"زیارت عاشورا" / نخستین فردی که متن زیارت عاشورا را برای مردم خواند، کیست؟

یکی از زیارات توصیه شده که اکثر افراد با آن آشنا هستند و در هر ایامی بخصوص در روزهای محرم و صفر خوانده می شود، زیارت عاشورست.

ادعیه و زیارت هایی در مفاتیح، صحیفه سجادیه و ... ذکر شده است که اکثر بچه مسلمان ها به آن ها پناه می برند و آن ها را می خوانند و به نوعی با خواندن این ادعیه و زیارات آرامش گرفته و یا حاجت روا می شوند.

یکی از این زیارات توصیه شده که اکثر افراد با آن آشنا هستند و در هر ایامی بخصوص در روزهای محرم و صفر خوانده می شود، زیارت عاشوراست. زیارتی که با نامش ذهن به سمت امام حسین (ع) رفته و اشک در چشمان قاری آن حلقه می زند.

در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا در این مطلب شما را با زیارت عاشورا و آثار آن و همچنین معرفی نخستین فردی که این زیارت را قرائت فرموده است آشنا نماید، پس پیشنهاد می کنیم با ما همراه باشید.

زیارت عاشورا

معرفی زیارت عاشورا

زیارت عاشورا؛ زیارتی است نقل شده از محمد بن علی که در مدح حسین بن علی و لعنت بر امویان است.


بشنوید: متن زیارت عاشورا + متن کامل و صوت


در متون مذهب شیعه نگاشته‌شده در دوران صفویان، برای خواندن آن و مداومت بر آن ثواب و خاصیت‌های بسیاری نقل شده‌است و به شیعیان توصیه شده که بر خواندن زیارت عاشورا مبادرت ورزند.

در پایان زیارت عاشورا مستحب است ۲ رکعت نماز و بعد از آن دعای علقمه خوانده شود.

زیارت عاشورا

سند زیارت عاشورا

قدیمی‌ترین سند زیارت عاشورا از ابن قولیه قمی است در کتاب کامل الزیارات و دیگری شیخ طوسی است که در کتاب «مصباح المتهجد» آورده و به صورت زیر زیارت را نقل می‌کند:

شیخ طوسی از محمد خالد طیالسی، از سیف بن عمیره، از صفوان بن مهران، از جعفر صادق، از علقمه محمد حضرمی، از باقر.

جمعی از بزرگان شیعه در مورد اثبات صحت این سند به تفصیل سخن گفته‌اند:

میرزا ابوالفضل تهرانی (متوفای ۱۳۱۶ هجری قمری) به تفصیل در این رابطه سخن گفته است.


بیشتر بدانید: فوائد قرائت زیارت عاشورا از زبان ائمه معصومین(ع)


آیت‌الله شیخ نصرالله شبستری در حدود ۵۰ صفحه در رابطه با سند بحث کرده‌است.

آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی، از مراجع تقلید که در پاسخ استفتایی در ۱۴۲۸ هجری قمری به خط خود در رابطه با صحت سند بحث کرده، و اثبات کرده که مورد وثوق همه بزرگان امامیه است و سندش صحیح و مورد اعتماد می‌باشد.

سلام بر حسین (ع)

چرا باید زیارت عاشورا بخوانیم؟

حضرت امام صادق(ع) فرموده: هرکس بوسيله خواندن زيارت عاشورا، جدم حسين(ع) را زيارت کند " چه از راه دور يا نزديک" به خدا قسم خداوند هر حاجت مادی و معنوی داشته باشد به او می دهد.

چند نکته در رابطه با اين حديث قابل ذکر است:

اول اينکه گوينده مطلب يک امام معصوم است، بنابراين خيلی قابل اهميت است.

دوم اينکه امام معصوم قسم می خورد که اين تأکيدی بر اينکه حتماٌ حاجت اين شخص را خداوند خواهد داد.

سوم اينکه می توان  امام حسين(ع) را بوسيله خواندن زيارت عاشورا  از راه دور زيارت كرد.


بیشتر بدانید: کدام دعا نباید بالای منبر خوانده شود؟


چهارم اينکه حاجات مادی و معنوی بوسيله اين زيارت توسط خداوند برآورده می گردد.

برای رسيدن به مقام قرب الهی نيز وسائل گوناگون وجود دارد ولی وسيله مطمئن، راحت، سريع و ... برای رسيدن به خداوند عشق به امام حسين(ع) می باشد.با عشق و ارادت به سالار شهيدان کربلا می توان سريعتر و مطمئن به هدف رسيد.

برای رسيدن به محبت و عشق و علاقه امام حسين(ع) نيز راههای گوناگون وجود دارد ولی راهی که سريعتر انسان می تواند بوسيله آن به بارگاه امام حسين(ع) راه يابد، و جزو شيفتگان و عشاق سيدالشهداء گردد، از طريق خواندن زيارت عاشورا و خصوصاٌ مداومت به خواندن اين زيارت شريف است.

یا اباعبدالله الحسین

دلايل مختلفی برای اثبات اين ادعا وجود دارد که عبارتند از:

1- زيارت عاشورا از احاديث قدسی است. روايت صفوان در مورد زيارت عاشورا بيان کننده اين امر است که جبرئيل امين اين زيارت را از طريق خداوند متعال برای پيامبر(ص) قرائت نمود و اين زيارت از طريق معصومين به امام باقر(ع) رسيد و از طريق اين امام معصوم به دست شيعيان و دوستداران اهل بيت عصمت و طهارت (ع) رسيده است.


دانلود کنید: زیارت عاشورا با صدای حاج میثم مطیعی


2- ائمه ما شيعيان خصوصاٌ امام زمان(ع) تأکيد به خواندن و مداومت به خواندن اين زيارت شريف داشته اند، چنانچه در ملاقاتی که سيد رشتی با امام زمان(ع) داشته اند، امام زمان به سيد رشتی می فرمايند: که چرا عاشورا نمی خوانيد و بعد سه بار می فرمايند عاشورا، عاشورا، عاشورا.(مفاتيح الجنان- شيخ عباس قمی)

3- علماء وبزرگان ما نيز برخواندن عاشورا و مداومت به آن تأکيدفراوان داشته اند و خود نيز اين کار را انجام می داده اند و يکی از علل موفقيت اکثر بزرگان و علماء خواندن زيارت عاشورا بوده است.

السلام علی الحسین

اولین کسی که متن زیارت عاشورا را برای عموم مردم خواند، کیست؟

زیارت عاشورا حدیث قدسی است و اولین کسی که از اهل بیت علیهم السلام متن زیارت عاشورا را برای عموم مردم خواند، امام باقر علیه السلام است که فرمود پدرم، او از پدرش او از جد ما از پیامبر (ص) و از جبرئیل و جبرئیل از خداوند متعال نقل کردند که خداوند فرمود: السلام علیک یا أبا عبدالله. یعنی متن زیارت در بین اهل بیت علیهم السلام بوده است.

روایت وارد شده که سیدالشهدا در روز عاشورا دو بار زیارت عاشورا را قرائت کردند، این خیلی مهم است؛ یک بار سیدالشهدا بین نماز ظهر و عصر روز عاشورا از ابتدا تا انتهای زیارت را خواندند و یک بار از صبح عاشورا تا غروب عاشورا بنا بر مناسبتی تکه ای از زیارت عاشورا را خواندند؛ این مطلب از یک جنبه بسیار با اهمیت است و قابل ذکر در روضه هاست، آن مرتبه ای که کامل خواندند بین الصلاتین بود اما یک باری را که تکه تکه خواندند تمام فرازهای زیارت عاشورا خوانده شد جز این فرازی که الان سجده دارد اینجا دیگر حضرت به شهادت رسیدند شما سجده های آیات قرآن را نگاه کنید یا سجده واجب هستند یا سجده مستحب و در تمام این موارد چه واجب و چه مستحب، کلمه سجده در تمام این آیات ذکر شده است، شما این فراز انتهایی زیارت عاشورا را می خوانید در حالی که هیچ کلمه سجده ای در آن ذکر نشده است و سجده مستحب هم است، نه سجده واجب؛ چرا بدون ذکر کلمه سجده، ما سجده می کنیم؟


بیشتر بدانید: فلسفه سجده آخر زیارت عاشورا چیست؟


جواب در این روایت آمده است که از ابتدا، این فراز سجده نداشته است، یعنی از ابتدا که این زیارت به وسیله حدیث قدسی بر پیامبر (ص) وارد شد، سجده نداشته است و سجده آن در روز عاشورا به وجود آمده است که سیدالشهدا از صبح روز عاشورا بنا به مناسبتی فرازی از زیارت را می خواندند و تا موقعی که حضرت به شهادت رسیدند تمام فرازهای زیارت را خواندند و بعد به شهادت رسیدند و این فراز سجده خوانده نشد تا زمانی که آن ملعون لعین بالای سر حضرت آمد تا سر مبارک ایشان را از تن جدا کند از جلو نتوانست سر را جدا کند، پیکر را برگرداند و سر را از قفا جدا کرد؛ وارد شده است که وقتی پیشانی حضرت به خاک افتاد حضرت این فراز انتهایی را شروع کرد و فرمود: «اللَّهُمَّ لَک الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاکرِینَ» و این خیلی مهم است و به این علت این فراز سجده دار شده است؛ شما اینجا کلمه سجده ای را اینجا نمی بینید، با اینکه در آیات قرآن در تمام موارد واجب و مستحب، کلمه سجده وارد شده است چرا که حضرت در حال سجده عرضه می دارند: «اللَّهُمَّ لَک الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاکرِینَ»؛ هم علت سجده دار شدن مشخص است، و هم اینکه حضرت در چه حالی بوده اند؟؛ نه در حالی که حضرت علی اکبر یا طفلشان را از دست داده اند یا از اسب افتاده اند، در حالی حضرت به اینجا رسیده که به پیکر بی جان حضرت رحم نمی کنند و می خواهند سر حضرت را از بدن جدا کنند در این حال حضرت شاکر و حامد خداوند است اینجا باید صبر سیدالشهدا را مزه مزه کرد.

لبیک یا حسین

اثر زیارت عاشورا

از مرحوم آیت الله‌العظمی حاج شیخ عبدالکریم حایری یزدی(ره)، نقل شده است:

اوقاتی که در سامرا مشغول تحصیل علوم دینی بودم، اهالی سامرا به بیماری وبا و طاعون مبتلا شدند و همه‌روزه عده‌ای می‌‌مردند.


بیشتر بدانید: کاربرد زیارت عاشورا در کلام آیت الله بهجت(ره)


روزی در منزل استادم، مرحوم سیدمحمد فشارکی، عده‌ای از اهل علم جمع بودند. ناگاه مرحوم آقا میرزا محمدتقی شیرازی تشریف آوردند و صحبت از بیماری وبا شد که همه در معرض خطر مرگ هستند.

مرحوم میرزا فرمود: اگر من حکمی کنم آیا لازم است انجام شود یا نه؟ همه اهل مجلس پاسخ دادند: بلی. فرمود: من حکم می‌‌کنم که شیعیان سامرا از امروز تا ده‌روز همه مشغول خواندن زیارت عاشورا شوند و ثواب آن را به روح نرجس‌خاتون(علیها السلام)، والده ماجده حضرت حجت‌بن‌الحسن هدیه نمایند تا این بلا از آنان دور شود.

اهل مجلس این حکم را به تمام شیعیان رساندند و همه مشغول خواندن زیارت عاشورا شدند. از فردای آن روز تلف‌شدن شیعه متوقف شد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
معلم ابتدایی
۰۴:۲۷ ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
اطلاعات بسیار خوب و کاملی هست.سپاسگزار هستم.
السلام علیک یا ابا عبدالله ع
Iran (Islamic Republic of)
صادقی
۱۶:۵۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
عالی بود محققین دین پژوه منابع رو میدونن
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۵:۴۷ ۱۲ فروردين ۱۴۰۳
با سلام
دوستان من با خواندن این دعا و نذر روز تاسوعا و عاشورا درمان بیماری عزیزی رو از خداوند گرفتم که به گفته پزشکان ۱۰ تا ۲۰ درصد امکان درمانش بود. به نظرم چیزی شبیه معجزه برام رخ داد. یا حسین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۳ ۱۶ شهريور ۱۴۰۲
دعایی اثر بخش عاجت روا کن نماز اول وقت همیشه فرموده به سفارش آقا امام حسین و هر روز خواندن زیارت عاشورا تو زندگی اثر میبینیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۵ ۰۴ شهريور ۱۴۰۲
السلام وعلیک یا ابا عبدالله وعلی الارواح آلتی حلت بفنائک علیکم منی جمیعا سلام الله ابدا مابقیت وبقی الیا والنهار ولا جعله الله اخرالعهد منی لزیارتکم ،السلام وعلی الحسین وعلی اولاد الحسین وعلی اصحاب الحسین ،السلام وعلیکم ورحمة الله و برکاته
مطالب شما بسیار ارزشمند واموزنده بود بنده بنوبه خودم سپاسگزارم ومن هم درچهل روز از شهادت تا اربعین آقا هرروز میخانم ،امیدوارم خداوند عالم وافریننده حسین مظللوم ووفرستده این زیارت زیارت همگان را قبول ودرروز جزا ازشفاعت این مظلوم کربلا بی بهره نکنه آن شااله امین یارب العالمین
Iran (Islamic Republic of)
شکرالله محمد علیپور
۰۵:۱۰ ۰۱ شهريور ۱۴۰۲
مطالب بسیار ارزشمند بود وخدارا شکر من سالهاست. بعد نماز صبح زیارت عاشورا می‌خوانم با خواندن زیارت. آرامش میگیرم خیلی مطمعنم با. آقایی که از امام حسین سراغ دارم دستم. را خواهد گرفت شفاعت خواهد کرد انشاالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۱ ۰۷ مرداد ۱۴۰۲
سلام عالی بود خدا خیرتون بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۱ ۰۷ مرداد ۱۴۰۲
سلام عالی بود خدا خیرتون بده
Iran (Islamic Republic of)
بهارلوعباس
۱۸:۳۸ ۰۵ مرداد ۱۴۰۲
زیارت عاشورا از قول امام باقر علیه السلام است برای زنده نگهداشتن روز عاشورا چون از قول امام معصوم است پس قابل اعتبار و احترام است ولی حدیث قدسی نیست
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۷:۲۱ ۲۸ اسفند ۱۴۰۱
سلام ...ممنون از فضیلت زیارت عاشورا که بیان فرمودید ..........
Iran (Islamic Republic of)
چیتاب یاسوج
۱۸:۳۵ ۲۱ آذر ۱۴۰۱
بعضی دوستان یه دوسه کلاس درس خوندند باد درغبغب میاندازند که ماروشنفکریم وزیارت عاشورا را به سخره میگیرند و اگردرزیارت شرکت کنند هیچ به زبان نمیاورند واعتقادی به زیارت ندارند خدا کند که سرعقل بیان وشعائر دینی را بهسخره نگیرند براشون بسیار متاسفم ومتاسف خدا به راه راست هدایتشون کنه
Germany
مریم
۲۳:۱۸ ۱۹ شهريور ۱۴۰۱
پس چرا می گن زیارت عاشورا به خاطر لعن و نفرینهایی که درش هست سنگیه و نخونیدش ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۳ ۱۸ شهريور ۱۴۰۱
السلام وعلیه یا ابا عبدااله
Iran (Islamic Republic of)
مهران
۰۵:۰۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
فدای لب تشنه ات یا حسین .ع.
Iran (Islamic Republic of)
سید محمد
۲۰:۳۷ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
باسلام من بهره زیادی ازخواندن زیارت عاشورا بردم وهرروزاین زیارت را می خوانم یک نظر دارم اگر بدانم تشکر می نمایم درآخرزیارت نامه اگر بعداز سلام بر امام حسین علیه السلام سجده انجام میشد بهتر بود چون درقبل سلام نفرین ولعن انجام شده یاعلی مدد.
Iran (Islamic Republic of)
طاهر رضایی
۰۰:۰۱ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
سلام بر حسین (ع)
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۴۲ ۰۸ آبان ۱۴۰۰
سلام بر حسین (ع) وبر یاران حسین(ع)
وسلام ودرود و رحمت خدا بر ادامه دهنده گان واقعی و خالص آن امام عزیز.......
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۶:۱۸ ۲۸ شهريور ۱۴۰۰
السلام علیک یا حسین و علی علی بن الحسین و علی اصحاب الحسین و علی اولاد الحسین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۲ ۱۹ مرداد ۱۴۰۰
سلام بر حسین عليه السلام
Iran (Islamic Republic of)
حجت
۱۲:۵۵ ۰۶ آبان ۱۳۹۹
السلام علیک یا اباعبدالله
برجمال زیبای محمد (ص)صلوات
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۳:۴۱ ۱۱ شهريور ۱۳۹۹
با سلام لطفاً منبع مطالب فوق را اعلام کنید
Iran (Islamic Republic of)
عابد
۲۲:۱۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۹
سلام. ممنون از مطالب خوبتون
لطفا میفرمایید سند روایتی که در مورد سجده آخر زیارت عاشورا فرمودین کجاست؟ چون من این متن رو برای دوستان فرستادم و از من سند خواستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۰۳ شهريور ۱۳۹۹
سلام و دورودخداوند مهربان بر حسین ابن علی علیه سلام تا روز قیامت
Iran (Islamic Republic of)
شکری
۰۷:۵۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
یا حسین نظری به ما کن تا عاقبت بخیر باشیم
Iran (Islamic Republic of)
پروانه شمسی
۲۱:۴۲ ۲۸ شهريور ۱۳۹۸
السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین علیه السلام جان عالم به فدایت مارا دریاب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۱ ۲۰ شهريور ۱۳۹۸
یاحسین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۵ ۱۲ مرداد ۱۳۹۸
بابی انت وامی یا ابا عبدالله. فدای لب تشنه ات یا آقا
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی محمدی
۱۱:۰۴ ۱۱ شهريور ۱۳۹۷
سلام ببخشیدسنداین نقل که امام حسین علیه السلام دوبارزیارت عاشورارادرروزعاشوراخواندندبگید؟مخصوصااینکه نمازظهروعصرشکسته ونمازخوف خواندندچطوربین آن زیارت عاشوراخواندند؟؟؟؟!!!
-
اسلامی گل محمد
۱۰:۴۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
برای خوانندگان عزیز التماس دعا داریم
United States of America
ناشناس
۱۰:۳۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
جانم به فدای حسین و یارانش. زیارتش انشالا نصیب هممون بشه. الهههیییی آمییین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
کربلائی کاظم ساروقی که باعنایات الهی -بدلیل پرداخت زکات- حافظ قرآن شد وآیات قرآن رابصورت نور می دید زیارت عاشور راهم می توانست بخواند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
(اللهم ارزقنا شفاعه الحسین علیه السلام یوم الورود)
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۹:۰۸ ۰۹ شهريور ۱۳۹۷
صلی الله علیک یا اباعبدالله الحسین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۰ ۰۹ شهريور ۱۳۹۷
یا حسین!
آخرین اخبار