با گذشت دو سال از هم اندیشی قرارداد جدید نفتی هنوز این قراردادها امضای تایید دولت را نگرفته اما در این میان مسولان خبر از رونمایی آنها در تهران می‌دهند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان موضوع قراردادهای جدید نفتی یکی از موضوعاتی که از دو سال پیش مطرح بود به طوری در این راستا هم اندیشی قرارداد جدید نفتی ایران (IPC) اسفندماه ٩٢ با حضور شرکتهای بزرگ بین المللی در تهران برگزار شد؛ در قراردادهای موسوم به IPC قرار براین است که حلقه های مختلف صنعت نفت (اکتشاف، توسعه و تولید) به صورت یکپارچه واگذار شوند تا شرکتهای خارجی با چنین قراردادی، انگیزه ای برای حضور در صنعت نفت ایران داشته باشند. در این نوع قرارداد مالکیت مخزن قابل انتقال نیست و مالکیت آن واگذار نمی شود و تولید صیانتی از مخزن، یکی از مهمترین مباحث در این قراردادهاست.
 
دراین مدل از قرارداد، عملیات اکتشاف به پیمانکار واگذار می شود و باید سعی شود شرکتهای خارجی به مناطق پر ریسک صنعت نفت وارد شوند زیرا قاعده در دنیا این است که هزینه سنگین اکتشاف را شرکتهای خارجی تامین کنند و نباید هزینه های ملی صرف مخارج اکتشاف شود.
 
انتقال فناوری و شفافیت مالی یکی از مهمترین مباحث قراردادهای جدید (IPC) است که بر اساس آن قرار است در قراردادهای جدید، کارشناسان ایرانی در کنار شرکتهای سرمایه گذار خارجی قرار گیرند تا با آخرین فناوریهای روز دنیا آشنا شوند. ضمن این که باید خود نیز در این انتقال و دریافت تکنولوژی بهتر عمل کنند.
 
افزایش ضریب بازیافت مخازن نیز یکی از مهمترین اهداف این قرارداد است که با توجه به این که  نیمی از میدانهای کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند، هر یک درصد افزایش ضریب، معادل ٥٠٠ میلیارد دلار افزایش ثروت ملی است.
 
بیژن زنگنه وزیر نفت از تصویب نهایی قراردادهای جدید نفتی ایران (IPC) ظرف دو هفته آینده در هیئت دولت خبر داد و گفت: این قرارداد ابتدا در تهران و سپس در لندن به سرمایه گذاران معرفی خواهد شد.
 
بر اساس این گزارش، وزارت نفت با هدف تسریع در توسعه میدانهای نفت و گاز، جبران کم کاری سالهای گذشته در میدانهای مشترک و وارد کردن فناوریهای نوین اقدام به طراحی مدل جدید قراردادهای نفتی کرد که به دلیل تحریم معرفی آن به سرمایه گذاران و شرکتهای خارجی با تاخیر همراه شده است.
 
سیدمهدی حسینی رئیس کمیته بازنگری قراردادهای جدید نفتی، در گفتگو با باشگاه خبرنگاران،  به برگزاری بیش از ٨٥ جلسه توجیهی طولانی درباره مدل جدید قراردادهای نفتی اشاره کرد و گفت: این جلسه ها شامل برگزاری سمینار در دانشگاهها مختلف، تدریس در دانشگاههایی مانند امام صادق، تهران و صنعت نفت، جلسه با اعضای کمیسیون انرژی، مرکز پژوهشهای مجلس و شرکتهای مختلف داخلی و بخش خصوصی بوده است؛ ضمن این که اسفندماه سال ٩٢ نیز در کنفرانسی در تهران این قرارداد با برگزاری ١٢ میزگرد تخصصی معرفی شد.

وی تصریح کرد: قراردادهای جدید نفتی ابتد در تهران بعد در لندن رونمایی خواهند شد.
رونمایی از قراردادهای جدید نفتی در تهران
 
رکن‌الدین جوادی معاون وزیر نفت در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، با اعلام اینکه رونمایی قراردادهای جدید نفتی به جای لندن در تهران خواهد بود، اظهار داشت: رونمایی قراردادهای نفتی قرار است در تهران انجام شود که البته موضوع هنوز نهایی نشده ولی امیدواریم که اواسط آبان در ایران کنفرانس اول را برای رونمایی و معرفی پروژه‌ها داشته باشیم و کنفرانس مکمل را یکی دوماه بعد در لندن برگزار کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی نفت درباره اینکه ممکن است در مورد پروژه‌هایی که قرار است در لندن رونمایی شود، پیش از آن با کشورهای دیگر در موردش مذاکره صورت گرفته باشد، افزود: جز میدان فرزاد که با هندی‌ها از قبل مذاکره می‌کنیم، در مورد جزییات توسعه هیچ میدان دیگری که قرار است قراردادش در لندن رونمایی شود، مذاکره صورت نگرفته است.

می توان گفت با گذشت دو سال از هم اندیشی قراردادهای جدید نفتی هنوز این قراردادها به پای امضای دولت نرسیدند اما در این میان مسولان خبر از رونمایی آنها در تهران می‌دهند بنابراین باید منتظر بود و دید که آیا قراردادها ظرف دوهفته آینده مهر تاییدیه دولت را خواهند گرفت.
 
گزارش: حبیبه رحیمیان

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار