تاثیر تلفات و ویرانی‌های زلزله بر اقتصاد ترکیه

کشور ترکیه که با اقتصاد متشنجی روبرو بود پس از زلزله با مشکلات بیشتری در عرصه اقتصاد مواجه خواهد شد.

روزنامه «گازته دوار» ترکیه در مقاله‌ای نوشت: ما هرگز آمار دقیق تخریب یکی از بزرگترین زلزله‌های تاریخ را که در مطبوعات جهانی از آن به عنوان زلزله ترکیه-سوریه یاد می‌شود، مانند آمار تخریب زلزله مرمره را دریافت نخواهیم کرد. گذشت زمان نشان خواهد داد که این زلزله تا چه اندازه اقتصاد و سیاست ترکیه را تغییر خواهد داد. ده استان به مساحت ۱۱۰ هزار کیلو متر مربع تخریب شده و یا آسیب دیده است.

سهم منطقه زلزله دیده از کل درآمد ملی ترکیه

کنفدراسیون کارآفرینان ترکیه (TÜRKONFED) «گزارش وضعیت ارزیابی اولیه زلزله قهرمان‌ماراش ۲۰۲۳» را منتشر کرد. طبق این گزارش در مجموع ۱۳.۳ میلیون نفر در استان‌های اعلام شده در مناطق بحران زده زندگی می‌کنند. این رقم معادل ۱۵.۷ درصد از جمعیت ترکیه است. سهم استان‌ها در منطقه زلزله زده از کل درآمد ملی ۹.۳ درصد است. سهم بخش‌های کشاورزی، تولیدی و صنعت بیش از این میزان است. سهم بخش کشاورزی ۱۰ استان از درآمد ملی ۱۴.۳ درصد است. سهم آن در بخش مالی و بیمه بسیار کم و ۴.۴ درصد است. این در حالی است که ۱۱.۷ درصد از کل کارآفرینان سراسر کشور در این منطقه هستند. ۱۵ درصد مالیات دهندگان شامل مالیات بر درآمد و مالیات بر موسسات در ۱۰ استان قرار دارند.

بیشترین تاثیر زلزله در کشاورزی

این منطقه ۲۰.۹ درصد از تولیدات کشاورزی کشور را تامین می‌کند. ۱۲ درصد از تولید غلات و گیاهی را تامین می‌کند. ۱۴.۵ درصد از زمین‌های کشاورزی زیر کشت، ۱۲ درصد گاوداری و ۱۶.۳ درصد تولیدات دامپروری گوسفند و بز کشور در این منطقه قرار دارد.

این ارقام، به دلیل خشکسالی اخیر، امرار معاش را با مشکل جدی روبرو کرده است و تورم در قیمت مواد غذایی نیز افزایش خواهد یافت و بر افزایش تورم مواد غذایی تأثیر می‌گذارد. چرا که مشخص نیست امسال با تلفات مردم و شوک تا چه حد می‌توان تولید و برداشت کرد. تلفات انسانی و شوک وارد شده نیز تولید و برداشت محصولات را کاهش خواهد داد.

احتمال کاهش صادرات به زیر ۱۵ میلیارد دلار

۱۰ استان واقع در منطقه زلزله زده ۸.۷ درصد از کل صادرات کشور را بر عهده دارند. سهم هر یک از این استان‌ها در صادرات کشور بسیار متفاوت است. به عنوان مثال، کل صادرات منطقه در سال ۲۰۲۲ میلادی بالغ بر ۱۹.۷۶ میلیارد دلار بوده است و ۱۰.۵۲ میلیارد دلار از این حجم صادرات تنها از منطقه غازی آنتپ انجام شده است.

در سال ۲۰۲۲ میلادی به ترتیب استان حاتای ۳.۵۶ میلیارد دلار، آدانا ۳ میلیارد دلار و قهرمان ماراش ۱.۷۶ میلیارد دلار صادرات داشته اند. با توجه به اینکه غازی آنتپ تا حدی تخریب شده است، به نظر می‌رسد استان‌هایی که صادرات در آن منطقه بیشترین آسیب را خواهد دید، حاتای و قهرمان‌ماراش خواهند بود.


بیشتر بخوانید:


اقلام صادراتی و امکانات تولید آن‌ها

اقلام صادراتی و امکانات تولید ده استان زلزله زده متشکل از غلات، حبوبات، دانه‌های روغنی و فرآورده‌های آنها، مواد غذایی، آهن و فولاد، نساجی و فرآورده‌های پوشاک در رتبه اول صادرات این مناطق قرار دارند. به موازات کاهش سهم استان‌ها در تولید درآمد ملی، می‌توان پیش‌بینی کرد که صادرات ۱۰ استانی که در معرض بلایای طبیعی قرار گرفته‌اند به زیر ۱۵ میلیارد دلار برسد. زیرا زیرساخت بندری که صادرات را پشتیبانی می‌کند، نیز آسیب دیده است.

هزینه خسارت وارد شده در نتیجه زلزله در ده استان با پیش بینی خوش بینانه ۸۴.۰۶ میلیارد دلار است. بنا به گزارش "کنفدراسیون کارآفرینان ترکیه" زلزله ۲۰۲۳ میلادی با مرکزیت پازارجیک و البستان قهرمان‌ماراش در مجموع ۸۴.۰۶ میلیارد دلار خسارت به بار آورده است. از این میزان ۷۰.۷۵ میلیارد دلار خسارت مسکن، ۱۰.۴ میلیارد دلار خسارت کاهش درآمد ملی و ۲.۹۱ میلیارد دلار خسارت روزکاری است.

شروع موج مهاجرت 

یکی از مشکلات مهاجرت شدید داخلی کشور (ترکیه) است که در مدت کوتاهی پس از زلزله شروع می‌شود و دیگری موج مهاجرتی است که ممکن است از شمال سوریه به ترکیه آغاز شود. زیرا زلزله باعث تخریب جدی در شمال سوریه شد و ممکن است با موجی از مهاجرت خارجی جدی از حلب، ادلب، عفرین و لاذقیه سوریه روبرو شویم.

در شرایطی که کمک رسانی به مردم سوریه با موانع جدی روبرو شد، اولین موضوعی که به ذهن الکساندر دی کرو Alexander De Croo نخست وزیر بلژیک درباره سوریه خطور کرده این است که سوری‌ها به اتحادیه اروپا و بلژیک نیایند و در ترکیه نگه داری شوند». نخست وزیر بلژیک با بیان اینکه نگران این است که زلزله ترکیه و سوریه موج جدیدی از آوارگان را به سوی اتحادیه اروپا روانه کند، گفت: باید قربانیان زلزله در ترکیه اسکان داده شوند و باید در این زمینه با ترکیه توافق‌های خوبی امضاء کنیم تا از اتفاقات منفی و گسست بین ما جلوگیری شود.

اتحادیه اروپا می‌خواهد با پرداخت کمک نقدی کم به ترکیه، از بار سنگین موج مهاجرت نجات یابد. یکی از آثار منفی این موج مهاجرت، افزایش نجومی اجاره بها در برخی استان‌های همجوار ترکیه و سوریه و کلان شهر‌ها خواهد بود و حتی در این روز‌های دردناک، مالکان خانه‌ها اجاره بهای منازل را سه برابر افزایش داده اند. بحران‌های اجتماعی در شهر‌های اطراف مناطق زلزله زده و به‌ویژه بیکاری و بحران ناشی از آن نیز بررسی خواهد شد.

کمک‌های خارجی چقدر موثر است؟

علاوه بر همه این عوامل منفی، آیا امکان ارسال کمک‌های خارجی بلاعوض برای احیای اقتصاد منطقه پس از زلزله و پرداخت وام‌های حمایتی با نرخ سود مطلوب از سوی نهاد‌های بین المللی به ویژه بانک جهانی و صندوق بین المللی پول وجود دارد؟ احتمالاً کمک‌های خارجی و وام به ترکیه پرداخت خواهد شد و برخی از آن‌ها کمک بلاعوض خواهد بود. شکی نیست که بلوک غرب یعنی آمریکا و اتحادیه اروپا با حکومت اردوغان روابط متشنجی دارند و آن‌ها برای اعطای کمک چانه زنی و مذاکره خواهند کرد. شاید کشور‌هایی مانند چین، روسیه، ایران، پاکستان و هند بتوانند تا حدی از لحاظ فنی، لجستیکی و مالی از ترکیه حمایت کنند، اما آیا از این کمک‌ها به درستی استفاده خواهد شد یا نه؟ این یک سوال بزرگ است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۲ ۲۹ بهمن ۱۴۰۱
ترکیه زلزله اومد اقتصادش بهم ریخت ایران زلزله رخ نداده اقتصاد نداره وای به روزی که چنین اتفاقی رخ بده ،کسانیکه میگن اقتصاد شکوفا و خوبی داریم خواهشا با دلیل و سند صحبت کننداز ارزش ریال گرفته تا تورم و گرانی و....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۴ ۲۸ بهمن ۱۴۰۱
در اظهار نظر باید حق گفت واحساسی نظر نداد وهمه جوانب در نظر گرفته شود از نطر انسانی آن کودک ترکیه یا هر کشور دیگر که احتیاج به کمک داشته باشد باید کمک کرد واینکه اردوغان سیاست باز دو رویی است شکی در آن نیست ولی او هم فکر پبش برد اهداف جاه طلبانه خودش است ولی به نطر اگر کسی درمانده بود انسانبت حکم میکند او را یاری کنی مروم گناهی ندارند
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۱:۳۴ ۲۸ بهمن ۱۴۰۱
پای حزب اعتدال و توسعه اقای اردوغان برای مردم ترکیه بد شگون بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۰ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
مطمئن باشید از عهده خودشون بر میان چونکه حق کارگر رو نمی‌خوردن .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۵ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
باز ما ایرانیا نماینده خدا شدیم روی زمین .تا زمانی توهم و خرافات در ما ایرانیا هست اوضاع مملکت داغون است. .پس علت این همه حادثه چه از زلزله و سیل و ......در ایران چیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۷ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
در زمان رئیسی هم خیلی از مشاغل شغلشون از دست دادن با فیلترینگ اینستا و غیر ه و در حال مهاجرتن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۹ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
چراغی که به خانه رواست به مسجد حرامه .اقتصاد دانان عزیز که صاحب نظرید و به موقع برای دیگران اظهار نظر می کنید بچسبید به چراغهای اقتصاد ایران که پر نور بشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۰ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
دوماه رابطشون باایران خوب میکنن باز به بحالت قبل برمیگردن
اینا مشکل ترکیه نیست مشکل ملت ایرانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۵ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
غم شما غم ما هم هست
در کنار همسایه ترک خود هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
کاش اردوغان پیام خداوند رو درک کنه بستن آب کار یزیدیان است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۱ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
به دروغ ها گوش نکن کسی آب روی کسی نبسته.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۵ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
آره شما راست میگید.اگه بیل زنی باغچه خودتو بیل بزن.دیروز بعد از چندین روز بورسشون باز شد سهام بورس مثبت ۱۰ بودن.حالا سهام ایران چه خونچکونی بود.لنگار دور از جون همه ایران زلزله اومده بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
آب رو به روی مردم بستند ، داعش رو از جنوب ترکیه وارد سوریه کردند.
Iran (Islamic Republic of)
سید محمد حسینی
۱۴:۳۴ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
زیاد نگران ترکیه نباشین اونا با همبستگی کشورشون میسازن
به فکر خودمون باشیم
تمام زندگی مردم داره نابود میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
ایران که ماهانه ی زلزله اینجور داره در مورد اقتصاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
وقتی آب رو رو سرزمین‌های مقدس کربلا و نجف میبندن زلزله صد ریشتری هم کمشونه
Germany
ناشناس
۱۲:۵۷ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
زلزله اومده! زمین کشاورزی ها سر جاشون هست!
باید نقد سازندگی می کردی ربطی به کشاورزی نداره!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
تکلیف دلارهای کشور ما که برای آبادی ترکیه فقط برای گرفتن اقامت توسط بعضی ها به پای ترکیه ریخته شد چی میشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
ترکیه مگه در اتفاقاتی که برای منطقه افتاد کمکی کرد ؟ ترحم بر پلنگ تیز دندان ستمکاری بود بر گوسفندان . ترکیه در واقع آلترناتیو آمریکا و اسرائیل در این بخش از آسیاست و کمکهای فراوانی به داعش کرد و از طرفی در بازی جدید اسرائیل در منطقه حکم پیش قراول رو بازی کرد و به آتش جنگ میان ارمنستان و آذربایجان بنزین ریخت و از طرفی کمکهای نظامی و اطلاعاتی برای اوکراین ایجاد کرد . چرا باید به این کشورک خبیث کمک کرد ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۳ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
به جای لیر ریال داره سقوط میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
از نظر تو چون ریال داره سقوط میکنه پس لیر نباید سقوط کنه؟ همینقدر گاگول وار به زندگی ادامه بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۲ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
شما که به ملت توهین میکنی اگه سواد داشتی چک میکردی که بعد از زلزه ارزش لیر در برابر دلار ثابت مونده ولی ریال 15 درصد سقوط کرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
12 و 13 دقیقه حتما تو سواد داری که نمیدونی 8 فوریه بعد از 23 سال بورس ترکیه بسته شد به خاطر شرایط وخیم اقتصادی بعد از زلزله و ریزش لیره سرتو کردی تو برف الکی وقت مردمم میگیری
Netherlands
ناشناس
۱۶:۰۴ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
هموطن بسته شدن قبل از زلزله ترکیه ارزش یک دلار 19.2 لیر بود والان هم همونه. ولی ارزش یک دلار 42 هزار تومان بود که الان 47500 تومانه. حالا کبک کیه؟
Netherlands
ناشناس
۱۶:۰۵ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
در ضمن زلزله هم 6 فوریه بود نه 8 فوریه. قیمتارو هم همینطوری چک میکنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۹ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
۱۶ و ۵ دیقه همین بس که نمیدونی بورسو دو روز بعد از زلزله بستن نه روز زلزله بعد مستند هم میگی واسه خودت خخخخخ اره هرچی تو میگی راسته بقیه خالی میبدن کنتور که نمیندازه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۴۲ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
ما باید بهمردم همه کشورها کمک کنیم مردم ترکیه و سوریه همسایگان ما هستند در این شرایط باید همه جوره به انها امداد رسانی کنیم.چون ما پیرو مکتب حاج قاسم هستیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۳ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
چیزی که از این گزارش باید آموخت انضباط مالی و اقتصادی هست که به تفکیک تاثیر زلزله در بخش های مختلف رو مشخص میکنه. ما هم باید بتونیم داشته باشیم. مرکز آمار ایران رو باید گل گرفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۰ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
ترکیه!!
افزایش کشاورزی تون ب مدد بستن آب بر عراق و سوریه ب روش شمر اجرایی کردین!
افزایش پوشاک و هم با غارت دستگاههای کارخانجات سوریه توسط ایادی داعش تون ، اجرایی کردین

خیال کردین قوانین دنیا جواب نداره؟ اگه هم غیرمسلمان هستین حداقل آزاد اندیش میشدین ب قوانین دنیا ارزش میگذاشتین اینطور ظلم نمیکردین چون هر عملی عکس العملی داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۳ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱
چوب خدا صدا نداره اگه بزنه داوا نداره
آخرین اخبار