سید شمسالدین حسینی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز (یکشنبه ۳۱ فروردین) در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی (اعاده شده از شورای نگهبان)گفت: قطعاً ما انتظاراتی از نظام مالیاتی داریم؛ از یک طرف این نظام را ابزاری برای کسب درآمد دولت در نظر میگیریم و معتقدیم که اگر نظام مالیاتی درست مستقر شود، بهترین درآمد و منابع برای دولت درآمدهای مالیاتی است و اکثر کشورها مالیات را اصلیترین پایه درآمدی خود میدانند.
نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس بیان کرد: از طرف دیگر یکی از کارکردهای نظام مالیاتی باید بازتوزیع ثروت و درآمد باشد. طبعاً یکی از کارهایی که نظام مالیاتی انجام میدهد نقش تنظیمی در اقتصاد است یعنی نظام مالیاتی باید از فعالیتهای مولد حمایت کنند و احیانا از برخی فعالیتها که ثواب بیثباتی و انحراف منابع و بخشهای غیر مولد هستند جلوگیری کند به همین دلیل برخی از پایههای مالیاتی نقش برجستهای در این زمینه بازی میکنند. مالیات بر عایدی سرمایه یا مالیات بر سفته بازی و سوداگری از جمله ابزارهای اقتصادی و بخش نظام مالیاتی است که برای هدایت منابع به سمت فعالیتهای مولد و پیشگیری از فعالیتهای غیر مواد که اقتصاد ایران در گرو آن است، عمل میکند.
عضو کمیسیون کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اظهار کرد: در نظام اقتصاد ایران پایههای مالیاتی شناخته شدهای داریم که مالیات بر درآمد، مالیات بر مصرف و مالیات بر دارایی از جمله آنهاست، اما پایه مالیاتی که به طور مشخص از عملیات سفته بازی پیشگیری کنند به صورت مستقل وجود ندارد و آنچه که امروز مورد بررسی قرار میدهیم و به عبارتی به رفع ایرادات شورای نگهبان مالیات بر عایدی سرمایه یا مالیات بر سفتهبازی یا سوداگری است. این قانون از دو بخش است عمده برخوردار است یک بخش آن به بسترهای اجرایی بازمیگردد ولی بخش عمده این قانون باز میگردد به معرفی جدید پایه جدید مالیاتی که در واقع معطوف به عایدی نقل و انتقال دارایی است.
حسینی با تاکید بر اینکه ما به یک پایه مالیاتی برای سفته بازی در اقتصاد ایران نیاز داریم، گفت: در مجلس قبل وقت قابل توجهی صرف این قانون شد، اما در نهایت با ایراداتی از سوی شورای نگهبان مواجه شد. در دوره قبلی مجلس با وزیر وقت امور اقتصاد و دارایی و دولت وقت درباره طرح مذکور به گفتوگو نشستیم و بارها رفت و برگشت صورت گرفت؛ با توجه به تغییر دولت، به نوعی موافقت و همراهی دولت جدید را نیز برای طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی گرفتهایم؛ اگرچه نیازی به لحاظ قانونی به این کار نداشتیم. تقریباً لایحه را یک بار دیگر در کمیسیون بازبینی کردیم و صرفاً به رفع ایرادات شورای نگهبان بسنده نکردهایم بلکه مواد را به ویژه با این رویکرد که مزاحمتی برای مردم ایجاد نشود و در فرایند اجرا با ایرادی مواجه نشود بازبینی کردیم و بعد از آن بود که وارد اصلاحیه قانون یا به عبارتی تامین نظر شورای نگهبان شدیم و آنچه که امروز در دستور کار قرار دارد ارجاعی از سوی شورای نگهبان است.