/