باشگاه خبرنگاران جوان؛ مژده عینی - مشرفالدین مصلح بن عبدالله شیرازی مشهور به «سعدی» در اوایل سده هفتم هجری قمری در شیراز به دنیا آمد و در سال ۶۹۰ هجری قمری در شیراز درگذشت.
۲ کتاب گلستان و بوستان سعدی شیرازی در تار و پود اندیشه و فرهنگ ایرانیان رسوخ کرده است و با سپری شدن قرنها از وفات او، اما همچنان به عنوان شخصیت تاثیرگذار بر شعر و ادبیات فارسی مطرح است.
این شاعر بزرگ نه تنها در شیراز و در کشور خود بلکه در همه جهان نامی آشنا و شناخته شده است به گونهای که از میان بزرگان ادب، تنها شعر اوست که بر سردر مقر سازمان ملل در نیویورک خودنمایی میکند.
بنی آدم اعضای یک پیکرند*** که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار ***دگر عضوها را نماند قرار
بر اساس اسناد موجود، آرامگاه سعدی در گذشته بارها تعمیر و بازسازی شده است. کریمخان زند در سال ۱۱۸۷ هجری قمری آرامگاه این شاعر بزرگ را از نو بنا کرد. او بنایی آجری و دوطبقه بنا کرد که ۲ اتاق در ۲ سوی آن قرار داشت. مزار سعدی در اتاق شرقی در طبقه زیرین آن قرار داشت و دور آن نردههای چوبی و منبتکاری شده قرار گرفته بود. بعدها اتاق غربی مدفن «شوریده شیرازی» یکی از شاعران بنام سده سیزدهم هجری قمری در شیراز شد.
بنای نخستین سعدی تا سال ۱۳۲۷ خورشیدی برپا بود تا اینکه به پیشنهاد انجمن آثار ملی فارس و تلاش علی سامی و علی اصغر حکمت، بنای در خور مقام شامخ سعدی ساخته شد.
این بنا دارای گنبدی زیبا است که در جلوی آن ایوانی تالارمانند قرار دارد که بوسیله ۸ ستون سنگی نگه داشته میشود. در بنای جدید، قبر سعدی در میان عمارتی ۸ ضلعی با سقفی بلند و کاشیکاری شده قرار دارد.
آرامگاه استاد سخن شیخ اجل سعدی شیرازی محفلی برای دوستداران شعر و ادب پارسی است و هر روز و بخصوص روز اول اردیبهشت که در تقویم رسمی کشور به نام روز سعدی ثبت شده است ادب دوستان برای عرض ارادت به آرامگاه این شاعر بزرگ پارسی میآیند.
در ادامه فیلمی کوتاه از آرامگاه سعدی شیرازی را مشاهده کنید.
فیلم ارسالی از سمیه رامشت