در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛
حرکت عظیم اربعین؛ رسانه‌ای قدرتمند در سراسر جهان

حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی، کارشناس و سخنران مذهبی با اشاره به اهمیت جریان عظیم اربعین بیان کرد: زیارت اربعین اباعبدالله الحسین (ع) از رویداد‌های خاصی است که فقط مختص به حضرت (ع) است تا جایی که حتی برای پیامبر اکرم (ص) و حضرات معصومین (ع) زیارت اربعین نداریم و تنها زیارت اربعینی که برای اهل بیت (ع) وارد شده زیارت حضرت سیدالشهداء (ع) است. از اینرو، امام حسن عسکری (ع) فرموده اند: مومن پنج نشانه دارد که یکی از نشانه‌های مومن، زیارت اربعین است. یعنی خواندن و انجام زیارت اربعین آقا امام حسین (ع) یکی از نشانه‌های ایمان فرد مومن به شمار می‌آید.

او در خصوص سنت پیاده روی اربعین گفت: پیاده روی اربعین دارای ثواب بسیار زیادی است و این موضوع درمورد حج هم وجود دارد تا جایی که فضیلت پیاده رفتن به حج بیشتر از به جا آوردن این سفر معنوی به صورت سواره در قدیم و با امکانات رفت و آمد فعلی است و در سیره امام حسن مجتبی (ع) هم داریم که ایشان به صورت پیاده مشرّف به حج می شدند.

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: اولین زائر حرم مطهر آقا اباعبدالله الحسین (ع) که به‌صورت پیاده به کربلای معلی مشرف شد جابربن عبدالله انصاری بود که پس از واقعه عاشورا و در اربعین حضرت سیدالشهداء (ع) و یاران باوفایشان به کربلا رسید و امام حسین (ع) را زیارت کرد و در طول تاریخ تشیع، پیاده رفتن به حرم حضرت اباعبدالله الحسین (ع) سنت بوده است و علماء و بزرگان دین، با پای پیاده از نجف به کربلا می‌رفتند که طریق العلماء از جمله مسیر‌های معروف پیاده روی به حرم امام حسین (ع) است و آن‌ها در شب‌های جمعه به ویژه ایام منتهی به اربعین اقدام به زیارت می‌کردند.

حجت الاسلام غلامی با بیان این که پیاده روی اربعین به قصد زیارت امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل العباس (ع) یک حرکت کاروانی، جمعی و جریان ساز جهانی است، مطرح کرد: در طول تاریخ، حرکت‌های جمعی موثر زیادی داشته ایم؛ از هجرت حضرت موسی (ع) و قوم بنی اسرائیل گرفته که به صورت کاروانی از رود نیل گذشتند و پس از آن، فرعونیان در رود نیل غرق شدند تا زیارت اربعین حضرت سیدالشهداء (ع) که زائران به صورت کاروانی و پیاده اقدام به این کار اثرگذار و جهانی می‌کنند که فارغ از قومیت، ملیت و مذهب است. زیرا خود امام حسین (ع) عنایت کرده و سفره‌ای را پهن کرده اند و همه ملیت‌ها به واسطه حبّ اباعبدالله الحسین (ع) به زیارت اربعین می‌آیند و از جمله ویژگی‌های بارز این زیارت، مرکب آن؛ عشق و محبت است.

او اظهار کرد: همه دلدادگان امام حسین (ع) از زائران پاکستانی گرفته که  آن‌ها برای زیارت حضرت سیدالشهداء (ع) نزدیک به ۸ هزار کیلومتر مسافت را طی می‌کنند تا زائرانی با ملیت‌ها و قومیت‌های مختلف که با پرواز از اقصی نقاط جهان، به خاطر عشق به امام حسین(ع) در کربلا گردهم جمع می‌شوند و آن چه که این مسیر را با وجود همه سختی‌ها هموار می‌کند و زائر را به مقصد اصلی اش می‌رساند مرکب اباعبدالله الحسین (ع) یعنی عشق و محبت به حضرت علیهم السلام است که پروردگار عالم به واسطه شهادت امام حسین (ع)، این عشق را در قلب‌های مومنان قرار داده اند.

این کارشناس مذهبی گفت: یکی از ویژگی‌های ممتاز اربعین، تربیت جمعی است. چون خداوند سبحان به برکت وجود حضرت اباعبدالله الحسین (ع) سفره‌ای را پهن کرده و فضایی را برای رشد زائران فراهم کرده اند که از این طریق، تربیت می‌شوند و پیوند‌های ولایی و اجتماعی میان آن‌ها برقرار شده و اخوت و همدلی بین آن‌ها تقویت می‌شود و به همین دلیل، حرکت جریان سازی است که تربیت جمعی را با خود به همراه دارد. 

او تصریح کرد: در سال‌های گذشته که جریان ولایی پیاده روی اربعین شکل گرفته است دشمنان اهل بیت علیهم السلام با امپراتوری رسانه‌ای خود و بایکوت خبری جریان اربعین، ایجاد اختلاف و ناامنی و شیطنت‌های فضای حقیقی و مجازی، تلاش کرده اند فروغ این حرکت جدی و تمدن ساز را کمرنگ کنند. اما عجب چراغ شگفت آوری است نور حسین که هرچه باد وزد می‌شود فروزان تر. یعنی هرقدر تهدید کردند و باعث به وجود آمدن داعش شدند و آن‌ هم، زائران اباعبدالله الحسین (ع) را تهدید به بمب گذاری کرد و حتی گاهی، حرکت‌های انتحاری انجام شد، اما با این وجود، حرکت عظیم اربعین روز به روز گسترده‌تر شد و همچنان، عمیق‌تر و اثرگذارتر می‌شود و شاید تعبیر صحیح ترش این است که جریان موثر پیاده روی اربعین یک رسانه قدرتمندی است که نیازی به ابزار رسانه‌ای روز ندارد و در مقابل جریان امپراتوری رسانه‌ای غرب قرار گرفته است و آثار و برکات خود را نشان می‌دهد و امروز، ندای هل من ناصر ینصرنی اباعبدالله الحسین (ع) به واسطه ابزار قدرتمند اربعین به اقصی نقاط جهان می‌رسد و اربعین به رسانه مظلومیت امام حسین (ع) و یاری خواستن حضرت (ع) تبدیل شده و این رسانه قدرتمند، قلب‌های مومنان و مشتاقان از همه عالم را به سوی خود جلب و جذب کرده است.

حجت الاسلام غلامی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی‌های اربعین، اشتیاق و شور و شعفی است که در دل مومنان قرار داده شده است و زائری که از پیاده روی اربعین بازمی گردد در تلاش است تا سال آینده هم به این سفر معنوی مشرّف شود و این شور و اشتیاق به سفر اربعین به نحوی است که سالانه، شاهد هستیم به تعداد زائران اباعبدالله الحسین (ع) در ایام اربعین اضافه می‌شود که این موضوع، هم از لحاظ کمّی و هم  از نظر عمق معرفت و بینش و امام شناسی زائران است و عده‌ای دیگر هم به دلایل مختلف، مشتاق هستند و موکب به موکب و عمود به عمود با کاروان اباعبدالله الحسین (ع) همراهی می‌کنند. در جنگ جمل، یکی از اصحاب به حضرت امیرمومنان (ع) گفت:‌ ای کاش برادرم این جا با ما بود و در شور و شعف و شادی این پیروزی جنگ جمل شریک می‌شد و حضرت امیرمومنان (ع) پرسیدند: آیا قلب برادرتان با ما همراه بود یا خیر؟ آن فرد گفت: بله قلبش با ما همراه بود و به حرکت و لشکر ما ایمان و باور داشت. حضرت علی (ع) فرمودند: برادرت در این جنگ با ما بوده و از ثواب و اجر و پاداش در این جنگ بهره‌مند شده است و دلیلش هم به واسطه علاقه و شوقی بوده که داشته است. بنابراین، این علاقه و اشتیاق به پیاده روی اربعین نیز، بشارتی است برای آن‌ها که بنابه دلایلی توفیق پیدا نمی‌کنند در این راهپیمایی عظیم حاضر شوند، ولی دلداده این حرکت هستند و نامشان در این کاروان ثبت است. 

این کارشناس مذهبی افزود: نکته مهمی که در راهپیمایی عظیم اربعین وجود دارد این است که زائران برای رفتن به این سفر معنوی تعجیل کنند و سپس، مقدمات بازگشت فوری خود را فراهم کنند تا دیگر مشتاقان حضرت (ع) نیز، فرصت داشته باشند از پیاده روی اربعین بهره‌مند شوند چراکه خیل مشتاقان این مسیر بسیار زیاد است.