تولید واگن باری لبه بلند برای کشتیرانی

معاون توسعه هلدینگ کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران امروز در اراک با بیان این خبر در حاشیه رونمایی از اولین واگن لبه بلند تولید شده از این قرارداد گفت: برای ساخت و تحویل این واگن‌ها هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است.
بیات با شاره به اینکه پارسال نیز هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان با واگن پارس عقد قرار داد شد افزود: کشتیرانی جمهوری اسلامی در راستای منویات رهبر معظم انقلاب و سیاست‌های دولت، مبنی بر گسترش فعالیت‌ها در کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب و براساس سیاست‌های هیات مدیره هلدینگ، موضوع لجستیک و تامین زنجیره حمل و نقل را به صورت فعال دنبال می‌کند.
او گفت: این خرید‌ها بعد از ۱۸ سال توقف توسعه حمل و نقل ترکیبی صورت گرفته و اقدامات اخیر گام بزرگی برای تقویت و فعالیت‌های لجستیک در کشتیرانی است.
بیات با اشاره به توجه ویژه به ساخت داخل افزود: به دنبال کمک به تولیدکنندگان داخلی هستیم و امیدواریم براساس برنامه ریزی صورت گرفته در کشتیرانی، تا پایان سال قرارداد حدود ۴۰۰ دستگاه واگن، ۱۵۰ واگن چند منظوره و ۲۵۰ دستگاه واگن لبه بلند را نهایی کنیم.
او با ابراز خرسندی نسبت به وضعیت تولید محصول در واگن پارس و توسعه تکنولوژی ساخت در این کارخانه افزود: کشتیرانی برای حمایت از ساخت داخل، قرارداد‌های داخلی را دنبال می‌کند و حتی اخیرا قرارداد ساخت و خرید ۸ فروند کشتی کانتینری در دریای خزر و جنوب کشور منعقد شده که برای تکمیل نیاز به واگن‌های بیشتری در سال‌های آتی است.
مدیر کارخانه واگن پارس مپنا هم با بیان اینکه هر ماه ۵۰ دستگاه واگن تولید و تحویل خواهد شد گفت: این واگن‌ها برای جابجایی محموله‌های فله به ویژه سنگ آهن و مواد معدنی استفاده خواهد.
شاهرخی افزود: نمونه خارجی این واگن در اروپا حدود ۸۰ هزار یورو قیمت دارد که در واگن پارس مپنا ۳۰ تا ۴۰ درصد پایین‌تر است.