باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفیسه خلیلی - سید محمدرضا خردمندان، کارگردان سریال «ذهن زیبا» در پاسخ به این سوال که آقای دکتر بهاروند بعد از تماشای سریال از «ذهن زیبا» رضایت داشت؟ توضیح داد: وقتی ایشان سریال را تماشا میکرد، من جرأت نمیکردم کنارشان باشم، بلکه میخواستم اگر انتقادی هست، بدون حضور من نظرش را بیان کند. وقتی شنیدم دکتر قسمت آخر سریال را دیده، اشک ریخته و سجده کرده بود، خوشحال شدم. انگار مزد تمام زحماتم را آنجا گرفتم. احساس کردم دکتر بهاروند رضایت دارد. البته ایشان به دیده لطف «ذهن زیبا» را دید و میتوانست سریال را بسیار نقد کند. ولی دکتر اینکار را نکرد؛ چراکه هدف بزرگی داشت و گذاشت مسیر فیلمسازی درباره چنین موضوعاتی گشوده شود.
خردمندان در پاسخ به این سوال که چه شد برای فیلمسازی به سراغ یک دانشمند ایرانی رفتهایم، که در قید حیات است و به دستاوردهای بزرگی در حوزه سلولهای بنیادی دست یافته است، گفت: با وجود اینکه این همه شخصیتهای تاثیرگذار در کشور وجود دارد، سوالم این است که چرا تا به امروز به سراغ آنها نرفتهایم. چرا با وجود گذشت ۴۰ و اندی سال از عمر انقلاب اسلامی به سراغ شخصیتی مانند دکتر حسین بهاروند با آن سبک زندگی پر از درام نرفتهایم. ما درباره شخصیتهای نظامی، شهیدان و مفاخر کشورمان کار کردیم، ولی چرا درباره شخصیتهای علمی کشور فیلم و سریالی ساخته نمیشود.
کارگردان سریال «ذهن زیبا» ادامه داد: مفاخر علمی کشورمان حتی در زندگی شخصیشان مظلوم هستند. آنها آنقدر در سایه کار میکنند و زحمت میکشند، که نمیدانم چرا رسانهها علاقه نداشتند آنها را به تصویر بکشند و زندگیشان دراماتیزه شود. چه اتفاقی افتاده که ما میخواهیم مفاخر کشورمان را نبینیم، یا فراموششان کنیم. برای من جذاب بود که سازمان صداوسیما به سراغ چنین سوژههایی رفت.
وی در پاسخ به این سوال که چقدر ترس از شناخته شدن مفاخر علمی کشورمان و تهدید به ترور آنها در این امر دخیل است؟ گفت: شاید، همین نکته باشد. ولی آن ابعاد از زندگی دانشمندانمان که قابل نمایش است، باید به مردم معرفی و از آنها قدردانی شود، تا بر روی نسلهای آینده تاثیر بگذارد.
خردمندان افزود: دکتر حسین بهاروند شخصیت سختگیر و حساس است و دوستانی که درباره زندگینامه ایشان کتاب نوشتند، بسیار سختی کشیدند؛ چراکه تعامل با ایشان سخت است. من فکر میکنم آقای دکتر فداکاری کرد و اجازه داد ما درباره زندگی ایشان سریال بسازیم و دست ما را باز گذاشت.
به گفته این کارگردان، من به آقای دکتر گفتم اگر زندگینامه شما ساخته شود و کار موفقی به حساب آید، میتواند برای کسانی که علاقهمند به حوزه سلولهای بنیادی هستند، گشایش ایجاد کند. ساخت امثال «ذهن زیبا» جسارتی را در بین فیلمسازان ایجاد میکند، تا به سراغ قهرمانان ملی برویم و درباره آنها فیلم بسازیم. شاید یکی از دلایل عدم ساخت اثر نمایشی این است که جرأت ساخت آن را نداریم. حتی فیلم ساختن برای کسانی که از دنیا رفتهاند، مشکلات مختلفی را دارد. مثلاً زمانی که فیلم شهید مهدی باکری ساخته شد، از سمت خانواده شهید باکری مخالفتهایی ابراز شد. شاید یکی از دلایل فیلم نساختن شخصیتها، ترس از مواجه شدن باشد.