آیا ایران با پیشنهاد آمریکا برای انتقال اورانیوم غنی‌شده خود به روسیه موافقت می‌کند؟

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند -  روزنامه انگلیسی گاردین در مطلبی نوشت: انتظار می‌رود ایران در برابر پیشنهاد ایالات متحده برای انتقال ذخایر اورانیوم غنی شده خود به کشور ثالث - مانند روسیه - به عنوان بخشی از تلاش واشنگتن برای کاهش برنامه هسته‌ای غیرنظامی تهران و جلوگیری از استفاده از آن برای تولید سلاح هسته‌ای مقاومت کند.

این موضوع که به عنوان یکی از موانع کلیدی برای توافق آتی تلقی می‌شود، در مذاکرات غیرمستقیم اولیه که در مسقط، عمان، بین عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، برگزار شد، مطرح شد.

ایران معتقد است که ذخایری که در چهار سال گذشته جمع آوری شده است، باید تحت نظارت دقیق آژانس بین المللی انرژی اتمی سازمان ملل در ایران باقی بماند. تهران این را یک اقدام احتیاطی یا نوعی تضمین در صورت خروج دولت آینده آمریکا از توافق می‌داند، همانطور که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ با رد توافق سال ۲۰۱۵ دولت باراک اوباما انجام داد.

تهران می‌گوید که اگر قرار بود ذخایر از ایران خارج شود و ایالات متحده از توافق خارج شود، باید غنی سازی اورانیوم را از صفر شروع کند تا خلوص بالاتری داشته باشد.

اگرچه بخش عمده‌ای از تبادلات در مسقط به طور غیرمستقیم بین هیئت‌های ایرانی و آمریکایی انجام شد، اما عمان به عنوان واسطه حضور داشت، دیدار‌های مستقیم بین ویتکاف و عراقچی نیز انجام شد.

جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا، با میزبانی دور بعدی مذاکرات روز شنبه در رم موافقت کرد، اقدامی که به عنوان یک حرکت سیاسی از سوی ترامپ در قبال ایتالیا تلقی می‌شود. هرچند «اسماعیل بقائی» شامگاه دوشنبه با رد گمانه زنی‌های مطرح شده درباره محل برگزاری دور دوم گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم ایران و ایالات متحده گفت: پس از رایزنی‌های انجام شده، مقرر شد کماکان مسقط میزبان دور دوم این مذاکرات باشد که روز شنبه سی فروردین ماه برگزار خواهد شد.

ایران نه تنها تحت تهدید تحریم‌های بیشتر بلکه با تهدید احتمالی حمله نظامی به سایت‌های هسته‌ای خود توسط ایالات متحده مذاکره می‌کند.

گاردین مدعی است نفوذ ایران در منطقه با سقوط بشار اسد رئیس جمهور سوریه، حملات اسرائیل به حماس در غزه و حزب الله لبنان و حملات آمریکا به یمن تضعیف شده است. ناوگان صادرات نفت ایران نیز با فشار‌های تحریمی فزاینده رئیس جمهور آمریکا مواجه است.

مذاکرات در شرایطی پیچیده و با چالش‌های متعدد ادامه دارد، در حالی که ایران به دنبال تضمین‌های قابل اعتماد و آمریکا به دنبال محدود کردن برنامه هسته‌ای تهران است.

منبع: گاردین