کلینیک آنلاین؛
پاسخ سوالات خود در زمینه «زخم معده» را اینجا بخوانید/ بخش دوم

پاسخ سوالات خود در زمینه «زخم معده» را اینجا بخوانید/ بخش دومبه گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ پاسخ سوالاتی که کاربران باشگاه خبرنگاران در قسمت «کلینیک آنلاین» مطرح کرده بودند، منتشر شد.

شما هم می‌توانید با مراجعه به کلینیک باشگاه خبرنگاران و طرح سوالات خود، پاسخ را از پزشکان مربوطه دریافت کنید.

پاسخ  سوالات شما در زمینه «زخم معده» را سیدمحمد صادق غفوری عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران   پاسخ داده است.

سوال: ۳۰ ساله هستم و تقریبا 10 سال است که ناراحتی معده دارم؛ این مشکل ارثی است و  دچار یبوست می‌شوم که با مصرف مواد غذایی شیرین معده‌ام  اسیدی می‌شود، تا حدی که دهانم  بوی بد می‌گیرد، همچنین قابل ذکر است که سابقه سرطان معده در خانواده داریم، علت آن چیست؟

جواب: با توجه به علایم و  سابقه خانوادگی سرطان معده حتما باید پزشک گوارش شما را ویزیت کند و آزمایش‌های غربالگری و آندوسکوپی در اولویت نیاز برای شما انجام شود.

سوال:  ۴۴ ساله هستم ۲ ماه است به محض دراز کشیدن  محتویات معده‌ام تا گلو بالا می‌آید و دهانم اسیدی می‌شود، حتی اگر غذا کم مصرف کنم  باز هم ترشح‌های معده‌ام به گلویم می‌آید، علت آن چیست؟

جواب: شل شدن دریچه معده به مری یا همان ریفلاکس سبب این علائم می‌شود؛ مصرف دارو‌های آنتی اسید و پرهیز از درازکشیدن به مدت نیم ساعت بعد از غذا موجب بهتر شدن علایم می‌شود، در صورت پایدار ماندن علایم آندوسکوپی توصیه می‌شود.

سوال: ۶۰ ساله هستم و یبوست دارم؛ مدت زیادی است که  ناراحتی معده دارم و بعضی موقع‌ها رفلاکس دارم و مدت چند ماه است قسمت زیر دنده راستم بیشتر به طرف پایین درد می‌کند،علت آن چیست؟

جواب: با توجه به سن، باید آزمایش‌های مربوط به یبوست و  آندوسکوپی معده انجام دهید و در صورت لزوم درمان دارویی مناسب صورت گیرد.

سوال:  ۳۷ ساله هستم،  قبلا درد‌های شدید شکمی داشتم به نحوی که شب‌ها با درد از خواب بیدار می‌شدم که با مراعات غذایی این درد‌ها کاهش یافت، ولی در ماه مبارک رمضان این درد‌ها تشدید می‌شود و معمولا از ساعت ۷ الی ۹ صبح در این ایام درد‌های شدید شکمی بروز می‌کند که تا حدود ۱۰ روز بعد از ماه رمضان هم ادامه دارد،  آیا درمان دارد؟

جواب: IBS یا همان روده تحریک پذیر موجب این علایم می‌شود؛ ابتدا باید پزشک شما را معاینه‌ کند و در صورت تایید تشخیص درمان صورت گیرد.

آیا استرس زخم معده ایجاد می‌کند؟

سوال: 20 سال است که نارحتی معده دارم بارها آندوسکوپی انجام داده‌ام؛ قبلا زخم معده داشتم اما اخیرا فقط پزشک می‌گوید اسید معده زیادی داری و سلول‌های معده‌ات کمی تغییر کرده است؛ در نتیجه پاتولوژی مشکلی وجود نداشت، سوزش معده شدید خصوصا زمان گرسنگی دارم،  مدفوع همیشه شل است، شب و صبح مرتب یک عدد پنتوپرازول ۴۰ مصرف می‌کنم، نشان دهنده چی بیماری است؟

جواب: ظاهرا علایم استرس دارید و این حال سبب تشدید علایم می‌شود، در ضمن شما دچار روده تحریک پذیر هستید که با معاینه دقیق و شرح حال کامل‌تر مشکل شما قابل رفع است.

سوال: ۳۳ ساله هستم و  حدود چند ماه است که باد شکمی زیادی دارم و عموما هم اسهال دارم،  بیرون روی زیادی دارم و اغلب هم با دلپیچه همراه هست، علت آن چیست؟

جواب: رشد بیش از حد باکتری‌های روده سبب ایجاد نفخ، دل پیچه و گاهی تهوع می‌شوند، مصرف منظم پروبیوتیک تا حدود زیادی برطرف کننده علایم است؛  در صورت پایدار ماندن علایم با انجام تست هیدروژن تشخیص قطعی شده و درمان لازم صورت می‌گیرد.

سوال: ۵۱ ساله هستم میکروب معده دارم، پزشکان می‌گویند که این میکروب مقاوم شده است؛ زخم معده داشته‌ام که درمان شده است، دوبار آنتی بیوتیک مصرف کردم،  پزشک دارو‌های آموکسی سیلین ۵۰۰ ، روزی سه بار و هر بار 2 عدد با هم،  به علاوه 2 میترونیدازول ۲۵۰ و ۲ بیسموت و ۱ عدد اولتاب ۲۰ تجویز کرد؛ برادرم  بر اثر سرطان معده فوت شده است و نگران ارثی بودن آن هستم،  اکنون فقط نفخ خیلی خفیف دارم درد و سوزش ندارم، صبح‌ها قرص اولتاب ۲۰ مصرف می‌کنم،  آیا التهاب و میکروب را می‌توان درمان کرد؟

جواب: با توجه به شرح حال خانوادگی، هایکوباکتر شما باید ریشه کن شود؛ در صورت مقاوت با انجام آندوسکوپی، نمونه جهت کشت به آزمایشگاه فرستاده شده و‌ آنتی بیوتیک حساس و مناسب تعیین شود و جای نگرانی نیست.

آیا زخم معده برگشت پذیر است؟

سوال: در سن ۲۳ سالگی دچار زخم معده و اثنی عشر شده‌ام و پس از پیگیری به مدت 2 سال کاملا درمان شدم، بعد از هشت سال در حال حاضر دوباره اندکی درد معده‌ام شروع شده است که با مصرف برخی غذاها دردم تشدید می‌یابد، آیا  احتمال دارد مجدد معده‌ام زخم شده باشد؟

جواب: بله زخم معده جزو بیماری‌های برگشت پذیر است، ولی اینکه شدت زخم حتما بیشتر از قبل شده باشد اینطور نیست؛ با توجه به زمان، حتما باید آندوسکوپی مجدد برای شما انجام شود.

سوال:  ۱۹ ساله هستم و حدودا نیم ساعت بعد ازخوردن غذا‌هایی که روغن زیادی دارن معده‌ام می‌سوزد  و در حال حاضر سپانسیون آ. دی ژل- اس می‌خورم و گاهی اوقات حتی با بوی غذا‌هایی که روغن زیاد دارند معده‌ام شروع به سوزش می‌کند، اگه استفراغ کنم بهتر می‌شوم، اما نمی‌توانم این درد را تحمل کنم، راهکار درمانی آن چیست؟

جواب: شما دچار دیس پپسی یا همان ورم معده شده‌اید؛ با مصرف غذا‌های پر فیبر و سبزیجات می‌توانید علایم را کاهش دهید. دارو‌های مهار کننده پمپ هیدروژنی نظیر پنتوپرازول نیز کمک کننده است.

سوال: ۱۶ ساله هستم، از سن ۱۴سالگی معده‌ام مشکل پیدا کرده است و زود ترش و ورم می‌کند، وقتی هم گرسنه می‌شوم، معدم درد غیرقابل تحملی می‌گیرد، به همین دلیل اصلا نمی‌توانم روزه بگیرم و معدم اصلا نباید خالی باشد، با مصرف قرص، معده‌ام بدتر می‌شود، درمان آن چگونه است؟

جواب: با توجه به سن پایین شما در ابتدا نیاز به آندوسکوپی نبوده و می‌توان از طرق آزمایش مدفوع، میکروب معده یا همان هلیکوباکتر پیلوری را بررسی کرد، در بسیاری موارد با درمان این میکروب علایم شما نیز برطرف می‌شود.

التهاب معده قابل درمان است

سوال:  ۳۰ ساله هستم  و حدود ۷ سال است که ورم معده دارم و قرص امپرازول مصرف می‌کنم؛ آیا ورم معده درمان دارد یا باید تا آخر عمر قرص مصرف کنم؟

جواب: بله ورم یا همان التهاب معده قابل درمان است. درمان دارویی مناسب در کنار رعایت رژیم غذایی، بسیار کمک کننده است؛ البته حتما هلیکوباکتر پیلوری  باید مورد توجه قرار گیرد.

سوال: ۸۸ ساله هستم  و حدود ۲ ماه است که از تلخی شدید دهان رنج می‌برم، (البته قبلا هم این مورد را داشته‌ام ولی الان شدت پیدا کرده است) ضمنا  یبوست و نفخ شدید هم دارم که چندین سال از قرص و شربت‌های ملین و ضد نفخ استفاده کرده‌ام، گاهی اوقات هم از زیردنده راستم بسیار درد دارد، علت آن چیست؟

جواب: با توجه به سن بیمار جهت تشخیص، آندوسکوپی و بررسی روده‌ای حتما توصیه شده و سپس باید درمان دارویی انجام گیرد.

سوال: علت ترش کردن زیاد چیست؟

جواب: شل شدن دریچه بین معده و مری سبب برگشت اسید و موجب ترش کردن می‌شود.

سوال:  بیش از ۱۰ سال است که سوزش معده به صورت کم و بیش دارم؛ حدود سه سال این مشکل بیشتر شده است، اندوسکوپی هم چیز خاصی نشان نداد. دکتر گفت که ریفلاکس دارم. الان روزی یک کپسول امپرازول ناشتا مصرف می‌کنم  مشکلی پیش نمی‌آید اما اگه نخورم از فردا باز هم عود می‌کند، آیا درمان قطعی دارد؟

جواب: در بسیاری از موارد ریفلاکس با مصرف دارو و رعایت رژیم غذایی قابل کنترل است. در صورتی که ریفلاکس به درمان دارویی پاسخ نداده و یا مصرف دارو موجب اذیت شدن بیمار شود، از راه‌های جراحی ریفلاکس می‌توان استفاده کرد.

انتهای پیام/