وضعیت نامطلوب زمین های کشاورزی ایران

استاد مدیریت منابع آب و محیط زیست امپریال کالج لندن گفت: بیش از ۵۰ درصد زمین های کشاورزی ایران وضعیت مطلوبی ندارد.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کاوه مدنی استاد مدیریت منابع آب و محیط زیست امپریال کالج لندن در نشست خبری که امروز در ساختمان مرکزی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر برگزار شد، گفت: گزارش نقشه درجه بندی شده زمین های ایران از لحاظ مطلوبیت کشاورزی بر پایه پردازش داده های جغرافیایی خاک، توپوگرافی و اقلیم میزان و پراکنش زمانی بارندگی و تبخیر سطحی ارائه شده است. 

وی ادامه داد: نتایج  تحقیقات بدست آمده نشان می دهد که کمتر از 3 درصد مساحت کشور از مطلوبیت بالا و 8 درصد از مطلوبیت متوسط برای کشاورزی برخوردار است. 

این استاد دانشگاه بیان کرد: این در حالی است که زمین های ضعیف یا نامطلوب حدود 90 درصد باقی مانده از سطح کشور را فرا گرفته است که طبق نقشه ارایه شده بخش عمده زمین های مطلوب کشور در شمال، شمال غرب، و غرب کشور واقع شده اند و استان های کرمانشاه، گیلان و کردستان بیشترین درصد زمین های مطلوب نسبت به کل سطح استان را دارا هستند.

وی با بیان اینکه با کاهش مصرف آب می توان تولیدات را بالا ببریم، تصریح کرد: بیش از ۵۰ درصد زمین های فعلی کشاورزی ایران در مناطقی واقع شده اند که به علت محدودیت های خاکی یا اقلیمی از مطلوبیت لازم برای کشاورزی بی بهره اند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: از آنجا که تولید محصول در این زمین ها تنها با بهره کشی نامتوازن از منابع طبیعی میسر شده، تداوم کشاورزی در آنها منجر به تخریب فزاینده منابع آبی و خاکی می شود که در آینده ای نه چندان دور پیامدهای فاجعه باری را برای کشور به همراه دارد.

مدنی اظهار داشت: مطالعات نشان می دهد که تمام زمین های با مطلوبیت بالا در گذشته برای کشاورزی و دیگر کاربری ها مورد بهره برداری قرار گرفته اند که بدین سبب توسعه اراضی در این زمین ها در آینده امکانپذیر نیست.

وی گفت: با این حال بخشی از زمین های با مطلوبیت متوسط بدون استفاده باقی مانده اند که بکارگیری آنها به جای کشاورزی آبی در مناطق نامطلوب می تواند بطور بالقوه به کاهش فشار بر منابع آبی کشور کمک کند.

این استاد دانشگاه یادآورشد: با هدف مطالعه وضعیت کنونی و دورنمای بخش های مختلف اقتصاد ایران تشکیل شده که این طرح با رویکردی کمّی و واقعیت محور و به دور از روزمرگی های سیاسی به پژوهش در حوزه های مختلف اقتصادی مانند انرژی، کشاورزی، خدمات، منابع طبیعی و انسانی و محیط زیست در مقیاس کشوری می پردازد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار