رشد ۳۳ درصدی تلفات جاده‌ای در بم

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، جلسه کارگروه تصادفات و نقاط حادثه خیز جاده‌های استان کرمان در بخش دهبکریِ شهرستان بم برگزار شد.

شسهوارپور فرماندار شهرستان بم در این جلسه، گفت: احداث پل دهبکری از جمله اقداماتی است که در یکی از نقاط حادثه خیز این بخش اندیشیده شده است.

او افزود: متأسفانه از احداث آن چند سال می‌گذرد، ولی هنوز به بهره برداری نرسیده است.

شهسوارپور تاکید کرد: با توجه به اینکه این پل در نقطه حادثه خیز بسیار خطرناکی احداث می‌شود و نبود آن تاکنون سبب تلفات زیادی شده است، باید تکمیل آن در دستور کار قرار گیرد.

فرماندار بم در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت: بم در مسیر قاچاق انسان و قاچاق سوخت واقع شده است و همین امر سبب شده، مردم با مشکل مواجه شوند و این باید مورد بررسی قرار گیرد.

شهسوارپور به جاده دولت آباد روداب نیز اشاره کرد و گفت: متأسفانه این جاده به یک قتلگاه تبدیل شده است که باید تعیین تکلیف شود.

او با اعلام اینکه تعداد کشته‌ها و تلفات انسانی نسبت به شش ماهه سال قبل از ۲۹ نفر به ۴۶ نفر رسیده است، افزود: نقاط حادثه خیز شهرستان بم باید بر طرف شوند.

سرهنگ رضایی رئیس پلیس راه استان کرمان گفت: در شش ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، در استان کرمان ۱۹ درصد کاهش تلفات جاده‌ای داشته ایم و متاسفانه ۲۵۷ نفر در این حوادث جان خود را از دست داده اند.

او به بم اشاره کرد و افزود: متأسفانه این شهرستان، رشد ۳۳ درصدی تلفات جاده‌ای را داشته است.

سرهنگ رضایی، سرعت غیر مجاز، خواب آلودگی، نبود استراحتگاه و کمبود اماکن رفاهی در سطح استان را سبب اصلی تصادفات و مشکلات را‌ه‌های استان کرمان برشمرد و به رانندگان توصیه کرد: هر دو ساعت رانندگی ۱۵ دقیقه استراحت کنند.

قویدل معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان نیز گفت: کاهش تلفات جاده‌ای یکی از موضوعات مهمی است که در دستور کار دستگاه قضایی و شورای پیشگیری از جرم قرار گرفته است.

او افزود: کارگروه ویژه تصادفات در مرکز استان و شهرستان‌ها تشکیل شده است و نواقص جاده‌ای و علل و عوامل تصادفات و تلفات جاده‌ای به صورت ویژه پیگیری می‌شود.

قویدل تصریح کرد: از نقاط حادثه خیز استان کرمان به ویژه از محور بم ـ دهبکری که یکی از نقاط حادثه خیز است، بازدید شد و موارد مورد بررسی قرار گرفت.

او بیان داشت: تصویب شد، مسئولان راهداری و راه و شهرسازی از طریق استان موضوع را پیگیری کنند و شرح نقاط حادثه خیز را منعکس کنند تا ما در مرکز استان، موضوعات را پیگیری می‌کنیم.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان گفت: نمونه‌ی این امر، پل دهبکری است که ۱۵ سال از ساخت آن می‌گذرد و دستگاه قضا تکمیل ساخت آن راپیگیری می‌کند.

قویدل علت تصادفات را قاچاق انسان و سوخت دانست و افزود: این یک موضوع کشوری است و خلاء قانونی دارد که در دست بررسی است و مکاتبات آن انجام شده و از طریق نمایندگان مجلس، بحث قاچاق انسان در جاده‌های استان پیگیری می‌شود و در دستو کار است.

او با بیان اینکه مسئولان باید بیشتر به قاچاق انسان توجه داشته باشند، تصریح کرد: در استان کرمان محور‌های مواصلاتی آن مشکلاتی برای مردم و به دنبال آن حوادث جاده‌ای ایجاد کرده است.

سید علی خانی مدیر کل راهداری وحمل نقل جاده‌ای استان کرمان گفت: تأخیر در تکمیل تقاطع حادثه خیز دهبکری به دلیل کمبود منابع مالی است که در صورت تامین ۷ میلیارد تومان اعتبار، پل این بخش تا پایان سال به بهره بر داری می‌رسد.

او افزود: در خصوص جاده دولت آباد باید گفت، این جاده یک جاده استانی است و ردیف اعتبار‌ی ندارد، لذا باید اعتبار آن تامین شود.

خانی تصریح کرد: اعتبار این جاده پارسال صفر بوده است و امسال ۲۰۰ ملیون تومان برای این جاده اختصاص یافته است و هنوز به ۸ میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز دارد.

او بیان داشت: این جاده راه ارتباطی ۳۰ روستا است که اداره راهداری دو طرف جاده را برداشته و در حقیقت آن را به یک قتلگاه تبدیل کرده و دو سال رها شده است.

انتهای پیام/ب