عامل تاثیرگذار در کیفیت و کمیت محصول تولیدی خرما گرده افشانی است

مریم بروجردنیا گفت: نخل خرما گیاهی دوپایه است و گل‌های نر و ماده روی پایه‌های جداگانه قرار دارند و گرده افشانی نقش مهمی در تولید، کیفیت و کمیت خرما ایفا می‌کند.

او می گوید: برای گرده افشانی باید دانه گرده از گل‌های نر به کلاله‌های گل‌های ماده انتقال پیدا کند، این انتقال به صورت طبیعی توسط باد و حشرات و به صورت مصنوعی توسط انسان انجام می‌شود، البته برای داشتن عملکرد اقتصادی و مناسب، باید گرده افشانی به صورت دستی و توسط نخلداران صورت گیرد.

بروجردنیا گفت: دانه‌های نخل خرما درون غلافی از جنس چوب قرار گرفته اند و زمانی که رسیده می‌شوند، عملیات گرده افشانی نیز آغاز می‌شود، دما و درجه حرارت نقش بسزایی ایفا می‌کند و بر همین اساس، دمای ۲۷ درجه سانتیگراد مناسب‌ترین دما برای گرده افشانی و تلقیح است.

معاون پژوهشی پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری در خوزستان می‌گوید: وقتی دما کمتر یا بیشتر از دمای ۲۷ درجه سانتیگراد باشد، میزان جوانه زنی دانه گرده و سرعت رشد لوله گرده کاهش می‌یابد و باعث می‌شود میزان تلقیح و در نتیجه عملکرد نخل خرما کم شود، بنابراین نخلداران باید هنگام گرده افشانی دقت کافی داشته باشند تا محصولی با کیفیت تولید کنند.