واکنش آمریکا به قطعنامه ضدایرانی پارلمان اروپا

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری در خصوص قطعنامه اخیر پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران گفت: «موضع آمریکا در قبال سپاه کاملا روشن بوده است. این [ساختار] موجودیتی است که احتمالاً بیش از هر نهاد دیگری مشمول تحریم‌های آمریکا است، اما در نهایت این به هر کشوری -یا در این مورد- به کشور‌های عضو اتحادیه اروپا بستگی دارد که تعیین کنند چه چیزی تحت سیستم‌های حاکمیتی و سیستم‌های قانونی‌شان قابل اجرا است و چه چیزی به نفع آنهاست».

معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین در خصوص افزایش همکاری‌های دفاعی ایران و روسیه و پیامد‌های آن برای آمریکا مدعی شد موضوع ادعایی ارسال پهپاد‌های ایرانی به روسیه «بی‌ثبات کننده» بوده و تاثیرات فوری بر رژیم صهیونیستی و همسایگان آن دارد.

پاتل در ادامه، در پاسخ به سوالی پیرامون برجام ضمن انداختن توپ در زمین ایران ادعا کرد: «ما مدت زیادی است که به صراحت گفته‌ایم برجام در دستور کار نیست و عمدتا به این دلیل در دستور کار نیست که ایرانی‌ها هرگونه احتمالی را که در دستور کار قرار گرفته بود را از بین بردند». 

این درحالی است که به تازگی کاخ سفید تاکید کرد راه دیپلماسی و گفتگو با ایران باز است. به نظر می‌رسد سخنان ضدونقیض آمریکا درخصوص ایران و مذاکرات برای خریدن وقت و عقب انداختن زمان شروع مذاکرات باشد.

۲۹ دی ماه، پارلمان اروپا در اقدامی ضد ایرانی قطعنامه‌ای با عنوان «پاسخ به اعتراضات واعدام‌ها در ایران» را علیه کشورمان با متمم تروریستی خواندن سپاه پاسداران به تصویب رساند. متمم پیشنهادی مربوط به درج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی اتحادیه اروپا که یک روز قبل به رای گیری گذاشته شده بود در قالب این قطعنامه به تصویب رسید.

به موجب این قطعنامه عضویت در سپاه از سوی اتحادیه اروپا به عنوان تخلفی جنایی در نظر گرفته خواهد شد و هر گونه دارایی‌های آن در قلمرو این اتحادیه مسدود خواهد شد. با این حال، تصمیمات پارلمان اروپا پیشنهادی و غیر الزام آور محسوب شده و در حکم درخواست هستند و تصمیم گیری نهایی بر عهده شورای اروپا است.

افزون بر این، قرار بود در این جلسه تعلیق برجام به رای گذاشته شود که چارلی ویمرز، نماینده سوئدی پارلمان اروپا از شکست آن به دلیل آرای منفی خبر داد.

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان در واکنش به این خبر عنوان کرد گنجاندن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپا «از روی استیصال» بوده است. همچنین، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگوی تلفنی با جوزپ بورل ضمن انتقاد شدید نسبت به رویکرد پارلمان اروپا، آن را رفتاری «نسنجیده و نادرست» دانست.