حفاظت از پلنگ ایرانی در چهارمحال و بختیاری با ایجاد گشت‌های کنترل

باشگاه خبرنگاران جوان؛ عرفانه نعمتیان - محسن کریمی سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: هم اکنون این استان دارای ۴۳۷ گونه جانوری است که شامل ۴۶ گونه خزنده، ۴۶ گونه پستاندار، چهار گونه دوزیست، ۳۶ گونه ماهی و ۳۵ گونه پرنده می‌شود.

وی افزود: بر اساس دسته‌بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، در چهارمحال‌وبختیاری گونه‌های جانوری با وضعیت‌های متفاوتی وجود دارد، در حال حاضر، گونه‌های پلنگ ایرانی، کرکس مصری و بالابان در خطر انقراض قرار دارند.

کریمی گفت: علاوه بر گونه‌های در خطر انقراض، برخی از گونه‌ها نیز در دسته آسیب‌پذیر و در معرض تهدید قرار دارند، این طبقه‌بندی‌ها به ترتیب شدت خطر انقراض گونه‌ها را مشخص می‌کند.

وی ادامه داد: وجود مناطق حفاظت‌شده در چهارمحال‌وبختیاری، شامل یک پناهگاه حیات وحش و دو منطقه شکار ممنوع، به حفظ و نگهداری از این گونه‌ها کمک می‌کند، این مناطق نزدیک به ۱۵ درصد از سطح استان را پوشش می‌دهند.

کریمی تصریح کرد: نظارت و کنترل شبانه‌روزی توسط محیط‌بانان و استفاده از تجهیزات مدرن، نظیر دوربین‌های پایش آنلاین، به حفظ این مناطق کمک می‌کند.

وی بیان کرد: اعمال قوانین سخت‌گیرانه برای جلوگیری از تخریب و آتش‌سوزی در مناطق حفاظت شده، به عنوان یک عاملی مهم در حفاظت از حیات‌وحش استان به شمار می‌رود.

کریمی بیان داشت: وجود جاده‌ها و مزارع در اطراف مناطق حفاظت‌شده می‌تواند به انتقال بیماری‌ها به حیات‌وحش و سدسازی‌ها نیز به تخریب زیستگاه‌ها منجر شود.

وی اظهار کرد: برای نجات گونه‌های در خطر انقراض، نیاز به اقدامات مؤثر در زمینه حفاظت از زیستگاه‌ها، پایش مستمر و ارتقای آگاهی عمومی وجود دارد، این اقدامات می‌توانند به حفظ تنوع زیستی استان کمک کنند.

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری گفت: به‌تازگی گشت‌های کنترل در چهارمحال‌وبختیاری به‌منظور حفاظت از گونه‌های حیات وحش آغاز به کار کرده‌اند، این اقدامات در راستای محافظت از گونه‌های در خطر انقراض همچون پلنگ و بالابان در این منطقه صورت گرفته است.

کریمی تاکید کرد: عملکرد این گشت‌ها می‌تواند به حفاظت مؤثرتر از این گونه‌ها کمک کند و به جامعه محلی نیز آگاهی بیشتری در زمینه اهمیت حفظ تنوع زیستی ارائه دهد.

وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست، برنامه‌های حفاظتی ویژه‌ای را برای گونه‌های حیات وحش طراحی و ابلاغ کرده است، این برنامه‌ها شامل ۵۰۰ صفحه محتوای آموزنده هستند که یکی از بخش‌های مهم آن، آموزش و فرهنگ‌سازی در جوامع محلی است.

کریمی خاطرنشان کرد: در راستای تحقق این برنامه‌های حفاظتی، نصب دوربین‌های شناسایی و پایش گونه‌های جدید نیز در دستور کار قرار دارد، این اقدام به محققان و فعالان محیط زیست کمک می‌کند تا اطلاعات دقیقی درباره جمعیت و رفتار گونه‌های حیات وحش کسب کنند.