رئیسی: باید سن ازدواج کاهش پیداکند / به دنبال رفع تحریم‌ها هستیم / یارانه افراد ثروتمند باید به نیازمندان اختصاص پیداکند

نامزد انتخابات ریاست جمهوری در برنامه دستخط حضور پیداکرد.

به گزارش خبرنگار احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز (یکشنبه) با حضور در برنامه دستخط با بیان اینکه معطل کردن کالا‌ها در بنادر و ریختن دلار و طلا در بازار، نمونه سوءمدیریت و خودتحریمی است، اظهار کرد: ۴۰ درصد طرفیت تولیدی کشور معطل است.

مشروح گفت‌گوی سید ابراهیم رئیسی در برنامه دستخط به این شرح است:

از اینجا شروع کنیم که در این مقطع حساس و تاریخی، چه شد که تصمیم گرفتید به عرصه میدان ریاست جمهوری وارد شوید؟

در آمدن به میدان انتخابات آن چه برای من بسیار مهم بود، اول از همه مشکلات و دغدغه‌های مردم و بعضاً ناامیدی که امروز در مردم عزیزمان متاسفانه به دلیل برخی عملکرد‌ها و برخی از مشکلات ایجاد شده و دوم اینکه به دلیل دعوت بسیاری از اقشار مردم در لایه‌های مختلف اجتماعی، فرهیختگان، جوانان عزیز، دانشجویان و طلاب بود که یک خواست گسترده‌ای را مردم از شهر و روستا از مجامع مختلف مطرح و عنوان کردند.

نکته سوم این است که من و همکارانم در دستگاه قضائی پرونده‌هایی را که از بخش‌های مختلف تولید شده، رسیدگی می‌کنیم. رسیدگی و برخورد ما با معلول است، علت این پرونده‌ها آن چیزی است که در دستگاه اجرائی وجود دارد. اگر با این علت‌ها برخورد شود ما شاهد این گونه پرونده نخواهیم بود.

مثلاً در موضوع فساد اقتصادی، اگر ساختار‌ها در نظام بانکی، نظام مالیاتی، نظام صادرات و واردات، نظام پولی و مالی کشور و در بسیاری از روابط اصلاح شود، شاهد پدید آمدن فساد نخواهیم بود، شاهد تولید پرونده نخواهیم بود؛ یعنی ریشه بسیاری از این تولید مفاسد را در ساختار‌ها و بستر‌های فسادزا می‌بینم که می‌شود با اصلاحاتی که انجام می‌شود، فسادزدایی کرد و این ریشه‌ها را کاملاً خشکاند.

آقای رئیسی چه قابلیت‌هایی در خود دیده که نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شده است؟

با شناختی که از وضعیت کشور دارم، در یک دوره ۴۰ ساله مدیریت‌های مختلف اعم از شهرستان و استان و در تهران حضور داشته‌ام، در سازمان بازرسی کل کشور ۱۰ سال حضور داشتم و شناخت نسبت به سازمان‌ها و ادارات کشور دارم، مدتی که در تولیت آستان قدس رضوی بودم، در خدمت حضرت امام رضا (ع) و زائرین آن بزرگوار بودم، به من شناختی نسبت به وضع کشور و آسیب‌ها و راهکار‌های رفع این آسیب‌ها داده است.

یعنی آن کسی که در جایگاه ریاست جمهوری قرار می‌گیرد، اولا باید مسئله را خوب بشناسد و ثانیا راه حل مسئله را خوب بداند و اراده جدی برای حل مسئله داشته باشد. من نسبت به شناخت مسائل کشور احساس می‌کنم بعد از این مدت از مدیریت کشور و آشنایی با مسائل کشور، نسبت به مسئله‌شناسی و پیدا کردن راهکار‌های حل مسئله واقف هستم.

نکته سوم را برعهده مردم قرار داده‌ام که اگر مردم می‌بینند که در این کارنامه‌ای که من در این مدت دارم، این صلاحیت را می‌بینند که بتوانم در یک اقدام جهادی و انقلابی با مردم و در ارتباط با فرهیختگان، گره‌ای از مشکلات کشور باز کنم طبیعتاً رای و نظر مردم، انتخاب آنهاست. در واقع باید گفت در اداره امور هم برنامه دارم، با همکاری کارشناسان و فرهیختگان و دانشکده‌هایی که در این زمینه فعال بودند و هم کارنامه‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد جایی که با اراده قوی و با مجاهدت و توکل خداوند متعال و همکاری مردم وارد می‌شویم، می‌توان مردم را به آینده امیدوار کرد و به حل این مسائل مردم را با یک چشم‌انداز روشن و آینده بسیار درخشانی امیدوار کرد تا کسانی که مسیر را غیرممکن می‌بینند، یا به نظر آن‌ها می‌رسد که کار سخت است، بدلیل مشکلاتی که در خارج برای ما درست کرده‌اند و برخی از سوءمدیریت‌ها که در داخل وجود دارد، به نظرم می‌رسد این راه کاملاً هموار است هر چند نیاز به زحمت، تلاش، مجاهدت و ایستادگی دارد.

این را در جوانان و مردم عزیز می‌بینم که امیدوارم همراه آن‌ها بتوان این راه را رفت به نحوی که این ناامیدی‌ها تبدیل به امید شود.

آیا اختیارات رئیس جمهور را را کافی می‌بینید که مشکلات مردم را بصورت جامع حل کند یا خدایی ناکرده مثل برخی ابتدا می‌گویند همه چیز خوب و کافی است و بعد در وسط میدان می‌گویند اختیارات کافی و جامع نبوده است و رئیس جمهور تدارکاتچی است؟

من به برخی از آقایان که در جایگاه ریاست جمهوری در دوره‌های پیشین بوده‌اند، پیشنهاد کردم به خصوص در روز‌های پایانی مسئولیتشان که آقایان یک دور قانون اساسی را می‌خواندند تا بدانند جایگاه آن‌ها کجاست؟ با نگاه به قانون اساسی که وظایف رئیس جمهور را تعیین کرده، اختیارات رئیس جمهور را در نظر گرفته است وارد میدان می‌شدند که در نهایت نگویند اختیارات ما کافی نیست.

به نظرم آنچه برای اداره کشور به عنوان وظایف برعهده رئیس جمهور گذاشته شده است، اختیارات را هم قانون اساسی به رئیس جمهور داده است و رئیس جمهور در برابر مردم برای انجام وظایف مسئولیت دارد.

به نظرم، رئیس جمهور از اختیارات کم ندارد الا این که هماهنگی باید با قوای دیگر انجام دهد؛ بالاخره مبنای کشور ما بر استقلال قوا است البته استقلال قوا بدین معنا نیست که برخی گمان می‌کنند سه جزیره جدا از هم است. باید هماهنگی بین قوا باشد و در راس هم رهبری هستند، هر جا مشکلی اتفاق افتد، کشور ما بن‌بستی ندارد. همه راهکار‌ها وجود دارد. بع تعبیر ایشان که فرمودند هیچ مشکلی نیست الا این که راه حل آن درون کشور قرار داده شده و ما معتقد هستیم هیچ مشکلی وجود ندارد الا این که راهکار آن در دستان توانای جوانان عزیز ما و مدیران باکفایت است و ان شاالله این مشکلات به لطف خداوند متعال حل خواهد شد.

به نظر می‌رسد برای حل مشکلات اقتصادی کشور دو نوع دیدگاه غالب در کشور وجود دارد؛ یک دیدگاه معتقد است به حل مشکلات در درون و توانمندی‌های داخلی و اینکه از ارتباطات بین المللی هم باید بعنوان مکمل استفاده کرد. یک نگاه دیگر تاکید بر ارتباطات و رفع مسائل از طریق بین الملل و ارتباطات بین الملل و نگاه به بیرون دارد. شما کدام نگاه را می‌پسندید؟

ببینید، اینکه تحریم‌ها در کشور ما اثر گذاشته، کسی منکر نیست، اما اگر زخمی وجود نداشته باشد، وقتی مگسی می‌خواهد روی زخم بنشیند آن زمان مشکلات ایجاد می‌شود. ما می‌خواهیم بگوییم زخمی وجود دارد و مشکلاتی در داخل وجود دارد، سوءمدیریت‌هایی در داخل وجود دارد. تحریم هم وقتی می‌آید تحریم در بخش‌های مختلف مشکلاتی ایجاد می‌کند.

اما اگر در داخل با توجه به راهکار‌های موجود مثل اقتصاد مقاومتی، امکانات بسیاری که در کشور موجود است مشکلات را حل کنیم و به بعبارت دیگر تحریم را خنثی کنیم، اقتصاد ما دچار تکانه نخواهد شد. نمی‌شود اقتصاد کشور را معطل گذاشت؛ یک روز برای تصویب یک قرارداد، یک روز به اجرای یک قرارداد، یک روز به احیای یک قرارداد! این درست نیست.

آنچه اتفاق افتاد شرطی کردن اقتصاد بود. یک روز اقتصاد را به یک قرارداد گره زدیم و گفتیم باید این قرارداد بسته شود، برجام بسته شود، یک روز به اجرای آن و روز دیگر به احیای آن گره خورد. اقتصاد کشور به هیچ عنوان نباید گره به نوعی از این قرارداد‌ها بخورد.

ما با دنیا تعامل خواهیم داشت. ما با همه کشور‌های دنیا که بخواهند با ایران تعامل داشته باشند، قطعاً به عنوان یک اولویت به کشور‌های همسایه ارتباط برقرار می‌کنیم. تعامل با کشور‌ها داریم، مناسبات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و مناسبات مختلف اعم از کنسولی و حقوقی با کشور‌های مختلف دنیا خواهیم داشت، ما اجتماعی زندگی می‌کنیم و حرف داریم.

در خصوص کشور‌های همسایه، ارتباط با این کشور‌ها به این ترتیب است که سهم ما در صادرات در منطقه چقدر است؟ این میزان کنونی قابل قبول نیست. این میزان حتماً می‌تواند به دو برابر تبدیل شود. میزانی که الان وجود دارد حداقلی است. درباره مناسبات ما با دنیا معتقدیم منحصر به یک کشور اروپایی، آسیایی یا شرقی و غربی نیست. مناسبات گسترده‌ای با دنیا می‌توان داشت و این جزو برنامه کاری ماست و اتفاقاً اشکال این است که چرا همه مناسبات را تحت‌الشعاع یک قرارداد قرار داده‌ایم؟ این یک کار است، اما کار‌های بسیاری را می‌توان در کشور‌های دنیا دنبال کرد، با تاثیرگذاری که جمهوری اسلامی دارد. در منطقه ارتباط فعالی می‌توان داشت، دیپلماسی فعال ما در حوزه اقتصادی، شرط موفقیت ما در کار اقتصادی است. یکی از شرایط موفقیت ما در حوزه تولید و فعال کردن اقتصاد، دیپلماسی اقتصادی است. حتماً دیپلماسی اقتصادی جزو برنامه کاری ماست و این می‌تواند یکی از شروط موفقیت ما در حوزه کشور‌های منطقه و کشور‌های دنیا باشد. پس اصل تعامل حتمی است لکن گره زدن برخی از پیشرفت‌ها و گره زدن اقتصاد با برخی از تعاملات و شرطی کردن اقتصاد، درست نیست.

آقای رئیسی در مشکلات اقتصادی و معیشتی که الان وجود دارد سهم تحریم‌ها را چقدر می‌داند و سهم سومدیریت را چقدر می‌داند؟

در هر کشوری که این گونه تحریم گسترده انجام شود، مشکلاتی را ایجاد می‌کند. اما من این مطلب را از زبان خود آن‌ها که تحریم را ایجاد کردند بیان می‌کنم که فشار حداکثری روی کشور ما جواب نداد و محکوم به شکست است؛ چون کشور ما با اراده است و جوانان فعالی در حوزه‌های مختلف دارد. می‌خواستند نفت ما صادر نشود، ولی صادر شد. می‌خواستند بسیاری از تحریم‌ها را ایجاد کنند که مشکلات جدی برای زندگی مردم ایجاد شود، شکست خوردند. به نظرم آنچه الان بعضاً انجام می‌شود ربطی به تحریم ندارد و مربوط به نوعی از مدیریت در داخل می‌شود.

از سوءمدیریت‌ها برخی به عنوان خودتحریمی نام می‌برند. اگر این مسئله را قبول دارید به برخی از این مصادیق اشاره بفرمائید.

ببینید اینکه کالا در بنادر مدت‌ها باقی بماند و کشتی‌ها آنجا باید به دلیل توقف بسیار، به آن‌ها دموراژ پرداخت کنیم، این نوعی خودتحریمی است. مردم در کشور کالای اساسی می‌خواهند، ولی در بنادر ما کالا‌های اساسی متوقف شود. این خودتحریمی است.

ریختن دلار و طلا در بازار به این گونه و بعد ادعای اینکه کمبود دلار و مشکل دلار داریم، خودتحریمی است. در واقع نظارت نکردن دقیق بر دلار حاصل از صادرات و بعد تبدیل آن به قاچاق کالا و مشکلات جدی را برای تولید کشور ایجاد کردن و خنجری بر پشت تولید زدن، این‌ها نوعی خودتحریمی است.

همکاران ما در قوه قضائیه بیش از دو هزار کارگاه و کارخانه را احیا کردند و مشکلات آن را حل کردند؛ در اینجا دقیق بگویم که ۴۰ درصد فضای تولیدی کشور که زیرساخت‌های آن موجود است، الان معطل است، این‌ها نوعی خودتحریمی است. یعنی در کارخانه را بستن و زنجیر زدن و بعد یک بانکی تملک کند، یعنی ثروت، تولید کشور را معطل گذاشتن خودتحریمی است.

۷۰ درصد ظرفیت اقتصادی کشور الان می‌تواند فعال شود، چقدر این‌ها بستگی به این دارد که مسائل مربوط به یک کشور حل شود؟! خیلی از این مسائل حل می‌شود. من معتقدم تحریم‌ها مشکلاتی ایجاد کرده‌اند، اما بسیاری از موارد مربوط به سوءمدیریت است و مردم این را دریافته اند، مردم روی این امر ارزیابی و شناخت دارند که این مربوط به تحریم‌ها نمی‌شود بلکه مربوط به سوءمدیریت هاست.

آقای رئیسی همه ما از خُرد و کلانی که در جامعه هستیم، خانواده داریم و همه به نوعی با این مسئله مواجه هستیم؛ آیا شما هم در خانواده‌تان بیکار دارید؟

مگر می‌شود در خانواده‌ای بیکار نباشد؟

با آن‌ها که مواجه می‌شوید حتماً از شما درخواست‌هایی دارند؛ بعنوان مسئول جمهوری اسلامی چه حسی دارید؟

من مدتی که در آستان قدس رضوی بودم هر روز چند بار در حرم مطهر به جمع مردم می‌رفتم. هر روز چند بار باید به دلیل کار، به جمع مردم می‌رفتم. غالباً وقتی از در اتاقم وارد حرم مطهر و صحن‌ها می‌شدم مردم اطراف من را می‌گرفتند و گاهی یک مسیر را سه ربع و حتی یک ساعت طی می‌کردم، لذا زودتر حرکت می‌کردم، چون می‌دانستم جواب مردم را باید داد. از نکات بسیار پرمراجعه‌ای که خانواده‌ها و جوانان بیان می‌کردند، مسئله اشتغال بود.

خب آیا مشکل کشور را در مورد اشتغال نمی‌توان حل کرد؟ من مثالی که نسبت به ۴۰ درصد از فضای خالی و یا معطل ماندن تولید کشور بیان کردم که این امکانات معطل مانده، می‌تواند فعال شود. به نظر ما می‌رسد درباره اشتغال که برخی معتقدند باید یک سرمایه برای ایجاد اشتغال داشته باشیم، معتقد هستیم خود اشتغال ثروت‌آفرین است. ما حوزه‌هایی که بتواند اشتغال را فعال کند، بسیار در کشور می‌بینیم.

یعنی فکر کردید برای اینکه آقای رئیسی در صندلی ریاست جمهوری قرار گرفت، برای جوانان و بیکاری جوانان همین مسیر را طی کند؟

به نظر من، اولین کار فعال کردن مراکز تولیدی معطل مانده موثر است که کار سختی نیست؛ کاملاً این امر قابل اجراست. آقایان می‌گویند ما افزایش نقدینگی داریم و همگی نسبت به رشد نقدینگی نگران هستند، از انطرف به کارخانه تولیدی مراجعه می‌کنیم همگی مشکل نقدینگی دارند که این باید حل شود. این عجیب است، جایی که باید نقدینگی به آن سمت برود تا تولید شود، فریاد بلندی دارند و از سوی دیگر همگی از رشد نقدینگی گله‌مند هستند. این قابلیت مدیریت است. به نظر من، حلقه مفقوده در این مسئله مدیریت است، چون رشد نقدینگی را داریم و کارخانه تولیدی ما نیز گرفتار است، پس این کار کاملاً امکان‌پذیر است.

یکی از مشکلات خانواده‌ها مسئله اشتغال است که در خانواده اگر همگی بیکار نباشند یک تعدادی مراجعه می‌کنند که ما ۴-۳ نفر هستیم و یکی دو نفر ما مشغول به کار شویم که این خواسته به حقی است. این امکان پذیر است و از ضرورت‌هایی است که باید در کشور اتفاق افتد.

مسئله دوم نگرانی خانواده‌ها مسئله مسکن است. واقعا امکان ندارد مسکن را بتوان ایجاد کرد؟ اگر سالی یک میلیون مسکن در کشور ایجاد می‌شد اینچنین نگرانی مسکن نداشتیم که یکی از هزینه‌های مهم خانواده هاست که خانواده‌ها را نگران کرده است. معتقد هستیم می‌توان یک میلیون مسکن را هر سال در کشور ایجاد کرد. اولاً قانون به دولت تکلیف کرده که در روستا‌ها سالی ۲۰۰ هزار مسکن بهسازی شود و اینهمه بافت‌های فرسوده داریم و هم فضا‌های محدود شهری داریم. یک بخشی از مواردی که درباره مسکن می‌توان مورد بحث قرار داد این است که مسکن هزینه بر است، اما بخش مهم آن زمین است. ما در کشور زمین نداریم؟ نمی‌توان تسهیلات به مسکن داد و مسکن سازانی که در این رابطه مسکن دارند که ساماندهی کنند؟ هم می‌توان به دهک‌های پائین‌تر تسهیلات بیشتری داد و برای ان‌ها بعضاً به صورت رایگان برنامه ریزی کرد و نسبت به دهک‌های بالا نیز تسهیلاتی برای مسکن در نظر گرفت. این امر قابل اجرا است که مطالعه روی این امر انجام شده است. پس یک مورد اشتغال و دیگری مسکن است که خانواده‌ها را نگران کرده است.

دیگری سهم سلامت خانواده هاست. روز گذشته هم در یک جلسه‌ای عنوان کردم که ۴۳ درصدی که زا سهم درمان باید از جیب خانواده‌ها برود، این کاملاً قابل مدیریت است تا این میزان یعنی آن میزانی که از جیب مردم می‌رود را ۵۰ درصد کاهش داد. این خیلی در این امر نقش‌آفرین است. برخی از کشور‌ها سهم خانواده‌ها را ۱۸ درصد تعیین کردند و برخی کشور‌ها ۱۲ درصد است. ما می‌گوییم ۲۳-۲۲ درصد باشد و این کار قابل انجام است. این امر با فعال کردن بیمه‌ها و فعال کردن بسیاری از مراکز درمانی قابل اجراست. دغدغه خانواده‌ها را نسبت به سلامت و مسکن و اشتغال بعنوان یکی از دغدغه‌هایی که امروز خانواده‌ها را نگران کرده با طرح‌هایی که داریم قابل حل است.

در کنار این مسائل، مسئله ازدواج هم مهم است. معتقدید سن ازدواج باید چه سنی باشد؟

سن ازدواج که الان وجود دارد، آن طور که از جوانان پرسیده ام... من به دانشگاه مشهد رفتم، زمانی که در مشهد بودم و از دانشجویان پرسیدم که چرا ازدواج نمی‌کنید که مشکل مسکن را مطرح کردند و به آستان قدس آمدم، گفتم امام رضا (ع) زمین دارد، اعتبارات به لطف خداوند و به برکت حضرت امام رضا (ع) است، ۸-۷ بلوک فقط برای زوج‌های دانشجو ساختند و ظرف مدت کوتاهی این کار توسط دوستان انجام گرفت. در کشور مسئله و دغدغه مسکن، اشتغال را حل کنیم ازدواج در سنین پائین اتفاق می‌افتد. این سنی که الان وجود دارد، فکر می‌کنم جوانان عزیزی که با آن‌ها ارتباط دارم، از این سن ناراحت هستند.

الان سن ازدواج چقدر است؟

الان برای مردان ۳۰-۲۹ سال است و متوسط برای خانم‌ها ۲۵ سال است، آن سنی که ثبت احوال اعلام می‌کند این است؛ این سن می‌تواند پائین‌تر بیاید. اگر اشتغال و مسکن در کشور که به دست جوانان قابل حل است، حل شود، سن ازدواج کمتر می‌شود. این‌ها در جا‌هایی عمل شده است. من در فضای کوچک‌تر و در شعاع کوچک‌تر، برخی از این بخش‌ها را پیگیری کردیم و مشاهد کردیم قابل اجراست.

یعنی اولین کاری که وقتی رئیس جمهور شدید برای ازدواج جوانان می‌کنید، قضیه مسکن است؟

اگر مردم رأی به من دادند و خداوند این امر را صلاح دانست، کاری که روز اول می‌کنم در دو حوزه سلبی و ایجابی است. کار سلبی این است که پایان مراودات فسادانگیز و رانت‌خواری در کشور است. به تمام دستگاه‌های کشور اعلام می‌کنم که تمام سازوکار‌هایی که در آن رانت یا فساد در کشور بوجود می‌آورد، باید اصلاح شود و بستر‌های رانت و فساد در کشور برچیده شود. این را بعنوان حرکتی می‌دانم که همه دستگاه‌ها در کشور موظف شوند سازوکار‌ها را اصلاح کنند که اصلاً با اصلاح سازوکار‌ها فساد نداشته باشیم.

در جهت ایجابی، استارت ساخت مسکن را که باید انجام شود و اگر نشود در ساخت مسکن عقب هستیم، میزنیم و حتماً ساخت سالی یک میلیون مسکن را استارت خواهیم زد و از همین جا بیان کنم که جوانان برای ازدواج قدم بردارند که کار مسکن آن‌ها در کشور انجام خواهد شد.

فرزندان شما ازدواج کرده اند؟

بله.

با مسئله ازدواج فرزندانتان چطور برخورد کردید؟ عروسی چطور برگزار کردید؟ مهریه چه میزان بود؟

خداوند متعال دو دختر به من داده است و بعد از این که دیپلم را گرفتند و می‌خواستند وارد دانشگاه شوند، خواستگار‌هایی داشتند. من گفتم اگر ازدواج کنید بهتر است، یعنی خواست من این است که شما ازدواج کنید و دوره دانشگاه را با همسر خود دنبال کنید؛ خب هر دو ازدواج کردند. مهریه آن‌ها مهریه حضرت زهرا (س) است و حدود یک سکه بهار آزادی می‌شود و شاید به این میزان هم نرسد. الحمدالله هم در مراحل مختلف تحصیل می‌کنند و هم زندگی خود را پیش می‌برند.

جهیزیه چقدر دادید؟

جهیزیه هم به صورت معمولی که در شأن بود، منتهی یکی از شرایطی که به خانواده برای تهیه جنس عنوان کردم، این بود که تلاش کنید همه اجناس ایرانی باشد.

الان هزینه ازدواج برای دختر و پسر چه میزان است؟

الان با شرایط فعلی علی‌القاعده اگر بخواهند سخت بگیرند خیلی از هزینه بالاست بویژه خانواده‌های کم‌درآمد یا محروم باشند. باید شرایط را طوری کرد که قدری دختر و پسر سهل بگیرند، تا ازدواج‌ها زودتر صورت گیرد.

آقای رئیسی از فضای مجازی خبر دارد؟ فرزند یا نوه‌ها سراغ فضای مجازی بروند خیال شما راحت است یا دغدغه دارید؟

من هم در فضای مجازی حضور دارم و قریب به دو میلیون فالوور دارم و بچه‌ها هم حضور دارند، اما در ارتباط با فضای مجازی موضوعی که مطرح است، این است که معتقدم از فضای مجازی آنچنان که باید در جهت رشد و تعالی در کشور بویژه در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی استفاده نمی‌شود. مثلاً زیرساخت‌های فضای مجازی ما کامل نیست. بچه‌ها خوب می‌فهمند، بزرگتر‌ها هم خوب می‌فهمند که گاهی در استفاده از اینترنت و استفاده از این فضا دچار وقفه‌های جدی می‌شوند. این بخاطر آن است که زیرساخت‌ها کامل نیست. زیرساخت‌ها باید کامل شود و دوم اینکه در فضای مجازی می‌توان بسیاری از مشاغل را فعال کرد. خانم‌هایی که الان در خانه هستند فرض کنید از خانمی که آشپزی می‌کند، کیک می‌پزد تا خانم یا آقای معلم که بسته آموزشی تهیه می‌کند، می‌تواند در تولید محتوا صاحب شغل و درآمد خوب بشود. چرا اپراتور‌ها یا دولت در این امر که یک معلم یا خانم می‌تواند از این پول استفاده کند، استفاده کنند؟! به نظرم میلیون‌ها شغل در این رابطه می‌تواند ایجاد شود. چرا در فضای مجازی این کار انجام نشده است؟ این سوال است.

چرا اقتصاد فضای مجازی ما فعال نیست؟ کاری که بعضاً در دنیا انجام می‌دهند یعنی تولید محتوا دست یک خانم خانه دار، یک معلم و یا بسیاری می‌تواند باشد. تولید محتوا هم می‌تواند جزو مشاغلی باشد که ایجاد می‌شود. از کار‌هایی که می‌شد و نشده است؛ اینترنت تخصصی برای متخصصان و اینترنت عمومی باید است، الان اینترنت یک دانش آموز با یک استاد و متخصص یکسان است، در حالی که باید اینترنت تخصصی درست می‌شد. اگر بخواهیم فضای مجازی و اقتصاد فضای مجازی را استفاده کامل کنیم و در حوزه‌های مختلف علم و فناوری، در حوزه‌های مختلف علم و فناوری و کسب و کار مورد توجه قرار دهیم مشخص می‌شود بحث از دولت الکترونیک یک بحث دوم قرار گرفته است.

در کشور هنوز گرفتار دولت الکترونیک هستیم. چند سال از دولت الکترونیک صحبت می‌کنیم؟ در واقع اینکه بخش‌های مختلفی با هم مرتبط بشوند. مشکل داریم در گمرکات، بانک مرکزی، اتاق بازرگانی، بنادر و کشتیرانی، بخش‌های مختلف مالیاتی، وزارت اقتصاد و دارائی با هم لینک شوند بسیاری از مسائل حل می‌شود. سامانه‌هایی که باید با هم لینک شوند، چرا این کار با تاخیر انجام می‌شود؟ چرا این کار انجام نمی‌شود که این کار‌ها انجام شود؟ اگر این‌ها با هم لینک شود بسیاری از مسائل حل می‌شود. باید امروز از دولت الکترونیک صحبت کنیم در حالی که امروز در دنیا بحث از دولت هوشمند است که یک قدم بالاتر است. ما نسبت به فضای مجازی کجا هستیم؟ آقایانی که مسئول هستند به جای این که این مسائل را اولویت قرار دهند برخی مسائل دیگر را مطرح می‌کنند. اگر در ارتباط با فضای مجازی بتوانیم دولت هوشمند را شکل بدهیم که در قوه قضائیه این سامانه را فعال کردیم که تا آخر سال ۴۰ سامانه فعال خواهد شد، کسی که پیش قاضی می‌رود به قاضی نمره می‌دهد. ارتباط دادگاه آنلاین و برخط داریم که از یک بخش کشور با کشور‌های اروپایی دادگاه تشکیل می‌شود.

بسیاری از مراجعات، الان سه میلیون مراجعه به دادگستری ما بخاطر استفاده از این فضا کاهش یافته است. این فضا امکان خوبی برای کشور است، اما اگر درست استفاده شود و مسئولین مربوطه زیرساخت‌ها را کامل کنند... در حالی که یک بازی معمولی که بچه‌ها بخواهند انجام دهند، هر بار آن‌ها را رنج می‌دهد یعنی به تعبیر معروف حال بچه‌ها را می‌گیرد! این بخاطر این است که آقایان به جای اینکه به فکر زیرساخت‌ها باشند، به فکر یکسری مسائل فرعی هستند.

چه سالی ازدواج کردید؟

من در سال ۶۲ ازدواج کردم.

چطور با حاج خانم آشنا شدید؟

یکی از دوستان در قم حضور داشتند که با خانواده همسرم آشنا بودند و از طرق ایشان آشنایی پیدا کردیم؛ من خودم آشنایی نداشتم. من آن زمان که ازدواج کردم دادستان استان همدان بودم. این زمینه آشنایی پیدا شد و الحمدالله به ازدواج ختم شد.

مهریه چقدر بود؟

مهره السنه حضرت صدیقه طاهره (س) بود که خانواده ما روی همان تاکیدداشت.

خطبه عقد را چه کسی خواند؟

خطبه عقد را آیت الله مهدوی کنی (رضوان الله تعالی علیه) و مرحوم آیت الله علم‌الهدی بزرگ خواندند. در جلسه عقد ما مرحوم آیت الله فلسفی، آیت الله حسین نوری همدانی که اکنون در جایگاه مرجعیت هستند حضور داشتند. آن زمان ایشان امام جمعه همدان بودند که به من محبت و لطف داشتند و در جلسه حضور داشتند.

گفتید دو دختر دارید، تحصیلات دو فرزند شما چیست؟

دختر بزرگ من دکترای جامعه شناسی دانشگاه تهران را دارد می‌گذراند و روز‌های پایانی را می‌گذارد یعنی در دفاع از پایان‌نامه هستند. دختر دوم من هم لیسانس فیزیک خود را از دانشگاه شریف گرفته است. فوق لیسانس را در دانشگاه قرآن و حدیث گرفته است؛ هر دو ازدواج کرده اند.

فعالیت اجتماعی هم می‌کنند؟

بله. دختر بزرگ من دارالقرآنی تاسیس کرده که آن را برای کودکان و نوجوانان قرآن‌آموزی را دنبال می‌کند. فعالیت‌های اجتماعی را هر یک به سهم خود دارند.

آقای رئیسی اگر رئیس جمهور شوند دایره دخالت فرزندان و خانواده را در کار‌های اجرایی چگونه تعریف می‌کنند؟ آیا اجازه می‌دهید فرزندان شما در این مسیر آقازاده‌های مصطلح باشند؟

ممکن است عزیزانی بگویند وعده می‌دهیم این کار را بکنیم، کارنامه من پیش روی مردم است، شاید در جایگاه ریاست قوه قضائیه خطر نفوذپذیری کمتر از ریاست جمهوری نباشد و در جهاتی این امر بیشتر است، چون در اینجا پرونده و رسیدگی و حکم است. می‌دانم اعضای خانواده من این امر را رعایت می‌کنند و هم در حوزه کاری من چه در قوه قضائیه و چه در مسئولیت دادستانی کل و مسئولیت‌های مختلفی که داشتم به هیچ عنوان بنای دخالت نداشته‌اند.

ممکن است کسی به آن‌ها مراجعه کند و مطلبی را ارجاع دهند، اما در حد انتقال مطلب است که آن هم به دفتر من ارجاع می‌دهند و خود ان‌ها به هیچ عنوان وارد این فضا نمی‌شوند و به هیچ عنوان وارد امور اداری بنده و ماموریت بنده نمی‌شوند.

اهل سینما و تلویزیون هستید؟ آخرین فیلم سینمایی و سریالی که دیدید چه بود؟

آخرین فیلمی که من دیدم فیلم «خورشید» برای آقای مجید مجیدی بود که با خانواده تماشا کردیم. «بچه مهندس» هم برخی قسمت‌ها را زمانی که به خانه آمدم توانستم تماشا کنم.

اهل ورزش هستید؟

پیاده روی می‌کنم و اگر استخر باشد می‌روم هر چند امکان این کم پیش می‌آید که ماهی یک دو بار اگر پیش آید می‌روم.

ورزش‌های قهرمانی را پیگیری می‌کنید؟

متاسفانه توفیق این امر را ندارم. ممکن است یک زمانی کوه پیش آید که بسیار کم است.

تاکنون به حاشیه و اطراف شهر‌های بزرگ سر زده اید؟ دیده اید چه خبر است؟

بله. اطراف تهران در خیلی از بخش‌ها رفته ام. به استان‌ها هم که می‌روم اگر فرصت شود حتماً به حاشیه‌های شهر سر می‌زنم. بعضاً خانواده‌های شهدای حاشیه شهر‌ها را ملاقات می‌کنم. با وضعیت زندگی و نحوه زندگی حاشیه نشینان آشنا هستم.

به نظر شما برای معضل حاشیه‌نشینی باید چه کرد؟

اصلا چرا حاشیه‌نشینی بوجود می‌آید؟ اگر فضای تولید، اشتغال، مسکن و رفع مشکلات در روستا‌ها و شهرستان وجود داشته باشد، چرا باید به حاشیه شهر‌های بزرگ بیایند؟ خود آن‌ها نیز ناراحت هستند. اگر فضای اشتغال یعنی توزیع عادلانه ظرفیت‌های اشتغال در روستا، در حوزه کار کشاورزی، در حوزه کار‌های صنعتی و خدمات و تولید خدمات که بحث مهمی است، توجه بایسته شود، مسئله مسکن که یک مشکل جدی است اگر بتوان مسکن روستایی را طبق تکلیفی که قانون بر دولت کرده که ۲۰۰ هزار مسکن روستایی در سال را بهسازی کنند، یا بسیاری از کار‌ها و باید‌هایی که قانون حکم کرده اگر انجام می‌شد، ما شاهد این میزان حاشیه‌نشینی در شهر‌ها نبودیم و معضلاتی که حاشیه‌نشینی دارد ایجاد نمی‌شد.

مردمان محترم، اهل کار، اهل تولید، اهل فعالیت اگر در شهر‌ها و بلاد آن‌ها زمینه فراهم شود حتماً این وضعیت ایجاد نمی‌شود؛ لذا اگر مشکل مسکن، مشکل اشتغال در شهر و روستا فراهم شود یعنی وضعیت کشاورزی برای کشاورز به صرفه باشد، این وضعیتی که نه برای باغدار بصرفه است و نه برای مصرف‌کننده مقرون به صرفه است و پول فقط به دلال‌ها می‌رسد، برنامه شود که می‌شود کار کرد که کشاورزی برای کشاورز بصرفه شود و به حق خودش برسد، این مشکلات برطرف می‌شود. چرا کشاورز باید کشاورزی را رها کند و به حاشیه شهر بیاید؟ من در فرصتی باید کار‌هایی که در کشاورزی می‌توان انجام داد، کار‌هایی که می‌توان در ارتباط با کشاورزی کرد را بیان می‌کنم که می‌تواند کشاورزان عزیز را امیدوار به کار جدی تولید و کشاورزی کرد که هم کار فناورانه در روستا‌ها و مناطق مختلف می‌شود و هم از نظرات کارشناسان و صاحبنظران می‌توان در این رابطه بهره برد.

چندین بار به قضیه مسکن اشاره کردید. یکی از موانعی که سر راه ازدواج وجود دارد، امر مسکن است، یا به صورت اجاره و یا بصورت خرید که در سال‌های اخیر دیگر کسی به خرید مسکن فکر نمی‌کند. بررسی کرده‌اید که چقدر رشد قیمت مسکن داشته‌ایم؟ دلیل اصلی این مسئله چه بوده است؟

فکر می‌کنم که رشد قیمت مسکن رشد بسیار بالایی بوده که ۷۰۰ درصد رشد قیمت مسکن را شاهد بوده‌ایم، به نحوی که الان برای کسی که بخواهد صاحبخانه در شهر‌ها شود قبلاً به صورت آرزو بود و الان شاید آرزو باشد که در جایی مستاجر شود؛ این میزان شرایط برای مسکن سخت شده است.

این شرایط کاملاً قابل تغییر است. برنامه‌ای که به نظر ما می‌رسد که کاملاً قابل اجرایی شدن است، این است که مسکن بعنوان یک اقتصاد پیشران می‌تواند بسیاری از شغل‌ها را فعال کند. یک و نیم نفر در هر صد متر شغل مستقیم ایجاد می‌کند و بصورت غیرمستقیم هم یک شغل ایجاد می‌کند. این تعداد را ببینید شاید میلیون‌ها شغل بخاطر مسکن‌سازی فعال شود.

در مشهد که به آستان قدس رضوی رفتیم چند پروژه ساختمان سازی را فعال کردم که آن هم برای زائرین بود. شهر زائر را شروع به ساخت کردیم که ۳۵ هکتار از اراضی امام رضا را اختصاص به زائرین بی‌بضاعت دادیم که بتوانند براحتی به مشهد بیایند و روی زمین امام رضا و زیر سقف امام رضا در چند روزی که مشهد هستند زندگی کنند. ظرف یک سال، فاز اول را بهره برداری کردیم و برخی می‌گویند امکان‌پذیر نیست، ولی شد. چقدر زائرین محترم که گاهی مواقع گوشه خیابان یا در پارک‌ها استراحت می‌کردند، جا برایشان پیدا شد. یک زمانی استاندار خراسان به من گفت خیلی از صنایع با این کار ساختمان سازی در خراسان فعال شده که قبلاً بیکار بودند. خب این می‌تواند در این امر موثر باشد. بخش مهم مسکن زمین است. زمین را می‌توان برای دهک‌های پائین کامل حل کرد. برخی که کاملاً بی بضاعت و محروم هستند را می‌توان رایگان در نظر گرفت و برای برخی که امکانی وجود دارد، می‌توان به نحوی تسهیلات برای آن‌ها قرار داد که بتوانند مسکن را تهیه کنند و فکر می‌کنیم در ۴ سال بتوان ۴ میلیون مسکن را برای مردم ساخت.

اگر شما رئیس جمهور شوید قانون واقعی هدفمندی یارانه‌ها را اجرا خواهد کرد یعنی قشر پولدار را مستحق دریافت یارانه می‌داند یا خیر؟

یارانه در قانون وجود دارد و سازوکاری برای آن ایجاد شده و این را مردم بویژه خانواده‌های محروم و کم‌درآمد به چشم گره‌گشایی از مشکلات خود نگاه می‌کنند؛ با این که با توجه به کاهش ارزش پول ملی این مبالغ بسیار ناچیز است. این مقدار خیلی از مسائلی که آن زمان که یارانه قرار داده شد، را نمی‌توان الان حل کرد. اما بحث توزیع یارانه بصورت عادلانه امر مهمی است. کسانی که نیاز به یارانه‌ها ندارند، مانند خانواده‌هایی که درآمد کافی دارند، بخشی از آن‌ها اعلام کردند نیاز نداریم و یارانه را دریافت نکردند. طبیعی است اجرای قانون یارانه‌ها به اینکه بتوان یارانه را به کسی که باید پرداخت کرد، نکته‌ای است که باید پیگیری کرد. به نظرم می‌رسد در مورد یارانه‌ها هر چه هدفمندی در پرداخت یارانه‌ها باشد، به پرداخت عادلانه یارانه‌ها کمک می‌کند.

اگر قشر پولدار را برای دریافت یارانه مستحق ندانید درآمدی که تحصیل می‌شود را صرف چه اموری می‌کنید؟

صرف خانواده‌هایی که نیازمند هستند. این یارانه مربوط به خانواده‌های نیازمند است. کسی که پولدار است نباید یارانه را دریافت کند. دولت وظیفه دارد خانواده‌ای که متمکن است را دنبال کند، باید پول به خانواده‌های محروم و نیازمند تعلق گیرد.

رئیس جمهوری جایگاهی است که از بخش‌های مختلف مورد انتقاد قرار می‌گیرد. یعنی نقد می‌کنند و درباره آن صحبت می‌کنند. برخورد شما با انتقاد چه خواهد بود و چه پیشنهادی به منتقدین دارید که شما را نقد کنند؟

نقد سازنده باید ارتقای سیستم اداری کشور و دولت می‌شود. دولت نیازمند نقد منصفانه و صادقانه است؛ آن هم از ناحیه جوانان پرشور و از ناحیه اصحاب رسانه و از ناحیه دغدغه‌مندان و بویژه فرهیختگان و کارشناسان در حوزه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی. ابتدا که به قوه قضائیه آمدم گفتند پرونده‌هایی در دادگستری مطرح است که با شکایت قوه قضائیه شروع شده و من گفتم در همه موارد شکایت پس گرفته شود. گفتم اصحاب رسانه باید بتوانند قوه قضائیه را نقد کنند. من هم در دوره قبل انتخابات شرکت کردم خیلی‌ها حرف‌های مختلفی بیان کردند و بعضاً اتهاماتی وارد کردند. علی‌القاعده می‌خواستم شکایت کنم از بسیاری می‌توانستم شاکی شوم کما اینکه رقیب ما شاید صد‌ها شکایت از افرادی کرد که نسبت به او متعرض شده بودند، ولی من معتقد بودم در این رابطه شکایت کنم خلاف مشی‌ام است، لذا این کار را نکردم، چون اعتقاد دارم تهمت زدن مجاز نیست، افترا زدن مجاز نیست و دین به ما حکم می‌کند که چیزی که نمی‌داند را بیان نکند. گاهی در فضای مجازی الان هم حرف‌ها و اتهاماتی دیده می‌شود که نباید باشد. فضای نقد غیر از فضای اتهام زدن و تخریب است. در انتخابات فضای تخریب بسیار صدمه می‌زند. هم به کسی که تخریب می‌کند و هم به کسی که این فضا را ایجاد می‌کند. فضای نقد فضای خوبی است که باید استقبال کرد. معتقدم نقد و نقدپذیری از اصول کاری در دولت خواهد بود و حتماً با نقدکنندگان دولت، برخورد‌های خاصی که موجب اهانت و جازدن و برخورد با آن‌ها شود را مجاز نمی‌دانم و معتقدم فضای نقد و نقدپذیری حقیقتاً باید وجود داشته باشد.

اگر آقای رئیسی رئیس جمهور شود و از بستگان نزدیک شما دچار فساد اقتصادی شود چه برخوردی می‌کند؟

ما اسم این دوره را تحول گذاشتیم و محور تحول را عدالت نهاده‌ایم. در کشور باید تحول رخ دهد. یکی از آن چیز‌هایی که در آن عقب هستیم مسئله اجرای عدالت است. یکی از آن چیز‌هایی که در آن عقب هستیم، احساس عدالت در مردم است. عدالت با سخنرانی نیست؛ مثلا من سخنرانی کنم و بگویم عدالت اجرا می‌کنم بی فایده است، امیرالمومنین علی (ع) بیان کرد عدالت «اوسع الاشیاء فی التواصف» در سخنرانی و شعر سرودن و کتاب نوشتن عدالت دایره وسیعی دارد و می‌توان کتاب‌ها برای آن نوشت، اما سخن در عدالت اجرایی است یعنی در قضاوت عدالت، در قانون گذاری عدالت، در اجرا عدالت، در شایسته گزینی عدالت، در پرداخت حقوق عدالت؛ یکی از نکات بسیار مهم این است. اگر یکی از بستگان دچار جرم شد قبل از هر کس باید مجموعه دولت اقدام کند. قبلاً عنوان کردم رئیس دولت باید قبل از هر کسی مدعی فساد باشد. کوچکترین فساد و کوچک‌ترین ناهنجاری در مجموعه این امر را توسعه می‌دهد؛ لذا اگر گزارش کردند از نزدیک‌ترین افراد به رئیس دولت یا هر یک از وزرا و هر یک از مسئولین مرتکب کجی و انحرافی شده و منحرف فسادی شده، حتماً باید مورد برخورد قرار بگیرد و هر کسی در هر جایگاهی و در هر سمتی که باشد! یقین داشته باشید این دولت را سالم نگه می‌دارد. برخورد با ناهنجاری‌ها و مفاسد دولت را سالم نگه می‌دارد، مردم هم نظاره گر هستند.

من در دستگاه قضائی کاری کردم که قضات فاضل، پرتلاش و سالم بسیار داریم، اما اجازه نمی‌دهیم فردی با روابط ناسالم، با وکیل و کارشناس و با فرد ناسالم مجموعه را فاسد کند، ما خودمان مدعی هستیم. امروز مردم فهمیده‌اند مدیران در دستگاه قضائی قبل از هر کس با هر گونه کجی برخورد می‌کنند. این دستگاه قضائی را سالم نگه می‌دارد و اعتماد مردم را افزون می‌کند. ما نیازمند این امر در دولت به شدت هستیم. یعنی معتقد هستیم که رعایت کردن حال افراد متخلف، هزینه اجتماعی درست می‌کند، برخورد با متخلف در جای خودش سرمایه اجتماعی می‌سازد، سرمایه اجتماعی را برای دولت نیاز داریم و از مسائلی که بسیار برای ما مهم است و در دستور کار است ایجاد سرمایه اجتماعی برای دولت و پایان دادن به ناامیدی‌هایی است که در بین جوانان و مردم افزون می‌شود. باید با عملکرد، نه با سخن، این اتفاق را رقم بزنیم. این اتفاق را دیر و دور نمی‌پنداریم بلکه کاملاً قابل انجام و شدنی می‌دانیم.

وقتی صحبت‌های شما را در حوزه دیپلماسی مرور می‌کردم تاکید بر دیپلماسی هوشمند داشتید. شاخص‌های دیپلماسی هوشمند را چه می‌دانید؟

باید در دنیا با نوعی عقلانیت کار را دنبال کرد. عقلانیت و تدبیر ایجاب می‌کند منافع ملی را در هر صورت محور قرار بدهیم. در هیچ کجا از منافع ملی نباید گذشت. منافع ملی برای ما یک موضوع محوری است. ما هم عمیقاً معتقد هستیم باید تحریم‌های ظالمانه رفع شود و برای رفع تحریم‌ها باید از هیچ کوششی دریغ نکرد و در دستور کار دولت این خواهد بود و هم با همه وجود تلاش کرد که اقتصاد کشور را و کشور را در مقابل تکانه‌ها حفظ کرد و صیانت بخشید

یعنی مسئله خنثی‌سازی تحریم‌ها را باید با جدیت دنبال کرد و ممکن است در هر مقطعی ممکن است یک سیاست و یک اقدامی احیاناً کشوری را وادار به این کند بخواهد عکس العملی نشان دهد به هیچ عنوان اقتصاد ما با این تکانه‌ها تکان نخورد. حتماً اقتصادمان درون‌زا و برون‌نگر خواهد بود. از تجربیات همه کشور‌ها استفاده می‌کنیم، ابایی نداریم از تجربیات هر کشوری که در حوزه فناوری‌های جدید، کار دانش‌بنیان، اقتصاد بالنده، مسائل اجتماعی و... تجربه دارد استفاده کنیم. لکن باید اقتصادی ساخت که در مقابل تکانه‌ها بتواند ایستادگی و مقاومت کند و این هم به دست توانای فرهیختگان در کشور کاملاً شدنی و امکان پذیر است.

مهم‌ترین ویژگی مثبت سوابق خود را که نگاه می‌کنید که کمک در ریاست جمهوری کند را چه می‌دانید؟

من فکر می‌کنم آن چیزی که امروز برای یک مدیر ضرورت دارد این است که حتماً مردمی باشد. مردمی بودن نکته خیلی مهمی است. هیچ زمانی در هیچ مسئولیتی ارتباط خودم را با مردم قطع نکردم.

مثلاً فرض کنید در مقطعی در تهران شب‌ها در مسجدی نماز می‌خواندم. هفته‌ای یکی دو شب را امام جماعت بودم و برخی شب‌ها ۲ تا ۴ ساعت می‌نشستم و گاهی خادم هم خسته می‌شد. هفته‌ای یکی دو روز برای ارتباط با مردم می‌گذاشتیم. در استان که می‌روم حتماً ارتباطات مردمی را دارم. ارتباط با مردم بسیار مهم است. مردم باید بتوانند به نحوی به مدیر دسترسی داشته باشند. توصیه من به همکاران و قضات این بود که در اتاق‌ها را باز کنید و ارتباط و کرامت مردم حفظ شود.

نکته دیگر ضد فساد بودن است. برای یک مدیر ضرورت دارد حتماً ضدفساد باشد و فساد را برنتابد حتی نسبت به کسانی که نزدیک او هستند.

نکته دیگر مسئله نگاه انقلابی و این که خود را اهل «ما می‌توانیم» بداند. من همواره سعی کردم روحیه پنجاه و هفتی را حفظ کنم. یعنی بدین معنا که وضعیت و شرایط عوض شده را درک کنم، اما نگاه انقلابی به حل مسئله بسیار اهمیت دارد. ما نمی‌توانیم، نمی‌شود، مگر می‌شود، این کار شدنی نیست را سعی کردم در فرهنگ کاری خود نداشته باشم. همان روحیه‌ای که در بچه‌ها و در افرادی همچون سربازان رشید اسلام و سردارانی همچون «حاج قاسم» و دیگران بود را حفظ کنم. این افراد نیز با موانع مواجه می‌شدند. حرف‌هایی که بیان می‌کنم را کارشناسان می‌دانند حتماً در پیشرفت کار با موانع مواجه می‌شویم، اما مانند بچه‌های جبهه نباید هیچ مانعی را به رسمیت شمرد. ما به همان سخن رهبری که فرمودند هیچ مشکلی نداریم که در کشور قابل حل نباشد و ما عمیقاً معتقدیم مشکلات در کشور به دست توانای جوانان و مردم این کشور قابل رفع و حل است و من هم بعنوان یک خدمتگزار بنا داشتم در خدمت مردم باشم و بعد از این هم میثاق من با مردم این است که خدمت آن‌ها باشم و با کمک هم و با توکل بر خدا بسیاری از این گره‌ها را باز کنیم.

توصیه الان من این است، به همه جوانان و زنان و مردان در شهر و روستا و در کشور بگویم که با همه وجود خود امیدوار به آینده باشید، به آینده‌ای بسیار روشن امیدوار باشید، در انتخابات شرکت کنید و به کاندیدای مورد نظر خود رای بدهید. مهم این است. مشارکت در انتخابات و حضور فعال در انتخابات پشتوانه مهمی برای هر دولتی است که بخواهد در این کشور شروع به کار کند.

در پایان طبق روال برنامه دستخط، این برنامه با نوشتن متنی از سوی میهمان برنامه به پایان رسید.

متن یادداشت سید ابراهیم رئیسی به این شرح است:

«بسم الله الرحمن الرحیم

ماشاءالله کان و ما لم یشاء لم یکن.

با یاد امام (ره) و شهدای عالی قدر و با تشکر از برنامه دستخط.

مردم عزیز ایران! من به شما اطمینان می‌دهم که مسائل ما راهکار دارد و به شما مردم عزیز تعهد می‌دهم خالصانه و مجاهدانه برای حل این مسائل بکوشم. ما به یاری خداوند متعال دست در دست یکدیگر ایران عزیز را به قله‌های رفیع پیشرفت و عدالت خواهیم رساند. دولت مردمی، ایرانی قوی را محقق خواهد ساخت ان‌شاالله».

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
یکی از راهای کسب درامد کشور اخذ مالیات از هنر مندان هستش که رئیس جمهور فعلی برای جلب توجه این قشر هنرمندانو از پرداخت مالیات معاف کردن ولی کارگر وکارمند حقوق ماهانشونگرفته مالیات کسر میشه کشوراای دیگه هنر منداشون مراکز خیریه دارن وبه مردم کمک می کنن کشور ما هنرمندان طراحی اپلیکیشن یا هرسامانه وپیامکی از مردم کمک میخان مثال زلزله کرمانشاه سیل خوزستان ......پول میگیرن میره جیبشون
هنرمندان همشون نه واکثرشون اینجورین بچه شون رو تو کشورای خارج به دنیا میارن وموقع انتخابات از روحانی حمایت میکردن ومردم فکر می کردن اینا خیر مردم میخان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
روحانی در مناظره ها حرف زدنشونو بلد نبود در عجب هستم چطور رای اورد حالا همون عده که رای دادن زبونشونم درازه فکر می کنید در جنگ صفین چه کسایی از امام جدا شدن ویا در کربلا چه کسانی نوه پیامبر راکشتن تاریخ ثابت کرده در همه زمانها افراد جاهل ونفهمی هستند وحرف حق هم به گوش اینا نمیره
.
Netherlands
ناشناس
۱۴:۵۷ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
این یارانه نیست بلکه صدقه است! چرا کار درست نمی کنید و اشتغال را افزایش نمی دهید تا کسی زیر خط فقر نباشد ؟ چرا دست در جیب ثروتمندان می کنید و چندرغاز به زور از آنها برای فقرا صدقه می پردازین؟ مگر نه اینکه مشکل بی کاری و تورم بالا ملت را زیر خط فقر برده؟ خوب بیاید اشتغال را افزایش دهید و تورم را کنترل کنید تا عزت فقرا هم حفظ شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۴ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
چرا برخی خودشان را مسخره می کنند؟؟واقعا شما آقای رئیسی و آ.روحانی را یکی می بینید؟؟
یعنی عملکرد مثبت آقای رئیسی کشک است؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
افرادی مانند رئیسی . که تا حالا ر یالی تولید ثروت برای کشور نکرده اند معلوم است که همه حرفشان این است که من اینطور خرج میکنم .من آنطور خرج می کنم. یعنی توزیع فقر . برنامه ات برای تولید ثروت کشور چی هست. برای رفع تحریم چی هست. برای تعامل با دنیا و بالطبع سرمایه گذاری خارجی و تولید شغل و توسعه چی هست؟ هیچی. چون شماها فقط بلدید خرج کنید. و گدا پروری تخصص اصلی شماست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۶ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
تو که فقط گنده گویی می‌کنی بگو‌ شغل رئیسی چیه؟ رئیس قوه قضاییه
کارش چیه؟ مبارزه با مفسدان
هر وقت کار یک پلیس تدریس و معلمی شد بعداً بیا حرف بزن
تازه الان رییس جمهور کیه؟ روحانی
وظیفش چیه؟ ارز آوری و تولید اشتغال و افزودن به ثروت کشور و...
به نظرت نباید این حرف هارو به روحانی می‌زدی ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۴ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
به روحانی رای دادی مگه خیلی بلد بود پول در بیاره ماشالله دست به خرجش هم واسه خودشو برادرش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۵ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
چهار سال پيش همه عاشق روحاني بودند حالا رييسي هشت سال ديگه رييسي بد روحاني خوب ميشه و چرخه ادامه دارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
نه نه بزرگ من هم همیشه میگوید باید اینکارو کرد ولی چگونه چگونه چگونه آقای رئیسی؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
وقتی سن ازدواج کمه فشار اقتصادی کم باشه کار باشه پول جهیزیه باشه پول اجاره خونه باشه پول خرج زندگی باشه فعلا در حد نفس کشیدن میاد وقتی حرفی می زنید شعار نباشه درد مردم رفع کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۷ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
شما به ایشون فرصت بده که خوب کار نکرد بعداً بیا حرف بزن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۰ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
بقول سعدی در کتاب گلستان

همه کس را دندان به ترشی کند شود مگر قاضیان که به شیرینی.....

تو خود مفصل خوان از این مجمل
Iran (Islamic Republic of)
نا شناس
۱۵:۱۶ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
من 32 ساله مستاجرم . 3فرزند دم بخت 24 و 22و 18 ساله دارم الان توی 50 متر زیر زمین استیجاری زندگی میکنم .معلم و فوق لیسانس و درشرف بازنشستگی ام در یک شهرستان کوچک.اول برای مسکن امثال ما فکری کن بعد برای جوانها و تازه مزدوجین.قبلتر از شما هم خیلی خواستند کار کنند .زمین خدا را به چه روزی درآوردید که فقط عده ای می توانند مالک شوند.حتی قیمت قبر را جایی رسانده اید که فکر کنم مرده ها در آینده روی زمین خواهند پوسید.با کدام اقتصاد و پول می خواهید درست کنید؟هر چه گول خوردیم بسه؟مدیریتها و پستها را هم کما فی السابق به همان پاچه خواران بادمجون دور قاب چین بدید همانطور که تا امروز اینگونه بوده.علم و دانش کیلویی چنده؟پژوهش منش چنده؟کتابت و تالیف خروارش چند؟همش حرافی .این سخن مردی است از خاندان و فامیلی که قریب به 500 سال بود با دیانت تمام در این شهر حاکم بودند و بزرگ اما بر کسی بزرگی و تکبر نکردند و امروزه موقوفات آنها در این شهر از حد فزون و بندگان خدا بهره می برند از اسب انداخته شدیم اما از اصل هرگزو خدای راشاکریم که آزاد زیستیم و آزاد خواهیم مرد و آزاد محشور خواهیم شد.اقای زاکانی و رضایی در سخنانشان دم از بی ریشه هایی زدند که اوضاع را به این حال درآوردند.واقعا که چقدر صداقت خوب و فرار رو به جلو بد است.هر انسانی چقدر خوب است به پیشنه و نیاکان خود نگاهی بیندازد که چه بوده و چه شده .والعاقبه للمتقین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۱ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
من عذر ميخوام اما شما خودت در سالهاي ارزوني چرا فكري به حال مسكن نكرديد؟؟ عجيبه واقعا.... همش هم تقصير اوضاع نابسامان كشور نيست. به نظرم گاهي خود طرف حركتي نميكنه! منو ياد بابام انداختيد! يعني مامانم نبود ما حالاحالاها خونه دار نميشديم.
Iran (Islamic Republic of)
نا شناس
۲۰:۱۰ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
کدام روزگار ارزونی؟حقوق ما هیچوقت کفاف تا 20 برج را نداده .بله اگر می خواستم درسم رو ادامه ندم و فرزندانم هم همینطور شاید همان زمانی که فوق دیپلم بودم می توانستم اما به قیمت بی سوادی خودم و فرزندانم و دانش آموزانم طی می شد. اصلا عزیزم می دانید که یک زمین 300متری که دقیقا در 10 سال پیش در شهر ما 7 میلیون بوده الان قریب به 650 تا 700 میلیون فی میزنند؟ایا واقعا اینهم شد کشور؟از قبیل من بازنشسته های زیادی در این کشورند که خیلی چیزها را فدای تحصیل و ازدواج بچه هاشون کردند و امروزه مستاجر مانده اند.چرا باید چنین باشد؟تمام اوضاع نابسامان زندگی مردم به مسئولین این نظام بر می گردد.اگه سواد درست اقتصادی می داشتند و به یاد ملتشان می بودند و با حمایت ازین کشور و آن کشور دشمن برای خودشان نمی تراشیدند اصلا نه جنگ می شد و نه این فلاکت باریها بود.تمام اینها سناریوی چیده شده ای است تا این ملت به طرق مختلف اعم از تحریم تا تهدید و مسائل دیگر دوشیده شوند.حاکمان هر کشوری باید تنها به فکر ملت خودش باشد و بعد از انکه مردمش مشکلی نداشتند آنوقت به فکر دیگران و هم کیشان خود در کشور دیگر بیفتد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۱ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
اينم ميشه رييس جمهور يكسال بعد همين شماهايي كه رييسي رييسي مي كنيد رو همينجا در حال فحش دادن مي بينيم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۶ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
منم یک سال بعد همه شما هایی که ضد رئیسی حرف میزنید رو درحالی میبینم که وقتی آبادانی کشور‌ رو می‌بینید میگویید: این آبادانی همش کار روحانی بود و رئیسی به اسم خودش زد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۱ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
یا رانه حق تمام ملت است از فقیر تا غنی افراد ثروتمند دارای مشاغل و صاحب صنایع و شرکتها و غیره هستند دولت باید با گرفتن مالیات از اینها شرایط رفاه رابرای دیگر اقشار فراهم کند. دولت از کارکنان دولت هم از حقوقشان مالیات کم میکند و هم در زمان خرید کالا و خدمات ولی از اقشار ثروتمند مالیات گرفتن از روی عدالت نیست وخیلی از افراد فرار مالیاتی دارند و یا با ساخت و پاخت مالیات کمتری می دهند .جناب آقای رئیسی و همه کاندیداها عدالت باید برای همه باشد هم در پرداخت یارانه و هم مالیات و هم در رفاه و هم در حقوق و دستمزد و غیره این شعارها معقول نیست همین افکار پدر کشور را درآورده. از ثروتنمندان برای سرمایه گذاری در کشور و برای ایجاد اشتغال استفاده کنید مشکل ما این است که کوته نظری مدیران و یک عده به عنوان سیاست مدار حزب گرا سرمایه های ملی و انسانی را از از کشور فراری میدهند . با افزایش تولید و اشتغال نقدینگی و وابستگی رفع می شود اقتصاد با شکوفا شدنش صادرات و ارتباط با کشورها را بوجود می آورد ونه اول ارتباط بعد شکوفای چون در اینصورت باعث افزایش واردات و فعالیت چند برابری آقا زاده ها برای کسب درآمد از محل واردات میشود بی توجهی به توان داخلی و تولید اقلام اساسی و مواد اولیه و خوراک کارخانه جات و غذای دام و طیور و دارو و نیاز خوراک اصلی کارخانه جات در کشور و خام فروشی مشکل اصلی و اساسی است .چرا با مناظره ها ی بدون دادن راه کار و تخریب یکدیگر و نظرات نادرست ملت را نا امید میکنید جناب آقای رئیسی شکی در دیانت و دلسوزی جنابعالی نیست ولی به دنبال راهکارهای درست و زود بازده بگردید تا با آن اشتغال و تولید در کمترین زمان ایجاد و رفاه برای ملت را فراهم کنید .ملت ما ملتی با شعور و با غیرت و با اراده است و بسیار با هوش و پر تلاش این انرژی بهترین سلاح شماست دست کم نگیرید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۸ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
تنها کسی که میتونه یارانه رو سر و سامون بده منم که اونم بخاطر نداشتن مدرک و مقام رد شدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۹ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
جدیدا بعضیا خیلی خوشمزه شدند
Iran (Islamic Republic of)
آرش
۰۸:۲۴ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
این مرد خدا قصد ندارن اسامی اون 9 نفر بدهکار بانکی رو بگن
Iran (Islamic Republic of)
م
۰۸:۲۱ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
من یه ساله کاردفتری شروع کردم به علت کرونا و کسادی بازار وام گرفتم تا اجاره مغازه(سه میلیون) رو بپردازم الان بعد یکسال با اینکه صاحب مغازه بغل دستم مغازه داره و بر درآمدم آگاهه ولی میگه یا پنج میلیون بده یا پاشو تو شهر کوچیک هم مغازه گیر نیماد .....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۰ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
چه ربطی داره
Pakistan
ناشناس
۰۸:۱۷ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
انتخابات که میشه کاندیدها چقدر مهربون میشوند وعده های چرب و شیرین میدهند ...همه شماها توانایی کارها را داشتید میتوانستید انجام بدهید فقط حزب بازی هستید فکر مردم نیستید
Iran (Islamic Republic of)
رها
۱۱:۴۴ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
قبل از انتخابات هم خیلی کارا انجام داد آقای فهمیده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۱ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
رئیسی خیلی کارا برای کشور کرده فقط شما نمی‌خواهید قبول کنید و چشماتون رو باز کنید
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۸:۰۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
یارانه حق بیت المال است امام علی به برادرش عقیل وبقیه به یک اندازه می داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۵ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
آقای رییسی در جایگاه قوه قضاییه دوست داریم اما رای ما احمدی نژاد هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۲ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
احمدی نژاد خداروشکر ناک اوت شد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۷:۵۵ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
یک اشتباه رو دوبار تکرار نکنید
با آگاهی رای بدید
مملکت رو نجات بدید

رای مارئیسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۴ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
رئیسی بت شکن
طلسم ظلمو بشکن



رای ما رئیسی
مرد عمل و باخدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۵ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
عجب این مدل شعار نداشتیم آقای ریسی خوب اما ان شا الله غیر اصلاح طلبان هرکسی بیاد درد مردم چاره ساز باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
فقط سعید محمد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۶ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
آقای سعید محمد خودشون تو ستاد آقای رییسی کار می کنند. شما چرا اینطوری؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
توو مناظره همه خودشونو نشون دادن که چقدر بی اخلاقن

رای همه رئیسی
وقار متانت برای خدا کارکردن دست پاک با کارنامه درخشانی که هیچکس ازش آتو نداره
Iran (Islamic Republic of)
hoo
۰۷:۴۵ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
اقای ریسی زمانی میتونیداینارومطرح کنیدکه همه چیزازنظراقصادتعادل داشته باشه.یکی ازعلتهای الان جامعه فساداخلاقی ووزیادشده وکسی تن به ازدواج نمیده حتمن شمام شنیدیدازدواج موقت یا همخونه ووووهمه اینامشکلهاازاقصادمونه که جوان نمیتونه ازدواج کنه نمیتونه بچه داربشه درنتیجه جمعیت رو به کاهش میره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۷ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
در مورد یارانه افراد ثروتمند بفرمایید تعریف شما از یک فرد ثروتمند چی هست؟؟؟؟
برای یک کارمند با حقوق چهار میلیونی، فرد ثروتمند کارمندی هست که مثل خودش داره تو اداره دیگه با همون شرایط کار می کنه ولی حداقل ده میلیون تومان حقوقش هست
شما اول برو عدالت رو رعایت کن بعد بچسب به تعریف افراد ثروتمند
Pakistan
ناشناس
۰۷:۲۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
اقای رییسی هنوز تو دستگاه قضایی خودت فساد داره داد میزنه تو هنوز نتوانستی دستگاه اجرایی خودت را از فساد پاک کنید .چرا سرزده از دادگاههای شهرهای کوچک بازدید نمیکنیدببینی چه خبر هست ..تعطیلی کارخانجات و بیکاری کارگران هم عاملش دادگستری میباشد که قاضی اول حکم توقیف کارخانه را میدهد.حالا با وجود این همه فساد و ظلم در دستگاه قضایی چگونه میخواهی رییس جمهور مملکت بشوی .اول خودتون اصلاح کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
تعطیلی کارخانه به علت کفایتی مدیریت ودر آخر شکایت طلبکار باعث تعطیلی کارخانه نه دادگستری یه ذره فکرکنید بعد نقد کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۵ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
متنت پر ازدروغ بود:
از موج زدن فساد در قوه ی قضائیه !!! تا تعطیلی واحد های بازگشایی شده به خاطر مسائل قضایی
البته عجیب نیست. چهار سال پیش با چنین دروغ هایی مملکت رو به این روز انداختید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۷ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
اره تو خوبی. گوش ما از این حرفا پره حاج آقا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۷ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
معلومه دارین از اینکه فردی باخدا و انقلابی رئیس جمهور میشه میسوزید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۵۶ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
سلام من در۱۸ سالگی ازدواج کردم واز همسر اولم بچه دار نشدم و مجددا در ۲۵ سالگی ازدواج کردم وبه لطف خدا از هر دو زنم بچه دار شدم یعنی هم زن اولم وهم دومی دارای ۱۲ فرزند که ۸پسر و۴ دختر همگی پسرمان هم در سن ۲۰ الی ۲۵سالگی زن گرفتم ودخترانه هم از ۱۷ تا ۲۰ سالگی شوهر .چرا این امر محقق شد چون ارزانی در همه موارد .داشتن شغل هم پسران وهم دامادها مسکن ارزان بود ...و حالا با داشتن حدود ۵۹ سال نوه هم دارم الا جوانان عزیز چطوره وصغ اقتصاد ورفاه واسایش..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
دو تا زن!! يه جوري هم ميگه انگار هنر بزرگي كرده! قباحت داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
حتماً شما از روحانیون مبارز هستید!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۱ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
هیچ اشکالی نداره مرد چندتا زن بگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۵ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
سلام . چرا نمیپرسید یارانه ها چقدر افزایش پیدا میکند و چقدر مستمری ما معلولان که ماهی 100 هزار تومان هست که پول یک کرایه تاکسی هم نمیشه اضافه میشه .ما معلولان جسمی حرکتی که هیچگونه درامد و کار و بیمه ای و نه سهام عدالتی هیچی نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۴ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
رییسی رییسی حمایتت میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۰ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
همشون همین حرفا رو زدن. اما اخرش چی. فقط میزان بدبختی و فلاکت مردم و عقب ماندگی کشور افزایش پیدا کرد. رئیس جمهور های اینده باید به گذشته نگاه کنند. بعد از ریاست جمهوری سرنوشت مشابه ای مثل بنی صدر و رفسنحانی و خاتمی و احمدی نژاد و روحانی خواهند داشت. فقط اقای خامنه ای رهبر شدند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
خب انتظار داری چی بگه ؟
اگر برنامش رو نگه میگید این برنامه ندارن بدرد نمیخوره اگه بگه میگین قبلی ها هم همین رو میگفتن
شما فقط بگو یه نامزد باید چیکار کنه؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
شاگرد مکتب خانه حسن کلید ساز
۰۱:۰۹ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
اقای مهر علیزاده جواب بده چرا دخترت با مدرک کارشناسی طراحی دوخت از مالزی تو جزیره کیش که ارثیه پدری شماست منصب دولتی گرفته و مدیر شده است علی برکه الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۸ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
ای بنازمت سید
خدا قوت
چشم دزدان مملکت کور که یاور دردمندان در راه هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۸ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
ماهم میگیم تحریما باید برداشته شه ماهم میگیم باید سن ازدواج بیاد پایین اگر راس میگین حرف نزنین راه روش عمل پوشاندن به این موضوع رو بیان بفرمایین فقط وعده خالی ندین پشت همون تریبونی نشستی توضیح بده ببینم چجوری با چه راهایی این وعده هارو عملی کنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۸ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
اینترنت تخصصی چه صیغه ایه دیگه؟! یه فیلترینگ داریم برای سنین مختلف که باید اجرا بشه و کار درستیه. اجراشم باید از طریق خود خانواده ها و خدمات دهنده ها باشه. بعلاوه همکاری با شرکت های خارجی خدمات دهنده.
تو رو خدا ازین کارای من درآوردی نکنین! اینترنت استاد و دانشجو و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۴ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
فقط شعار. هیچ برنامه و تخصصی ندارن.
Iran (Islamic Republic of)
N
۰۲:۱۰ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
اگه یکم فکر کنی همه کاندیدا گفتن من این کارو منم این کار
جناب رئیسی کارنامشو باز کرده میگه من این کارو کردم ایشون شعار نمیدن در واقع به حرفاشون عمل کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۲ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
امثال شما نمیخواید چشماتون رو باز کنید و حقیقت رو ببینید
رئیسی همش داره برنامه هاشو میگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۵ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
نیامده میخاد یارانه قطع کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۷ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
البته یارانه ثروتمندان رو میخواد قطع کنه
شما ناراحت شدی؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
معلومه پولداران دارن بدجور میسوزد:)
Canada
ناشناس
۰۰:۳۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
آقای رئیسی عزیز با اینکه بنده بعنوان یک جوان و کارآفرین موفق بودم و هستم ولی متاسفانه بذر نامیدی چنان در بین جوانان بالاست و چنان جوانان دچار شکست شدن که جوری نفرت به دولت پیدا کردند و این بسیار خطرناک برا جامعه و دولت و حتی سلامت خودشخص میباشد، حتی من جوان هم نمیتونم دیدگاهشون رو تغییر دهم. واقعا اقتصاد و موضوع اشتغال و مسکن و نیاز اولیه جوانان شده یه غده عظیم سرطانی شده و فسادهای عظیم دولتی و حتی قضایی که نیاز به جراحی عظیم داره. از تیم و تمام کاندیداهای شریف بجز دو نفر رو وارد تیم کرده و ایرانی قوی و سربلند بسازید. آرزوم سربلندی ایران و ایرانیه آرزوم ایرانی زیبا تمیز و ثروتمند در سرتاسر وطنم دارم. ما آذریها در تبریز خاستیم گدا نباشه و خاستیم و توانستیم و به این عمل افتخار داریم چون نمی‌خواهیم هیچ سفره ای خالی نباشه ما خاستیم مردم مون با عزت زندگی کنن و الان من شدید نگران وطنم هستم یعنی در صورت شکست این دولت دیگر امیدی نخواهد بود. پس خاستن همان توانستن هست، چون خاستیم توانستیم و من یقین دارم ما میتونیم بر بام جهان قرار گیریم، اراده شما باعث افتخار وطن خواهد شد. سلام و سپاس و درود دارم
Canada
ناشناس
۰۰:۳۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
آقای رئیسی عزیز با اینکه بنده بعنوان یک جوان و کارآفرین موفق بودم و هستم ولی متاسفانه بذر نامیدی چنان در بین جوانان بالاست و چنان جوانان دچار شکست شدن که جوری نفرت به دولت پیدا کردند و این بسیار خطرناک برا جامعه و دولت و حتی سلامت خودشخص میباشد، حتی من جوان هم نمیتونم دیدگاهشون رو تغییر دهم. واقعا اقتصاد و موضوع اشتغال و مسکن و نیاز اولیه جوانان شده یه غده عظیم سرطانی شده و فسادهای عظیم دولتی و حتی قضایی که نیاز به جراحی عظیم داره. از تیم و تمام کاندیداهای شریف بجز دو نفر رو وارد تیم کرده و ایرانی قوی و سربلند بسازید. آرزوم سربلندی ایران و ایرانیه آرزوم ایرانی زیبا تمیز و ثروتمند در سرتاسر وطنم دارم. ما آذریها در تبریز خاستیم گدا نباشه و خاستیم و توانستیم و به این عمل افتخار داریم چون نمی‌خواهیم هیچ سفره ای خالی نباشه ما خاستیم مردم مون با عزت زندگی کنن و الان من شدید نگران وطنم هستم یعنی در صورت شکست این دولت دیگر امیدی نخواهد بود. پس خاستن همان توانستن هست، چون خاستیم توانستیم و من یقین دارم ما میتونیم بر بام جهان قرار گیریم، اراده شما باعث افتخار وطن خواهد شد. سلام و سپاس و درود دارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۶ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
رای نمیدم به ایشون جوابهاشو ببینید میگه تحریمها باید رفع شود دقیقا مثل روحانی چندماهه میگه تحریمها برداشته شد حرف مفت زیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۴ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
حرف راست هم زیاد زده اما کو‌ گوش‌ شنوا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۰ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
چرا تو مناظره وقتی مهرعلی زاده آمار اعلام میکرد آقای زاکانی میخند؟
Iran (Islamic Republic of)
رباطی
۲۳:۴۸ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
بی خیال نخواستیم
اگر قراربود کاری کنید
این حال ‌روز اقتصاد و ملت نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۴ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
آخه تو بگو‌ رئیس قوه قضاییه چقدر دخالت می‌تونه تو‌ اقتصاد بکنه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۱ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
پرچم امام رضایی ها بالاست...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
درود
Iran (Islamic Republic of)
ع
۲۳:۲۳ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
کی گفت رفع تحریم می کنم گفت تحریم اصلی تحریم داخلی است دو سوال مجری این بود چقدر تاثیر داشته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
زن سرپرست خانوار ومدد جوی کمیته امداد هستم بخاطر ظلمی که درحقم شد درمحکمه ای که جنابشان رییسش هستند مجبور شدم نصف هزینه کارشناس پردازم درصوزتی که طبق قانون باید رایگان باشد کارشناس علیرغم دلایل متقن گزارش ناقص داد باز مجبور شدم مبلغ قابل ملاحظه ای هزینه اعتراض بپردازم درصورتیکه قبلا یعنی قبل از تصدی رییسی همه اینها رایگان بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
چرت و پرت نگید جهت تخریب رئیسی میان ۴تا کامنت میذارن
این رئیسی رو همه میشناسن
و همه بهش رای میدیم تا نجات پیدا کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
به سلامتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۸ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
رئیسی سالهاست که خودش را تخریب کرده و نیازی به تخریب مجدد نداره
Netherlands
ناشناس
۱۴:۵۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
ناشناس ۸:۰۶
واقعا با این تصمیم گیری های احساسی امیدی به نجات نیست. فقط دم انتخابات یاد بیچارگی مردم میوفتن چون مردمی که مشکل دارن دیگه فکرشون کار نمی کنه و برای نجات به هر چیزی چنگ می زنن‌ و می رن رای می دن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۶ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
در مکتب امامان هم افراد ناشایسته ای بودند آیا میتوان گفت مشکل از امامان بوده است؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۲ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
باید؟مگه زندگی بچه های مردم دست شماست که از لفظ باید استفاده میکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۴ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
عشقی عشق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۳ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
ان شاءالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۷ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
انتخاب درست کار درست با انتخاب سید ابراهیم رئیسی به آرمانهای انقلاب وشهدا وفادار خواهیم بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
احسنت
رای ما رئیسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۳ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
رای ما، مرد صداقت، شجاع، یار مظلومان، دشمن مفسدان، سیدابراهیم عزیز
United States of America
ناشناس
۲۲:۳۷ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
بفکر محیط زیست و خشکسالی هم باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۹ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
اون که با دعای بارون حل میشه خخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۹ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
فقط خداکنه کسی که برای ریاست جمهوری برگزیده میشه سرسوزنی با روحانی دوست و رفیق نباشه و حتی یک تار موی حسن روحانی را در سر نداشته باشد وگرنه بیچاره شده ایم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۷ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
مشخصه دیگه همتی و مهرعلیزاده مساوی روحانی
کی به اینا رای میده

فقط رئیسی
United States of America
ایرانی
۲۲:۱۹ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
قبلیا هم میگفتن باید.....عمل میخوایم عمل ...من ۴۵ سال سن دارم ازدواج نکردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۷ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
خوب بی عرضه ای
Iran (Islamic Republic of)
امید
۲۲:۱۲ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
با شرف ترین شخصی که من دیدم آقای رئیسی هستش
کمی از بی اخلاقی های جامعه فاصله بگیرید واقیعت رو ببینید
با این وضعیت فراموشکاری مردم اگه ایشون رای نیارن به جوانان خیانت میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۲ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
سلام اقای رئیسی من دختر دم بخت دارم زندگی من بایارانه سپری میشه شوهرم کارگر هست بااین گرونی کفاف زندگی جور نمیشه تومشکل خوراک جهیزیه ادم بااین گرونی های وحشتناک زندگی واقعا سخت میگذره خواهش میکنیم این یارانه ادامه داشته باشه بازم گوشه کارمون را میگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
اگه به ثر‌وتمندان یارانه تعلق میگیره به نیازمندان بیشتر یارانه‌ میرسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۹ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
این چند ساله کجا بودن
Iran (Islamic Republic of)
شیراز
۰۸:۰۶ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
شما کجا بودید؟
چهل ساله در قوه قضاییه هستن
رئیس بازرسی کل کشور
دادستان همدان و تهران
دادستان کل کشور
رئیس قوه قضاییه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
این چند سال بودن ولی یه از خدا بی خبر با شعار دروغ دیوار امثال شما رو اغفال می‌کرد تا دیده نشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۷ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
قبلا نمی خواستم رای بدم ، ولی توی این مدت چند روزه ، با مستندی که تلویزیون از مجموعه کارها و برنامه های آقای رئیسی توی ۵ ، ۶ سال اخیر نشون داد و همچنین برای اینکه دوباره کسانی که توی این مدت خون مردم رو توی شیشه کردن رای نیارن ، صد در صد خودم و خانوادم به آقای رئیسی رای میدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
یا مرگ یا رئیسی

بیا از دست دزدا نجاتمون بده تا فقر بره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۵ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
همه می دونن که مملکت باید گل و بلبل بشه . راه حلتون چیه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۹ ۱۸ خرداد ۱۴۰۰
اینهمه راه حل گفت شما نمیشنوی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۵ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
آقای رئیسی یارانه حق هر فرد ایرانیست چون از منابع ملی تامین می شود . چون از بیت المال تامین می شود . اگر می خواهید این را فقط به فقرا و نیازمندان بدهید باید از سازمان های متولی مثل بهزیستی کمیته امداد و ... تامین کنید. عقیل عموی حضرت علی ع که فرد فقیری نزد ایشان رفت و طلب سهم بیشتری را از بیت المال کرد. اما حضرت علی ع حاضر به این کار نشدند.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۱۳ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
کسی که بیشتر مصرف می کند چی
Iran (Islamic Republic of)
عدالت علی
۲۱:۳۰ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
یارانه حق همه ی مردم است و نیازمند و ثروتمند ندارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۱ ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
ثروتمندان تاکنون بسیار برده اند خوده اند مثلا منی که خودرو ندارم سهمیه بنزین ندارم ولی ی ثروتمند به ازای هر خودرو 60 داشته اول بیاند محاسبه کنند بنزین لیتری 24000 تومان منهای لیتر 3000 که پول داده اند یعنی از ابتدای سهمیه بندی حداقل بگیم میزان لیتر تعلق گرفته * 21000
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۲۰:۳۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
بی زحمت شفاف اعلام کنید منظورتان از ثروتمندان جامعه چه کسانی و چه اقشاری هستند چون تعریف ثروتمندان در دولت آقای روحانی همه ملت مستضعفین یارانه بگیران نیازمندان بینوایان زیر خط فقر را متعجب و بسیار ناراحت و دلخور و ناراضی کرد برای همین فقط به 30 میلیون نفر یارانه بگیر یارانه معیشتی کرونایی پرداخت کرد و این عین بی عدالتی و تبعیضگری بود اگر شما هم نظرتان از ثروتمندان همان اقشار کم درآمد است که یکی از اعضای خانوادشون شاغل یا بازنشسته باشد و درآمد اندکی داشته باشد یارانه بهشون تعلق نمی گیرید ملت مستضعفین یارانه بگیر نیازمند از شما هم 100% درصد بسیار ناراضی و دلخور و ناراحت خواهند شد بی زحمت شفاف بیان کنید تا ملت تکلیفشان را بدانند به چه شخصی رای بدهند به چه شخصی رای ندهند ملت گیر و گرفتار فقر و گرانی هستند و تاب و تحمل چهار سال و هشت سال دیگر فقر و گرانی و تهی دستی زیر خط فقر ماندن 92 ساله را ندارند 50 سال در زمان شاه ملعون فقیر تهی دست بودند 42 سال هم در حال حاظر بهش اضافه کنید را دیگر صبر ندارند ملت بینوایان ایران از حضرت ایوب نبی س بیشتر صبر کردند از شعب ابی طالب که حضرت رسول الله ص و یارانش که فقط 3 سال در آن گیر گرفتار فقر بیچارگی از طرف کفار و مشرکین بودند بیشتر صبوری کردند به والله قسم تاب و تحمل ندارند و حق هم دارند چندین سال بیچارگی چندین سال فقر و نداری و زیر خط فقر بودن چقدر سال بینوایی ای خداااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا خودت بداد ملت بینوایان نیازمندان محرومان تهی دستان بینوایان یارانه بگیران زیر خط فقر ایران اسلامیت برس . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۸ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
احسنت بر شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۵ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
ای کاش ملت ایران درست انتخاب کنند
و هر انچه خیر است پیش بیایید

به امید سربلندی ایران عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۳ ۱۶ خرداد ۱۴۰۰
انشاءالله
آخرین اخبار