جای خالی بازیافت ضایعات محصولات کشاورزی در برنامه هفتم

بازیافت ضایعات محصولات کشاورزی، یکی از مواردی است که در برنامه هفتم به آن پرداخته نشده است.

تامین زنجیره غذایی یکی از اقدامات مهمی است که دولت‌ها باید برای آن برنامه‌ریزی داشته باشند تا کشور از نیاز به واردات مصون بماند، اما از آنجا که کشورمان در کالا‌های استراتژیک مثل گندم، برنج و دانه‌های روغنی نیازمند واردات است لذا باید بر روی سایر محصولات اهتمام جدی‌تری داشته باشد تا نیاز به واردات به سایر محصولات کشیده نشود.

برای خودکفایی گندم، برنج و دانه‌های روغنی برنامه‌هایی در دستورکار دولت وجود دارد، اما این برنامه‌ها هنوز به سرانجام نرسیده است.

مجلس شورای اسلامی هم در جریان بررسی برنامه هفتم ماده ۳۲ که مربوط به شاخصه‌های خودکفایی محصولات کشاورزی بود را برای بررسی‌های بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع کرد همچنین نمایندگان با ارجاع ماده ۳۵ به کمیسیون تلفیق که مربوط به موضوع واگذاری اراضی ملی و دولتی خارج از محدوده و حریم شهر‌ها در راستای امنیت غذایی و خودکفایی در کالا‌های اساسی بود، موافقت کردند.

یک جای خالی در خودکفایی محصولات کشاورزی در برنامه هفتم وجود دارد و آن نبود برنامه‌ای جامع برای بازیافت ضایعات محصولات کشاورزی است.

طبق آمار به‌طور سالانه حدود ۳۵ درصد از محصولات کشاورزی در کشور به ضایعات تبدیل می‌شود که برنامه‌ مدونی برای جلوگیری از آن، کاهش این میزان و بازیافت ضایعات وجود ندارد.

لزوم اهتمام بیشتر برای کاهش میزان ضایعات محصولات کشاورزی در کشور

ذبیح‌الله اعظمی ساردویی، سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با مقایسه میزان ضایعات محصولات کشاورزی در ایران با کشور‌های توسعه‌یافته گفت: گفته می‌شود بین ۳۰ تا ۳۵ درصد محصولات کشاورزی در ایران از بین می‌رود، اما این رقم در کشور‌های توسعه‌یافته بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است.

اعظمی ساردویی

وی ادامه داد: وجود علف‌های هرز در مزرعه که با گیاه رقابت می‌کند باعث می‌شود بخشی از محصول از دست برود و با اینکه وجین علف‌های هرز انجام می‌شود، اما وجین همه آن‌ها غیرممکن است و با تنش‌های آبی و محیطی بخشی از آن محصول از دست می‌رود.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس بیان کرد: کمباین‌ها تا حدود ۳۰ درصد ریزش دارند که باعث می‌شود گندم به روی زمین بریزد و عوامل بیماری‌زا و آفات بخشی از محصول را از بین می‌برد.

اعظمی ساردویی گفت: وقتی محصولات کشاورزی را برداشت می‌کنیم از مبدا تا مقصد بخشی از آن از بین می‌رود لذا باید در کنار صنایع جانبی، زنجیره تولید را تکمیل کنیم چراکه در زمینه کشت و صنعت، ما کشت را داریم، اما صنعت گم شده است و حلقه‌ها کامل نیست که این موارد در صورت تکمیل می‌تواند جلوی ضایعات در بخش کشاورزی را بگیرد.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس اظهار کرد: وزارت جهادکشاورزی باید برای ۳۰ درصد ضایعات محصولات کشاورزی مثل دفع علف‌های هرز، تنظیم کمباین‌ها، فرآوری و جمع‌آوری آن‌ها اقدام کند که امیدوارم قانون آن در مجلس دوازدهم تصویب شود.

وی تصریح کرد: در برنامه هفتم تکمیل زنجیره‌های تولید دیده شده است به این منظور که یارانه‌ها را به انتهای زنجیره بدهیم تا در ابتدای زنجیره جلوی مافیا گرفته شود و تولید رشد کند که این موارد در فصل هفتم برنامه هفتم که مربوط به امنیت غذایی و ارتقای تولید محصولات کشاورزی بود، دیده شده است، اما در خصوص ضایعات که صرفا به این موضوع بپردازیم در برنامه هفتم چیزی نیامده است، چون باید بحث کارشناسی صورت گیرد و وزارت جهاد کشاورزی باید به آن بپردازد.

گزارش: محمد امیرحسینی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۵ ۱۴ آبان ۱۴۰۲
جای ایثارگران بنظرم در برنامه هفتم هم فعلا خالی میباشد
آخرین اخبار