اعطای تسهیلات ۵۰۰ میلیون ریالی به بهره‌برداران کشت گیاهان دارویی

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، سید اسماعیل صالحی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه یک میلیون و ۹۳ هزار هکتار مرتع در استان وجود دارد، اظهار داشت: بیش از ۶۰ درصد مراتع استان از لحاظ پوشش گیاهی دارای گرایش منفی و روبه فقیر شدن هستند.

او افزود: چهارمحال و بختیاری دارای مساحتی به وسعت یک میلیون و ۶۴۱ هزار هکتار است که یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از این میزان، عرصه ملی است و ۶۶ درصد مساحت استان را عرصه مرتعی تشکیل می‌دهد.


بیشتر بخوانید


صالحی اضافه کرد: بر اساس سند توسعه منابع طبیعی در افق ۱۴۰۰ مراتع استان از لحاظ پوشش گیاهی در چهار وضعیت خوب، متوسط، فقیر و خیلی فقیر قرار دارد که سه درصد این مراتع در وضعیت خوب، ۳۷ درصد در وضعیت متوسط، ۴۸ درصد در وضعیت فقیر و ۱۲ درصد خیلی فقیر است.

او اظهار داشت: براساس این تقسیم‌بندی مراتع استان گرایش منفی و پس‌رونده دارند و احیا و توسعه این عرصه‌ها نیاز به توجه بیشتر از لحاظ تامین و تخصیص اعتبار ملی و استانی و تسهیلات بانکی و اقدامات مدیریتی با تاکید بر سه اصل اساسی مدیریت مراتع شامل زمان مناسب استفاده از مراتع، بهره‌برداری مناسب از مراتع و رعایت ظرفیت مجاز دام در بهره‌برداری از مراتع است.

صالحی تصریح کرد: مراتع به عنوان بزرگترین واحد کاربری اراضی در سطح استان و کشور است و به خاطر اهمیت آن در شکوفایی اقتصادی جوامع روستایی و عشایری و اثرات زیست‌محیطی، باید بیشتر مورد توجه برنامه‌ریزان و سیاستگذاران و تامین‌کنندگان اعتبار قرار گیرد در غیر این صورت، سرعت تخریب بر احیا و توسعه غلبه خواهد کرد.

او گفت: مراتع استان در منطقه رویشی زاگرس قرار دارد و گونه‌های غالب این مراتع از نوع گون، دافنه، خانواده گندمیان و بقولات، چتریان و پیازداران است که از ۶۰۰ هزار وسعت گونزار‌های استان حدود ۳۰۰ هزار هکتار با بیماری خشکیدگی گونه مواجه است و باید در سریعترین زمان کار‌های مطالعاتی و تحقیقاتی در این خصوص با همکاری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری آغاز شود.

صالحی بیان کرد: گونه‌های دارویی بومی استان در حوزه اقتصادی، بهبود معیشت جوامع محلی اثرگذار هستند که باید این مراتع و سامانه‌های عرفی برای مدیریت بهتر و جلوگیری از تخریب بیشتر با برنامه‌های مشارکتی در قالب طرح‌های مرتعداری و یا مدیریت منابع طبیعی در راستای ماده ۳ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع، به بهترین شکل مدیریت شود و مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

او افزود: هم‌اکنون ۴۰ هزار خانوار بهره‌بردار در استان به عرصه‌های منابع طبیعی وابسته هستند که از این تعداد ۲۱هزار خانوار روستایی و عشایری است که وابستگی مستقیم به این عرصه‌ها دارند.

صالحی اضافه کرد: براساس آمار معاونت دام جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری دو میلیون و ۸۰۰ هزار واحد دامی در مراتع استان وجود دارد که ظرفیت این مراتع ۷۵۰ هزار راس واحد دامی است و دام مازاد در مراتع استان ۳.۷ برابر ظرفیت مرتع است.

او اظهار داشت: بهره‌برداری بی‌رویه، چرای مفرط، دام مازاد بر ظرفیت، چرای زودرس و خارج موعد، توسعه دیمزار‌ها و تغییر کاربری مراتع، نظام بهره برداری، خشکسالی، گسترش آفات و بیماری در مراتع از مهمترین عوامل تخریب مراتع استان است.

صالحی تصریح کرد: در سال‌های گذشته ۶۵۰ هزار هکتار از عرصه‌های مرتعی استان طرح‌های مرتعداری تهیه شد و ۲۵۰ هزار هکتار نیز احاله مدیریت شده است و در سالجاری نیز تهیه طرح و احاله مدیریت در دستور کار قرار دارد و تمام بهره‌برداران عرصه‌های مرتعی باید با پیگیری و تهیه طرح مرتعداری نسبت به حفظ و احیاء و توسعه بهره‌برداری اصولی و پایدار از مراتع خود اقدام کنند.

او گفت: از ممیزی یک میلیون و ۹۳هزار همتار عرصه مرتعی استان ۲۹ هزار هکتار باقیمانده است و تا پایان سال اجرا ممیزی این میزان انجام خواهد شد.

صالحی بیان کرد: پلاک‌های باقیمانده به دلیل مشکلات اجتماعی، بالا بودن تعداد بهره‌برداران انجام نشده و رفع این مشکلات به همکاری فرمانداری‌ها و بخشداران نیاز است.

او افزود: در اجرای طرح‌های مرتعداری با رویکرد استفاده از ظرفیت‌های مغفول مانده در عرصه‌های مرتعی مانند چرای دام، توسعه طرح‌های گیاهان دارویی، صنعتی، زنبورداری و طرح‌های بوم گردی با مشارکت بهره‌برداران طرح تهیه و اجرایی می‌شود.

صالحی اضافه کرد: اختصاص تسهیلات بانکی به طرح‌های منابع طبیعی دلیل دیربازده بودن مورد استقبال بانک‌ها قرار نمی‌گیرد.

او ادامه داد: از سوی بنیاد برکت برای توسعه طرح‌های کشت گیاهان دارویی، ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات به بهره‌برداران اعطا خواهد شد.

انتهای پیام/ع