گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از موشک‌های بومی/۱۱؛

اسلحه ترسناک جنگنده اف ۱۴ کدام موشک ایرانی است؟

موشک‌های هوا به هوای ایرانی حاصل خوداتکایی و بومی سازی دانش در صنعت دفاعی کشورمان است.

به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، قدرت موشکی ایران از پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون یکی از دستاورد‌های بزرگ کشورمان در عرصه قدرت دفاعی کشور است. نقطه آغاز این قدرت و دستاورد‌ها را می‌توان شروع جنگ تحمیلی و محاصره همه جانبه کشورمان در آن زمان توسط سایر کشور‌ها دانست.

قدرت موشکی کشورمان امروز با تکیه بر توانمندی داخلی و با استفاده حداکثری از ظرفیت‌های موجود در فواصل زمانی کوتاه در صنایع دفاعی و شرکت‌های دانش بنیان طراحی و ساخته می‌شود، این قدرت امروز به حدی رسیده است که صنایع دفاعی کشورمان در فاصله‌های زمانی کوتاهی موشک و یا دستاورد جدیدی را در این حوزه رونمایی و معرفی می‌کند. موشک‌های هوا به هوا از انواع موشک‌های منهدم کننده تهدیدات هوایی هستند که کشورمان امروز در حوزه طراحی و ساخت آن خودکفا شده است.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

موشک‌های هوابه‌هوا موشک‌های هدایت‌شونده‌ای هستند که هواپیما‌های جنگنده برای نابود کردن اهدافی همچون هواپیما، بالگرد یا موشک‌های دیگر از آن‌ها استفاده می‌کنند. این نوع موشک‌ها به دو طبقه کلی تقسیم می‌شوند؛ موشک‌های با برد کمتر از ۳۰ کیلومتر که به «کوتاه‌برد» یا در محدودهٔ میدان دید معروف هستند و از سیستم آشیانه یابی فروسرخ (هدایت گرمایی) برای یافتن هدف استفاده می‌کنند. نوع دیگر موشک‌های میان‌برد و دوربرد هستند که به موشک‌های فراتر از محدودهٔ میدان دید معروف هستند و اغلب از هدایت راداری برای یافتن هدف استفاده می‌کنند؛ یکی از این موشک‌ها که دقیقا محصول شرایط تحریم بوده، موشک هوا به هوای فکور است.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

موشک فکور ۹۰

موشک فکور یکی از انواع موشک‌های هوا به هوای راداری میان‌برد جمهوری اسلامی ایران است که بر اساس آخرین فناوری‌های روز دنیا طراحی و ساخته شده و توسط هواپیما‌های جنگنده شلیک می‌شود. این موشک مختص جنگنده‌های اف ۱۴ طراحی و ساخته شده است. ایده ساخت آن هم به اِعمال تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان در زمینه تسلیحاتی باز می‌گردد.

موشک فونیکس به عنوان اصلی‌ترین سلاح جنگنده اف ۱۴ تامکت یک موشک بسیار گران قیمت و هولناک محسوب می‌شود. این موشک در دوران رژیم پهلوی که ایران پس از آمریکا بزرگ‌ترین ناوگان جنگنده اف ۱۴ را داشت به همراه این هواپیما‌ها وارد ایران شد تا نیاز دفاعی هوایی ایران را تامین کند،  اما با آغاز جنگ تحمیلی و تحریم‌های آمریکا ذخایر این موشک‌ها به مرور به پایان رسید و ایران به ناچار از سلاح‌های دیگری همچون موشک سجیل و موشک‌های ماوریک استفاده می‌کرد. در همان زمان بود که ایده ساخت این سلاح به ذهن فرماندهان رسید، اما اجرایی شدن آن تا حدود دهه ۸۰ به طول انجامید.  

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

موشک فکور ۹۰ را باید نمونه ایرانی موشک فونیکس دانست که به طور دقیق و با کیفیت نمونه اصلی، اما با توجه به تهدیدات روز طراحی و ساخته شده است. طبق شنیده ها، روند طراحی و ساخت موشک فکور از سال ۸۸ آغاز شده است.

۲۳ شهریورماه سال ۸۹ بود که امیر سرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده معاون هماهنگ کننده وقت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، خبر از طراحی و ساخت موشکی مشابه، اما بهینه شده نسبت به فونیکس آمریکایی را اعلام کرد. وی در این باره گفت که به هر حال هر چیزی را که بخواهیم بسازیم باید الگویی داشته باشیم، در اینجا هم ممکن است که از روی موشک فونیکس الگو برداری کرده باشیم البته این الگوبرداری از علم فیزیک و الکترونیک به کار گرفته شده،  اما با این وجود پروژه ما کاملا بومی است.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

سردار فرحی رئیس اسبق سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع کشورمان شامگاه ۲۲ بهمن‌ماه سال ۹۱ خبر آزمایش موفق موشک فکور ۹۰ را اعلام کرد و گفت: در حوزه هوا به هوا نیز کار‌های خوبی انجام شده است و هفته گذشته موشک فکور ۹۰ که هواپایه است و از روی اف‌۱۴ شلیک می‌شود، تست شد.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

امیر سرتیپ خلبان مسعود روزخوش فرمانده اسبق پایگاه هشتم شکاری اصفهان که به عنوان پایگاه مادر جنگنده اف ۱۴ شناخته می‌شود در خصوص نصب موشک فکور ۹۰ روی این هواپیما گفت: با توجه به تسلیحاتی که روی اف ۱۴ استفاده می‌شد و اینکه از کشور سازنده به ما نمی‌رسید به این فکر افتادیم که نوع موشکی که مشخصه اصلی اف ۱۴ است را بازسازی کنیم، لذا در بعد شلیک هواپیما به موفقیت صد در صد رسیده‌ایم.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

موشک فکور ۹۰ چه زمانی رونمایی شد؟

نخستین بار در  رژه ۲۹ فروردین ماه سال ۱۳۹۰ بود که موشکی شبیه به موشک فونیکس آمریکایی از مقابل جایگاه رژه رفت و توجه حاضران را به خود جلب کرد. پس از آن در نمایشگاه دستاورد‌های نیرو‌های مسلح در اول تیرماه همان سال که مورد بازدید مقام معظم رهبری قرار گرفت، فونیکس در کنار اف ۱۴ و برخی تسلیحات هواپایه که یا جدید بوده و یا کاربری آن‌ها به تازگی اعلام شده بود حضور یافت. با توجه به ماهیت نوآورانه و بومی بودن دستاورد‌های ارائه شده در نمایشگاه مذکور احتمالات مطرح شده در مورد بومی بودن فونیکس مذکور را بسیار تقویت کرد.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

اولین نمایش رسمی موشک فکور ۹۰ که به ناظران اجازه مقایسه ظاهری آن با فونیکس آمریکایی را می‌داد در رژه ۲۹ فروردین ۱۳۹۲ انجام شد. در این سال موشکی شبیه فونیکس، اما بدون علائمی روی بدنه در رژه حاضر شد که در تابلوی معرفی آن نام فکور ۹۰ درج شده بود و در کنار یک موشک نصر هواپایه به نمایش در آمده بود. اما خط تولید آن در اول مردادماه سال ۹۷ و با حضور امیر سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح افتتاح شد.  

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

امیر حاتمی در این باره گفت که موشک هوا به هوای فکور بر اساس نیاز عملیاتی و با همکاری نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تولید شده است و موجب ارتقای توان رزم نیروی هوایی می‌شود. فکور یک موشک هوا به هوای راداری میان برد است که بر اساس آخرین فناوری‌های روز دنیا طراحی و ساخته شده است و قابلیت شلیک از هواپیما‌های جنگی را داراست.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

مشخصات فنی موشک فکور ۹۰

موشک فکور با طول ۴ متر، سرعت ۵ ماخ و برد عملیاتی در محدوده ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلومتری قادر است تا در ارتفاع ۱۰۰ هزار پا از سطح دریا شلیک شده و اهداف خود را رهگیری و منهدم کند. موشک فکور از نظر طراحی کلی شباهت‌های بسیاری به نمونه آمریکایی خود دارد، اما نباید از تفاوت‌های آن نیز غافل شد. این تفاوت‌ها به وضوح در بخش‌های گوناگون همچون رادوم (بخش دماغه)، محل اتصال بال‌ها و بخش خروجی پیشران موشک ایجاد شده است. البته سیستم خنک کننده این موشک نیز بسیار پیشرفته‌تر از نوع آمریکایی آن است.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

ابعاد هندسی  آن نیز در نوع خود خاص است؛ چراکه زاویه قرارگیری بالک‌های این موشک از لبه حمله تا لبه فرار در ناحیه ریشه و همچنین ضخامت همه قسمت‌های این بالک‌ها نیز یکسان است. موشک فکور در حوزه جنگال نیز از سامانه‌های پاد جنگال بهره می‌برد و می‌تواند تا این تشعشعات را دفع کرده و با مانورپذیری بالا اهداف را ساقط کند.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

فکور قابلیت نصب در بخش زیرین جنگنده و همچنین پایلون‌های زیر بال (مقر حمل سلاح) را داراست. با این که این موشک اساسا برای هواپیمای راهبردی اف  ۱۴  طراحی و ساخته شده، ولی طبق شنیده‌ها قرار است بر روی سایر جنگنده‌های نیروی هوایی نیز قابلیت نصب داشته و احتمالا نسخه‌های متفاوتی از فکور ۹۰ نیز رونمایی خواهد شد.

محل نصب عملگر‌های حرکت دهنده بالک‌های کنترلی دیگر نکته مهم در بررسی موشک فکور ۹۰ است. محل قرارگیری این بالک‌های کنترلی در این موشک نسبت به فونیکس جلوتر قرار دارد که نشان از تفاوت‌هایی در محل قرارگیری گلوگاه پیشران سوخت جامد در این دو موشک دارد.

فکور، موشکی که خواب دشمنان را آشفته می‌کند

نمونه احتمالی از یک موشک فکور ۹۰

تفاوت آشکار دیگر، وجود یک داکت در کنار بدنه فکور ۹۰ است که از ناحیه نزدیک به نوک تا انتهای بدنه کشیده شده است. این داکت در برخی موشک‌ها برای قرارگیری سیم‌ها و کابل‌های ارتباطی بین سامانه هدایت و کنترل با عملگر‌های نصب شده برای حرکت دادن بالک‌ها است، اما در شرایطی استفاده می‌شود که طراح تصمیم گرفته این کابل و سیم‌ها را از داخل بدنه عبور ندهد. عبور دادن آن‌ها از داخل بدنه سبب کاهش فضای مؤثر برای جای‌دهی پیشران سوخت جامد موشک می‌شود. البته نصب داکت در بیرون بدنه نیز باعث افزایش نیروی مقاوم هوا روی موشک شده و در نهایت باید بین این تأثیر منفی و تأثیر مثبت افزایش پیشران سوخت جامد، بر اساس مقایسه‌های کمی، انتخاب صورت گیرد.

این موشک قابل تعمیم به سایر هواپیما‌های شکاری جمهوری اسلامی است و بر اساس نیاز‌های عملیاتی نیرو‌های مسلح، با همکاری وزارت دفاع و نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تولید شد. راه‌اندازی خط تولید این موشک که ناشی از رویکرد تحقیق، نوآوری، توسعه و تولید بر مبنای نیاز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته ضمن توانمندسازی نیرو‌های مسلح، گام موثری برای افزایش قدرت دفاعی و بازدارندگی کشورمان موثر محسوب می‌شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۵ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
مرحبا احسنت خسته نباشید
بسیار عالی
خدانگهدارتون باشه
ان شاء الله به امید موفقیت ها و پیشرفت های بیشتر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۳ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
مثل پراید
Iran (Islamic Republic of)
پاسخ
۲۲:۴۹ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
مثل rq170 و گلوبال هاوک که توسط ایران منهدم شد
ایران جزو 5 قدرت برتر نظامی جهان هستش

خودرو هم ربطی به تسلیحات کشور ها ندارد.
محض اطلاعت تولید پراید 4 ساله که متوقف شده صنعت خودروی ما ربطی به سپاه و ارتش ندارد
خودرو سازی ایران مستعمره است. (توسط کشور هایی مثل فرانسه)
پراید و 206 و..... تولید ملی نیست پراید ماشین کره ای بوده و اولین بارهم در کره تولید شده. پژو هم که ساخت فرانسه
اما چون برای سازندگان مثل سایپا سود داشته است بیشتر از 20 سال به ساخت این آهن حلبی ادامه دادند

موضوع دیگر :ناشکر نباشید خوبه همین ماشین ها هم برای جابجایی و حمل و نقل هست.
عزت و اقتدار کشورها که مربوط به داشتن ماشین باکلاس نیست. عظیم ترین کشور اروپا یعنی اوکراین بهترین خودرو ها رو داشت ولی تسلیحات دفاعی نداشت امروز ویران و نابود گشت و مجبور است برای گرفتن یک گلوله گریه زاری و التماس داشته باشه

در عصر حاضر بدون تسلیحات دفاعی نمی‌توان جلوی دیوانه هایی مثل صدام و آمریکای ملعون را گرفت
Iran (Islamic Republic of)
امیرمهدی
۲۱:۴۵ ۲۶ شهريور ۱۳۹۹
خداامثال شماهاروزیادترکند..ماشاالله
Iran (Islamic Republic of)
دهلران
۰۰:۴۵ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
سلام
اف ۱۴ فقط وفقط بخاطر موشک دوربرد فنیکس خطرناکه موسکی که از بالا به سمت هدف میاد بیشتر هواپیماهای عراقی توسط فنیکس شکار شدن،بنظرم خلبان اف۱۴ هرندی با یک موسک فنیکس سه فروند میگ عراقی ساقط کرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۰ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
موشک فکور 3 برابر از فونیکس بهتر است
برد رادار موشک فکور هم به 200 کیلومتر ارتقاء یافته است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۶ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
وقتی از گرانی زندگی برایمان از مرگ بد تر شده موشک می خواهیم چکارنه فرزندانمان اینده ای دارند نه خودمان زنگی داریم نه اسایش اقتصادی داریم نه نه امید به زندگی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۴ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
ای کاش جنگنده نسل 5 داشتیم...همه دارن.
Iran (Islamic Republic of)
امیرمهدی
۲۱:۴۵ ۲۶ شهريور ۱۳۹۹
موشک هانبوداین ماهم نبودیم.ومشکل اینه همه ی این فرمایشات شمابخاطرغرب زده هاست والاماهرجاانقلابی پیش رفتیم پیشرفت داشتیم
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۰۰:۰۴ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
این جنگنده ۲۰ سالی هست که سازنده آن از رده خارج اعلام کرده یعنی خرج نگهداری آن خیلی زیاده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۱ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
پیشرفته ترین جنگنده دنیا یعنی سوخو 35 به ناوگان هوایی ایران اضافه شده است
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۳:۳۴ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
بنظر من روی جنگنده کوثر کار کنید و نمونه دوم سومشو بسازین اینا دیگه از رده خارج
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۳ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
خوبه
Iran (Islamic Republic of)
Mohsen
۲۰:۵۶ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
رو پراید هم نصب میشه؟
اپشن خوبیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۲ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
آرا یکی از آپشناشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۳ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
دهن کثیفت رو ببند منافق
تولید پراید 4 ساله متوقف
کرمان موتور و گروه بهمن و مدیران خودرو این همه ماشین لوکس و شاستی و نوین می‌سازه
چرا آن ها رو چشمت ندید؟
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۹:۲۸ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
کشوری که اینطوری موشک میسازه یعنی نمیتونه خودرو بسازه بزنه رو دست پراید!!!!؟؟؟؟؟ یا من نمیفهمم یا پراید 115 میلیوونی خیلی سودش خوبه !!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۵ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
تولید پراید از سال 98 متوقف شده!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۴ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
درودخداوند بزرگ برارتش عزیزوقدرتمندمان درزمان جنگ لعنتی 8ساله دیدم اگرارتش نبود گشورهم نبود تمار فنون جنگی راازارتش عزیزمان یاد گرفتیم تمام نیروها ازبسیج تاسپاه وغیرو دوستت دارم ارتش عزیز قهرمان بزرگ اسیاه ارتشه بی توقع باحقوق ناچیز جانم فدای ارتش،،،درودبرخبرنگاران عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۹ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
اینکه نصف جنگندست زیرش قرار میگیره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۳ ۰۸ خرداد ۱۴۰۲
ظاهراً شما تا حالا جنگنده از نزدیک ندیدی!
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۶:۱۹ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
سلام
حداقل یه شلیک میذاشتید ببینیم تو عمل چطورن؟
Iran (Islamic Republic of)
حجت
۲۳:۵۱ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
فیلماش هست
-
ناشناس
۱۱:۱۱ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
خدا قوت جوانان ایرانی . تورو خدا تو صنعت خودرو سازی هم ورود پیدا کنین تا از ورود ماشین های وارداتی در امان باشیم و ارزون قیمت که مردم طبقه ضعیف و کشاورزان و روستاییان هم بتونن ماشین بخرن
Iran (Islamic Republic of)
سراج
۱۰:۲۷ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
سلام- خسته نباشید دلاوران.
آمریکا هیچ غلطی نمیتونه بکنه. آمین
Iran (Islamic Republic of)
سام
۰۹:۵۴ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
احسنت مایه مباهات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۲ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
کاش از روی اف 14 هم نوع ایرانی میساختن تا دنیا از فناوری ایرانی بهت زده بشه و نیاز نیروی هوایی به شکاری پیشرفته بر طرف شود
Iran (Islamic Republic of)
حجت
۲۳:۵۰ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
علی رغم گذشت زمان اما هنوز بعضی از تکنولوژیهاش برای ما دست نیافتنیه
Iran (Islamic Republic of)
حسام
۰۹:۰۳ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
چرا رنگ جنگده خت و موشک ها اینقدر در تضاده؟! یکم روی طرح و زیبایی کار باید بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۶ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
درودبرشما هموطن ،،دقیقازدی توخال افرین موافقم برارنگها
Iran (Islamic Republic of)
تاریم
۲۰:۰۷ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
این جنگنده ها بدلیل رده خارج بودن هیچ شانسی در داگ فایت ندارن پس عملا فرقی هم نمیکنه رنگش چی باشه
Iran (Islamic Republic of)
حجت
۲۳:۴۹ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
نابغه، این جنگنده تو روزای اوجشم به درد داگ فایت نمی خورده به خاطر بزرگیش و بیشتر هدف اهداف دور بوده نه نزدیک.
آخرین اخبار