وارونگی از جنس مدرن؛ مردان قربانی همسر آزاری!

برخورد نامتعارف زن‌ها با اعضای خانواده خود، دلایل بسیاری مانند بی انضباطی، بد اخلاقی، نبود خود کنترلی به علت مشکلات متعهد روحی و روانی است.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی – قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، موضوع همسرآزاری از دیرباز وجود داشته و طبق داستان‌های تاریخی از اقوام مختلف، این موضوع در گذشته هم مشکلاتی را برای زوجین به همراه داشته است. امروزه بر اساس آمار منتشر شده از سوی منابع معتبر، همسر آزاری مردان هم رشد پیدا کرده و این معضلی اجتماعی برای خانواده به حساب می‌آید.

یکی از عواملی که ممکن است تاثیر بسزایی در وقوع همسرآزاری مردان به حساب آید، تغییر الگو‌ها و منابع قدرت است که بر اساس آن، برخی روابط و وابستگی‌های اجتماعی و اقتصادی را دست خوش تحولات کرده است. برخی زن‌ها که به صورت مستقیم در جامعه برای امرار معاش و گذراندن زندگی خود حضور پیدا می‌کنند، دچار دگرگونی‌های شخصیتی می‌شوند که ممکن است تغییرات جسمی، روحی و روانی روی آن‌ها تاثیرات مثبت یا منفی بگذارد.

برخی زن‌ها از چنین شرایطی سوءاستفاده می‌کنند و برخورد خشن و تهدید کردن را حق خود می‌دانند. همسر آزاری مردان به معنا که هر نوع رفتار خشونت آمیزی که زن بر مرد خود اعمال کند را شامل می‌شود. یکی از اصطلاحات حقوقی که در این قضیه استفاده می‌شود، مصادیق عسر و حرج است. عسر در لغت به معنی سختی و حرج به معنای مضیقه و فشار بکار می‌رود، در توضیح عسر وحرج می‌توان گفت به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد.

مردانی که  قربانی همسر آزاری شدند

بنا بر آمار منتشرشده از سوی مرکز ملی آمار ایران، مجموع موارد معاینات مدعیان خشونت جسمی توسط همسر در بهار، تابستان، پاییز و زمستان ۹۹ حاکی از آن است که در سال گذشته تعداد ۸۰ هزار و ۱۸۷ مورد معاینه جسمانی در این خصوص توسط پزشکی قانونی انجام شده است که سهم زنان مدعی همسر آزاری جسمی از این معاینات ۷۷ هزار و ۹۶ مورد معاینه و سهم مردان مدعی همسرآزاری جسمی ۲هزار و ۹۹۱ مورد معاینه بوده است.

در واقع زنان مدعی همسرآزاری جسمی، ۹۶ درصد و مردان مدعی همسرآزاری جسمی ۴ درصد از کل معاینات مربوط به مدعیان همسرآزاری جسمانی پزشکی قانونی طی سال ۹۹ را به خود اختصاص داده‌اند.

همچنین با توجه به آمار منتشرشده، درمجموع ۵۸۵ هزار و ۳۷۴ مورد معاینه مربوط به نزاع فیزیکی در سال گذشته در پزشکی قانونی انجام شده است که ۱۳.۶ درصد از این معاینات به مدعیان همسرآزاری جسمی معطوف می‌شود.

 اگرچه موارد معاینه نزاع فیزیکی در سال ۹۹ در قیاس با سال ۹۸ با تعداد ۵۸۲ هزار و ۵۶۷ مورد معاینه، روند افزایشی داشته است، اما در عین حال موارد معاینات مربوط به مدعیان همسرآزاری جسمی در سال ۹۹ در قیاس با آمار سال ۹۸ (تعداد ۸۵ هزار و ۳۵۷ مورد معاینه) کاهش داشته است. این روند کاهشی هم در موارد معاینه زنان مدعی همسرآزاری جسمی و هم در موارد معاینه مردان مدعی همسرآزاری جسمی دیده می‌شود.

سال ۹۹، ۱۸۲ مورد معاینه به معاینات مدعیان همسرآزاری روانی انجام شده که ۱۰ مورد از این ۱۸۲ مورد معاینه برای مردان مدعی همسرآزاری روانی و ۱۷۲ مورد برای زنان مدعی همسرآزاری روانی انجام شده است.در سال ۹۸ از ۱۵۲ مورد معاینه انجام شده بر روی مدعیان همسرآزاری روانی، ۴۹ مورد معاینه سهم مردان و ۱۰۳ مورد سهم زنان بود.

انوع همسر آزاری

برخورد نامتعارف زن‌ها با اعضای خانواده خود، دلایل بسیاری مانند بی انضباطی، بد اخلاقی، نبود خود کنترلی به علت مشکلات متعهد روحی و روانی، از روی عمد و غرض و موارد دیگر است. همسر آزاری جرم است و زن و مرد باید این نکته مهم را به خوبی درک کنند که در صورت تخطی از چارچوب مسائل زندگی متاهلی، هر کدام می‌توانند اقدام به شکایت کنند و موضوع را از طریق قانون به سامان رسانند.

همسرآزاری انواع مختلفی دارد که با شیوه‌های گوناگون موجب ناراحتی و آزار و اذیت همسر می‌شود. همسرآزاری اقتصادی به این نحو است که محدودیت و تنگنا‌های مالی به وجود می‌آید. مورد دیگر همسر آزاری جسمی مانند صدمه زدن است. یکی از بیشترین نوع همسرآزاری، نوع کلامی آن است که فرد به همسر خود فحاشی یا نوع دیگر آن، تحقیر کردن همسر است که جایگاه و رتبه همسر خود را در پیش دیگران خدشه‌دار می‌کند. همسرآزاری روانی، مورد دیگری است که ممکن است به شکل تهدید باشد و همسر خود را بترساند.

بداخلاقی و بدزبانی که در مطالب فوق به آن اشاره شد، دو عامل بسیار زننده و بد در بین زوجین است که ممکن است بخاطر فشار‌های اقتصادی که در جامعه بر زن وارد می‌شود این رویداد رخ دهد و تا دشمنی بین یک دیگر پیش رود. یکی از دستورات قرآن کریم برای حل و فصل درگیری و همسرآزاری، صبر زوجین است. قرآن کریم وعده داده، کسانی که در مقابل بداخلاقی و بدرفتاری همسر خود صبور باشند، علاوه بر حفظ و نگهداری زندگی خود، خداوند پاداش بزرگی را عنایت خواهد کرد.

قانون در مورد همسر آزاری چه می گوید؟

قانون هم در خصوص همسرآزاری وارد شده و قوانین مختلفی را به تصویب رسانده تا با این کار، موجبات کاهش همسرآزاری را فراهم کند. در تبصره یک ماده ۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری آمده است، زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی، خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می‌تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی، به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم کند.

قانون مشخص و کاملی در خصوص همسرآزاری مردان تعریف نشده، اما قانون بصورت مفصل درباره دیه اعضای بدن در صورت آسیب دیدن پرداخته است. اگر رفتار مرتکب باعث آسیب و عیبی در بدن نشود، و اثری روی بدن برجای نگذارد، ضمان (عهده گرفتن مالی بر ذمه دیگری) منتفی است و در موارد عمدی، اگر طرفین به صلح نرسند، مرتکب به حبس یا شلاق تعزیری درجه هفتم محکوم خواهد شد.

یکی از مهم‌ترین و پُرآسیب‌ترین جراحات مربوط به سر و صورت است که کلمات حقوقی آن‌ها شامل حارصه (خراش پوست بدون آنکه خون جاری شود) دامیه (جراحتی که اندکی وارد گوشت شده و همراه با جریان کم یا زیاد خون باشد) متلاحمه (جراحتی که موجب بریدگی عمیق گوشت شد) سمحاق (جراحتی که به پوست نازک روی استخوان رسد) موضحه (جراحتی که پوست نازک روی استخوان را کنار زند و استخوان نمایان شود) هاشمه (عملی که باعث شکستگی شود) مُنَقَله (جنایتی که درمان آن با جابه‌جایی استخوان امکانپذیر است) مامومه (عملی که به کیسه مغز رسد) دامغه (صدمه‌ای که کیسه مغز را که کیسه مغز را پاره کند) هستند که برای هر کدام بر اساس قانون مجازات اسلامی حد معینی برای پرداخت دیه معلوم شده است.

صدمه گوش، بینی، درون دهان، لب و زبان جزو جراحات سر و صورت حساب می‌شوند و میزان لطمه وارده و طول و عرض جراحت، ملاک تعیین دیه برای موارد فوق نیست و تاثیری ندارد. همچنین اگر جنایت موضحه رخ دهد و پس از درمان اثری از خود روی صورت جا گذارد، علاوه بر دیه موضحه، یک هشتادم دیه ثابت هم باید پرداخت کند، اما اگر لطمه موضحه اثری باقی نگذارد، علاوه بر دیه موضحه، یک صدم دیه کامل را باید بپردازد.

جائقه جراحتی است که با وارد کردن وسیله به درون بدن مانند شکم، سینه، پشت و پهلو، ایجاد می‌شود و اگر وسیله مورد استفاده، از یک طرف وارد و از سوی دیگر خارج شود، دو جراحت جائقه حساب می‌شود همچنین در صورتی که در این نوع جراحت به اعضای درونی بدن لطمه‌ای وارد یا اعضایی از بین رود، علاوه بر دیه جائقه، دیه یا اَرش هم محاسبه می‌شود.

در قانون حمایت از خانواده به موارد از جمله دادگاه خانواده، مشاوره خانواده، طلاق و ازدواج، حضانت و نگهداری اطفال و نفقه، حقوق وظیفه و مستمری، و مقررات کیفری اشاره شده است که هدف اصلی از وضع این قانون تحکیم بیشتر خانواده است.

یکی از ماده مهم این قانون، ماده ۱۰ قانون حمایت از خانواده است که متذکر می‌شود دادگاه می‌تواند برای فراهم کردن فرصت صلح و سازش، جلسه دادرسی را به درخواست زوجین یا یکی از آن‌ها حدکثر برای دو بار به تاخیر اندازد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۹:۲۱ ۲۰ مهر ۱۴۰۰
سلام .خوب مردان بیشتر خانمه ها را اذیت میکنند چرا برای این رفتار غیر انسانی گزارش تهیه نمیکنید!!!!!؟
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۵:۰۶ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
این خوی حیوانی و شیطانی پلیدی انسانهاست که یکدیگر را مورد اذیت و آزارهای مختلف جسمی و روحی قرار می دهند اگر نه انسانهای مومنین خردمندان که دارای یک ثبات شخصیتی کمالگرای انسانی هستند به هیچ وجه به یک دیگر اذیت و آزار جسمی و روحی نمی رسانند و به یکدیگر بی توجهی نمی کنند و خود را بالاتر و برتر از شخص دیگری نمی دانند و نمی بینند و به جایگاه یکدیگر احترام می گذارند تمامی این اذیت و آزارها از طرفین زنا و شوهر فقط بخاطر بی ایمانی و ضعف در ایمانشان است اگر نه مومنین خردمند در هر شرایطی جز نیکی به یکدیگر نمی رسانند و نصیحتی داریم برادرانه به عنوان برادر حقیر کوچکتان به آن زنان و شوهرانی که یکدیگر را مورد اذیت و آزار جسمی و روحی مختلف قرار می دهند و بی توجهی به یکدیگر می کنید و احترام جایگاه یکدیگر را رعایت نمی کنند و به حق و حقوق یکدیگر متجاهرانه تجاوز می کنند و خودتان را بالاتر و برتر از دیگری می دانید از هر لحاظ اولا بدانید کاملا در اشتباهید ثانیا زمانی خواهد رسید که بسیار بسیار بسیار از کردار زشتتان پشیمان خواهید شد و عذاب وجدان خواهید گرفت که یکیتون فوت کنید از دنیا بروید و مرحوم شوید و به رحمت خداوند جل جلاله بروید در آن زمان بسیار دلتان می سوزد و پشیمان و پریشان خواهید شد و به خودتان می گویید ای کاش ای کاش ای کاش زنده می شد تا برایش بدیهایی را که در قبالش کردم جبران کنم ولی افسوسها خواهید خورد که او را دیگر در کنارتان ندارید و حق الناس و عذاب وجدان گریبانتان را خواهد گرفت در هر دو جهان بنابراین از همین الان و همین لحظه تا دیر نشده از کردار و رفتار و گفتار زشتتان نسبت به یکدیگر به درگاه الهی توبه کنید و باز هم توبه کنید اگر توبه شکستید و خود را اصلاح کنید و تصمیم بگیرید به یکدیگر عشق بورزید و با یکدیگر محبت و نیکی کنید که بعضی اوقات فرصت برای جبران کردن بسیار دیر می شود و زمان از دستتان رفته و غیر قابل جبران است برایتان از این بنده حقیر فقیر بی سواد مستضعف مومن مسلمان گفتن بود خواه پند و نصیحت برادرانه بنده حقیر را گوش کنید و عمل کنید که خیرش را خواهید دید خواه گوش نکنید و به اعمال زشتتان عمل کنید و دودش در چشمانتان خواهد رفت و کور پریشان و پشیمان خواهید شد و دیگر برایتان سودی ندارد و عمری حسرت و افسوس خواهید خورد و دوچار عذاب وجدان خواهید شد و حق الناس گریبانتان را خواهد گرفت و خواهشا نصیحت بنده حقیر را یاد فرزندانتان هم بدهید که می خواهند ازدواج کنند خداوند جل جلاله در قرآن کریم می فرماید حتی زمانی هم که لاعلاج می خواهید از همسرانتان طلاق بگیرید با احترام و خوشرفتاری حق و حقوق یکدیگر را بپردازید و از یکدیگر جدا شوید اگر واقعا نتوانستید با یکدیگر زیر یک سقف زندگی کنید . و من الله توفیق . افتاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااد . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه مومنانه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۳ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
این موضوع از گذشته هم بوده
و فکر نمی کنمم خیلی مدرن باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
یعنی میشه به حد صفر برسه موضوع همسر آزاری!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۴:۲۰ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
امیدواریم که اینگونه آمارها پایین بیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
چه حمایتی برای مرد در برابر زن هستش که مدام مهریه رو به رخ میکشه و دائما به خود و خانواده ی همسر توهین میکنه و مدام تهدید به خالی کردن جیب و کارت همسر میکنه و چندین بار گوشی را شکسته و زخم زبان های همیشگی و جنجال در روابط رو همیشه بر قرار داره؟
Iran (Islamic Republic of)
AA
۱۳:۵۹ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
این همه زنان مورد آزار آقایون بودند یکم هم مردان مورد آزار خانم ها باشند تا بفهمند چه بر سر زن ها نیاوردند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۴ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
واقعاحرف حق رازدی من دراطرافم ازین زنهادیدم ولی یک درهزارمتاسفانه بیشترزنهاموردآزارواذیت قرارمیگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
متاسفانه یه اخلاق بدی که خانم‌ها دارند چشم و هم‌چشمی و مقایسه کردن زندگی خود با دیگرانه.
میگن چون فلانی برای زنش اینو خریده همسر من هم باید برام بخره.
من خودم مجردم ولی وقتی تو جمع فامیل‌هامون که هستیم تمام بحث خانم‌ها پیرامون مادیاته.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
این یه اخلاق بدخانمهاست که البته همشون ندارن چه کنیم باهزاراخلاق بدآقایون ازبددهنی ودست بزن وتحقیروسلطه جویی وخیانت وووو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
۴درصد هم خیلی زیاده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
زن من بیماری توهم پارانوئید داره توهین میکنه و به من شک داره گوشی منو هر روز میگرده ولباسهام کید در خونه از من پنهان میکنه میگه تو دزدی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
مثل زن من که مدام هر پیامکی میاد میپره و چک میکنه! چرا قانون زنا رو این قدر پر رو کرده ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
باید روانپزشک تایید کنه.اگر چند روانپزشک تایید کردن میتونی ازش طلاق بگیری.چون این بیماری درمان نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۹ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
خوببرش روانشناس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۴ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
وقتی مهریه میلیاردی هست باید هم کتک بخوره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
ولله من تو این جامعه صد درصدمیبینم ک خانمها مورد ازاروضرب وشتم اقایون قرارمیگیرند!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
مگه تو پزشکی قانونی کار میکنی که خبر داشته باشی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
از طرفی نگران کننده استموضع همسر آزاری مردان و از طرفی خنده‌دار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
لطفاعنوات راعوض کنیدوارونگی که نوشتیددرواقع زن آزاری رابهش به دیدیه امرطبیعی که ایرادی نداره درذهن میاریدبه نظرمن باتوجه به اینکه زن ازنظرجسمی اغلب ازمردان ضعیف ترند پس بیشتربایدروی مسئله زن آزاری تکیه کردزنهااغلب متاسفانه مظلوم واقع میشن وتوزندگی کوتاه میان واین آماراونائیه که کارشون به مراحل قانونی کشیده که مردان بیشترتواین زمینه هااقدام می کنندولی زنان کمترحاضرمیشن دنبال قانونیش باشن چون ممکنه بعدش ازسوی مرداذیت بشن وگاهاازنظراقتصادی دجارمشکل بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
هر چیزی جای خودش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۵ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
فعلا که تو ایران ،بعضی مردای نامرد بی وجدان بی دین که نه دنیا دارن ونه آخرت ،زن وبچه اشونو اذیت میکنن ،یکیش پدرم ،نفرین مادرم و مابچه ها گرفتتش و انواع بیماریها رو داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
همه رو به یک چشم نبین این بدبینی نسبت به مردها در زندگی اینده ی شما تاثیر بد خواهد داشت اگر زن باشید که متاسفانه با این ذهنیت ازدواج کنید بدابه حال شوهرتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۸ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
همسر آزاری هر دو مدلش وجود داره
آخرین اخبار