شب یلدا و فرهنگ سپری کردن طولانی‌ترین شب سال را با شکل گیری دورهمی‌های خانوادگی به تلخ‌ترین خاطره امسال تبدیل نکنیم.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، شاید حوصله خیلی از افراد از ماندن طولانی مدت در خانه به خاطر رعایت دستورالعمل های اجتماعی و عدم حضور در شهر و اماکن تفریحی سررفته باشد و بخواهند برای ساعاتی هم که شده به بهانه خرید آجیل شب یلدا، شال و کلاه کنند و از منزل خارج شوند.

این افراد وقتی اخبار روزانه افراد متوفی به خاطر کرونا را با خود مرور می‌کنند، شاید از خیر مغازه‌گردی و خرید به عنوان تفریح و سرگرمی بگذرند و این درحالی است که بیشتر افراد با خود می‌اندیشند که اگر به خاطر کرونا بخواهند شب یلدا را فراموش کنند و بی خیال آن شوند چه اتفاقی می‌افتد؟

آیا می‌توان به‌گونه‌ای دیگر و با رعایت نکات بهداشتی، بلندترین شب سال را در کنار بزرگتر‌های فامیل سپری کرد و حال آن که هنوز از خاطر نبرده‌ایم که دید و بازدید نوروز امسال از بزرگتر‌های فامیل انجام نشد و هیچ اتفاق خاصی نیز رخ نداد.

تصمیمات جدید کرونایی برای شب یلدا

کرونا و حاشیه‌های آن نَقل ثابت بیشتر جلسه‌های خبری و غیرخبری است نمونه آن جلسه ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونای استان خراسان رضوی بود که استاندار، ضمن تشکر از همراهی مردم، اصناف، کادر بهداشت و درمان استان و مجریان طرح محدودیت‌های هوشمند به ویژه نیروی انتظامی و فرمانداران گفت: بر اساس گزارشی که توسط معاون بهداشتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جلسه ستاد ملی کرونا ارائه شد خوشبختانه خراسان رضوی در شرایط مطلوب قرار گرفته است و روند ابتلا به بیماری، بستری و فوتی‌ها سیر نزولی دارد.

بیشتر بخوانید


محمد صادق معتمدیان استاندار خراسان رضوی که از رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در استان خشنود بود افزود: این گزارش نشان داد که اگر مردم ضوابط بهداشتی را رعایت کنند و با سیاست‌های بهداشتی ستاد ملی کرونا همراه باشند به طور قطع می‌توان این بیماری را مدیریت و مهار کرد.

او با اشاره به در پیش بودن شب یلدا و فرهنگ سپری کردن طولانی‌ترین شب سال، باز هم بر عدم شکل گیری دورهمی‌های خانوادگی تاکید کرد و افزود: امیدواریم با استمرار رعایت نکات بهداشتی، فاصله‌گذاری اجتماعی، ماسک زدن و عدم حضور در اجتماعات به ویژه دورهمی‌ها و محافل خانوادگی شاهد کنترل و مهار این بیماری در سطح استان باشیم.

استاندار خراسان رضوی ادامه داد: در خصوص شب یلدا تصمیماتی گرفته شده و قرار است در قرارگاه عملیاتی مقابله با ویروس کرونا موضوع بررسی شده و محدودیت‌های جدیدی در روز‌های ۲۹ و ۳۰ آذرماه اعمال شود.

 
شاید فرصت دیگری برای برگزای شب یلدا

علی اصغر حسنی رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص دورهمی‌های شب یلدا گفت: شاید فرصت دیگری برای برگزای شب یلدا ایجاد شود، ولی نکته حائز اهمیت، افزایش تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا در روز‌های بعد از برگزاری این گونه مراسم است.

او افزود: مراسم شب یلدا خیلی واجب نیست وقتی می‌دانیم که به واسطه احترام به سلامت مردم خیلی از افراد از برگزاری مراسم شادی و عزاداری خود در طول مدت درگیری با ویروس کرونا و نیاز به عدم تجمع افراد و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی گذشته‌اند و می‌توان این مراسم را نیز بر خلاف سال‌های گذشته بدون تجمع در منزل افراد بزرگتر فامیل و با استفاده از امکانات فضای مجازی برگزار کرد.

 رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره محبت افراد بزرگتر نسبت به بچه‌ها و کوکان و در بغل گرفتن و بوسیدن آن‌ها ادامه داد: گاهی کودکان، خود ناقل ویروس کرونا هستند و افراد بزرگتر فامیل را به راحتی مبتلا به این ویروس کرده و ناخواسته باعث ایجاد مصیبت در یک خانواده می‌شوند گاهی نیز بعد از برگزاری جلسات خانوادگی، شاهد مبتلا شدن تمام افراد جمع به بیماری کووید ۱۹و درگیری با کرونا هستیم به‌گونه‌ای که در جمع آن‌ها کسی پیدا نمی‌شود تا از ایشان مراقبت کند.

حسنی بیان کرد: با مشارکت همه مردم می‌توان چرخه این بیماری را از بین برد و شکست دادن ویروس کرونا به تنهایی و توسط یک ارگان امکان پذیر نیست.

پنجره‌ها، باز یا بسته

برخی از افراد معتقد هستند که می‌توانند دورهمی‌های خانوادگی خود را با استفاده از ماسک و بازگذاشتن پنجره منازل برگزار کنند و هیچ اتفاقی هم برای آن‌ها رخ ندهد و حال آن که وقتی مسوولان بهداشتی بر موضوع کاهش تراکم افراد در محیط‌های دربسته تاکید می‌کنند در راستای ایجاد فاصله‌گذاری هوشمند در همه اماکن است خواه مجلس خانوادگی باشد یا وسایل حمل و نقل عمومی.

بعضی از افراد در اتوبوس‌ها خونشان به جوش می‌آید که چرا مسوولان فکری به حال جمعیت حاضر در وسایل حمل ونقل عمومی نمی‌کنند، ولی برای شب‌نشینی شب یلدا اگر کسی از قلم بیفتد و در جمعشان حاضر نشوند این خودداری را نشانه ناشایستی می‌دانند و می‌گویند" ما همه چی را رعایت می‌کنیم و کرونا با ما کاری ندارد".

شب یلدا و جشن سال نوی میلادی برای کرونا فرقی ندارد بر همین اساس در خبر‌ها خواندیم که دولتمردان فرانسوی اعلام کرده‌اند جشن‌های خانگی به خاطر آغاز سال نوی میلادی، فقط با حضور کمتر از ۶ نفر از اعضای خانواده یا دوستان و در فضای بالکن منازل برگزار شود و بر همین اساس برخی از همشهریان نیز می‌گویند ما هم مانند آن‌ها در بالکن منازل خود شب یلدا را می‌گذرانیم، ولی غافل از این نکته هستند که نوع معماری منازل ما به گونه‌ای است که بالکن به انباری شباهت بیشتری دارد تا مکانی برای دورهمی.

بیشتر بخوانید

این روز‌ها جمله " در رو ببند سوز می‌آد " در بسیاری از اماکن به خاطر بازگذاردن پنجره‌های منازل و ادارت برای ایجاد گردش هوا زیاد به گوش می‌رسد و حال آنکه در حمل و نقل عمومی بسته یا باز بودن پنجره‌های وسایل نقلیه برای جلوگیری از سرما خوردن یا ایجاد گردش هوا، خود به مثابه تیغی دو لبه است که می‌تواند در جلوگیری از مبتلا شدن به ویروس کرونا اثرگذار باشد و یا تعداد افراد مبتلا به سرماخوردگی را افزایش دهد.

رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص شکستن چرخه کرونا گفت: هر جایی که ویروس کرونا و به تبع آن چرخه کرونا وجود داشته باشد باید شکسته شود و بر همین اساس فرقی بین جشن خانگی و تراکم در وسایل حمل و نقل عمومی نیست.

او افزود: با توجه به اجبار برخی افراد برای استفاده از حمل و نقل عمومی و تراکم موجود در این وسایل توصیه این است که حداقل از ماسک استفاده و فاصله‌گذاری اجتماعی نیز برای رعایت سلامت افراد رعایت شود.

رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: استاندار‌دهایی برای وسایل نقلیه وجود دارد که بر اساس آن نشستن مسافران به صورت یک در میان در اتوبوس و مترو تعریف شده است، ولی اکنون شاهد آن هستیم که به واسطه تراکم بالای جمعیت همه مسافران در کنار هم دراتوبوس و مترو قرار می‌گیرند و این خطر آفرین است.


حسنی با اشاره به اعتراض برخی از مسافران اتوبوس‌های شهری نسبت به سرد بودن فضای داخل اتوبوس به خاطر باز بودن پنجره آن بیان کرد: تراکم زیاد مسافران در اتوبوس‌ها و مترو باعث می‌شود تا گردش هوا کمتر شکل بگیرد و بر این اساس باید مقدار باز بودن پنجره به قدری باشد که امکان گردش هوا در محیط رخ دهد.

او تصریح کرد: با توجه به وجود دستگاه تهویه در خطوط مترو و واگن‌های مسافری تا حدودی مشکل گردش هوا برطرف شده است، ولی نکته حائز اهمیت وجود تراکم زیاد مسافران در این وسیله حمل و نقل عمومی است.

رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: نیاز است تا مسوولان استانی با تدابیری، امکان افزایش خودرو‌های عمومی را پیگیری کنند تا از تراکم موجود در وسایل نقلیه کاهش یابد، همچنین سازمان‌ها نیز می‌توانند با شناور کردن زمان ورود و خروج کارمندان به مدت نیم ساعت باعث کاهش حجم مسافران در حمل و نقل عمومی شوند.

حسنی با اشاره به طرح محدودیت‌های هوشمند ستاد ملی کرونا و منع تردد‌های شبانه خودرو‌های شخصی بعد از ساعت ۲۱ اظهار کرد: شاهد هستیم که قبل از ساعت ۲۱ ترافیک خیابان‌های شهر نیز زیاد می‌شود که این خود باز به گونه‌ای عدم رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی است.

او افزود: برای استفاده از خودرو‌های شخصی توصیه شده است تا مسافران کمتر از چهار نفر باشند و در طول سفر نیز از ماسک استفاده کنند.
 
دغدغه‌های فرا رسیدن فصل سرد سال
 
روز‌های پایانی فصل پائیز در حال سپری شدن است و با آغاز فصل سرد زمستان برخی افراد به پیشواز سال نو می‌روند و از هم اکنون برنامه‌های خرید سال جدید خود را برنامه‌ریزی می‌کنند و این خود باعث نگرانی برای حضور مردم در سطح شهر است.

 شاپور بدیعی جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: همراهی و مشارکت مردم نقش موثری در قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا دارد.

او  افزود: بیش از ۱۰ ماه از شیوع ویروس کرونا در کشور می‌گذرد و در این مدت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سه دوره با افزایش تعداد بیماران بستری و سرپایی مبتلا به کووید-۱۹ مواجه شده است.

 جانشین رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: قطع زنجیره کرونا و ادامه روند کاهشی بیماران مبتلا نیازمند مشارکت و همراهی تمام مردم است.

بدیعی بیان کرد: در فصل سرما به دلیل قرار گرفتن در فضا‌های دربسته و با تهویه ضعیف‌تر احتمال انتقال ویروس و ابتلا به بیماری کووید-۱۹ افزایش می‌یابد و به هر میزان که مردم نسبت به اصول پیشگیری و خود مراقبتی توجه بیشتری داشته باشند فشار بر روی کادر درمان نیز کاهش پیدا کرده و در نتیجه کیفیت خدمات نیز افزایش می‌یابد.

او با اشاره به روز‌های سرد پائیزی امسال تصریح کرد: علیرغم افزایش قابل توجه تعداد بیماران در دوره اوج سوم کرونا، میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری نسبت به گذشته کمتر بود که این امر نشان دهنده افزایش کیفیت خدمات است.
 
منبع؛ ایرنا
 
انتهای پیام//ف.ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار