وزیر علوم:
کنکور سراسری با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار می‌شود

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، منصور غلامی، وزیر علوم تحقیقات و فناوری در نشست خبری که به صورت مجازی به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد، ضمن تبریک عید غدیر خم و روز خبرنگار گفت: خبرنگاران با تلاش مستمر در حیطه اطلاع رسانی، بخشی از خانواده وزارت علوم محسوب می‌شوند.  

غلامی اظهار کرد: حرفه خبرنگاری حساس، پر زحمت، پر مشقت و در بعضی از شرایط پر ریسک و خطر است.

وزیر علوم ادامه داد: این روزها فضای جامعه در حوزه آموزش عالی بیشتر درباره آزمون های سراسری بحث است. خوشبختانه کنکور کارشناسی ارشد و دکتری با تمام نقدها و تائیدهای مراجع ذی ربط برگزار شد، بر این اساس کنکور سراسری هم با رعایت بیشتر پروتکل های بهداشتی برگزار می شود.

هیچ مشکلی برای داوطلبان کنکور سراسری پیش نخواهد آمد

او تاکید کرد: تلاش می‌کنیم کنکور سراسری را با رعایت پروتکل‌ها اجرا کنیم و داوطلبان و خانواده‌های آن‌ها مطمئن باشند که سلامت آن‌ها همانند سلامت فرزندانمان برای ما مهم است و همانند فرزندان خود نگران سلامتی آن‌ها هستیم. برنامه ریزی طوری خواهد بود که هیچ مشکلی برای داوطلبان کنکور سراسری پیش نخواهد آمد. تجربیات خوبی با برگزار کردن کنکور ارشد و دکتری در اختیار عوامل اجرایی قرار گرفته و این تجربیات به بهبود شرایط کمک می‌کند. ارزیابی از پروتکل‌ها را از وزارت بهداشت ابلاغ می‌شود و خودش هم بر اجرای آن نظارت می‌کند. وقتی اعلام شد که بالای ۹۰ درصد داوطلبان دکتری از پروتکل‌ها رضایت داشته اند باید به آن توجه کنیم. در آزمون بعدی هم پروتکل‌ها رعایت می‌شود.

غلامی در ادامه درباره سخنان رئیس مجلس درباره تعویق کنکور توضیح داد: صحبت‌های رئیس مجلس به دو بخش تقسیم می‌شود آقای قالیباف در قسمت اول صحبت‌ها تائید نسبی از برگزاری آزمون‌ها داشتند و بخش دوم صحبت‌ها هم تاکید بر این بود که در اجرای آزمون سراسری دقت بیشتری شود و شرایط به گونه‌ای باشد که اگر اجرای آزمون در روز مقرر به صلاح نبود، بر اساس نظر ستاد ملی کرونا عمل شود و وزارت علوم هم بر اساس نظر ستاد عمل کند. تصمیم گیری و نظر ستاد ملی مقابله با کرونا مبنای عمل باشد که وزارت علوم هم بر اساس نظر ستاد کرونا عمل می‌کند. امیدواریم بتوانیم کنکور سراسری را سر موعد مقرر برگزار کنیم و داوطلبان را در بلاتکلیفی قرار ندهیم.

او افزود: در کنکور ارشد بر اساس اعلام وزارت بهداشت  ۸۵ درصد و در کنکور دکتری ۹۱ درصد پروتکل‌های بهداشتی برگزار شد.

وزیر علوم تصریح کرد: در آزمون سراسری هم پروتکل‌ها با دقت بیشتر رعایت می‌شود. تعداد زیادی رشته و محل دانشگاهی داریم که مستقیما داوطلبان از طریق سوابق تحصیلی انتخاب می‌کنند که هیچ ضرورتی برای شرکت در کنکور سراسری برای آن‌ها نیست.

غلامی داد: داوطلبان با مراجعه به سایت سازمان سنجش می‌توانند در پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی ثبت نام کنند. چیزی حدود ۴۰۰ هزار نفر صندلی و محل کد رشته را دانشگاه‌ها بدون کنکور پذیرش می‌کنند، ۴۵ درصد دوره‌های شبانه هم از این طرق پذیرش می‌شوند و ۹۸ درصد از ظرفیت رشته‌های دانشگاه آزاد و غیر دولتی نیز بدون کنکور و بر اساس سوابق تحصیلی پذیرش می‌کنند.  

برای حذف کنکور برنامه ریزی‌هایی شده است

غلامی درباره ظرفیت دانشگاه‌ها و نحوه پذیرش دانشجویان گفت: ۹۱۲ هزار داوطلب می‌توانند در رشته محل‌های که بدون آزمون هستند، پذیرش شوند.

او با اشاره به اینکه تراکم داوطلب و رقابت در کنکور در رشته‌های پزشکی است، افزود: تراکم رقابت در ۱۰۹ هزار صندلی است که کمتر از ۱۱ درصد ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها را تشکیل می‌دهد. داوطلبان نگران شرکت نکردن در کنکور سراسری نباشند. برای حذف کنکور برنامه ریزی‌هایی شده است.  

وزیر علوم یادآوری کرد: در خصوص بحث حذف کنکور، برنامه ریزی‌هایی شده که نیاز به همکاری‌های وزارت علوم و وزارت آموزش پرورش است.

پیگیری تبدیل دانش به ثروت در وزارت علوم

وزیر علوم با تاکید براینکه تبدیل دانش به ثروت را در وزارت علوم پیگیری کردیم، گفت: وزارت علوم مسئولیت ۴۳ پارک علم و فناوری را در کشور بر عهده دارد. قریب به ۹ هزار شرکت مبتنی بر دانش و فناوری در کشور داریم و ۶ هزار شرکت دانش بنیان هستند. در سال‌های گذشته این شرکت‌ها دستاورد‌های فناورانه خود را به فروش رسانده اند.

او افزود: فروش دستاورد‌های شرکت‌های دانش بنیان در سال ۹۸ حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است. سال گذشته ۸۰ میلیون دلار صادرات محصولات فناورانه شرکت‌های دانش بنیان را داشتیم.

غلامی تصریح کرد: ۶۵ دانشگاه کشور در بین دانشگاه‌های معروف و مطرح دنیا قرار گرفته اند. خوشبختانه آموزش عالی کشورمان در ارزیابی‌های جهانی، از نظر رشد علمی رتبه ۱۵ کسب کرده است.

نحوه استعلام اعتبار مدارک تحصیلی در دانشگاه آزاد، غیر انتفاعی و دولتی

وزیر علوم تاکید کرد: پرونده‌های مختلفی در خصوص جعل مدرک در دادگاه‌ها و دادگستری‌ها در حال بررسی است. برای حل این مسئله تمام سوابق مدارک تحصیلی فارغ التحصیلان روی سامانه‌ ملی که قابل دسترس برای تمام ارگان‌های مختلف است در حال فعال شدن است. این کار باعث می‌شود هر جا کسی مدرکی ارائه می‌دهد با وارد کردن کد ملی دانش آموخته، بتواند استعلام مدرک را بگیرد.

غلامی افزود: دانشگاه‌های غیرانتفاعی علاوه بر این سامانه باید یک کد کیو آر را هم روی مدرک ثبت کنند که با آن کد می‌توان به اصالت آن پی برد. برای مدارک دانشگاه آزاد علاوه بر سامانه ملی ارزیابی تحصیلی، سامانه داخلی هم تعریف کرده ایم که بر اساس گزارش رئیس دانشگاه آزاد این سامانه هم در حال نهایی شدن است. این سامانه باید توسط خبرنگاران معرفی شود و دستگاه‌های مختلف با مراجعه به این سامانه اعتبار مدرک را بسنجند. هر چند تا جا افتادن این سامانه ممکن است برخی اقدام به جعل کنند، ولی برای آن‌ها هم مثل سابق، نظارت وجود دارد.

تنها مسیر استخدام هیات علمی، فراخوان جذب است

او درباره روند جذب استادان حق التدریسی گفت: در دانشگاه‌ها همکاری با استادان از طریق شرکت در فراخوان‌ها و طی مراحل جذب صورت می‌گیرد. کسانی که حق التدریس و یا استخدام یک ارگان دیگر هستند و بنا به تخصصشان دانشگاه‌ها از آن‌ها می‌خواهند به صورت حق التدریس در دانشگاه تدریس کنند. تعدادی هم هستند که فارغ التحصیل دکتری و ارشد هستند و آن‌ها بر حسب صلاحیت و شایستگی به دانشگاه می‌روند و به عنوان حق التدریس فعالیت می‌کنند. این افراد در پایان ترم هیچ رابطه دیگری با دانشگاه ندارد جز اینکه قرارداد دیگری منعقد شود. در مجموع باید گفت متقاضیان برای جذب هیات علمی شدن باید از مسیر فراخوان جذب عبور کنند و مسیر دیگری برای استخدام وجود ندارد.

سال تحصیلی دانشجویان جدید الورود ابتدای آبان شروع می‌شود

وزیر علوم توضیح داد: در برخی از رشته‌ها داوطلبان بدون نیاز به شرکت کردن در کنکور می‌توانند در سوابق تحصیلی شرکت و در ۱۵۰ رشته انتخاب داشته باشند. داوطلبانی که در سوابق تحصیلی شرکت کرده اند به همراه کسانی که در آزمون شرکت می‌کنند بعد از مشخص شدن نتایج آزمون و انتخاب رشته البته اگر آزمون سراسری در موعد مقرر برگزار شود، اوایل آبان ماه ثبت نام کنند. بر اساس شرایط موجود و فضای فعلی، احتمال دارد ترم پیش رو به صورت آموزش مجازی برگزار شود.

ارائه خدمات خوابگاهی به صورت هتلی به دانشجویان در ترم تحصیلی پیش رو

او ادامه داد: طرحی هم داریم که اگر شرایط مناسب باشد دانشجویان جدید برای آشنا شدن با دانشگاه به مدت ۲ تا ۳ هفته به صورت حضوری در دانشگاه حاضر ‌شوند و سیستم خوابگاه به صورت هتلی به آن‌ها خدمات می‌دهد. در کنار این دانشجویان تعدادی از دانشجویان پذیرفته شده در سال‌های قبل که واحد عملی و پژوهشی دارند و بر اساس برنامه‌هایی منطبق با پروتکل‌های بهداشتی در دانشگاه حضور پیدا می‌کنند که نحوه حضور آن‌ها در اختیار دانشگاه‌ها است. در مجموع ترم تحصیل آینده ترکیبی از حضوری و مجازی با تاکید بر آموزش‌های مجازی خواهد داشت.

وزیر علوم ادامه داد: ترم قبل در وضعیت اضطرار بودیم و با تمام این شرایط اینترنت رایگان را در اختیار دانشجویان قرار دادیم و برای نیمسال بعدی هم درخواست اینترنت رایگان را مطرح کرده ایم. دانشگاه‌ها تلاش می‌کنند برای دانشجویان امکانات سخت افزاری بیشتر فراهم کنند تا مشکلات و موانع موجود برطرف شود. آموزش مجازی و شیوع کرونا در این دوران نتایج ارزشمندی را برای ما به دنبال داشته است که برای ترم‌های بعد به عنوان سرمایه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

طرح ساماندهی موسسات آموزش عالی آماده اجرا است

او درباره زمان اجرای طرح ساماندهی آموزش عالی گفت: طرح ساماندهی آموزش عالی کشور در وزارت علوم تدوین شده و چون مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را داشته، کلیات طرح به تصویب شورا رسیده و آماده اجراست. بر این اساس دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی در تمام نقاط کشور باید ماموریت‌های مشخص علمی آموزشی داشته باشند. در وهله اول به اختیار خود دانشگاه‌ها واگذار شده و بخشی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی این اقدامات انجام شده است البته پیگیر اجرای آن در سایر دانشگاه‌ها نیز هستیم تا در سایر بخش‌ها هم اجرایی شود.

غلامی ادامه داد: بر اساس این طرح باید مشخص شود نقشه آموزش و تحقیقات و فناوری در مسیر توسعه منطقه چیست و جمع بندی استان‌ها برای تعریف نقش ملی برای تک تک موسسات و دانشگاه‌ها تعریف شود. علاوه بر این تعدادی از دانشگاه‌ها پذیرش دانشجوی خارجی دارند و در رشد و توسعه علمی در فضای بین المللی جایگاه ویژه‌ای دارند و برای آن‌ها هم ماموریت بین المللی تعریف می‌شود. در مجموع برای دانشگاه‌ها به ترتیب ماموریت بین المللی، ملی، منطقه‌ای و استانی را در طرح ساماندهی در نظر داریم که منجر به این می‌شود که تمام دانشگاه‌ها در شبکه ملی قرار بگیرند و به این وسیله این شبکه علمی ساماندهی می‌شود.

آموزش مجازی مبنای آموزش دانشجویان خارجی در ترم تحصیلی مهر

او درباره وضعیت دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در کشور بیان کرد: تعدادی از دانشجویان خارجی از کشور خارج شدند و برخی هم در داخل کشور باقی ماندند. مبنا برای این دانشجویان آموزش مجازی خواهد بود. ارائه خدمات دانشجویی به دانشجویان خارجی با دانشجویان داخلی تفاوتی ندارد. ظرفیت جدیدی در پذیرش دانشجویان خارجی در این شرایط به دست آورده ایم که بعد از کرونا آن را ادامه می‌دهیم.

وزیر علوم از طرح ایجاد رشته دانشگاهی خبرنگاری علمی و دانشگاهی استقبال کرد و افزود: دانشگاه علامه موظف است که رشته‌ خبرنگاری علمی و دانشگاهی تاسیس کند، براین اساس اقدامات لازم برای اعطای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی را انجام خواهیم داد و از تاسیس آن حمایت می‌کنیم.

فرزندان اعضای هیات علمی صندلی کسی را اشغال نمی‌کنند!

وزیر علوم درباره آخرین وضعیت بررسی تسهیلات نقل و انتقال و تغییر رشته فرزندان اعضای هیات علمی اضافه کرد: امکان انتقال فرزندان هیات علمی سر جای خودش است. البته این انتقال چیزی جز روال معمول دانشگاه‌ها بوده است، اما چون دانشگاه اصولا در ترم یک ،کمتر با انتقال موافقت می‌کردند این تسهیلات برای آن‌ها در نظر گرفته شد که همچنان پابرجا خواهد ماند. مورد بعدی امکان تغییر رشته بود که در تجدید نظری که صورت گرفت، مقرر شد از سال آینده تغییر رشته فرزندان هیات علمی متوقف شود که اگر به تائید نهایی برسد، تغییر رشته متوقف می‌شود. هیچ سهمیه‌ای مازاد بر ظرفیت پذیرش نیست و فرزندان اعضای هیات علمی صندلی کسی را اشغال نمی‌کنند.

تغییرات در سهمیه بومی گزینی به داوطلبان کنکور سراسری ۹۹ نمی‌رسد

او درباره اعتراض‌ها به بومی گزینی نیز گفت: فلسفه طرح و تصویب بومی گزینی به زمان نسبتا دوری برمی گردد که برخی از موارد اعتراض هنوز باقی است. برخی از دلایل تصویب طرح بومی گزینی مسائل و مباحث فرهنگی و رفاهی بوده است بنابراین هنوز نیاز به بحث دارد. بحث دیگر امتیاز و ضریب افراد بومی برای پذیرش در دانشگاه‌های محل سکونت بود که موجب اعتراض این داوطلبان شده بود که اظهار می‌کردند نمی‌توانند به دانشگاه‌های مطرح بروند؛ امیدواریم که این موضوع حل شود، ولی به سال تحصیلی و ورودی‌های امسال نمی‌رسد.

استفاده از ظرفیت ورزشگاه‌ها برای برگزاری کنکور سراسری

وزیر علوم گفت: اطلاعاتی از دانشجویان و استادان مبتلا شده به کرونا نداریم. اگر تغییری در پروتکل‌های بهداشتی روی بدهد آن زمان از فضای ورزشگاه‌ها برای کنکور سراسری استفاده خواهد شد.

رصد اشتغال، نشان دهنده تمایل ورود به بازار کار است

او درباره رصد اشتغال فارغ التحصیلان تصریح کرد: در دو سال اخیر تمرکز بیشتری روی رصد اشتغال داشتیم. دانش آموخته‌های سال‌های ۹۲ به بعد را رصد کردیم. گزارش‌ها (از سال ۹۲ تا ۹۵) نشان می‌دهد بالای ۵۰ درصد در کارشناسی (آقایان بیشتر)، کارشناسی ارشد بالای ۷۰ درصد و در دکتری بالای ۸۵ درصد مشغول به کار شده اند. اینکه شغل این فارغ التحصیلان چیست را نمی‌دانیم و فقط از طریق بیمه و واریزی این آمار را به دست آورده ایم. آمار بعد از سال ۹۵ را هنوز در دست نداریم. در مقاطع ارشد، تعداد داوطلبان به فشردگی قبل نیست؛ این نشان می‌دهد که تمایل ورود به بازار کار بیشتر شده است.

غلامی درباره فاصله صندلی‌ها در کنکور‌های برگزار شده، گفت: فاصله صندلی‌ها، اعلامی وزارت بهداشت بود اما در برخی مراکز برگزار کنندگان از پروتکل‌ها عدول کردند. فاصله ابلاغی یک متر و ۶۰ است. اگر پروتکل جدیدی برای کنکور سراسری ابلاغ شود و رعایت ۲ متر فاصله بین صندلی‌ها ابلاغ شود، حتما آن‌ را اجرا می‌کنیم.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/