در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛
معیار‌های یک رئیس جمهور شایسته در کلام وحی و اهل بیت (ع)

حجت الاسلام و المسلمین معین شرافتی سخنران و کارشناس مذهبی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اهمیت انتخاب شخص شایسته برای ایجاد اقتدار در جامعه اسلامی گفت: در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر هستیم. در هر انتخاباتی یک مسئله مهم، احساس وظیفه نامزد‌ها و مسئله دیگر تایید صلاحیت‌هاست، اما در نهایت آنچه از همه مهمتر است اين است که انتخاب اصلح از بین افراد صالح انجام شود. اسلام با جامعیت خود حتما معیار‌هایی را برای انتخاب فرد اصلح معرفی کرده و دیگران را ملزم ساخته که از آن پیروی کنند.


بیشتر بخوانید


وی افزود: قرآن کریم با تأکید بسیاری بیان کرده «إِنَّ اللّهَ یَأْمُرُکُمْ أَن تُؤدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا»؛ که امانت را باید به اهل آن سپرد، امانت‌ها به لحالظ ارزشمندی متعدد هستند و برای همین ارزشمندی نیز باید دقت نظر بیشتری داشت، اما سپردن مسئولیت‌ها آن هم مسئولیتی در حد یک شهر و صد البته یک کشور بزرگترین امانتی است که افراد با تک تک آرای خود به دیگری می‌سپارند. 

این کارشناس مذهبی ادامه داد: در وهله اول همه باید مراقب باشیم که با کوردلی و غفلت یا به دليل رودربایستی و قوم گرایی با بی تدبیری شخصی که صلاحیت تصدی امور را ندارد، انتخاب نکنیم که مصداق بارزی از حق الناس شمرده می‌شود، زیرا رأی باید از روی بصیرت و آگاهی باشد تا فرد در برابر وجدان خود و خداوند منان روسفید باشد و هم سبب حل مشکلات از جامعه گردد.

معیار‌های یک رئیس جمهور شایسته در کلام وحی و اهل بیت (ع)

حجت الاسلام شرافتی به دیگر معیار‌های کلی در فرد منتخب مردم اشاره کرد و گفت: در کنار انتخاب شخص امین باید دنبال انتخاب نماینده‌ای صادق و راستگو بود. فردی که حرف‌ها و وعده هایش عملیاتی است و برای عملیاتی شدن آن راهکار نیز ارائه می‌دهد. متاسفانه فضای تبلیغات انتخاباتی بیشتر به سمت وعده‌های پوچ سوق پیدا می‌کند و فردی که صادقانه با مردم حرف می‌زند اقبال کمتری را شاهد است. این موضوع به دلیل ضعف در تصمیم گیری و انتخاب اصلح در میان مردم است که باید حل شود.

معیار‌های یک رئیس جمهور شایسته در کلام وحی و اهل بیت (ع)

وی مطرح کرد: گاهی یک نامزد شورای وعده‌هایی می‌دهد که در اختیارات یک رئیس جمهور و گاهی بالعکس یک نامزد ریاست جمهوری وعده‌هایی می‌دهد که در اختیار شورا‌هایی چند نفره است که او فقط و تنها یک رأی در آن شورا دارد. گاهی یک کاندیدا در وعده انتخاباتی حرف‌هایی مطرح می‌سازد که مغایرت با قانون دارد و قابلیت تأیید در شورای نگهبان ندارد و البته از همان اول آن نامزد از این خلل آگاهی داشته و صرفا برای رأی آوری چنین حرف‌هایی را مطرح کرده است. قرآن کریم به ما هشدار می‌دهد که فرد امانت دار و البته صادق را انتخاب کنیم نه فردی که وعده‌های پوچ و توخالی می‌دهد. اگر به این آیه قرآنی عمل نکنیم که خداوند فرموده: «وَالَّذِینَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ»؛ و آنان که امانت‌ها و پیمان خود را رعایت مى‏‌کنند، دچار ناامیدی و یأس نسبت به کارایی نظام اسلامی می‌شویم.

معیار‌های یک رئیس جمهور شایسته در کلام وحی و اهل بیت (ع)

این پژوهشگر مذهبی ادامه داد: قرآن کریم تخصص و دوری از افراط و تفریط را حتی دلیلی برای انتخاب پیامبران (ص) معرفی و می‌فرماید: «وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَاسْتَوَى آتَیْنَاهُ حُکْمًا»؛ اما در چندین انتخابات متاسفانه مشاهده کردیم که برخی از مردم فقط بر اساس تحزب کاندیدای حود را انتخاب کردند و ثمره آن‌ها حذف افرادی متخصص از مجلس شورای اسلامی، خبرگان و دیگر نخبگان کشورمان شد، در نهایت نیز نتیجه‌ای جز دلسردی از همان احزاب و لیست‌های افراطی چیزی به بار ننشست.

حجت الاسلام شرافتی تصریح کرد: نکته دیگر در انتخاب اصلح انتخاب فرد جهادی است. انسان جهادگر توان داخلی را مدنظر قرار داده و در مقابل دشمن فعال است و میدان نبرد را نمی‌بازد، وی اهل مقاومت است و سازشگرانه عمل نمی‌کند. دشمن نیز به فرد واداده و منفعل همواره طمع کرده و فشار بیشتری وارد می‌سازد و باز در نهایت این مردم هستند که زیر فشار‌ها خورد می‌شوند. قرآن در همین موضوع در آیه ۹۵ سوره نساء سه مرتبه تکرار می‌کند که خداوند اهل جهاد را نسبت به کسانی که اهل جهادگری و حضور فعال نیستند برتری داده است.

معیار‌های یک رئیس جمهور شایسته در کلام وحی و اهل بیت (ع)

وی در پایان گفت: معیار مهم و ضروری دیگر اخلاق خوش، اهل مدارا بودن، درک ظرفیت اجتماع و دلسوزی با آن‌ها است. تا جایی که قرآن به پیامبر خاتم (ص) می‌گوید تو هم اگر اهل مدارا و اخلاق خوش نبودی مردم با تو همراه نمی‌شدند و در نتیجه نبود اخلاق بین دولت و ملت شکاف ایجاد می‌کند. همچنین از دیگر معیار‌ها می‌توان به تقوا، خدا ترسی و البته ولایت پذیری توأمان نسبت به حاکم اسلامی است. امام علی (ع) در فرمان به مالک اشتر در دو فراز فرمودند: «امره بتقوی الله» «و والی الامر علیک فوقک» یعنی امر کردم او را به تقوای الهی و تبعیت از آن والی که فوق تو مسئولیت دارد. اهمیت دادن به برپایی فرهنگ دینی و به ویژه نماز (سوره حج، آیه ۴۱)، داشتن توان جسمانی و فکری مناسب (سوره بقره، آیه ۲۴۷)، تبعیت از قانون، ساده زیستی، حمایت از محرومان و مستضعفان نیز از معیار‌های مهمی است که باید در انتخاب فرد اصلح مورد نظر قرار گیرد.

انتهای پیام/