در میز اقتصاد مطرح شد؛
جدیدترین جزئیات از راه آهن شلمچه به بصره
جدیدترین جزئیات از راه آهن شلمچه به بصره

امروز میز اقتصاد به بررسی آخرین وضعیت ساخت راه آهن شلمچه _ بصره با حضور میعاد صالحی، مدیرعامل شرکت راه آهن  پرداخت.

سوال: در خصوص آخرین وضعیت تفاهم با کشور عراق برای راه آهن شلمچه _ بصره را توضیح می‌دهید؟

صالحی: دولت سیزدهم از ابتدای ورود خود در  تلاش برای ایجاد  ديپلماسی حمل و نقل ریلی   بود که تمامی وزاری راه و شهرسازی دولت سیزدهم بر آن تاکید داشتند.

یکی از مسیرها و حلقه مفقوده این ديپلماسی راه آهن شلمچه بصره بود  که اجرای آن موانعی داشت و  یکی از موانع مین های باقی مانده‌ از  جنگ تحمیلی بود .تا به امروز ۱۶۹۰ مین کشف کردیم و با  پاکسازی  این مسیر،  خط ریلی این مسیر در ایران  را ایجاد کرده ایم.

 در چند ماه گذشته  که دولت عراق تغییر کرد و با استقرار دولت جدید بخشی از تفاهم ‌ها  درمسیر شلمچه به بصره دوباره از سر گرفته شد و پیرو دیداری که وزیر حمل و نقل عراق با بذرپاش  وزیر راه و شهرسازی در فرودین داشتند بر اجرای این پروژه دوباره‌  تاکید شد.

سوال: چه تفاهم ‌هایی صورت گرفت؟

صالحی: مقرر شد در ابتدا  پاکسازی ۱۶ کیلومتر مین های  باقی مانده  را ایران بر عهده بگیرد و ایجاد  بخش های زیر ساخت ها و روسازی مسیر شلمچه تا بصره که  حدود ۳۲ کیلومتر است را طرف عراقی  انجام دهد‌. همچنين  مقرر شد با توجه به شرایط خاص پل و تخصص بالای مهندسان ایرانی ساخت پل به طول یک کیلومتر بر عهده ایران قرار باشد که این پل بازشو آسانسوری است.

سوال: آیا نقشه این مسیر تهیه شده است؟

 صالحی: طبق  آنچه وزارت خارجه اعلام کرده است نقشه عراق مصوب شده و  به زودی نقشه با جزئیات از سوی عراق  اعلام  می شود و البته ایران تا حدودی از  وضعیت نقشه  مطلع است. در حال حاضر در نقطه صفر مرزی تمامی تجهیزات و تیم مین روبی مستقر شده  است و تمامی تیم ها، نقشه ها و تمامی بخش ها آماده هستند. کل مسیر همه در خاک عراق است و باید مشارکت خوبی از طرف عراقی صورت گیرد.

 سوال: تا نقطه مرزی در ایران اقدامات صورت گرفته  است؟

صالحی: در خاک ایران کار به صورت کامل  انجام  شده است و بخشی از کار ریلی صورت گرفته و سکوی ریلی هم ساخته  شده است و اگر لازم باشد ایستگاه مسافری را توسعه  می دهیم اما خط اصلی کار انجام شده است .در چند  کیلومتر اول خاک عراق تمرکز مین ها بیشتر است و بیش بینی می شود بین ۱۰ تا ۱۶ کیلومتر  باشد و بعد از آن مینی وجود نداشته باشد.

سوال: هزینه و منابع مالی و سرمایه گذاری چقدر است؟

صالحی:  مجموع کل پروژه در دولت عراق مصوب شده و  ۲۰۰ میلیون دلار است.

سوال: مین روبی کی شروع می شود و کار کی تمام می شود؟

صالحی: زمان تعیین شده  برای مین روبی ۶ ماه  است و برای نصب  پل بین ۱۸ ماه تا دو سال اعلام شده است و با توجه به آنکه  انجام پل در خاک کشور دیگری است باید با زمان بندی و پروتکل های آنها اجرایی شود. به محض آنکه  طرف عراقی در  روزهای آینده زمین  این پروژه  را به ما تحویل دهد کار آغاز می شود.

سوال: میزان ظرفیت باری و مسافری چقدر است؟

صالحی: میزان ظرفیت باری و ترانزیت  بین ۸ تا ۱۰ میلیون تن و میزان جابه جایی مسافر ۱۲ میلیون نفر است.