فعالیت‌هایی مثل صنایع دستی در بین مردم مورد غفلت واقع شده و برخی از رشته‌ها به فراموشی سپرده شده است؛ در حالی که اگر این صنعت رونق یابد، می‌تواند ارزآوری نیز داشته باشد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، درحالی‌که همه ما فقط به امید رونق تولید و جهش تولید با حرکت چرخ کارخانجات صنعتی بزرگ و نیمه بزرگ هستیم تا تولیدات زیادی داشته باشند و جهش تولید و اشتغال‌زایی را به همراه داشته باشند، نسبت به بعضی فعالیت‌ها بی‌تفاوت شده‌ایم.
 
ساخته دست یک هنرمند که با خلاقیت خود اثری را خلق می‌کند و می‌تواند مشتریان زیادی در منطقه، کشور و حتی خارج کشور داشته باشد، در واقع توجه به صنایع‌دستی می‌تواند به رونق تولید و حتی ارزآوری کمک شایانی داشته باشد.

تولیدات هنرمندان در عرصه فرت‏ بافی، گلیم، جاجیم، حوله‌بافی سنتی، پاپوش‌های سنتی، رودوزی‌های سنتی، معرق‌کاری و بسیاری دیگر از صنایع‌دستی در منطقه کاشمر هنوز هست که از آن‌ها غفلت شده است و همه ما اقتصاد ترشیز را تنها در فعالیت چند کارخانه و افزایش تولید انگور، انار، زعفران و پسته می‌دانیم.
 
حال آن‌که از دیر زمان زنان و مردان این سرزمین با سرپنجه‌های هنرمند خود کالا‌هایی مثل قالی و گلیم و… تولید می‌کرده‌اند که هنوز هم طرفداران خاص خود را دارد و توجه به این محصولات ارزشمند می‌تواند نقش مهمی در رونق و جهش تولید داشته باشد.
 


فراموشی برخی از رشته‌های صنایع دستی

 
اعظم ناصری که مدت پنج سال است در رشته فرت بافی در کاشمر فعالیت دارد، گفت: بی‌توجهی باعث فراموشی برخی از رشته‌های صنایع‌دستی شده است.
 
هنر فرت بافی

او با بیان این‌که برای نمونه، هنر فرت بافی در منطقه به‌ویژه کوهسرخ رونق فراوانی داشته، افزود: گرچه در این مدت ۱۵۰ نفر هنر فرت بافی را فراگرفته‌اند، ولی فعالیت فصلی در کنار کار‌های کشاورزی باعث بی‌رونقی این هنر می‌شود.

این هنرمند رشته فرت بافی ادامه می دهد: هم‌اکنون فقط ۱۵ نفر دارای کارگاه و فعالیت مستمرند و بازار فروش این محصول در منطقه و کشور مورد استقبال قرار گرفته است.

ناصری با بیان این‌که کسانی که برای ما تولید دارند بر اساس متراژ تولید دستمزد دریافت می‌کنند، بیان کرد: کسانی که وقت بیشتری برای تولید صرف می‌کنند درآمد بیشتری دارند به‌طوری‌که هر شخص می‌تواند روزانه حدود پنج‌متر تولید پارچه داشته باشد.
 


کاهش تولیدات پس از شیوع کرونا

 

او تصریح کرد: با شروع بیماری کرونا سهل‌انگاری کردیم و تولیدات فرت بافی کاهش یافت درصورتی‌ که افرادی که در منزل خود کارگاه داشتند، می‌توانستند تولیدات بیشتری داشته باشند.

هنرمند رشته فرت بافی با اشاره به این‌که هم‌اکنون مشتریان حضوری و اینترنتی درخواست خرید این تولیدات را دارند، تاکید کرد: ما در زمینه بسته‌بندی مشکلاتی داشتیم که با برندسازی کالای خود، تا حدودی این مشکل را حل کرده‌ایم.

ناصری اظهار می کند: هم‌اکنون محصولات فرت‌بافی منطقه توسط مشتریان در سراسر کشور به فروش می‌رسد و حتی این محصول به کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس عرضه شده است.

او افزود: قیمت بالای مواد اولیه و هزینه بالای حمل این مواد باعث شده سرمایه اولیه زیادی نیاز باشد، درصورتی‌که دستمزد در طول یک سال یکنواخت است و قیمت تمام‌شده محصول زیاد به نظر می‌رسد.

هنرمند فرت باف ادامه داد: فرهنگ استفاده از صنایع‌دستی در جامعه مغفول است و متأسفانه تولیداتی که ما داشته‌ایم فقط برای منطقه و کشور خودمان بوده و به خارج کشور برای ارائه محصول توجه نداشته‌ایم.

ناصری بیان کرد: با وجود حمایت‌های میراث فرهنگی، جهت برگزاری کلاس‌های مختلف صنایع‌دستی، هنوز این عرصه برای مردم شناخته‌شده نیست.
 

بیشتر بخوانید:


او تصریح کرد: ما آنچه یاد گرفته‌ایم بر اساس تجربه‌مان از تولید بوده است و متأسفانه برای کسب اطلاعات، هم‌اندیشی بین سایر هنرمندان صورت نگرفته و برای نوآوری بیشتر تلاش نشده است.


قادر به تولید انبوه هستیم، ولی نیاز به بازار فروش داریم

 

محمد تقی مجیدی معرق کار کاشمری گفت: چندین سال است در شغل معرق کاری فعالیت دارم و حدود ۱۲ نفر به صورت مستقیم با من همکاری دارند.

او افزود: تاکنون در شش نمایشگاه بین المللی شرکت کرده‌ام و محصولات خود را ارائه و از طریق سفارش شرکت‌های دیگر محصول تولیدی را به فروش می‌رسانیم.

این معرق کار کاشمری با تأکید براینکه برای برند سازی دیر اقدام کرده‌ایم، ادامه داد: هم اکنون قادر به تولید انبوه هستیم، ولی مجبوریم برای فروش محصول از شرکت‌های دیگر کمک بگیریم، چون هنوز برندی که به ثبت رسانده‌ایم شناخته شده نیست.
 

استقبال کشورهای عربی از عروسک های دست ساز

 
عصمت رستمی تولید کننده عروسک دست ساز گفت: تولید عروسک یکی از مشاغل خانگی و خانوادگی است که بیش از ۴۰ نفر در تولید عروسک به این کارگاه کمک می‌کنند.
 
عروسک های دست ساز

او با بیان اینکه هم اکنون با فعالیت‌هایی که داشتیم تولید این نوع عروسک مورد استقبال کشور‌های عربی قرار گرفته است، افزود: با آموزش افراد علاقه‌مند در کارگاه تولیدی و رفع مشکلات طریقه تولید افراد در منزل قسمت‌های مختلف این نوع عروسک را درست می‌کنند.
 
این تولید کننده عروسک دست ساز با اشاره به اینکه تلاش داریم کارگاه را توسعه تا تولید بیشتری داشته باشیم، ولی نیاز به سرمایه در گردش بیشتری داریم، ادامه داد: قیمت مواد اولیه در طول سال افزایش دارد که در صورت داشتن سرمایه در گردش و خرید مواد اولیه به صورت انبوه می‌توانیم هزینه اولیه تولید را کاهش دهیم.
 

فعالیت هزار و ۲۰۰  نفر در کارگاه های صنایع دستی

 
رضا یوسفی رئیس اداره میراث فرهنگی کاشمر گفت: در کاشمر رشته‌های تولیدات چرمی، فرت بافی، عروسک‌سازی، معرق‌کاری، رودوزی سنتی و سفالگری بیشترین فعالیت را دارند و رشته‌های گلیم، زیلو و پلاس، حصیر و گیوه در منطقه احیا می‌شود.

او افزود: هم‌اکنون ۱۵۰ نفر دارای پروانه تولید انفرادی و کارگاهی صنایع‌دستی هستند که در این رشته‌ها هزار و ۲۰۰ نفر فعالیت می‌کنند.

رئیس اداره میراث فرهنگی کاشمر ادامه داد: در سال ۱۳۹۷ تسهیلات به مبلغ ۶۷۰ میلیون تومان دریافت شد که این تسهیلات در سال ۹۸ در مرحله اول حدود ۳۰۰ میلیون تومان جذب شد، ولی با تخصیص ۳۵۰ میلیون تومان در نوبت دوم به دلیل بیماری کرونا پرداخت این تسهیلات فعلاً حذف شده است.


به دنبال برندسازی گروهی برای تولیدات خاص هنرمندان هستیم


یوسفی با بیان اینکه به دنبال برندسازی گروهی برای تولیدات خاص هنرمندان هستیم، بیان کرد: با راه‌اندازی خانه صنایع، هنرمندان می‌توانند تولید، فروش و آموزش را به‌صورت حرفه‌ای دنبال کنند.

او با بیان این‌که کاشمر به‌عنوان سومین شهر استان پس از مشهد و تربت‌جام دارای خانه صنایع‌دستی است،تصریح کرد: در سال جهش تولید با همکاری شهرداری راه‌اندازی بازارچه فروش صنایع‌دستی را در برنامه داریم، هم‌چنین تلاش داریم با همکاری و عقد تفاهم‌نامه با مؤسسات و صندوق‌های قرض‌الحسنه، مشکل سرمایه در گردش کارگاه‌های صنایع‌دستی را برطرف کنیم.

رئیس اداره میراث فرهنگی کاشمر تاکید کرد: همان‌طور که در حوزه گردشگری سرمایه‌گذار داشته‌ایم، امیدواریم در حوزه صنایع‌دستی فعال نیز با حمایت سرمایه‌گذاران موفقیت‌های بهتری کسب کنیم.

یوسفی اظهار کرد: با همکاری بیمه سازمان روستایی و عشایری از سال ۹۶ هنرمندان صنایع‌دستی با کمترین هزینه بیمه و از حقوق بازنشستگی برخوردار شده‌اند که جهت حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی معرق، قلم‌زنی، سفال‏سازی و خاتم‌کاری، این افراد از بیمه تأمین اجتماعی با ۶۰ درصد تخفیف بهره‌مند می‌شوند.

او افزود: با همکاری مدیریت زندان توانستیم افرادی را با صنایع‌دستی آشنا و تولیدات آن‌ها را به بازار ارائه دهیم.

رئیس اداره میراث فرهنگی کاشمر ادامه داد: گرچه در سال‌های اخیر، پایه شعار‌ها سمت تولید است لذا اگر ما همت بیشتری انجام دهیم در راستای تحقق شعار جهش تولید، صنایع‌دستی و گردشگری این شهرستان با توجه به ظرفیت و پتانسیلشان می‌توانند نقش‌آفرینی کنند.

با این تفاسیر شکی نیست که صنایع‌دستی در منطقه می‌تواند هم اشتغال‌زا باشد و هم درآمدزا و به ارزآوری کشور کمک کند به‌شرط آن‌که طرح و برنامه‌ریزی دقیقی برای بازاریابی و صادرات این کالا‌ها داشته باشیم و رفع مشکلات هنرمندان نه در حرف که در عمل صورت گیرد.
منبع: مهر
 
انتهای پیام//ف.ش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار