کلینیک آنلاین؛
پاسخ سوالات خود در زمینه «زخم معده» را اینجا بخوانید

پاسخ سوالات خود در زمینه « زخم معده » را اینجا بخوانیدبه گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پاسخ سوالاتی که کاربران باشگاه خبرنگاران در قسمت «کلینیک آنلاین» مطرح کرده بودند، منتشر شد.

شما هم می‌توانید با مراجعه به کلینیک باشگاه خبرنگاران و طرح سوالات خود، پاسخ را از پزشکان مربوطه دریافت کنید.

سوال های شما در زمینه «زخم معده » را  سید فرشاد علامه  فوق تخصص گوارش پاسخ داد.

سوال  :  برای زخم معده درمان قطعی وجود دارد؟
جواب: بله، اما باید در نظر داشت که زخم معده به دلایل گوناگونی به وجود می آید و هر یک از آن‌ها روش‌های درمانی متفاوتی دارند؛ گاهی با تکرار آندوسکوپی و انجام روش‌های پیشگیرانه می‌توان دارو‌ها را قطع کرد و گاهی درمان با دارو‌های ملایم تر ادامه پیدا می‌کند تا به تدریج زخم معده درمان شود.

سوال: حدود ۱۵ سال است دچار برگشت اسید و گرسنگی زودرس هستم و بیشتر اوقات تحت نظرپزشک هستم، آیا برگشت اسید،درمان قطعی  دارد یا خیر؟ ضمنا همیشه نگران ابتلا به بیماری بدتری به دلیل ادامه دار بودن مشکل گوارشی هستم.
جواب: گرسنگی غیر معمولی می‌تواند نشانه گاستریت یا زخم اثنی عشر باشد، برگشت معده هم می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد؛ تشخیص دقیق مشکل شما با انجام آندوسکوپی امکان‌پذیر است.

سوال: کسانی که زخم معده دارند و دیابت هم دارند چه غذا‌هایی باید بخورند؟
جواب: در زخم معده پرهیز غذایی مطرح نیست.

سوال: چندسالی می‌شود که خیلی بزاق دهان من ترشح می‌کند و آب زیادی جمع می‌شود و این خیلی شدید و هرکاری کردم خوب نشده است؛  این اتفاق باعث شده است دندان‌هایم  آسیب دیده و پوک شوند.
جواب: بزاق دهان به دلیل رفلاکس معده است؛ استفاده از دارو‌های کاهنده اسید معده و روده می‌تواند به حل مشکل شما کمک زیادی کند.

سوال: چند سال است دچار انواع ناراحتی معده هستم از فعال شدن باکتری گرفته تا ورم معده و کلی دارو مصرف کردم، اما آنچنان تاثیری ندارد زمان مصرف حالم خوب است، اما بعد از ۲۴ ساعت از اتمام زمان مصرف دارو دوباره مشکلات شروع می‌شود، اما زمانی که به مسافرت می‌روم یا در خانه استراحت می‌کنم اصلا به مشغله‌های روزمره توجه نمی‌کنم، در معده دردی احساس نمی کنم آیا ممکن است از اعصاب باشد؟
جواب: اعصاب می‌تواند مشکلات معده را بیشتر کند؛ در مورد روش درمانی شما باید دید شما به زخم معده مواجه هستید یا خیر؟.

سوال: خونریزی معده کردم بعد مرخص شدن از بیمارستان، ۱۵ روز آنتی بیوتیک و امپروزل مصرف کردم، آنتی بیوتیک تمام شده است، اکنون پرهیز غذایی من چیست؟ و چه غذا‌هایی باید بخورم؟
جواب: معمولا باید دارو‌های تجویزی برای خونریزی معده را تا دو هفته ادامه داد؛ دستور غذایی خاصی وجود ندارد؛ اگر غذایی می‌تواند برای معده مشکل ساز باشد، باید از مصرف آن خودداری کرد.

سوال: با رفلکس معده چه کنیم؟
جواب: محدودیت‌های غذایی برای رفلاکس معده وجود دارد؛ مصرف قهوه، شکلات تلخ یا چای پررنگ موجب می‌شود قسمت اسفنکتر تحتانی مری روان تر شده و احتمال اینکه اسید به سمت مری بیاید بیشتر است. مثلا بعد از غذا سریع دراز نکشید یا وعده‌های غذایی را در تعداد بیشتر، اما با حجمی کمتر داشته باشید.

سوال: چند سالی است که حتی آب هم که می‌خورم معده ام نفخ کرده و باد تولید می‌کند، زمانی که حبوبات می‌خورم وحشتناک می‌شود. اما آنچه مهم است زمانی که حبوبات و موارد مشابه مصرف نمی‌کنم این وضعیت حاد باز هم وجود دارد؛ آیا از وجود باکتری در معده یا روده می‌تواند باشد. راه درمان چیست؟
جواب: بله، ممکن است، با آندوسکوپی می‌توان به وجود میکروب یا باکتری پی برد؛ دارو‌های مناسب بسته به شرایط بیمار متفاوت است.

سوال:  تا غذا می‌خورم معده ام شروع به درد می‌کند مثل زمانی که گرسنه باشم، مشکل چیست؟
جواب : مشکل ورم معده یا گاستریت مهم ترین احتمال برای چنین دردی است.

 سوال: یک سال پیش زخم عثنی عشرداشتم که علت‌آن میکروب معده بود ایا دوباره زخم ممکنه پدیدبیاددرضمن درمان شدم با دارو، ولی معدم هنوزبه خیلی غذا‌ها حساسه ودچاررفلاکس میشوم.
جواب: احتمال بروز مجدد وجود دارد؛ باید دید که آیا میکروب همچنان وجود دارد یا خیر  و تنها راه تشخیص آن آندوسکوپی است. 

سوال:  چند روز پیش آزمایش خون دادم میکروبی به اسم هلیکوباکتری پیلوری تو معده دارم دکتر برا قرص‌های زیادی نوشته من جمله کلینیدیم. الان اونا رو میخورم معدم درد میکنه قبلا از مصرف این قرص‌ها اصلا نمیدونستم معده درد چیه. خواستم بدونم این طبیعیه یا مصرف این قرص‌ها رو کناربزنم؟ در ضمن چندین ساله که سو هاضمه داشتم و به خاطر همین آزمایش دادم. ممنونم اگه جواب بدید
جواب: ممکن است پزشک به دلیل سوهاضمه طولانی مدت شما این دارو‌ها را تجویز کرده باشد، اما اگر بیماری باشد که هیچگونه علامتی نداشته باشد یا سابقه این بیماری در بستگان وجود نداشته است، نیازی به مصرف این دارو‌ها نیست

سوال: آیا رفلاکس قابل درمان است؟
جواب: محدودیت‌های غذایی برای رفلاکس معده وجود دارد؛ مصرف قهوه، شکلات تلخ یا چای پررنگ موجب می‌شود قسمت اسفنکتر تحتانی مری شلتر شده و احتمال اینکه اسید به سمت مری بیاید بیشتر هست. مثلا بعد از غذا سریع دراز نکشید یا وعده‌های غذایی را در تعداد بیشتر، اما با حجمی کمتر داشته باشید.

سوال: دو سال پیش اندوسکوپی انجام دادم و زخم اثنی عشر دارم؛ زخم‌های دیگری داشت که ترمیم شده بود؛ حتی لوله اثنی عشرم حالت خمیدگی به خود گرفته و جهت مداوا یک دوره درمان مصرف نمودم و تا حدودی دردم ساکت شد؛ حالا دوباره از ناحیه پشت درد دارم.
جواب: معمولا درد‌های پشت کمر یا شانه ارتباطی به زخم معده یا اثنی عشر ندارد؛ اما با توجه به سابقه شما، باید آندوسکوپی انجام شود.

سوال: چرا در موقع خوردن غذا‌هایی مانند ماست پیاز شیر آش دچار نفخ سردرد شدید می‌شوم؟
جواب: نفخ گازی است که بر اثر خوردن بعضی از غذا‌ها ایجاد می‌شود؛ در حقیقت این غذا‌ها به طور طبیعی نفاخ هستند؛ برای جلوگیری از نفخ یکی پرهیز از غذا‌های نفاخ و دیگری استفاده از دارو‌های کاهنده اسید معده و روده می‌تواند موثر باشد. در مورد شیر علت دیگری که مطرح است، کم بودن آنزیم‌های معده است که می‌تواند به بروز مشکلاتی در معده بیانجامد.

سوال: آیا بدبویی دهان ازمعده است؟
جواب: عوامل زیادی در ایجاد بوی بد دهان موثر هستند؛ مشکلات دهان و دندان یکی از این عوامل است؛ التهاب معده هم در بوی بد دهان موثر است.

سوال: آیا اسیدی بودن معده به طوری که انسان ریفلاکس داشته باشه و خروجی شبیه اسهال داشتن، در صورتی که به حال خود رها شود در طولانی مدت می‌تواند باعث زخم معده شود یا خیر؟
جواب: اسهال که موجب زخم معده نمی‌شود، اما افزایش اسید معده باعث زخم معده می‌شود. بهتر است با روش‌هایی که گفته شد از رفلاکس معده جلوگیری شود.

سوال: چه غذا‌ها و میوه‌هایی برای زخم معده خوب کدام یک مضر هستند؟
جواب: خیلی زخم معده به پرهیز غذایی مربوط نیست. در اصل باید میزان اسید معده را کنترل کرد؛ بعضی از غذا‌ها و میوه‌ها که منخوصا اسیدی و ترش مزه هستند می‌توانند در التهاب معده نقش داشته باشند؛ در این جا سندروم روده تحریک پذیر مطرح است؛ گاهی هم البته مصرف برخی موادت غذایی به اسهال و یبوست منجر می‌شود در، اما زخمی مطرح نیست؛ بعضی از غذا‌ها مانند حبوبات هم نفاخ هستند؛ یعنی موجب تولید گاز در معده می‌شوند.

سوال: تقریبا ۱۵ سال است مشکل نفخ و رفلاکس معده دارم یعنی هرموقع غذا می‌خورم اذیت می‌شوم؛ ۱۰ سال پیش آندوسکپی کردم زخم معده داشتم با مصرف قرص خوب شدم، ولی دوباره  مشکل پیدا کردم آندوسکپی کردم دکتر گفت: معده ات عصبی است حالا هرموقع عصبی می‌شوم خیلی معده ام نفخ می‌کند و احساس سوزش پیدا می‌کند.
جواب: معده عصبی بیشتر به سندروم روده تحریک پذیر مربوط است؛ تشخیص از طریق آندوسکوپی صورت می‌گیرد و برای حل این موضوع باید اسپاسم معده و روده را کاهش داد؛ اما همواره نباید انتظار داشت که نفخ رفلاکس معده به دلیل معده عصبی باشد.

سوال: آیا سرطان مری درمان دارد؛ شانس درمان کامل آن چقدر است؟
جواب: سرطان مری به شرایط و اندازه تومور بستگی دارد که در هر یک از روش‌های درمان و طول عمر متفاوتی وجود دارد؛ این نکته را باید در نظر گرفت که هر چه مراجعه به پزشک و تشخیص سرطان زودتر صورت گیرد، احتمال درمان موثر خواهد بود.

سوال: احساس می‌کنم که غذا به کندی از بالای مری رد می‌شود، حالت استفراغ هم ندارم و ۱۸ سال سن دارم، سوزش کمی هم احساس می‌کنم و گلوبیس هم دارم. آیا این نشانه سرطان مری است؟
جواب: سختی بلع یا داشتن فاکتور‌های خطر مثل نوشیدن مایعات داغ از نشانه‌های سرطان مری است؛ اگر واقعا سخت غذا می‌خورید باید آندوسکوپی انجام شود؛ هر سختی در غذا خوردن یا احساس سوزش نشانه سرطان مری نیست.

سوال: تقریباً یک سال است که درد معده دارم و دکتر گفته است رفلاکس معده هم دارم و قرص پنتو پرازول و فاموتیدین تجویز کرده است، ولی بازهم افاقه نکرده است.
جواب: وقتی دارو‌های تجویز شده در مورد شما جواب نداده است، باید بررسی کنیم که آیا میکروب هیلکوباکترپیلوری وجود دارد یا خیر؟. اگر سن شما هم بالاست باید آندوسکوپی هم انجام شود.

سوال:  من دختر ۷ ساله‌ای دارم که بعضی وقت‌ها صبح از خواب بیدار می‌شود زیر دلش درد می‌کند و رنگ و رویش سفید می‌شود همین که استفراغ می‌کند حالش خوب می‌شود.
جواب: اصلا نمی‌توان این‌گونه تشخیص داد. ممکن است این حالت تهوع و استفراغ به دلایل زیادی باشد که حتما باید پزشک با ویزیت بیمار تشخیص دهد.

سوال: حدود ۱۴ سال است که به ریفلاکس معده و زخم اثنی عشرمبتلا هستم تاکنون دوبار هم آندوسکوپی و کلونوسکوپی داده ام و بنا به تجویز پزشک متخصص به صورت دوره‌ای قرص پنتو پرازول مصرف می‌کنم. حال سوالات بنده این است.
۱- آیا بنده تا آخر عمر می‌بایست این قرص را مصرف کنم؟
۲- آیا این قرص برای زخم اثنی عشر نیز مناسب است یا باید قرص دیگری مصرف کنم؟
ضمنا ما سابقه کانسر خانوادگی داریم پدرم نیز به علت کانسر معده فوت نموده سن بنده ۵۰ سال می‌باشد اضافه وزن هم ندارم منتهی بصورت مزمن دوازدهه ام درد می‌کند.
جواب: در زخم اثنی عشر نیازی به آندوسکوپی نیست؛ بعد از مصرف چند ماهه دارو می‌توان از دارو‌های کاهنده کمتر استفاده کرد و به سمت دارو‌های ملایم‌تر مثل رانیتیدین روی آورد؛ اگر این کاهش و تغییر دارو‌ها جواب داد می‌توان به ایجاد شرایط بهتر امیدوار بود.
سابقه فامیلی هم می‌تواند در بروز مشکلات گوارشی نقش داشته باشد.

 سوال: چند سال است که مشکل معده دارم داروی محلی استفاده می‌کنم، اما چند ماهی است که بین دو کتفم درد می‌کند و بین سینه هم بعضی مواقع و گاهی هم سر معده تیر می‌کشد.
جواب: باید دید از چه دارو‌هایی استفاده می‌کنید؛ درد‌های کتف و شانه معمولا ناشی از سنگ صفراست؛ اما می‌تواند به دلیل زخم‌های گوارشی هم باشد. بهتر است برای تشخصی دقیق به پزشک مراجعه کنید.

سوال: آیا درد معده می‌تواند به زیرکتف از پشت سمت راست زده و  دردشدید داشته باشد یا ربطی ندارد،  چه کنم؟
جواب: درد‌های کتف و شانه معمولا ناشی از سنگ صفراست؛ اما می‌تواند به دلیل زخم‌های گوارشی هم باشد؛  برای تشخیص دقیق آندوسکوپی لازم است.

سوال:   مدت یک سال است گاستریت و رفلاکس دارم، دکتر بعد از اندوسکوپی می‌گوید دریچه بین مری و معده گشاد و باز است. می‌خواستم بدانم آیا این موضوع دائمی است یا با مصرف دارو و پرهیز دریچه بهبود میابد؟
جواب: مصرف برخی از مواد غذایی قسمت اسفنکتر‌های مری را گشادتر می‌کند و انقباض آن کمتر می‌شود؛ می‌توان با مراقبت‌های دارویی و پرهیز از خوابیدن پس از غذا و ترک سیگار علاتم این گشادی دریچه را کمتر کرد؛ در بعضی از موارد هم جراحی‌های مربوطه می‌تواند به حل این مشکل کمک کند.

سوال: به‌دلیل معده درد، در ناحیه قفسه سینه جنب قلب درد دارم به طوریکه خیلی مرا اذیت می‌کند، با افزایش استرس کاری هم تشدید می‌شود و قبلا هم وجود یک میکروب در معده بوده که آنتی بیوتیک مصرف کردم؛  چه کنم؟
جواب: از طریق آندوسکوپی باید بررسی کرد که آیا میکروب از بین رفته است یا خیر؟ درد‌های ناحیه قفسه سینه می‌تواند به دلیل بیماری‌های قلبی نیز باشد.

سوال: آیا سنگ کیسه صفرا هم می‌تواند باعث افزایش اسید معده شود؟
جواب: خیر، ارتباطی بین سنگ صفرا و اسید یا زخم معده وجود ندارد.

سوال: سریع معده‌ام خالی شده و ناچارم به دستشویی بروم، غذا هم باید زیاد بخورم تا سیر شوم اشتهایم به شدت زیاد شده است و زود ضعف می‌کنم، چاره کار کجاست؟
جواب:ممکن است به دلیل گاستریت یا التهاب معده باشد؛ البته در موارد نادری هم مربوط به زخم اثنی عشر است؛ بهتر است با مراجعه به متخصص و انجام آندوسکوپی به تشخیص بهتر رسید.

سوال: مادرم ٦٤ سال دارد که به مدت ٤ سال است همودیالیز می‌شود، حدود ٧ ماه پیش به علت دیده شدن خون در مدفوع با انجام آندوسکوپی متوجه گاستریت و اولسر شدیم که با بستری چند روزه بهبود حاصل شد و بعد از آن هر روز قرص پنتوپرازول ٤٠، صبح و شب قبل از غذا مصرف می‌شود، آیا همین روند درمانی را ادامه بدیم؟
جواب: اگر زخم معده داشتند، باید مجددا آندوسکوپی انجام شود تا ببینیم آیا زخم معده بهبود یافته است یا خیر.

سوال: حدود چهار سال است که به دلیل مصرف ژلوفن دچار زخم معده شده ام، متاسفانه این بیماری ادامه دار شده است و با خوردن کپسول امپرازول و رانیتیدین آرام می‌شود؛ چرا این زخم خوب نمی‌شود؟
جواب: باید علت زخم معده مشخص شود، ممکن است با تجویز دارو‌های ملایم تر درمان صورت گیرد.

انتهای پیام/

پاسخ کلینیک آنلاین به سوالات مخاطبان