نیویورک تایمز: ترکیه درباره فاجعه شیوع کرونا پنهان‌کاری می‌کند

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نوشت: ترکیه با فاجعه بسیار بزرگتری ناشی از شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می‌کند که ابعاد آن بسیار بزرگتر از ارقامی است که دولت اعلام کرده است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه نیویورک تایمز به بررسی شیوع ویروس کرونا در ترکیه پرداخت و در این باره نوشت طی ماه‌های اخیر و در فاصله ماه‌های مارس تا آوریل (اسفند تا اردیبهشت) گذشته، استانبول دو هزار و ۱۰۰ مورد جدید مرگ را به ثبت رسانده است. تحقیقات نیویورک تایمز نشان می‌دهد استانبول در خصوص شمار تلفات ناشی از شیوع بیماری کووید-۱۹ پنهان‌کاری می‌کند.

در این مطلب آمده است: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، به مدت چند هفته تلاش می‌کرد تا عملکرد این کشور در قبال شیوع ویروس کرونا را به عنوان یکی از موفق‌ترین عملکرد‌ها در جهان نشان دهد، و کنترل سخت‌گیرانه خود را بر انتشار اطلاعات درباره شیوع این بیماری حفظ کند.

نیویورک تایمز: ترکیه درباره فاجعه شیوع کرونا پنهان‌کاری می‌کند

کاخ ریاست جمهوری ترکیه یک کارزار تبلیغاتی را که به دقت هماهنگ شده بود، در دستور کار قرار داد و اطمینان حاصل کرد بیمارستان‌ها، گورستان‌ها و بستگان افرادی که بر اثر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ فوت می‌کنند، در خصوص مرگ و میر‌ها ساکت بمانند. پزشکانی که در رسانه‌های اجتماعی اطلاعاتی را منتشر می‌کردند، به شدت مورد انتقاد قرار می‌گرفتند، و ۴۱۰ نفر نیز در ماه مارس به علت انتشار مطالب «تحریک‌کننده و مصداق سوء استفاده»، بازداشت شدند.

اما داده‌های جمع‌آوری شده از سوی نیویورک تایمز از سوابق مرگ و میر در استانبول حاکی از آن است که ترکیه با فاجعه بسیار بزرگتری ناشی از شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می‌کند، که ابعاد آن بسیار بزرگتر از ارقامی است که دولت اعلام کرده است.

در استانبول در فاصله نهم مارس (نهم اسفند) تا دوازدهم آوریل (بیست و چهارم فروردین)، در مقایسه با ارقام متوسط هفتگی مربوط به دو سال گذشته، نزدیک به دو هزار و ۱۰۰ مورد مرگ و میر جدید به ثبت رسیده است. این رقم بسیار بیشتر از ارقام گزارش شده رسمی مرگ و میر‌ها در سرتاسر ترکیه در این مدت زمان است.

البته همه این موارد مرگ و میر، الزاما به صورت مستقیم قابل نسبت دادن به ویروس کرونا نیست. این در حالی است که این آمار حاکی از افزایش شدید شمار مرگ و میر‌هایی است که با آغاز شیوع ویروس کرونا همزمان بوده است. این موضوع، نشانه‌ای اولیه و مورد استفاده محققانی است که تلاش می‌کنند ابهامات در خصوص این بیماری همه‌گیر را رفع کنند و شمار واقعی قربانیان این بیماری را مورد ارزیابی قرار دهند.

حتی بر اساس آمار‌های رسمی اعلام شده، موارد ابتلا به بیماری کووید-۱۹ در ترکیه روز دوشنبه به بیش از ۹۰ هزار نفر افزایش یافت، و بدین ترتیب ترکیه از این لحاظ بالاتر از چین قرار گرفت و تبدیل به هفتمین کشوری شد که بیشترین شمار مبتلایان به این بیماری را در جهان دارد. شمار مرگ و میر‌های ناشی از این بیماری در ترکیه به رقم دو هزار و ۱۴۰ نفر رسیده است.

دولت ترکیه همچنان اصرار دارد که در این خصوص، به سرعت عمل کرده، و در ماه فوریه (بهمن-اسفند) پرواز‌ها را متوقف و گذرگاه‌های مرزی را با پنج کشوری که بیشترین موارد آلودگی را داشته‌اند، مسدود کرده است. همچنین دولت ترکیه مدارس، رستوران‌ها و اغذیه فروشی‌ها را در اواسط ماه مارس و پس از تایید شدن نخستین مورد ابتلا به بیماری در این کشور تعطیل کرده است. اما آمار و ارقام جمع آوری شده تایمز نشان می‌دهد تا آن زمان، بیماری همه‌گیر، آسیب‌های خود را به ترکیه وارد کرده بوده است.

دولت ترکیه تاریخ نخستین مورد مرگ ناشی از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را در این کشور، هفدهم مارس (بیست و هفتم اسفند) اعلام کرد. اما آمار و ارقام نیویورک تایمز حاکی از آن است که حتی در حوالی همین تاریخ، شمار کل مرگ و میر‌ها در استانبول بسیار بالاتر از متوسط‌های تاریخی بوده است که این موضوع نشان می‌دهد ویروس کرونا، چند هفته قبل از این تاریخ وارد ترکیه شده بوده است.

با وجود همه این مسائل، اردوغان در تاریخ هجدهم مارس (بیست و هشتم اسفند) و پس از تایید شدن دومین مورد مرگ ناشی از آلودگی به ویروس کرونا، به ملت ترکیه اطمینان داد که این کشور «همه اقدامات احتیاطی را به سرعت در دستور کار قرار داده است.»

با وجود این، اقدامات اردوغان از اوایل ماه فوریه، آشکار کننده اولویت‌های وی بوده است. اردوغان بار‌ها تلاش کرده است تا به مردم ترکیه اطمینان دهد، و بدین منظور در سخنان خود گفته است که هر روز صبح یک قاشق شهد شاه توت می‌خورد تا گردش خون را در بدن خود تقویت کند. او همچنین در تلاش برای ادامه عملکرد دست‌کم بخشی از اقتصاد کشور، از صدور دستور تعطیلی سراسری خودداری کرده است.

به نوشته این روزنامه آمریکایی، سقوط اقتصادی باعث رقم خوردن فاجعه در دوران ریاست جمهوری اردوغان خواهد شد. محبوبیت وی با توجه به افت عملکرد اقتصاد و افزایش نرخ بیکاری در کشور، در حال کاهش بوده است و این موضوع حتی به قبل از شیوع ویروس کرونا در ترکیه باز می‌گردد.

در عوض، اردوغان اقدام به معرفی گام‌های تدریجی برای ترغیب مردم به رعایت فاصله اجتماعی و محدود کردن سفر‌های داخلی کرده و دستور ممنوعیت رفت و آمد را برای افراد مسن‌تر از ۶۵ سال و جوان‌تر از ۲۰ سال صادر کرده است. با وجود همه این موارد، شمار افراد آلوده به ویروس کرونا در استانبول و ازمیر به شدت افزایش یافته است. این شهر‌های بزرگ، محل فعالیت کسب و کار‌های بین‌المللی و کانون‌های گردشگری ترکیه هستند. شمار موارد آلوده به ویروس همچنین در شهر‌های مرکزی ترکیه افزایش داشته است. در این شهرها، شش هزار زائر که از عربستان سعودی باز گشته‌اند، قوانین قرنطینه را رعایت نکردند.

دولت ترکیه اعلام کرده است شمار بالای موارد ابتلا در این کشور به علت انجام گسترده آزمایش از مردم است. در این کشور تا کنون بیش از ۶۰۰ هزار آزمایش ابتلا به بیماری کووید-۱۹ صورت گرفته است. دولت ترکیه همچنین اعلام کرده است نرخ آلودگی به ویروس در این کشور رو به کاهش است. با وجود این، تایمز به این موضوع پی برده است که موارد مرگ و میر در استانبول طی مدت زمان پنج هفته (از نهم مارس تا دوازدهم آوریل) تقریبا ۳۰ درصد بیشتر از متوسط‌های تاریخی بوده است.

طی دو هفته نخست ماه آوریل (اواخر فروردین)، بر اساس جدیدترین آمار و ارقامی که در دسترس قرار گرفته است، شمار مرگ و میر‌ها در استانبول نزدیک به ۵۰ درصد بیشتر از رقم متوسط بوده است. استفانی هلرینگر کارشناس جمعیت شناسی در دانشگاه جانز هاپکینز در این باره گفت افزایش این آمارها، مایه نگرانی است و ظاهرا به طور واضح، با شیوع بیماری مرتبط است.

قطعی قلمداد کردن هر گونه آمار و ارقام مربوط به مرگ و میرها، در بحبوحه یک بیماری همه گیر، اقدامی دشوار خواهد بود و این گونه آمار‌ها را باید آمار‌های اولیه قلمداد کرد. بسیاری از کشور‌های اروپایی درگیر تلاش با هدف بهبود دقت آمار مربوط به مرگ و میر‌های خود هستند، و همچنان اذعان می‌کنند که این آمار‌ها کامل نیستند.

آمار مرگ و میر‌ها در استانبول ممکن است هم شامل موارد مرگ و میری باشد که مستقیما به ویروس کرونا مرتبط هستند، و هم مواردی که بر اثر دیگر عوامل رخ داده است؛ از جمله سرطان و بیماری‌های قلبی. علت نیز آن است که با توجه به تکمیل ظرفیت پذیرش بیمارستان‌ها و خودداری افراد از رفتن به بیمارستان، این بیماری‌ها در میان مردم شایع‌تر شده است.

وزارت بهداشت ترکیه تنها اقدام به انتشار اطلاعات محدودی درباره شیوع ویروس کرونا کرده، و صرفا یک بار، شمار موارد ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را در شهر‌های مختلف اعلام کرده است. اعلام این آمار‌ها در تاریخ اول آوریل صورت گرفت. دکتر فخرالدین کوجا، وزیر بهداشت ترکیه، اعلام کرد استانبول که ۱۶ میلیون نفر جمعیت دارد، ۶۰ درصد موارد تایید شده ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را در این تاریخ (یکم آوریل) در خود جای داده است.

نام چند شهر دیگر، از جمله آنکارا و ازمیر، به عنوان کانون‌های فزاینده ابتلا به بیماری اعلام شده است. ترکیه در تاریخ دهم آوریل، تعطیلی اجباری در روز‌های پایان هفته را در ۳۱ منطقه کلانشهری آغاز کرد.

مقامات ترکیه از جمله دکتر کوجا تاکید کرده اند که نظام بهداشت و درمان این کشور، طی دو دهه اخیر و در زمان اردوغان به شدت گسترش پیدا کرده است، اینکه بیماران در حال بهبود یافتن از بیماری هستند و اینکه ترکیه، ظرف حدود یک هفته آینده اوج بیماری را پشت سر خواهد گذاشت. اما کارشناسان پزشکی هشدار داده‌اند که ترکیه احتمالا بر شیوع این ویروس کنترلی ندارد. 

ترکیه نیز تنها در حال شمارش مواردی از ابتلا به کووید-۱۹ است که به واسطه انجام آزمایش‌های مربوطه، مورد تایید قرار گرفته‌اند. «انجمن پزشکی ترکیه» که یک انجمن حرفه‌ای مستقل است و نزدیک به ۱۲۰ هزار عضو دارد، خواستار شفافیت بیشتر دولت در این خصوص شده است تا بدین ترتیب، پزشکان بتوانند درک بهتری را از این بیماری داشته باشند.

هر چند نتایج نظرسنجی‌های اخیر نشان داده است ۶۳ درصد از مردم ترکیه از عملکرد دولت این کشور در کنترل بیماری همه‌گیر ناشی از ویروس کرونا رضایت دارند، هجوم مردم برای خرید کالا‌های ضروری در سرتاسر این کشور پس از اعلام ناگهانی ممنوعیت رفت و آمد در شهر‌های بزرگ در تاریخ دهم آوریل، حاکی از نگرانی رو به افزایش مردم بود.

نیویورک تایمز در ادامه افزود: دولت اردوغان اکنون دسترسی کافی به نقدینگی ندارد و با کاهش منابعی روبرو شده است که لیر ترکیه را طی سال گذشته، قدرتمند نگه می‌داشت. با تعطیلی کسب و کار‌ها و توقف گردشگری که یکی از مهمترین منابع درآمدی ترکیه است، دولت این کشور تاکنون مجبور شده است چندین بار کمک‌های مضاعف را به کارگران و کسب و کار‌ها ارائه کند.

ویروس کرونا هم اکنون قدرت رو به تمرکز مخالفان اردوغان را به نمایش گذاشته است. سیاستمداران مخالف اردوغان که اکنون به شدت اطمینان به نفس دارند و بر فعالیت‌های خود افزوده‌اند، از جمله افرادی مانند شهردار استانبول و شهردار آنکارا، تک‌تک گام‌های اردوغان را زیر نظر گرفته‌اند و در ارائه کمک به حوزه‌های خدمت خود، از اردوغان پیش افتاده اند.

شهرداران مخالف اردوغان او را وادار کرده اند تا ماسک را در اختیار همه مردم این کشور قرار دهد. این اقدام، یک هزینه مضاعف برای دولت ترکیه محسوب می‌شود، زیرا دولت در ابتدا قصد داشت شرکت‌های خصوصی را برای فروش ماسک به مردم، به کار بگیرد. دولت ترکیه همچنین مراقبت‌های بهداشتی و درمانی را به صورت رایگان برای همه مردم تامین کرده است؛ از جمله افرادی که در برنامه تامین اجتماعی این کشور مشارکت نداشته‌اند.

مخالفان دولت ترکیه که از تنگنا‌های اقتصادی آن به خوبی آگاه هستند، فشار‌ها را در زمان شیوع همه گیری به هیچ وجه کاهش نداده‌اند. در واقع مخالفان اردوغان تلاش‌های خود را به شدت افزایش داده‌اند تا بدین ترتیب اطمینان حاصل کنند مردم ترکیه، در این جریان بازنده نخواهند بود.

«کمال قلیچدار اوغلو»، رهبر حزب جمهوریخواه خلق، که از احزاب مخالف دولت شمرده می‌شود در این باره در گفت‌وگویی که از شبکه تلویزیونی ملی «هابر ترک» پخش شد اعلام کرد «دولت ویران شده است. آن‌ها نمی‌دانند چه کنند. هیچ پولی باقی نمانده است. واقعیت این است.»

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
یه طوری میگید آمار ترکیه فقط مربوط به افرادیست که آزمایش دادند انگار آمار ما غیر از اینه ترکیه آمار آزمایشات روزانش 4 برابر ماست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
برای اولین بار مواضع اردوغان منطقی تر است. حداقل این است که جریانات مخالف، خطر کوئید 19 را درک نکرده اند و گرنه کشتی خود را سوراخ نمیکنند، جان مردم را که نباید اسباب پیروزی بر رقیب کرد. مثل ما باید علیرغم تمام نواقص و نارساییهای دولت در این برهه حساس مدارا کنند و خود نیز باری روی مشکلات نشوند! دم خروس گزارش نویس هم جایی که فعالیتهای مخالفان را در راستای اراده مردم ؟ میبیند بیرون زده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۳ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
یک کشور نام ببرید که اقتصادش از کرونا مصون مونده
Switzerland
سید فروزان
۲۰:۵۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
انشالله مرزهای ما بطور کامل و بطور طولانی کلا به روی افراد ترکیه‌ای بسته بماند، از این اردوغان همه چیز بر میاید حتی صادرات بیماران کرونایی به اطراف
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۰:۱۱ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
به هر حال کشور دوست و همسایه هست. از همسایه ها کپی میکنند بعضی چیزا رو...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۰ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
چرا همش گیر دادیم به ترکیه ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۱۸:۳۴ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
اردوغان بی لیاقت ترین فرد ترکیه بزرگ است
لیاقت ایشون گاو چرانی است
حیف ترکیه که یه وقتی آرزوی هر فردی بود به این روز بیوفته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
بی مصرفا اینقدر مارو مسخره کردن که خودشون یهو ترکیدن
چوب خدا صدا نداره حقتونه
باعث خوشحالیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۴ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما خودمون اصلا تو شفافیت تو دنیا رقیب نداریم
شفافیت رو باید از ایران یاد بگیرن!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۵ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
اون دوستانی که برای عردوغان تروریست پرور گریبان پاره میکنن و به ترکیه تعصب دارن بدونن که این رابطه احساسی فقط یک طرفه هست ..پانترکهای ترکیه شاید تو کامنت فضای مجازی و در رسانه هندونه زیر بغل شما بذارن و برادر صداتون کنن ولی این رو بدونید که ارزوی سلطه بر دیگر ترک زبانهای دنیا رو در سر دارن و خودشون رو از شما برتر می دونن..اگر یک عمر برای ترکیه جون بکنید در نهایت میتونید سرباز یکی از گروههای شبهه نظامی تروریست زیر سلطه ترکیه یا جاسوس دولت عردوغان بشید ویا شاید یک تاجر و کاسب در ترکیه..همون ارتش ترکیه که ازش طرفداری میکنید حتی به شما اجازه نمیده که سرباز یا گروهبان اون ارتش بشید..ترکیه میهن شما نیست و هیچ سهمی در ترکیه ندارید..پس بجای دفاع بی مورد از ترکیه به سرزمین مادری خودتون تعصب و عشق بورزید. این پانترکهای حاکم بر ترکیه مدعی میراث عثمانی هستن وعثمانیها بزرگترین دشمن ایران واذریهای ایرانی و مردم اذربایجان بودند.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۱۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
فعلا که ایران با ترکیه رابطه خوبی داره بخصوص در دور زدن تحریم های آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۷ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
گزارش نیویورک تایمز دربارۀ ترکیه مستنده ؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۸ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
حالا که چی؟!
خیلی از کشورها بنا به مسائلی پنهان کاری میکنند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
بیان از ما یاد بگیرن چقدر داریم شففااااف کار میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۳ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
خوب این کاریه که همه ی کشورها دارن انجام میدن چیز عجیبی هم نیست مهمترین دلیلش هم اقتصاد هست،اگر کل اقتصاد یک کشور رو تعطیل کنن یک فاجعه ای بدتر از کرونا سر مردم میاد اون هم گرسنگیه.کرونا شاید همه رو نکشه اما گرسنگی این کار رو میکنه
Canada
علی
۱۵:۰۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
رسانه غربی در مورد ایران هم همین را میگویند
سیاست غرب ایجاد عدم اعتماد به دولت است در کشورهای غیر اروپایی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
همه بايد به تركيه كمك كنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما خودمون درگیر کرونا هستیم بیاییم به ترکیه کمک کنیم در مرحله اول کشور خودمون بعد کشورهای دگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۷ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
برو بابا
Iran (Islamic Republic of)
کادر خسته
۱۴:۴۶ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
کلا دلیل پنهانکاری در چند کشور معلوم الحال را متوجه نمیشم،؟ با اطلاع رسانی درست هم میتوان کمک به کنترل دقیق تر تو کشور شون انجام بدن و هم به جامعه جهانی در مورد درمان و مقدار شیوع و پیش بینی موجهای احتمالی ویروس یاری برسونن،، ویروس که یکیه، مرگ و میر ویروسم تقریبا مشخصه
Iran (Islamic Republic of)
میلاد
۱۴:۳۴ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
هنوز یادم نرفته اون روزنامه ترکیه ای تیتر فارسی زده بود که ایران تسلیت. حالا الان وضعیت خودشون اینجوری شده
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۱۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
بهتره ما هم باهاشون همدردی کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۰ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
مراقب اوضاع کشور خودمون باشیم وگرنه موج دیگری از فوتی ها به راه میفتد.زیاد به کشورهای دیگر نپردازید
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۳:۳۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
تا زمانیکه این دولت بی تدبیر هست باید فقط خدا به دادمون برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۸ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
وقتی کرونا وارد ایران شد ترکیه فرودگاهها را برای ایران بست . ما هم این کار را بکنیم.
Germany
ناشناس
۱۴:۱۶ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ترکیه اقتصادش به توریست هست و تا تابستون هیچ توریستی نمیاد
یعنی میلیارد ها دلار ًًضرر می کنه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
وقتی کرونا وارد ایران شد ترکیه خیلی مسخره میکرد

الان خودش شده کشور اول خاورمیانه تو آمار کرونا و همینجوری آمارش رو به بالاست
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۴:۱۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما خوبیم،ما راست میگیم!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ترکیه تست هاش دو برابر ایرانه
Iran (Islamic Republic of)
جلیلی
۱۵:۰۴ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ترکیه مسخره نکرد هیچ به ایران کمک مالی هم کرد
Iran (Islamic Republic of)
علی خدایی
۱۶:۴۴ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
یکی گفته تست های ترکیه دو برابر ماست خیلی خندیدیم آره تو اونجا بودی درست میگی
Iran (Islamic Republic of)
محمد صادق رحيمي
۱۷:۴۳ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
دوستان يك ضرب المثل تركي هست كه مي گويد وقتي كه مي خواهي تملق كسي را مي كني از كسي بكن كه خودش متملق نباشد.
تركيه خودش زير پرچم آمريكاست تعصب و تملقي هم مي كنيد از رئيس بكنيد نه از نوكر.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۹ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
دقیقا
حقشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۷ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
جناب علی خدایی منظورتو نفهمیدم طبق آمار دو برابر ایران تست گرفتن اگه منظورت اینه که دروغ میگن پس صدا و سیما هم کل حرفاش در مورد آمریکا دروغه ما که اونجا نیستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
آزمایشات روزانه ایران 11هزار مورده آمار ترکیه رو هم برید ببینید این دیگه نیاز به اینکه بری ترکیه نداره
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۱۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
خواهشا همین جوری رو هوا نظر ندین کی مسخره کرد ؟ تسلیت یادمه ولی مسخره نه!!!
آخرین اخبار