میز گفت‌وگوهای بغداد انتها ندارد؛ این بار «اردن» و ایران

اردن هاشمی، پس از مصر و عربستان سومین کشور از جهان عرب است که برای رفع کدورت‌های چندین ساله با ایران در بغداد به گفت‌وگو می‌نشیند.

بغداد که از بهار پارسال محلی برای رفت و آمد دیپلماتیک هیات‌های ایرانی و عربستانی شده حالا قرار است میزبان هیات‌هایی از کشورمان، اردن و مصر باشد. 

وزیر امور خارجه عراق در مصاحبه با العربیه ضمن اعلام این خبر گفته که عراق پیشنهاد داده گفت‌وگوی تهران - ریاض به گفت‌وگوی عمومی و باز تبدیل شود و از این جهت گفتگو‌هایی در بغداد بین اردن - ایران و مصر - ایران آغاز شده است.

فواد حسین توضیح بیشتری در این باره نداد، اما روزنامه العربی الجدید نوشته که «مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، تلاش می‌کند کشور‌های عربی را به مذاکره با ایران تشویق کند» که تاکنون این فعالیت‌های دیپلماتیک مثمر ثمر واقع شده تا «امان» و «قاهره» نیز با تهران به گفتگو بنشینند.

.. /// وایستا

بغداد از بهار ۱۴۰۰ تاکنون به مرور‌ میزبان گفتگوهای مقامات سه کشور عربستان، مصر و اردن با ایران بوده است

رابطه تهران و قاهره باتوجه به پیشینه تمدنی ایران و مصر تا پیش از اینکه مصر قرارداد سازشکارانه «کمپ دیوید» را با رژیم صهیونسیتی امضا کند حتی با وجود فرازونشیب‌هایی در بالاترین سطح قرار داشت، اما پس از امضای این قرارداد رابطه میان دو کشور قطع شد.

در طول جنگ نیز مصر یکی از کشورهای عربی بود که با کمک‌های نظامی و مالی از حامیان اصلی رژیم بعث عراق به شمار می‌رفت.

حدود ۲ دهه پس از پایان دفاع مقدس، حسنی‌ مبارک رئیس جمهور وقت مصر اعتراف کرد که ۱۸ هزار سرباز مصری در کنار بعثی‌ها در مقابل ایران می‌جنگیدند؛ بنا به گزارش روزنامه واشنگتن پست اما بیش از سی هزار نیروی مصری در ارتش عراق همکاری کردند.

سال ۱۳۸۲ وزارت امور خارجه مصر اعلام کرد، ايران تمام اسرای مصری را كه در جنگ ۸ ساله عليه ايران می جنگيندند، آزاد كرده است.

.. /// وایستا

اعزام ۱۸ سرباز مصری به همراه کمک‌های چند میلیارد دلاری در سال‌های جنگ تحمیلی بخشی از حمایت‌های حسنی مبارک از رژیم صدام بود

این کمک ها علاوه بر مبالغ و تجهیزاتی به میزان ۵/۳ میلیارد دلار موشک و تسلیحات بود که در طول دهه ۸۰ میلادی حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر در اختیار رژیم صدام قرار داد.


بیشتر بخوانید:


این قطعی روابط همچنان ادامه داشت تا در زمان دولت اصلاحات و دیدار رئیس جمهور اسبق کشورمان با حسنی مبارک همتای اسبق مصری خود در ژنو، احتمال این برود که روابط دیپلماتیک دو کشور از سر گرفته شود، اما نهایتاً این اتفاق نیفتاد.

هم اکنون نیز روابط دیپلماتیک میان ایران و مصر که درپی تنش‌های سالیان دور، حالا به سمت مذاکره متمایل شده هنوز در سطح دفتر حافظ منافع در دو کشور دنبال می‌شود.

اما داستان روابط ایران و اردن هم در طول دهه‌های گذشته تقریبا مشابه با روابط ایران و مصر طی شد.

روابط تهران - امان طی سال‌های پس از انقلاب اسلامی، به ویژه به دنبال جانبداری اردن از دولت صدام حسین و رژیم بعث در دوران جنگ ایران و عراق همواره کژدار و مریز دنبال شده است.

.. /// وایستا

 صدام در کنار ملک حسین پادشاه پیشین اردن اولین توپ جنگ علیه ایران را  روز ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به سمت ایران شلیک کرد

پیش از شروع جنگ، رژیم بعث عراق با حکومت اردن مذاکراتی مبنی بر اینکه نیروهای نظامی عراق از بندر عقبه اردن استفاده کنند، به عمل آورد و طی قراردادی مخفی و با پولی که عراق در اختیار اردن قرار داد، دولت اردناین بندر  را مجهز کرد و برای استفاده ارتش بعث در دوران جنگ آماده کرد.

 اردن در واقع با این اقدام  راه‌های مواصلاتی عراق را برای تدارکات لازمه تأمین کرد.

ملک حسین پادشاه پیشین اردن در حمایتی آشکار از رژیم بعث عراق اولین گلوله توپ جنگ تحمیلی علیه ایران را در کنار صدام و در روز ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به سمت ایران شلیک کرد و پس از آن نیز در طول جنگ نه تنها از دولت‌های عربی خواست به کمک عراق بشتابند، بلکه صریحا اعلام کرد که ارتش این کشور تمامی امکانات خود را در اختیار ارتش بعث عراق قرار خواهد داد.

خبرگزاری فرانسه ۸ مهر ۱۳۵۹ حضور مستقیم نیرو‌های نظامی اردن در صحنه جنگ ایران و عراق را اعلام کرد و گزارش داد که یک تیپ زرهی اردنی مرکب از حداقل ۴۰ دستگاه تانک، برای کمک به نیروی زمینی عراق وارد خاک این کشور شده است.

چهار روز بعد نیز روزنامه گاردین چاپ انگلستان به نقل از منابع فلسطینی در بیروت می‌نویسد که ملک حسین حدود پنج هزار نیروی نظامی خود را با هدف تامین امنیت داخل عراق به این کشور اعزام کرده تا سربازان عراقی برای رفتن به جبهه جنگ علیه ایران آزاد باشند.

.. /// وایستا

موقعیت مکانی پایگاه هوایی H-5 مشهور به «پرنس حسن» که در اختیار رژیم بعث عراق قرار داشت

ملک حسین همچنین به صدام اجازه داد بخشی از نیروی هوایی خود را در پایگاه هوایی H-5 اردن مستقر تا از آن برای سوخت‌گیری مجدد استفاده کند و پس از آنکه عراق نخستین جنگنده‌های میراژ F-1 خود را از فرانسه تحویل گرفت، اردن بخشی از ناوگان جنگنده‌های F-1 خود را نیز در اختیار عراقی‌ها قرار داد تا حدود ۱۰ فروند از این نوع جنگنده منقش به پرچم عراق در کنار ۱۵ خلبان اردنی همراه با سایر میراژهای اردن در طول جنگ تحمیلی به پرواز درآیند.

این موارد تنها بخش‌هایی از کمک‌های نظامی و دیپلماتیک اردن به عراق در قالب گسیل قوای مکانیزه، هوایی، لجستیکی و اظهارات دیپلماتیک بود.

پس از جنگ تحمیلی، در موضوع پیدایش داعش در سوریه نیز سال ٢٠١١، ملک عبدالله پسر ملک حسین و پادشاه فعلی اردن از بشار اسد رئیس جمهور قانونی سوریه خواسته بود از قدرت کناره‌گیری کند که البته چندی بعد گسترش نفوذ داعش در سوریه که همسایه اردن نیز هست باعث شد این کشور برای رهایی از داعش از ایران درخواست کمک کند که در این چارچوب سردار شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران وارد امان پایتخت اردن شد.

پایگاه خبری اسرار عربیه به نقل از پایگاه خبری صهیونیستی «دبکا» اسفند ۱۳۹۳ ضمن اعلام این خبر می‌نویسد: «دلیل نزدیکی اردن به ایران این است که اردن نتوانسته، جلوی نفوذ و تهدید داعش به سوی مرزهای خود را بگیرد و از به خطر افتادن امنیت ملی خود احساس خطر کرده و به همین دلیل است که از ایران درخواست کمک کرده تا تهران به این کشور برای حفاظت از اردن در مقابل خطر داعش کمک کند.»

.. /// وایستا

خرداد ۹۴ پایگاه خبری الوقت می‌نویسند داعش در پیامی خطاب به ملک عبدالله پادشاه اردن، وی را به مرگ تهدید کرده است

این پایگاه خبری زیرا ایرانی ها تنها کسانی هستند که از ماهها پیش تاکنون پیروزی هایی در منطقه داشته اند و حتی پیروزی ها و نفوذ ایرانی ها از سوریه نیز فراتر رفته و به یمن نیز رسیده است.

شکست  ائتلاف متشکل از کشورهای عربی برای جنگ با گروه‌های مردمی یمن و تحریم سال ۲۰۱۷ قطر از سوی کشورهای همسایه از جمله تحولات مهمی بود که در چرخش موضع امان تاثیر گذاشت.

 دوحه  از  اوضاع سیاسی پیش آمده علیه خود در ارتباط با اردن نهایت استفاده را برد  و با اعطای کمک مالی به اردن در سال ۲۰۱۸  زمانی که این کشور دچار بحران مالی بود، زمینه نزدیکی بین دو کشور را فراهم آورد؛ کاری که برخلاف میل عربستان بود و تا حدی باعث کدورت روابط میان امان و ریاض شد.

.. /// وایستا

وزیر امور خارجه اردن اخیرا اعلام کرده، امان به دنبال روابط خوب با تهران است و اردن معتقد است می‌توان با گفتگو تنش‌های سالیان دور را حل کرد

حالا اما اردن در کنار مصر، عربستان برخلاف اظهارت قبلی مبنی بر تشکیل ناتو عربی در منطقه یا سعی ایران در ایجاد هلال شیعی در غرب آسیا، با درک واقعیت‌های موجود از شرایط منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به سمت عادی سازی روابط با جمهوری اسلامی میل پیدا کرده و بنا به گفته ایمن الصفدی وزیر امور خارجه اردن، « امان» معتقد به حل تمام علل تنش ها از طریق گفتگو با تهران و به دنبال ایجاد روابط خوب با ایران است.

روابط خوبی که می‌توانست سال‌ها پیش به سمت آن رفت اما با این حال هیچ وقت برای بازگشت دیر نیست.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۶ ۱۳ تير ۱۴۰۱
فکر کنم باستان شناسای اینا تو اردن مزار چند تا پیغمبر رو شناسایی کردن
Lithuania
ناشناس
۱۶:۰۹ ۱۲ تير ۱۴۰۱
حتماً باید اسراییل راه میفتاد با همه کشورها روابطش رو عادی کنه تا شما هم کپی برداری کنید و در این زمینه قدمی بردارید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۲ تير ۱۴۰۱
و اون همه خسارت مادی و غیرمادی که در طول سالیان جنگ به ما زدند چی میشه؟!! ظاهرا که اسناد منتشر شده از حضور نیرو و ادوات و کمک های مالی اونها وجود داره چرا از همین ها استفاده نمیشه برای بحث طلب خسارت و غرامت؟!!درسته که دادگاه های مثلا بین المللی نه صادق اند و نه دنبال عدالت بلکه ابرازی در دست قدرت های زورگو هستند اما تو همین گفتگوهای دو جانبه هم میشه این مسائل رو طرح کرد...ما ممکنه بر حسب مصلحت هایی ظاهرا فراموش کنیم اما از خون عزیزانمون نمیگذریم و نمی بخشیم هر ظالمی که در این جنایت نقش مستقیم و غیر مستقیم داشته، چه عراق چه حامیان عرب و غیر عرب ش،...
Lithuania
ناشناس
۱۵:۴۶ ۱۲ تير ۱۴۰۱
ببینید چه کار کردید که همه باهاتون بد هستن و حالا باید با 100 تا کشور مذاکره کنید.
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۳:۲۰ ۱۲ تير ۱۴۰۱
سلام من خودم هم از این کشورها دل خوشی ندارم ولی بازهم خوب است که کشورهای اسلامی دور هم باشند و به چنگ اسرائیل و آمریکا نیفتند حداقل خوبی این دارد که داخل سازمان ملل رای ممتنع علیه ما می دهند
Iran (Islamic Republic of)
ا
۱۳:۰۷ ۱۲ تير ۱۴۰۱
آره دیگه تا جنگ بود کمک صدام بودن و حالا که خطر داعش هست میان سمت ایران و چرا عراق کمک نمیکنه درازای کمکشون در جنگ با ایران که با داعش مقابله کنند ؟؟!
فکر کنم ایران خوب میجنگه و خوب شهید و جانباز میده و کی تو این موقعیتها بهتر از ایران ؟؟!
وقتیم که داعش یا مشکلشون حل شد میچسبن به عربستان و اربابشون آمریکا و اسرائیل و...!
اصلا غرامت از عراق نگرفتیم خب میگن رژیمش عوض شده و شده دوست و برادر ما !!!! چرا اسرای اردنیها را آزاد کردن که تو جنگ بودن و چرا غرامت از اردن نمیگیرن؟؟!
کلا ما خوبیم .. خوبببببببببببب!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۲ ۱۲ تير ۱۴۰۱
اردن مگه زیارتگاه داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۹ ۱۲ تير ۱۴۰۱
گسترش مذاکره با کشورهای همسایه به این شیوه دو به دو و با تعداد زیاد صحیح بنظر نمی رسد. پیام این شیوه مذاکراتی در درجه اول، میزان اختلاف ایران با سایر کشورها علی الخصوص همسایگان خود را تداعی خواهد نمود. چیزی که بیشترین فرصت را به دشمنان قسم خورده کشور، جهت تبلیغ مسموم بر علیه صلح طلبی ایران و اثبات دشمنی ایران با دیگر کشورها را خواهد داد. مراقب باشیم که این میزهای پر تعداد دو به دو، تبدیل به وسیله اثبات دشمن هراسی بر علیه ایران از سوی کشورهای معاند نشود.
Iran (Islamic Republic of)
دلبیگی
۱۱:۵۴ ۱۲ تير ۱۴۰۱
از لحاظ سیاسی نهایت بلاهت است که گفتگو و مذاکره در باره روابط دو کشور در کشور ثالث برگذار شود .(((مذاکره در کشور ثالث یعنی که ایرانیان ٱنقدر خبیث ونامطمئن هستند که نمیشود وارد ایران شد وبا مقاماتش گفتگو کرد وضمنا مقامات ایرانی آنقدر خطرناک ونا مطمئنم هستند که نمیشود به آنان اجازه داد تا وارد کشور دیگر شوند تا با انان مذاکره کرد)))وبنا براین باید در کشور ثالث با ایرانیها گفتگو انجام شود .این معنی مذاکرات در کشور ثالث است. .و مقامات بی درایت کشور با تن دادن به این خواسته دشمنان ایران تسلیم این القائی شوم آنان میشوند.حالا نیت حقیقی عربستان و اردن و امارات و حتی قطر و...مذاکره با ایران برای ترمیم روابط نیست بلکه بیشتر جاسوسی وحرف کشیدن از زیر زبان مقامات وکشف اسرار محرمانه کشور وارائه آن به اربابان ابر قدرتشان است برای همین است که می‌بینید با وجود سالها مذاکره با این کشورها هیچ اتفاق جدیدی در روابط ومواضع این کشورها حادث نمیشود.حالا وزارت خارجه هی لاف مذاکره با زند.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی قاسمی
۱۱:۴۸ ۱۲ تير ۱۴۰۱
چگونه شما باور می کنید کشوری مثل عراق که خود دارای مسایل ریشه ای حاکمیتی است و در خصوص مقامات ظاهری آن شک و شبهه های اساسی وجود دارد، چنین کشوری بیاید و مسایل و مشکلات دیگران و همسایگان خود را حل و فصل کند؟ تنها فرضیه ای که وجود دارد این است که بغداد در حال حاضر، شعبه ای از واشنگتن و لندن است.
Germany
7891
۱۱:۳۸ ۱۲ تير ۱۴۰۱
صابونیسم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۲ ۱۲ تير ۱۴۰۱
این ها اون زمان ایرانی ها رو کشتن .حالو یعنی دیگه این کار رو نمی کنند .لعنت به این رابطه ها که اگه دوباره اتفاقی بیفته معلوم میشه این ها همان دشمن قبلی هستند.
چقدر جوان ایرانی مردند بخاطر همین ظالمها
Netherlands
حسن
۱۱:۱۶ ۱۲ تير ۱۴۰۱
لعنت به همشون/ اونا هیچ وقت با ایران نبوده اند و نخواهند بود بلکه هر کاری که تونستن تو این سالها علیه ایران انجام دادن و خواهند داد/
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۱۲ تير ۱۴۰۱
شما با همه دنیا بجنگید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۵ ۱۲ تير ۱۴۰۱
کجا فارسی یاد گرفتی صهیونیست؟
تل آویو یا آلبانی؟ یا مترجم گوگل زدی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۵ ۱۲ تير ۱۴۰۱
دیپلماسی با واسطه متاسفم بعدم برای چی مینویسید صدام کشور عراق حمله کرده و غرامت هم نداده خون شهدا به گردن شماهاست
Iran (Islamic Republic of)
مرندی
۰۹:۵۳ ۱۲ تير ۱۴۰۱
حسی به من میگه گفتن تا با همسایه هاتون اشتی نکردین برجام امضا نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۷ ۱۲ تير ۱۴۰۱
یعنی اینقدر ایران بدبخت شده
چرا توی عراق
چرا داخل ایران نباشه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۵۷ ۱۲ تير ۱۴۰۱
شما تخصص دیپلماسی دارید؟ متأسفانه تنها تو تو ایرانه که همه نظر تخصصی میدن!!! وقتی دو کشور قطع رابطه دارند طبق عرف بین المللی در کشور ثالث گفتگو میکنند. موفق باشی جناب متخصص
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۶ ۱۲ تير ۱۴۰۱
چی نباشه؟
Iran (Islamic Republic of)
Ali
۱۲:۱۶ ۱۲ تير ۱۴۰۱
چون پدر خواندشون ( انگلیز) اینطور میخواهد......حالته یا نه....
باید سیاستمدار ها کشورمون اینو میسنجه ومیفهمه....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۹ ۱۲ تير ۱۴۰۱
سلام ،

اردن هاشمی ،

پیمان اشراقی.
Iran (Islamic Republic of)
Ali
۱۲:۱۳ ۱۲ تير ۱۴۰۱
هاشمی از نسل علویه الزابث دوم پادشاه ماسونگری ها......پدر سوخته انگلیز.
آخرین اخبار