به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ۴۳ روز مانده تا شروع به کار دولت سیزدهم به ریاست سید ابراهیم رئیسی و شروع اقدامات او و دولتش برای برطرف کردن دغدغههای مردم که عمدتا از جنس مشکلات اقتصادی هستند.
مردم در روزهای داغ پیش از انتخابات، به ویژه در ایام برگزاری مناظره ها، شاهد بیان مسائل متفاوتی از سوی نامزدهای مختلف بودند. از شعارهای زیبا و دهان پرکن گرفته تا بحث بر سر اختیارات رئیس جمهور؛ از بودن یا نبودن برجام و مذاکره گرفته تا تهمتهای جالب توجه!
اما بخش عمده تمام این حرف و حدیثها مربوط به ناراضی بودن تمام نامزدها از اوضاع اقتصادی میشد؛ همگی معترض بودند و آماده اقدام برای رفع نارضایتی. جدال میان نامزدها نشان میداد که منظور از اقتصاد هم خیلی مربوط به مسائل کلان نیست، بلکه بر سر بدیهیات زندگی ایرانیان است؛ بر سر سفره مردم. بنابراین، خوب است نیم نگاهی به شرایط اقتصادی فعلی کشور داشته باشیم.
بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی، بدهی بخش غیردولتی به بانکها وموسسات اعتباری در پایان سال ۹۹ نسبت به پایان سال ۹۸، معادل ۴۸.۴ درصد رشد داشته است.
نمودار تغییرات میزان بدهی بخش غیردولتی به بانکها وموسسات اعتباری
در این مدت همچنین، میزان اسکناس و سکه موجود در دست اشخاص نیز ۲۰.۲ درصد افزایش داشته که این رقم حاکی از خروج سرمایه عظیمی معادل ۷۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان (۷۳۵ هزار میلیارد ریال) از چرخه تولید است.
نمودار تغییرات میزان اسکناس و سکه موجود در دست اشخاص
متاسفانه حجم نقدینگی نیز در این بازه زمانی با ۴۰.۶ درصد افزایش همراه بوده است یعنی میزان نقدینگی در پایان سال ۹۹ به سه هزار و ۴۷۶ هزار و ۱۷۰ میلیارد تومان (۳۴۷۶۱.۷ هزار میلیارد ریال) رسید.
نمودار تغییرات نقدینگی
تورم سالیانه نیز از ۴۱.۲ درصد در پایان سال ۹۸ به ۳۶.۴ درصد در پایان سال ۹۹ رسیده؛ در حالی که دولت تدبیر و امید، در زمان شروع به کارش، مسئولیت را با تورم ۳۴.۷ درصدی تحویل گرفته بود و در ۴ سال ابتدایی آن را به ۹.۶ درصد رسانده بود، اما در ۴ سال دوم متاسفانه این رقم از میزان آن قبل از شروع دولت اول نیز بیشتر است.
نمودار تغییرات تورم
همچنین بر اساس آمارهای رسمی مرکز ملی آمار ایران، شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور نیز که در سال ۹۸ به طور متوسط ۲۱۵.۵ بود به ۳۱۶.۲ رسیده، یعنی ۴۶.۷ درصد افزایش یافته است.
نمودار تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده
همچنین بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی نیز به میزان ۲۷ درصد در بازه زمانی پایان سال ۹۸ تا پایان سال ۹۹ افزایش یافت که این رقم برای بخش خصوصی ۴۸.۴ است. در حال حاضر ۵۲۸۷/۴ و بخش غیردولتی، ۲۴۰۶۵/۴ هزار میلیارد ریال به سیستم بانکی بدهی دارند!
نمودار تغییرات بدهی بخش دولتی
بیشتر بخوانید
حل مشکل سفره مردم به گفته تمامی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، سخت، اما دارای راهکار است. راهکارهایی که شاید اگر توسط دولت فعلی اجرایی میشد، شاهد حضور بسیار پرشورتر مردم در پای صندوقهای رای میبودیم. بنابراین، دولت آینده باید توجه داشته باشد که با عملکرد خود میتواند باعث شود تا انتخابات آینده پرشورتر شود یا کم شورتر!
دولت آینده به ویژه رئیس آن باید توجه داشته باشد که وظیفه مهمی بر دوش دارد و آن هم برگرداندن اعتماد از دست رفته مردم است؛ مردمی که به گفته مقام معظم رهبری گله مندند، اما پای انقلاب و نظام ایستادهاند.
شما مخاطبان خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان میتوانید انتظارات اقتصادی خود از دولت آینده را با ما در میان بگذارید تا همراه با کارشناسان برجسته اقتصادی به دنبال راهکارهای این انتظارات باشیم و با شروع دولت سیزدهم در روز ۱۲ مردادماه، علاوه بر پیگیری اجرای وعدههای انتخاباتی، پیگیر رفع دغدغههای شما نیز باشیم.
گزارش از رقیه هویدا
انتهای پیام/