به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در این مدل، امر دین در برابر دنیا، امر عزت در کنار رفاه به عالم عرضه شد تا بدانند پیوند معنویت با زندگی انسان معاصر را و اینکه دین میتواند در متن زندگی انسان معاصر حکومت و تمام شئون زندگی او را اداره کند. در یک کلام جمهوریت در کنار اسلامیت و استقلال در کنار آزادی در هم آمیخت.
این جملات حرف های رئیس جمهور هشتم، در مراسم تنفیذ بود که به ایجاد رفاه و عدالت در میان عموم مردم اشاره شده است.
با آغاز دولت جدید حرف و حدیث ها و انتظارات عام و خاص برای حل بحران های موجود در جامعه بالا کرفته است اما توجه به گفته های رئیس جمهور تا حدی اولویت های او در دوران جدید را تبیین می کند.
ساعات ابتدای تنفیذ حکم ریاست جمهوری از طریق فضای مجازی و واقعی سراغ مردم رفتیم تا دغدغه اصلی و انتظار آن ها از دولت جدید را جویا شویم.
او در ادامه صحبت هایش می گوید: پیام مردم تغییر وضعیت موجود بود. با توجه به رشد نقدینگی ۶۸۰ درصدی و تورم ۴۴ درصدی و افزایش سه برابری بدهیهای دولت در پنج سال اخیر، وضعیت مردم را وضعیت مناسبی نمیبینیم چه به دلیل دشمنی دشمنان و چه به دلیل کاستیهای داخلی.
رییسی با بیان اینکه سفره مردم را شرطی نخواهیم کرد، گفت: ما وضعیت سفره مردم را به خارج از کشور گره نخواهیم زد. من به همه دولتمردان دولت دوازدهم خسته نباشید عرض میکنم اما کارهای زیادی همچنان پیش پای دولت است و ما یک برنامه تحولی آنی، فوری و کوتاه مدت برای مواجه با مسائل پیشرو مشخص کردیم و به سرعت با این موارد مواجه میشویم.
در بسیاری از رسانه ها به این موضوع اشاره شد که تحول در کلمات حجت الاسلام رئیسی جایگاه ویژه ای دارد و در بسیاری از مقاطع این موضوع شدت بیشتری هم گرفته است.
رهبر انقلاب در پاره از سخنانشان اینطور به رئیس جمهور منتخب توصیه می فرمایند« یک توصیه به رئیسجمهور محترم این است که در شعارهای ایشان مسئلهی مردمی بودن و از مردم شنیدن و در میان مردم بودن تکرار شده؛ این را از دست ندهند؛ این چیز بسیار مهمّی است. «دولت مردمی» را که شعار ایشان بود، در واقعیّت محقّق کنند و به معنای واقعی کلمه با مردم، در کنار مردم، در میان مردم باشند. مردم یعنی همهی مردم؛ بدون امتیازهای طبقاتی و گروهی. البتّه حضور در میان مردم -که سابقهی این کار را هم ایشان دارند- نباید افراد را از ارتباط با نخبگان غافل کند. ارتباط با نخبگان هم در جای خود یک حرکت بسیار لازم و مفید است؛ تبادل نظر با نخبگان، و استفادهی از نظر نخبگان.«
ما نیز با این توصیه به میان مردم می رویم تا از انتظاراتشان مطلع شویم.
در بازار از بسیاری از کاسبات پرسیدیم که انتظارات شما برای تحول در دولت جدید چیست؟ یکی از این کسبه می گوید: علاوه بر کنترل نرخ ارز ما نیازمند مدیریت در حوزه توزیع اقلام سفره مردم هستیم. موضوعی که اگر به درستی اجرا شود معیشت بهتر می شود.
این سوالمان را در میان برخی از کارمندان هم بردیم که پاسخ های جالبی داشتند.
یکی از کارمندان بانک که در روزهای پایانی خدمت خود و رسیدن به درجه بازنشستگی بود در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان می گوید: سال هاست که ترس بازنشستگی و تبعیض بین کارمندان مشکلات زیادی را ایجاد کرده، خوشبختانه طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان روی کار آمد، امیدواریم سریع تر تصویب شود تا کارکنان با روی گشاده به بازنشستگی بروند و جای برای جوانان باز تر شود.
بد نیست این سوال را از بانوانی که خانه دار هستند و با بسیاری از مشکلات دست و پنجه نرم می کنند هم بپرسیم. در میانه مصاحبه های مردمی این سوال را از یکی از بانوان پرسیدم که در جواب به یک جمله امتفا کرد« تحصیل برای فرزندان آسان و اشتغال برای جوانان بیشتر شود»
اما سوال اینجاست در شرایط موجود اولویت های دولت آقای رئیسی چیست؟ مدیریت کرونا و یا کنترل تورم و نقدینگی و سدسازی در قبال تاثیر تورم بر زندگی مردم؟ موقعیت های حساس و شاید پیچ های خطرناکی که در مقابل دولت جدید قرار دارد نیازمند دقت نظر و توجه ویژه است.
بیشتر بخوانید
البته بیانات رهبر انقلاب و توصیههای ایشان در سه گروه قابل تامل و توجه است. استفاده از ظرفیت های کلانی که از مشکلات این روزها بیشتر است، مبارزه با فساد در تمام مقاطع، برنامه محور عمل مردن در امر اقتصاد.
سه موردی که توجه به آن ها اصلی ترین مشکلات را حل خواهد کرد. مشکلاتی که تورم گریبان گیر آن ها شده است.
شاید بد نباشد که در پایان این گزارش سراغ کارشناسانی هم برویم که از دغدغه هایشان برای حل مشکلات فعلی می گویند.
محمدحسن دهقان کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان به تعدادی از سوالات ما پاسخ داده است.
بیکاری یکی از دغدغه های اصلی جوانان است، به نظر شما حل این موضوع چکونه در دولت جدید شدنی است؟
دهقان: افزایش تولید باعث نیاز بیشتر به کار میشود و با کاهش تولید و پدید آمدن رکود، کارگران کمتری هم مورد نیاز است و سرمایۀ کمتری مورد استفاده قرار میگیرد؛ در چنین شرایطی اقتصاد شاهد بیکاری است که این منابع میتوانست برای تولید کالا و خدمات از آن استفاده شود، اما از آنها برای تولید هیچ چیز استفاده ای نمیشود.
اقتصاد مقاومتی جهت کاهش نرخ بیکاری و تولید راهکارهای زیادی دارد، اما نه اینکه هر تولیدی را به هر قیمتی که شده انجام دهیم. بلکه به معنی تولید کالاهای استراتژیک، آینده دار و دانش بنیان است که باعث استقلال کشور، افزایش قدرت اقتصادی، افزایش بهروری و کاهش نرخ بیکاری میشود.
به نظر شما بیکاری مطلق موضوع بحث دولت هاست یا بیکاری در مقاطع مختلف؟
دهقان: مهم ترین شاخص ارزیابی شغل های ایجاد شده در کشور، نرخ بیکاری است. نرخ بیکاری از نسبت تعداد بیکاران به کل جمعیت فعال کشور ضرب در صد به دست میآید.
تجربه مشابه مقابله با بیکاری در خاطر دارید؟
دهقان: آلمان بعد از جنگ جهانی به عنوان شکستخورده جنگ با مشکلات وحشتناکی دست به گریبان شد؛ که میتوان به تورم میلیونی اشاره کرد این مشکلات در کنار خسارات شدید جنگ و از بین رفتن بسیاری از زیرساختهای این کشور، کاهش درآمدهای موثر دولت را در پی داشت و دولت آلمان برای تامین منابع مالی اقدام به چاپ پول کرد.
این راهبرد باعث بوجود آمدن ابر تورم شد، اما کارشناسانی از جمله شاخت به این باور بودند که باید ساختار اقتصادی آلمان را تولید محور کرد و از صادرات حمایت اعتباری کردند.
تزریق هدفمند اعتبار برای حمایت از صنایع پیشران و بهبود قدرت خرید کارگران. ولی مهمترین عامل ایجاد مکانیزم انتشار بود به این معنی که بانکهای تخصصی ایجاد شدند و خلق پول هدفمند ایجاد شد این عمر باعث رشد اقتصاد چشم گیر و مهار ابر تورم اقتصادی آلمان شد.
دهقان: باید به این نکته توجه کرد که در فرمول نرخ بیکاری فقط افرادی که از بازار کار خارج شدهاند و از اشتغال قطع امید کردهاند، بیکار تلقی میشوند؛ بنابراین ما در نرخ بیکاری افرادی را که در جمعیت غیرفعال هستند، نمیبینیم. با توجه به اینکه تعداد زیادی از افراد در جمعیت غیرفعال هستند (حدود هزارو صد نفر) این نرخ بیکاری نمیتواند نشان دهد وضعیت اشتغال بهتر شده است. ما در سال ۹۸ افزایش زیادی در جمعیت غیرفعال داشتیم. افزایش افرادی که از بازار کار خارج شدهاند، موجب شده نرخ بیکاری کاهش پیدا کند. در اصل کاهش نرخ بیکاری ناشی از کاهش نرخ مشارکت بوده است.
در کلام پایانی، نقطه و راه حل کاهش بیکاری چیست؟
دهقان: طبق عرایض قبلی بدون شک تولید و حمایت از کسب و کارهای نوپا است راه حل مبارزه با بیکاری است.
سخن پایانی
اولین قدم برای تشخیص اولویت های دولت جدید، معرفی کابینه و اعضای هیئت دولت است. افراد و نگرش ها قطعا می توانند تشخیص را برای کارشناسان متخصص در حوزه های مختلف راحت کنند. حالا باید منتظر ماند و دید دولت سیزدهم با چه آرایشی روی کار خواهد آمد؟
انتهای پیام/