با وجود تولید عمده زعفران جهان در ایران، کشور ما از سفره‌ پر سود این محصول سهم اندکی دارد و خارجی‌ها گوی سبقت را از ما ربوده اند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، ایران با وجود تولید ۹۵ درصد زعفران در دنیا، مشکلات بسیاری را برای رونق تجارت در این حوزه پیش روی خود دارد که خام فروشی و فله فروشی از جمله این موانع است.

با اینکه بسیاری از کشور‌ها از جمله اسپانیا تولید کننده زعفران نیستند، اما با استفاده از محصول استراتژیک ایران و خراسان جنوبی برای خودشان دکانی باز کرده اند و سود می‌ برند.

چین، افغانستان و حتی کشور‌های حوزه خلیج فارس با فرآوری و تولید محصول از زعفران ایران، تجارت پر رونقی دارند در حالی که ایران در این بازار از قافله سودآوری عقب مانده است.

طلای سرخ تمام عیار در رکود فرآوری/ قرمزی زعفران فقط به خارجی ها چشمک می زند!

صادرکنندگان زعفران ایران ارزش طلای سرخ صادراتی ایران را یک هفتم ارزش جهانی می‌دانند و از نبود توجه به این حوزه جهت به دست آوردن سود بیشتر، گله‌مند هستند.

زعفران از ما، قیمت از دیگران

احتشام رئیس شورای ملی زعفران ایران گفت: با وجود اینکه تقریبا تمام زعفران دنیا در ایران تولید می‌شود، اما قیمت گذاری از دست ایران خارج است و خارجی‌ها برای این محصول ارزش تعیین می‌کنند.

او افزود: مدتی است طرح جامع جهش تولید و صادرات زعفران را به دولت ارائه کرده ایم، اما هنوز پاسخ و ابلاغیه اجرایی برای این طرح به شورای زعفران ارسال نشده است.

زعفران زیاد و فرآوری کم، تناقضی که دودش به چشم کشاور می‌رود

احتشام با اشاره به اینکه در این طرح به سودآوری و جذب ارز برای کشور توجه ویژه‌ای شده است، تصریح کرد: با اجرایی شدن طرح جامع جهش تولید و صادرات زعفران، اختیارات صادرکنندگان ایرانی در این حوزه افزایش می یابد.

رئیس شورای ملی زعفران با ابراز نگرانی از وضع نابسامان صادرات زعفران ایران، عنوان کرد: کشور افغانستان در تلاش است تا با برنامه ریزی در حوزه طلای سرخ، انحصار این محصول را از دست ایران خارج کند.


بیشتر بخوانید


خراسان جنوبی به عنوان یکی از قطب‌های تولید زعفران در ایران ۷۰ تن از محصول زعفران کشور را در سال تولید می‌کند، اما عواید آن نصیب افغانستانی‌ها می‌شود.

پارسال ۲۸۰ تن زعفران از ایران به مناطق مختلف جهان صادر شده است که تنها ۱۰ درصد از این میزان به صورت فرآوری شده از کشور خارج شده است.

طلای سرخ تمام عیار در رکود فرآوری/ قرمزی زعفران فقط به خارجی ها چشمک می زند!

صادرات فله‌ای معضلی برای فروشندگان و صادرکنندگان ایرانی شده است و آن ها مجبورند زعفران خود را در بسته‌های بالای نیم کیلوگرم به فروش برسانند.

خراسان جنوبی، دارای مرغوب‌ترین زعفران در دنیاست، اما این محصول ارزشمند فقط به صورت خام در بازار‌ها عرضه می‌شود. 

کیلویی می‌برند، گرمی می‌فروشند!

حسینی زعفران کار و صادرکننده زعفران خراسان جنوبی  گفت: محصول ما مرغوب‌ترین زعفران در دنیاست و هم اکنون نیز آماده صادرات است.

طلای سرخ تمام عیار در رکود فرآوری/ قرمزی زعفران فقط به خارجی ها چشمک می زند!

او افزود: در حال حاضر، خرید زعفران به صورت کیلویی و با قیمتی پایین‌تر از حد معمول انجام می‌شود و این امر سبب ضرر و زیان کشاورز می‌شود.

حسینی عنوان کرد: بسته‌های کیلویی زعفران خراسان جنوبی، در بسته بندی‌های بسیار کوچک‌تر در سایر کشور‌ها با قیمت بالاتری به فروش می‌رسد.

طلای سرخ تمام عیار در رکود فرآوری/ قرمزی زعفران فقط به خارجی ها چشمک می زند!

این فعال حوزه زعفران بیان کرد: اگر این وضعیت همچنان ادامه داشته باشد، تا چند سال آینده انحصار زعفران از دست ایران خارج خواهد شد.

کارخانه فرآوری زعفران، خاک سوغات می‌دهد

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در شهریور ماه امسال گفته بود طبق هماهنگی با شورای ملی زعفران، دیگر صادرات زعفران به صورت فله‌ای و بدون ارزش افزوده انجام نخواهد شد؛ در حالی که هنوز گلایه‌ها از فله بری این محصول پابرجاست.

یک مجتمع فرآوری زعفران در تربت حیدریه وجود دارد اما این کارخانه تعطیل است و فقط خاک می‌خورد.

طلای سرخ تمام عیار در رکود فرآوری/ قرمزی زعفران فقط به خارجی ها چشمک می زند!

در صورتی که این واحد تولیدی فعالیت خود را ادامه دهد، ۱۶ نوع ماده فرآوری شده را می‌توان از زعفران تولید کرد و این امر سودآوری بسیار زیادی برای ایران دارد.

از جمله موادی که می توان از زعفران به دست آورد، کروسین است که ماده اولیه شرکت‌های دارویی محسوب می‌شود و به گفته مسئولین کارخانه، تولید کروسین از ۲ تن زعفران، ۱۸۰ میلیارد تومان در آمد دارد.

طلای سرخ تمام عیار در رکود فرآوری/ قرمزی زعفران فقط به خارجی ها چشمک می زند!

گردش مالی صادرات و فرآوری زعفران در دنیا ۸ میلیارد دلار است در حالی که سهم ایران از این رقم، تنها ۴۰۰ میلیون دلار است که باید برای آن چاره اندیشی شود.

گزارش از سید محمدعلی سجادی

انتهای پیام / ر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
فخرالدین
۲۱:۳۷ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
زعفران؟! زهر عقرب کیلویی ده ملیون دلاره،وسط بیابان با یک چهار دیواری بدون آب و امکانات میشه پرورش عقرب داد با تمام پروتوکولهای بهداشتی با اینهمه وفور عقرب و زاد و ولد بالا ی هزار عدد در هر بار ،یعنی خود کارگر و بچه و نوه و نبیره ش این پول رو بخورند تموم نمیشه و دیگر به فروش نفت نیاز نداریم.اونوقت اداره بهداشت جلوگیری میکنه و میگه غیر بهداشتیه،شاید زهر این موجود آلوده به میکروب بشه!!در هیچصورت مجوز نمیدهند مگر به خواص خودشون،آخه ینفر عاقل بگه طرف خودش میفروشه،خریدار خارجی خودش تشخیص میده این زهر سالمه یا میکروبی و بخودش مربوطه،شما چرا کاسه داغتر از آش میشی؟مگر این تولید مصرف داخلی داره؟اگر زیاد دلسوزی کمک کن به بهینه تولیدو آموزش جوانان .اینها نمیخواهند که بتوانیم!!!میخواهندجوان ایرانی بیکار باشد!!!!به هر دلیل و هر راهیکه شده.
Iran (Islamic Republic of)
Faez.baloo
۲۰:۴۱ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
چرا باید زعفران ما به اسم کشور های دیگه وارد بازار بشه و سودش هم بره تو جیبشون متاسفانه حرف بی عمل مسئولین مثل زنبور بی عسله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۷ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
این به دلیل سوئ مدیریت مسئولان است.
Iran (Islamic Republic of)
امید
۲۰:۱۹ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
کم توجهی و نا آگاهی مسئولان صمت و جهاد کشاورزی بزرگترین ضربه رو به به صنعت و تجارت زعفران وارد کرده.. والان افغانستان و هند و چین بزرگترن رقبای ما هستند که اگر دیر اقدام کنیم آن سهم ناچیز بازار جهانی را هم از دست میدهیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۵ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
واقعا متاسفم برای خودم که کشاورز م وچوب ندونم کاری مسولین رامیخوریم به نظر من آقازاده گردن کلفت پشت زعفران هست که چندین ساله زعفران تکان نخورده وبقیه اجناس به خدا سیده باید خجالت بکشید مسولین از خدا بترسید شرم برشما باد افت به غیرتتون که دست کشاورز راخالی کردید واز کشاورز بدبخت هم دزدی میکنید خدا به دادتون برسه
Canada
ناشناس
۱۹:۰۱ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
زمان تبادل کالا رسیده مثل سابق
باید زعفران را با کالاهای مورد نیاز مبادله کنیم
بعد تبلیع زعفران در مقدار کم
چونکه وصع مالی ملت دینا خوب نیست که زیاد بخرند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
مسئولین خواب هستن
Iran (Islamic Republic of)
کامران وکیل
۱۲:۲۵ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
حداقل 20 ساله که فقط حرف زده اند. دریغ از یک برنامه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
جای تأسف داره. زحمت از کشاورز هست و سودش رو دلال و خارجی ها میبرن...واحدهای بسته بندی و فرآوری رو حمایت کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۲ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹
زعفرون رو نباید کاری کرد از انحصارمون خارج بشه آخه اونقدر این دست اون دست کنن مسئولین که به نظر میاد این اتفاق میفته