خراسان رضوی دارای ۳۰ دهنه غار شاخص است

مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: این استان دارای ۳۰ دهنه غار شاخص است که برخی از این غارها به دلیل ویژگیهای خاص دارای شهرت هستند.

مهدی اله پور به مناسبت روز ملی غار پاک با بیان اینکه حفاظت از غارهای خراسان رضوی نیازمند مشارکت مردمی است، گفت: فرهنگ سازی برای حفاظت از غارهای استان از برنامه های مهم این اداره کل است.

وی مشارکت مردم و جوامع محلی را یکی از اصلی ترین راهکارهای حفاظت از غارها دانست و بیان کرد: استان خراسان رضوی با توجه به اقلیم خاص دارای پوشش گیاهی، سازندهای زمین شناسی و پوشش جانوری منحصر به فرد است.

مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: غار "مزدوران" یا "مرزاوند" در ۹۵ کیلومتری مشهد یکی از قدیمی‌ترین غارهای خراسان رضوی لقب گرفته که با یک کیلومتر طول، یکی از بی نظیر ترین غار افقی ایران است.

وی افزود: همچنین غار "سرنی" که غاری «زنده» است، در همه فصول سال دارای آب می‌باشد.

به گفته وی، سرنی، یکی از غارهای مهم خراسان رضوی بوده و در ارتفاعات مرکزی رشته کوه بینالود واقع شده است و از داخل آن رودخانه پر آبی به بیرون جریان دارد.

اله‌پور گفت: غارهای واجد ارزش‌های حفاظتی از جمله تنوع زیستی به عنوان پناهگاه و استراحتگاه حیات وحش مانند خرس و پلنگ محسوب می شود و به عنوان ساخت‍ه های ارزشمند زمین شناسی از آثار تاریخی و باستانی و فسیلی و اسکلت مهره داران برخوردار است.

وی با تاکید بر طبیعت گردی با رعایت الزامات محیط زیستی به نحوی که باید با کمترین اثر منفی بر زیست محیط صورت گیرد و افزود: در خصوص غارها با توجه به حساسیت بیش از اندازه محیط، هرگونه تغییر بیش از اندازه پارامترهای فیزیکی و شیمیایی از جمله نور، صدا و دما وغیره، موجب آسیب‌های جبران ناپذیری به ساختارهای زمین شناسی و اکوسیستم آن خواهد شد.

این مسوول در خصوص اهداف آیین نامه اجرایی ماده ۶ مدیریت، حفاظت و بهره برداری از غارها گفت: معرفی غارهای موجود و شناسایی غارهای جدید، ایجاد بانک اطلاعاتی، تهیه اطلس و تدوین نقشه های بزرگ مقیاس با استفاده از تکنولوژی های روز، تعیین و اولویت بندی غارهای واجد شرایط حفاظتی، تعیین حریم حفاظتی غارها، حفاظت از غارهای واجد ارزش زیست محیطی با کمک محیط بانان منطقه و افراد بومی از اهداف این آیین نامه است.

مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی بیان کرد: طبق ماده ۹ آیین نامه مدیریت، حفاظت و بهره برداری از غارهای کشور و مسوولیت حفاظت از غارهای موجود در مناطق چهارگانه بر عهده محیط زیست و تابع قوانین و ضوابط حاکم بر مناطق یاد شده است، همچنین مسوولیت حفاظت و نگهداری از غارهای خارج از این ماده در چارچوپ ضوابط کارگروه برعهده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اولویت استفاده از بخش غیر دولتی است.

وی اظهار داشت: ریاست کارگروه غارشناسی استان بر عهده معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی و به دبیری اداره کل حفاظت محیط زیست استان است.

برچسب ها: فرهنگ سازی ، غار
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.