طبق پیگیری های باشگاه خبرنگاران جوان:

بی توجهی به نخبگان نفتی به سازمان برنامه و بودجه رسید!

وزارت نفت آمادگی خود را برای حل مشکل رتبه مشاوره دانش بنیان‌های نفتی اعلام کرده، اما سازمان برنامه و بودجه حاضر به همکاری نیست.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سوم آبان ماه امسال بود که در گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با تهیه گزارشی تحت عنوان "اخذ رتبه مشاوره، نسخه جدید وزارت نفت برای دانش بنیانی ها! / بخشنامه‌ای که فسادزاست"، پیگیری مشکلی را آغاز کردیم که اکنون بیش از یک سال می‌شود که شرکت‌های دانش بنیان صنعت نفت، با آن دست به گریبان شده اند.

ماجرا از جایی شروع شد که معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت به یکباره و پس از گذشته حدود ۱۰ سال از تصویب نامه هیئت وزیران، تصمیم به صدور بخشنامه‌ای گرفت که به گفته شرکت‌های دانش بنیان فعال در حوزه بالادستی صنعت نفت، سبب افزایش قیمت خدمات برخی از شرکت‌های دانش بنیان نفتی و به تبع آن افزایش هزینه برای شرکت ملی نفت می‌شود.

بر این اساس، پس از صدور بخشنامه مذکور، شرکت‌های دانش بنیان نفتی، موظف به دریافت گواهینامه صلاحیت خدمات مشاوره به عنوان پیش شرط اصلی برای حضور در مناقصات صنعت نفت هستند که به گفته این شرکت‌های دانش بنیان، سیاست واگذاری خدمات آزمایشگاهی به شرکت‌های مشاور خالی از اشکال نیست، زیرا تا سال گذشته روال طراحی، اجرا و نظارت بر اجرای خدمات آزمایشگاهی بالادستی به گونه‌ای بود که طراحی به پیشنهاد مشاور و با تایید کارفرما انجام می‌شد، اجرای آزمایش توسط پیمانکار صورت می‌گرفت و نظارت بر حسن اجرای آزمایشات توسط مشاور انجام می‌شد و کارفرما تایید می‌کرد.

اکنون با روال جدید در مرحله اجرا، مجری دیگر پیمانکار نیست بلکه مشاور است و این یعنی طراح، مجری و ناظر یکی می‌شود و این روند، ذاتا فسادزا خواهد بود و کیفیت خدمات آزمایشگاهی را کاهش خواهد داد.


بیشتر بخوانید


در پاسخ به ادعای این شرکت‌های دانش بنیان، وزارت نفت نیز طی جوابیه‌ای که در تاریخ ۲۵ آبان ماه در سایت باشگاه خبرنگاران جوان منتشر شد، اعلام کرد: بند یک بخشنامه شماره ۹۸/۳۰۰۸۱۳ مورخ ۹۸/۰۷/۰۷ معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری در رابطه با الزامات خرید خدمات آزمایشگاهی در حوزه بالادستی صنعت نفت، صرفاً تأکید بر رعایت مفاد آیین نامه‌ها و مقررات لازم الاجرا در واگذاری قرارداد‌ها و از آن جمله آیین نامه خرید خدمات مشاوره (مصوبه شماره ک ۴۲۹۸۶ ث/۱۹۳۵۴۲ مورخ ۸۸/۱۰/۰۱ هیأت محترم وزیران و اصلاحات بعدی آن)، بوده و قبل از ابلاغ این بخشنامه نیز شرکت‌های تابعه موظف بوده اند که برای ارجاع کار در حوزه‌های مختلف پیمانکاری و مشاوره، ضمن رعایت سایر ضوابط، از شرکت‌های دارای گواهینامه صلاحیت معتبر و متناسب با خدمات مورد انتظار استفاده کنند.

شرکت‌های دانش بنیان نفتی، درباره این اظهارات وزارت نفت، پیشنهادی نیز ارائه کرده بودند و آن هم این بود که با توجه به قرارگیری معاونت علمی و فناوری و سازمان برنامه و بودجه، زیر نظر یک نهاد واحد یعنی نهاد ریاست جمهوری، بهتر است که رتبه دانش بنیانی آن‌ها که فرآیند سخت و پیچیده‌ای دارد، معادل رتبه مشاوره صادره از سازمان برنامه و بودجه در نظر گرفته شود و خود این دو مجموعه، با یکدیگر کنار بیایند.  

در پاسخ به این پیشنهاد شرکت‌های دانش بنیان نفتی، وزارت نفت نیز پس از توضیحات تفصیلی در مورد مشکل ایجاد شده و تبرئه خود، در بخش دیگری از جوابیه مذکور، بیان کرد: وزارت نفت با رویکرد حمایت از توان داخلی در حوزه‌های مختلف مورد نیاز صنایع نفت و گاز، در گام اول طی نامه شماره ۹۹۵/۷۴۸۵۱ مورخ ۹۹/۰۳/۱۷ درخواست امکان پذیرش گواهینامه‌های دانش بنیان صادره توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را به عنوان جایگزین گواهینامه‌های صلاحیت مشاوره صادره توسط سازمان برنامه و بودجه کشور در واگذاری قرارداد‌های سایر حوزه‌های مشاوره (علاوه بر طرح‌های پژوهشی)، به سازمان مذکور ارائه نمود که پس از دریافت پاسخ و نپذیرفتن موضوع توسط آن سازمان، مجدداً طی نامه شماره ۹۹۵/۲۷۹۸۳۶ مورخ ۹۹/۰۵/۰۸، درخواست اخذ مجوز تهیه فهرست خاص توسط دستگاه مرکزی وزارت نفت را به سازمان مذکور ارائه داده و مراتب در این زمینه در حال پیگیری است.


بیشتر بخوانید


صرف نظر از اقدام عجیب وزارت نفت در اجرای ناگهانی تصویب نامه‌ای که به اذعان خود این وزارتخانه از تاریخ یکم دی ماه سال ۱۳۸۸ توسط هیأت وزیران مصوب شده و سال‌ها مسکوت مانده بود، اکنون مخالفت سازمان برنامه و بودجه، سبب شده تا شرکت‌های دانش بنیان نفتی همچنان برای حضور در مناقصات صنعت نفت با مشکل نداشتن رتبه مشاوره رو به رو باشند.

در این زمینه، پرهام زمان پور، مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه آزمایش‌های بالادستی صنعت نفت و گاز، در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: پس از پیگیری‌های زیادی که انجام دادیم، گفتند که این قانون از سال ۸۸ بوده و اکنون فقط اجرا می‌شود؛ این کار مانند این است که شما از کسی بخواهید، جهشی که طی چند سال امکان پذیر است را در کمتر از چندماه انجام دهد!

او افزود: چیزی که از ما خواسته اند، دریافت رتبه یک مشاوره است در حالی که پیش از این در هیچ یک از مناقصات وزارت نفت یا شرکت ملی نفت، چنین شرطی وجود نداشت.

این نخبه نفتی اظهار کرد: احصاء چنین شرطی، وابسته به زمان است و باید سال‌ها برای آن زحمت کشید؛ یعنی شرکت‌ها باید عمر زیادی داشته باشند تا بتوانند، شرایط مورد نظر سازمان برنامه و بودجه را برای اخذ این رتبه مشاوره کسب کنند در حالی که شرکت ما شرکت جوانی است.

او گفت: عمر شرکت ما که یک شرکت دانش بنیان است، ۷ سال بیشتر نیست، خود ما نیز جوان هستیم در واقع یک شرکت دانش بنیان با یکسری جوان نخبه هستیم که در حال حاضر با این دستور جدید، از مناقصات کنار گذاشته شده ایم و این مسئله، منجر به این می‌شود مجموعه ما یا سایر مجموعه‌های مشابه که به صورت گروهی پیگیر این مشکل هستیم، از بین بروند.

گفتنی است؛ گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بلافاصله پس از دریافت جوابیه وزارت نفت به شکایت شرکت‌های دانش بنیان حوزه بالادستی صنعتی نفت درباره الزام به دریافت رتبه مشاوره در تاریخ ۲۵ آبان ماه امسال، پیگیری خود برای حل مشکل توسط سازمان برنامه و بودجه کشور یا دریافت یک پاسخ قانع کننده از این سازمان را آغاز کرد، اما متاسفانه علی رغم چندین بار پیگیری، همچنان سازمان مذکور از ارائه پاسخ، سر باز می‌زند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۳ ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
حرف از پول و پارتی بزن نه نخبگان نفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۳ ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
"اکنون با روال جدید در مرحله اجرا، مجری دیگر پیمانکار نیست بلکه مشاور است و این یعنی طراح، مجری و ناظر یکی می‌شود و این روند، ذاتا فسادزا خواهد بود"، این جمله بر چه اساسی استدلال شده است؟ هر یک بار آیین نامه خرید خدمات مشاوره را مطالعه کرده باشد به هیچ عنوان چنین استدلالی نمیکرد. اتفاقا الزام شرکت نفت در رعایت آیین نامه خرید خدمات مشاوره که مصوب سال 1388 هست، در جهت قانونی کردن فرآیند مناقصات بوده و این شرکت‌ها، چون فرآیند مناقصه را دور می‌زدند، و بدون رقابت پروژه‌ها را می‌گرفتند، الان از این مصوبه قانونی ناراضی هستند. ضمناً رتبه مشاورین بر اساس مبلغ برآوردی کارفرما برای مناقصه تعیین می‌شود و اگر در مناقصه‌ای رتبه یک از مشاور خواسته شده پس قطعاً مبلغ مناقصه بالا است، در نتیجه هر شرکتی با عنوان دانش بنیانی و با اندک سابقه فقط به صرف دانش بنیان بودن (بماند که فرآیند دانش بنیان بودن خود محل فساد شده است) نباید پول مملکت را به دست بگیرد و حتما باید حداقل سابقه داشته باشد تا هم حسن سابقه آن به اثبات برسد و هم در زمینه که فعالیت می کند به حداقلی از توانایی برسد که این میزان سرمایه مملکت در اختیار ایشان قرارداد بگیرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۵ ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
کلا نفت شده رابطه و باند بازی.کدوم اعلام آمادگی. مسخره خودتون هستید
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۸:۰۳ ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
شما انگار تو ایران زندگی نمی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ول معطل
۲۳:۵۴ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
سازمان برنامه و بودجه چرا پاسخ شرکت های دانش بنیان و جوانان را نمی دهی؟!!!!
یا قانعشون کن یا قانع شو.
واللا بچه ی مردمو چرا الاف میکنید؟؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۱ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
دوستان دانش بنیان مقداری ملاحظه هم داشته باشند اجازه دهند دولت آخر کارش هست.چراباید این چندماه آخر بخشی از هزینه صادرات نفت رابه شما بدهد.این آخری ها باید چیزی تهش بمونه شاید ژنرال مقصر نباشد بدلیل سن وسال بالایش لااقل یک مقداری ذخیره درحساب شخصی نفتی برای روزمبادا بماند دولت بعدی برایتان جبران می‌کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۵ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
كجا درسته توي اين كشور
با اين همه مسؤل غرب زده
كه اين يكي درست باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۲ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
اين سيستم نفت كلا فساد زا است اين يكي هم روش
ديگه نبود فسااااد زا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۱ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
باشگاه خبرنگاران اگه واقعا به فکر نفتیهاست باید از تجمع قرارداد موقتها جلو مجلس یه چیزی منتشر میکرد
Iran (Islamic Republic of)
یه بدبخت نفتی
۲۲:۵۹ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
این دانش بنیانا مشکلشون اینه واسه دختر و پسرای خوب زنگنه یا دختر مظلوم نعمت زاده نیستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۶ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
علییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی برکت الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۶ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
نفت اعلام آمادگی کرده؟ خودتونو مسخره کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۴ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
اینا همش بر میگرده به نوع نگاهی که به مسئله دانش بنیان بین مسئولین هست. تو همین سایت باشگاه خوندم که زنگنه میگفت پتروپارس کلا دانش بنیانه یا مثلا اویک دانش بنیانه. اون اصلا نمیدونه دانش بنیان یعنی چی! دانش بنیان یعنی همین شرکت های کوچک و نوپا نه شرکتی مثل پتروپارس و اویک که پشتشون به وزیر گرمه. دانش بنیان یعنی نخبه هایی که رو پای خودشون وایسادن نو رو پای بودجه دولت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۱ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
ما شرکت های دانش بنیان اصلا اهمتی برای نفت نداریم اینا همش بهونه است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۰ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
چه عجب جناب ژنرال نفت یه جا یه کار خوب کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
آقای نوبخت راست میگفت که جز 18 کشور برتر دیناییم البته تو فراری دادن جوونامون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
ممنون از پیگیری باشگاه خبرنگاران جوان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
لطفا به فسادهای صندوق بازنشستگی صنعت نفت هم رسیدگی کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۸ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
نمیدونم تا کی قراره این وضع ادامه داشته باشه
Iran (Islamic Republic of)
رامین
۲۲:۰۴ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
با لسام
لطفا پخش کنید آدمین محترم
و راه برای پیگیری خبرنکاران شجاع باز باشد

بنده یکی از متخصصان صنعت می باشم، تا زمانیکه مدیران فرمایشی (مجلس و...)، سفارشی ( عمدتا آقا زاده ها و فرزندان مدیران نفتی و بخصوص حراستی)، فساد بدلیل حجم بالای گردش مالی، تعهد داشتن ارحجیت بر تخصص به نام اسلام، سنگ‌اندازی جلوی شرکت های دانش بنیان، تشکیل شرکت های خصوصی با پایه دولتی و رانت افراد پرنفوذ دولتی، نگاه سیاسی کشور به نفت بجای نگاه توسعه ای، فشارهای سیاسی اکثر ارگان های دولتی غیر نفتی بر تصمیمات نفتی-فنی، انحصار طلبی حوزه انرژی بدلیل ....، برگزاری مناقصات صوری با نمایش واقعی ، عدم‌ نظارت بر پرداختی های بسیار کم در قبال مطالبات میلیاردی از صندوق نفت ، تحت فشار قرار دادن وزیر در تصمیمات توسعه ای ، هیچگاه این مشکلات رفع نخواهد شد. این همان دلایلی است که نخبگان و اگر بواقع بگویم متاسفانه اکثر فارغ التحصیلان به خارج کشور حتی با دریافتی بسیار کمتر از اینجا، مهاجرت میکنند.
خداوند به همه‌ ما رحم کنید و از تقصیراتمان بگذرد.

با تشکر
Canada
ناشناس
۲۰:۳۷ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
چه حرفی میزنید
عجوزان و پیر وپارتال هایمان حوصله شون سر میره
اگر وزیر و رییس نشوند .بعد بفکر عرزاییل میافتدند
ولی عیب نداره .نخبگان در خانه باشند
سیاست دولت روحانی بالعکس شعار های انتخاباتی اش که
بکار گیری قشر جوان و نخبه بود
همه رفقایش را دور خودش جمع کرده و بس
Iran (Islamic Republic of)
عبدالهی
۲۰:۲۱ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
وقتی به یک بچه هم پول تو جیبی میدهی میتواند نیازهایش را بخرد اما نمی‌تواند بسازد درست است خرید خوب کار مهمی است اما هنر ساختن است هنر ساخت است که میماند پس بفکر ماندگاری دانش در حاکمان و سرزمینمان باشیم.
Iran (Islamic Republic of)
فرزند ایران
۲۰:۱۵ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
مدیران نفتی فقط به دوران تحریم بسنده نکنند که دیگر چاره‌ای جز تسلیم در برابر ملت و دانشجویان و صنعتگران خودمان ندارند بعد از تحریم هم این صنعت را بومی و ملی کنند ملی شدن صنعت نفت فقط به داشتن وزیر نیست بلکه به خودکفایی در تمام زمینه ها و ساخت صدها پتروشیمی و دهها پالایشگاه ملی و تجهیزات صد درصد ایرانی و ایران ساخت است.
Iran (Islamic Republic of)
ش ه
۱۹:۴۵ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
بزک نمیر بهار میاد خربزه و خیار میاد.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۹:۱۱ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
وقتی دانش ایرانی و پژوهشگران و نخبگان ایرانی و صنعتگران ایرانی در پروژه ها بکار گرفته شود یک کار و یک یادگاری و یک خوشنامی، ماندگار از ماها برای آیندگان خواهد ماند و این کارها در این کشور مانا و جاویدان خواهند شد.
پس همه به ایرانی شدن هر چه بیشتر کمک کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ش ه
۱۹:۴۵ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
وقتی مدیر نالایق فقط چند دلار حق ماموریت خارجی را می بیند آنوقت تلاش داخلی و صنعت داخلی سیخی چند . البته داخلی ها هم وقتی دست خارجی را کوتاه می بینند بسیار ضعیف عمل می کنند لذا اول از همه ایجاد قانون مکتوب برای صنعت داخلی ضروری است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
من می خوام برم نروژ!
Iran (Islamic Republic of)
ش ه
۱۹:۴۲ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
برو به سلامت . هرجا هستی به جامعه مفید و انسانها خدمت کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۹ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
مملکت شده فقط پزشکی، یعنی این مملکت صنعت نمی خواهد مهندس نمی خواهد
ما آگه مهندس داشته باشیم الان اکثر صنایع داشتیم ما هنوز چاه نفت، کشاورزی و... سنتی است
Iran (Islamic Republic of)
ش ه
۱۹:۴۰ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
مهندس که کم ندارید اما مدیر نالایق و خائن زیاد دارید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۷ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
مدرک مهندسی که زیاد داریم. توی شرکت دولتی باچند تا از این مهندس ها صحبت کردم خودشون اعتراف کردند فقط مدرک گرفتند و از رشته ت8صیلی چیزی عایدشون نشده! البته این شامل همه نمیشه ولی مدرکهای بی مایه و بی جهت هم زیاد شده در بقیه رشته ها هم ممکنه باشه کمااینکه در رشته پزشکی هم مواردی بوده و لابد هنوزم هست که طرف نورچشمی بوده و....
آخرین اخبار